joi, 3 martie 2011

Ca de obicei, stǎpînul depǎșește sluga, chiar și la trafic

Vorbeam deunǎzi despre ruși. Despre priceperea lor întru modernitate. Mai cu japca (fabricile rechiziționate de la germani, cu tot cu oamenii din ele), mai cu toporul (aduceți-vǎ aminte de conceptul de “lucru sovietic”, dai cu el de pǎmînt și pǎmîntul crapǎ, dar lucrul sovietic funcționeazǎ în continuare), dar totuși.

Au ajuns ei în spațiu? Au ajuns. Se pricep sǎ facǎ rachete intercontinentale? Se pricep. Au una din cele mai performante industrii aviatice? Cu siguranțǎ da. Sînt unii dintre cei mai buni calculatoriști de rit informatic de pe lumea asta? Yep. Știu matematicǎ? Yep.

Deci corespund criteriilor care separǎ lumea în societǎți bazate pe cunoaștere și societǎți bazate pe cultivarea napilor și culegerea dovlecilor din deșert.

Însǎ, ca în orice situație, existǎ grade și grade. Nuanțe și nuanțe. Unii sînt totalmente riguroși și eficienți, mama lor de elvețieni, singaporezi și alți japonezi. Alții nu sînt nici ei pe de parte, mama lor de scandinavi, americani, britanici. Alții sînt pe-acolo, și ei. Rușii, italienii, spaniolii. Moderni cu scǎpǎri. Minți sclipitoare, dar le mai alunecǎ piciorul și înspre îngǎlare.

Cu aproximǎrile de rigoare, în plutonul urmǎtor, de presque moderni, de bizoni care fac totul prin imitație și de multe ori chiar le iese, cu excepția momentelor cînd nu le iese, sîntem și noi, alǎturi de alte nații aproximative ale acestui pǎmînt carele le suportǎ pe toate, saracan di iel.

Dar nu despre români este neapǎrat vorba în propoziție, ci despre ruși. Sǎ rǎmînem la ruși, acest mare popor frate care libertate ne-a adus de ne-a îndoit, vreo jumǎtate de secol.

Toatǎ ziua ne plîngem cǎ Bucureștiul e nu știu cum și nu știu ce. Vaaaai, ce jale și suspin. Vaai, ce mitocani și mîrlani și dobitoci trǎiesc în București (y compris moi, în ochii unora). Vaaai, ce lipsǎ de eleganțǎ. Dar rapița? Ai vǎzut rapița ce prost crește în București?

Ca sǎ nu mai vorbim de trafic. E un trafic absolut mizerabil, dragǎ. Sînt bucureștenii ǎia de groazǎ, mon cher. Conduc ca niște nebuni, e o aglomerație cretinǎ, nu știu cum de-i mai suportǎ pǎmîntul pe mitocanii ǎia care nici sǎ conducǎ nu știu. Pur și simplu dau cu mașina peste tine și nici nu le pasǎ, trec mai departe. O totalǎ lipsǎ de civilizație.

Mda. Nu continui, cǎ încep sǎ mǎ înfierbînt. Sǎ ne întoarcem la ruși.

Vreau sǎ vǎ propun o comparație între traficul din București și cel din Moscova. Vreau sǎ urmǎriți acest filmuleț de vreo 2 minute care prezintǎ pe scurt și în cea mai englezǎ limbǎ cu putințǎ tribulațiile șoferului victimǎ în capcana numitǎ Moscova.

Și pe urmǎ, data viitoare cînd veniți în București, dați-mi și mie un semn de viațǎ, sǎ-mi fac timp sǎ dau cu mașina peste voi în intersecție, da?

Dacǎ tot sîntem noi niște șoferi nemernici și împuțiți și niște javre de oameni, atunci mǎcar sǎ fac și eu un lucru bun pe lumea asta și sǎ vǎ scurtez chinul, sǎ vǎ catalizez trecerea spre o lume mai bunǎ, unde nici noxe și nici întristare și nici suspin nu e, darǎmite aglomerație în trafic ori bucureșteni, cǎci știm cǎ toți bucureștenii merg by default în Iad, mama lor de ticǎloși pǎcǎtoși hoți curve atei lachei și decadenți.

:)



17 comentarii:

Cristi spunea...

Cand ninge, cred ca e un balamuc in intersectia asta! :))

Anca spunea...

Batrane, faci comparatii segmentoide, aia in Moscova au de castigat fiind in Moscova, deci suporta impinsul in trafic intru compensare cu altecele. In Bucuresti, nu vad cu ce se compenseaza traficu' de rahat, sorry. =))

ZaffCat spunea...

Asa le trebuie! :-)

matusalem spunea...

Tonul e optimist si vizeaza viitorul:
"Moskow doesn't! Yet!" :)))

Turambar spunea...

@ Cristi: Dar ce, ninge in Moscova vreodata? Hmmm. Nu stiam... :) :rofl:

@ Anca: Lasati, doamna, lasati. Va intzelegem. Stim ca e mai bine in metropola Bistritzei :)

@ ZaffCat: rusofobule! Sa vina garzile rosii sa te duca in Siberia! :)

@ Matusalem: Soldatul sovietic nu capituleaza niciodata. Ivan, davai mai avtamat. :)

Anca spunea...

Ma', e, da' in tot cazu', chiar si in metropola Moscovei e mai bine decat in B, nu aluneca de pe subiect! :D

camil spunea...

he-he, bine că n-ai pus nici un filmuleț cu traficul din The Big Apple :)

Turambar spunea...

@ Anca: nu e bine, doamna, ca e scump si e plin de rusi :)

@ Camil: Neeah. Acolo e raiul pe pamint. Umbla ciinii cu gogosi in coada, ca la ei nu e moda asta cu covrigii. Iar traficul este dumnezeiesc - adica ubicuu, adica peste tot :). Iti spun eu, c-am fost :)

Anca spunea...

Din viteza, am citit "e plin de ursi". =))
Bine si asa. :))

Turambar spunea...

:) Neah. Ursi sint pe-acolo pe la voi, la margine de padure. In Rusia tot ursi sint, dar ursi geostrategici, nu paduretzi :)

Vova spunea...

Mai e o diferenta. Ei sunt aproape 16 milioane , noi cam 2. :))

Dupa cum spun si in filmulet, Moscova e o capitala multifunctionala, iar Bucurestiul e nefunctional! :))
Acum sa nu ma injuri, ca la Bacau oricum nu ma intorc! :P

Turambar spunea...

Atunci daca nu vrei inapoi la Bacau, la Moscova cu tine!

:)

PS: Din cite stiu eu, noi sintem mai mult de 2 milioane pe aici. Aia ar fi cifra oficiala. Stai sa vedem ce iese la recensamint :) :wink:

Vova spunea...

M-as duce eu pe la Moscova, cel putin in vizita, da la banii mei stau in gara la ce preturi au aia! :)) ...

P.S. Pai, cu din astia ca mine de locuiesc la negru, suntem mult mai multi! :))

camil spunea...

:) oriunde e mai bine ca aici, se știe.

Turambar spunea...

@ :) E clar: la Bacau cu tine, daca n-ai bani de Moscova! :)

@ Camil: Mda. Evident. Stim cu totii ca asta este un adevar irefutabil. Ia, hai, mina sus toti care spun ca nu le place in Bucuresti, ca facem un efort dezinteresat, punem bani mina de la mina sa va luam bilete de tren sa va ducetz inapoi acasa. Cuuuum? Pe la voi nu trece trenul prin municipiul vostru de 1500 de suflete? Damn it. Atunci va dam sa va luatzi la minibus, metropolitanilor circotasi ce-mi sinteti :)

camil spunea...

nț nț, nu ne „jicniț” că facem urât:). nu sunt 1500 de suflete, ci 300 000 în cap ;))

ADRIAN spunea...

Iau poza postata aici drept o ilustrare despre cum va rezolva (in viitorul apropiat) problema traficului din Bucuresti "axa Buzesti-Uranus" :)))