miercuri, 6 aprilie 2011

Profesioniştii exasperării

Ca de obicei, Plesu provides. Vine cu atributul potrivit pentru situatia potrivita, la momentul potrivit. Asa minuitor mester de cuvinte, mai rar zilele astea.

Dar cuvintele sint doar o parte a acestui necesar exercitiu de admiratie. Dupa cum stim cu totii de la Dorian Gray incoace (cuuum? nu stiti cine e Dorian Gray? var de-al doilea cu Oscar Wilde, bre), eticul si esteticul sint doo domenii uneori foarte perpendiculare, mai ales cind mai bagi si un "s" in plus in ecuatie si vorbesti despre dimensiunea eStica a existentei.

Deci asadar si prin urmare, trebuie sa vedem mai ales ce spune nenea asta Plesu cu cuvintele alea, nu cum le spune.

Si de-abia aici Plesu isi merita cu asupra de masura admiratia mea, a noastra, a tutulor, cu esceptzia bineintzeles a celor care nu-l sufera, mama lui de telectual pretzios si gomos, ai vazut cum a fost cu Basescu?

Ce nemernic dom'le, ce nemernic, si dupa ce a plecat de la ala, nici macar n-a avut bunul simt mioritic sa scuipe virtos, cum stim cu totii ca se face daca esti balcanic cu adevarat.

Vaaaai, ce nesuferit de foarte superior. Vaaai, ce boier al mintzii care ne face pe toti ceilalti sa ne simtim niste bieti vatafi asudati si mirlani. Vaaai, ce shpion neamtz ne-am lasat noi sa ne conduca dom'le, cultura, rapitza, ionosfera si editurili.

Vaaaai de capu nostru daca putem gindi astfel despre o persoana care, din fericire, inca mai arata nordul cum trebuie... :(

"Pe alt palier, fac indigestie şi când văd, zi de zi, pe felurite posturi de televiziune, aceleaşi echipe de profesionişti ai exasperării, practicând, infatigabili, aceeaşi „temă cu variaţiuni". Ştiu dinainte ce-o să spună, le ştiu grimasele, indignarea de cafenea, neliniştea patriotică.

La fel de plictisit sunt şi de interlocutorii lor: câţiva reprezentanţi trişti ai partidului de guvernământ, invitaţi pe post de scuipătoare, antrenaţi anume să încaseze, cu un fel de încăpăţânare îmbufnată. Stau sumbri dinaintea amfitrionilor nervoşi şi încearcă să explice inexplicabilul şi să justifice dezastrul.

În alte emisiuni, „lupta" antiguvernamentală îmbracă un derutant veşmânt de chermeză. Câţiva actoraşi, scriitoraşi, gazetăraşi, cantautoraşi şi alţi amici ai moderatorului se adună în jurul unei mese şi comentează nenorocirea generală cu o inexplicabilă bună-dispoziţie: fac glume, ironii de ceai dansant, poante de burlaci scăpaţi din frâu. Se simt bine. Necazul zilnic e rentabil. Hazliu. Prilej de gloriolă personală. O mână de băieţi deştepţi fac băşcălie apropo de proştii de la guvern."


Andrei Plesu, Indigestii, Adevarul, 5 aprilie 2011

7 comentarii:

matusalem spunea...

Maicuta mea, avea o vorba "Daca te-ai saturat, bea un pahar cu apa"... In cazul lui Plesu se poate spune "Ai indigestie, ia un tranzactiv... " ca e in trend. Probabil indigestia asta i se trage din ce a mancat (si mai mananca, uneori) en-gross... :)

Pongo spunea...

Ma exaspereaza si pe mine cu opiniile lui politice,cateodata. Dar este sclipitor. Problema lui, ca sa zic asa, sunt pupilii. De care nu se dezice, si cred ca procedeaza corect.

Logosfera.ro spunea...

"Câţiva actoraşi, scriitoraşi, gazetăraşi, cantautoraşi şi alţi amici ai moderatorului se adună în jurul unei mese"
Nu stiu ce sa inteleg de aici. E un indemn adresat moderatorilor sa-si caute specialisti sau Plesu e frustrat ca nu e invitat el in locul Monicai Tatoiu (par egzample)?

Shadow spunea...

@turambare

Eu inteleg ca dl Plesu are "brusc" (asta chiar este interesant) indigestie. Media romaneasca este de ani de zile asa, nu "politic" ci doar fariseic orientata spre tampenii, asa zise "breaking news". Cam de pe vremea "ganilor care nasteau pui vii" - licenta "poetica" as zice oarecum a marelui "maestru" din gagesti.

Acum dl Plesu este un intelectual de marca, un om care are "oarecare greutate" si mai ales "vizibilitate" in aceeasi media. Ce a facut dansul ca lucrurile sa nu ajunga aici? Ca daca ne uitam cat de "antrenante" si "atragatoare" sunt emisiunile dumisale din aceeasi medie cam incepem sa ne luminam despre "brusca indigestie".

Daca impingem acum rationamentul pe vremea in care la putere erau taricenii iar in opozitie "pe fata" si "mai pe dos" pdl-ul si psd-ul la tv erau aceeasi actorasi care ii luau in bascalie pe "prostii de la guvern". Prostii aia "rai" care nu vroiau neam de exemplu sa creasca salariile dascalilor cu 50%. Pe vremea aceea daca "indigestie exista" sau "plictisul"(cu toate ca personal am niscaiva indoieli) e clar ca ele ramaneau "personale" si nu deveneau "publice".

Si vaii ce ne mai place "dublul standard" atunci. Ce ne mai place sa fim "mintiti mumos". Am cumva o "uncie" de dreptate Turambare?

@Pongo

Ma bucur ca nu sunt singurul care "vede" dublul standard :-p. Despre corectitudinea pozitiei insa ne plasam "birlicesc" viceversa.

Darael spunea...

In anii 30 in Germania ziarele erau la fel ca la noi acum. Partidele corupte se schimbau periodic la guvernare, toti stiau ca toti fura....

Ups, si a venit unul mic, sfrijit si cu mustacioara si a facut praf din ei cu o bata in mana si o promisiune: cine munceste nu o sa moara de foame.

Cine stie ce se alege din toti teoreticienii sticlei daca apar 3 baieti hotarati cu o bata in mana la usa casei lor ? Praful :)) ? Eu la praf ma gandeam.

Inca ceva: Plesu nu zice nimic de fapt. Tot ce zice stim toti.

Pongo spunea...

@Shadow: spunea ca e prea batran ca sa isi mai schimbe prietenii..Chestia asta am invatat-o the hard way ca sa zic asa. Pana la urma politica e politica si viata e viata. Dar, inca ma oftic :-)

Turnofftheglory spunea...

M-au exasperat oamenii ce se trag de sireturi cu Andrei Plesu. As vrea sa citesc macar asemanator.
E un boier ce isi recunoaste limitele si scarba fata de nebunia din spatiul public. Ce este nelalocul lui in acel editoarial? Ce nu e adevarat?