miercuri, 30 martie 2011

Mane tekel fares

Mane tekel fares, straluceste cu litere de foc amenintarea pe zid. Si zidul e virtual, si literele vin dinspre mama lor de economisti, si nimeni nu le baga in seama, si toata lumea chefuieste si citeste wikileaksuri. Cum zicea poietul: all the good times I've been wastin' havin' good times.

Beware! Beware! The world will be in flames.

:(

Courtesy of Riscograma.ro, aceasta oaza de intelepciune inutila.

Mama lor de economisti. Plictisitori si prapastiosi si tristi. Maestre, baga bre mastre bre o manea aici, ceva placut, o cablograma gustoasa, sa ne simtem bine, bre, sa uitam ca imbatrinim si ca o sa se aleaga prafu de toti si de toate. Y compris de nous.

:(

* * *

Pentru pensionarul anului 2040, cea mai înţeleaptă schemă de investiţii trebuie să includă o puternică componentă nefinanciară.

1. Casa “pe pământ”, preferabil la ţară. Foarte probabil, nicio pensie nu va mai putea acoperi costurile utilităţilor pentru viaţa “la condominiu”, nici măcar pe timp de vară. Soluţia este o locuinţă cât mai autonomă: excelent izolată termic (sau chiar pasivă), cu sursă proprie de apă şi chiar de energie electrică.

2. Sursa proprie de hrană. Două persoane îşi pot asigura aproape tot necesarul de alimente dintr-o seră de doar 300 de metri pătraţi (chiar mai puţin cu tehnologia hidroponică). Important este ca ea să fie automatiată cât mai mult. Costurile sunt mari, dar vor scuti la vremea lor cheltuieli de oportunitate şi mai mari.

3. Sursă pasivă de venituri. O proprietate – locuinţă sau spaţiu comercial – poate aduce un venit mai bine ancorat în realitatea de atunci. Însă atenţie unde! Cartiere şi chiar localităţi întregi ar putea dispărea cu totul.

4. Educă-ţi foarte bine copiii. Dacă-i trimiţi la cele mai bune şcoli (străine şi scumpe) astfel încât mai târziu să câştige foarte bine, sunt mai mari şansele să aibă venituri disponibile suficiente încât să te poată ajuta şi pe tine. Numărul copiilor nu prea contează. Dacă-s mulţi şi suferă de foame, vor face coadă la sera ta.

5. Sport şi sănătate. Cel mai de preţ lucru pe care îl ai acum şi s-ar putea să-l pierzi până atunci este propria mobilitate. Investeşte în ea!



1 comentarii:

Darael spunea...

Analizele celor care publica pe Riscograma.ro sunt la obiect ca intotdeauna.

Dar nu conteaza (ciudat, nu ?)
In ziua de azi, poti sa spui oamenilor adevarul si nu o sa il bage in seama; ba mai mult, o sa iti dea in cap ca sa nu le mai spui.

Exemplu personal: am zis inca din 2004 ca securistul chel o sa fie o catastrofa pentru tara asta..... toti au fugit sa il voteze si imi ziceau ca sunt comunist. Acum eu rad de ei.