joi, 27 ianuarie 2011

Adevărata generaţie de sacrificiu

"ZF arăta luni adevărata dimensiune a provocării căreia statul român trebuie să-i facă faţă. Pensiile speciale sunt doar o faţetă a problemei, adevărata piatră de moară este reprezentată de faptul că 40% din populaţia între 45 şi 65 de ani nu lucrează, dar cere sau i se dă bani de la stat.

[...] Când vine vorba de plângerile pensionarilor privind nivelul lor de pensie, Preda opinează că nu actuala generaţie de pensionari este "generaţia de sacrificiu", ci generaţia "decreţeilor", adică a celor născuţi după 1967, când a fost emis decretul care interzicea avorturile.

«Actualii pensionari sunt din generaţia de după război. Au avut salarii bune, apoi şcoli şi facultăţii cât de cât bune, locuinţe date de stat pe care le-au cumpărat la preţuri modice după revoluţie. Generaţia celor născuţi după revoluţie, care va fi mult mai puţin numeroasă decât cea a «decreţeilor», are o şansă extraordinară, poate lucra la nivel european. Generaţia decreţeilor este cea care întreţine acum generaţia de după război, dar odată ce va ieşi la pensie, va avea reale probleme pentru că este numeroasă (în 1967 s-au născut aproape 528.000 de copii, faţă de 275.0000 în 1991 sau aproape 222.000 în 2008 - n.n.) şi trebuie întreţinută de o generaţie mult mai redusă numeric. Aceasta va fi adevărata generaţie de sacrificiu.»"

Ce este de făcut? Lucrurile trebuie schimbate rapid, spune Preda.

"Trebuie să ne învăţăm să cerem mai puţin. Dacă vrem model suedez, atunci să-l facem cu suedezi - să se muncească, nu să se întindă mâna. Asta este şansa României. Văd această şansă în generaţia neafectată de comunism, în cei care şi-au început un business, care au plecat din ţară sau au rămas, dar au spirit de iniţiativă. Văd o schimbare a României de jos în sus, dinspre organizaţii profesionale, dinspre aceste grupuri care formează acum «majoritatea mută», dar care pot fi unite de o idee. Pentru că nici partidele actuale, nici sindicatele şi nici patronatele româneşti care există acum pe scena publică nu oferă o soluţie. Sunt acele organizaţii şi oameni despre care spun că iau poziţie publică doar dacă au un interes propriu."


Marian Preda, decanul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială, Universitatea Bucureşti, interviu Ziarul Financiar

12 comentarii:

Anca spunea...

I'd agree with him if ooonly he were'n a liiii'l' bit out of step with the times:
"Trebuie să ne învăţăm să cerem mai puţin. Dacă vrem model suedez, atunci să-l facem cu suedezi - să se muncească, nu să se întindă mâna. Asta este şansa României. Văd această şansă în generaţia neafectată de comunism, în cei care şi-au început un business, care au plecat din ţară sau au rămas, dar au spirit de iniţiativă.

Siiii mai putin sa cerem? =))
Glumesc. Acu' serios:
Problema nu e cat cer oamenii, ca oamenii cer peste tot -- aia e o treaba rezolvabila simplu: nu le dai. :)) Daca vor sa supravietuiasca, sunt obligati sa ia masuri si sa munceasca. Dar de-aici incepe adevarata problema: CA LI SE IA! Cam tot! Adica eu pot sa cer putin de la stat, oooon one condition: statul la randu-i sa ia mai putin de la mine si mai rational, si sa-mi justifice si putinul ala unde naiba merge.
Altfel, domnucu' Preda, revenim la teoria deosebit, deosebit de inteligenta ca ar fi bine ca vara sa fie cald afara, iarna numa' potrivit de frig si-n general sa fie frumos. =))

Anca spunea...

Update:
Uite si un exemplu de incurajare a muncii intense, in locul intinsului mainii. Usor ne mai ies vorbele din gura, 'tu-le mama lor de vorbe...

matusalem spunea...

Daaaa... si da-i si lupta, si lupta si da-i... neicusorule, puicusorule... ca gasiram vinovatii, cacomunistii aia imputiti au fost de vina (apropo, nu mai stiu cine zicea ca "... noi nu suntem in stare sa zugravim ce au construit aia... :) " iar comunistii aia zicea ca burghejii era cei mai rai... si iar da-i si lupta... (HăHăHă prezidential) ca intr-un final sa ne dam seama ca, de fapt, partidele mai mult vorbesc decat fac (era sa scriu fuck...HăHăHă)... da vezi matale cachiar nimeni nu face nimic, nu misca un deget, staaaaaau la miloaga noastra, a oamenilor muncii... la taxe si impozite sa scrie ei cate un text... si iar HăHăHă...la fel de prezidential... si sa dea interviu... :) :) :)
Aidi bre, ma lasi! Ce dracu! La cate d-astea am citit la viata mea, daca era sa fiu gras, depaseam lejer 10 tone. Da-l in spume! :)

p spunea...

Analizele astea pe tema declinului demografic de regula canta subtire pe o acuta capitularda.
Dupa aia fac cronica (si cronicizarea) unei morti indelung anuntate.Defetism, acceptarea consecintelor, justificarea cauzelor.

Acute capitularde si fatalisme cronice, mioritice.De ce dracu sa nu incerci sa muti drobul ala de sare, in loc sa proiectezi strategii de supravietuire in cazl ca-ti cade in cap.Si sigur iti cade daca nu-l muti.

Nu stiu cum dracu nimeni nu afirma clar ca doar cresterea natalitatii poate rezolva problemele.
Ca daca nu-s copii, nu-i future.
Sau invers, futurele-i degeaba daca nu-s copii.

Anca spunea...

P -- dimpotriva, uite, copii nu ne trebe, ca aia inseamna asistenta sociala, aia cer de la stat, cu mame cu tot, nu nu, nu bun, fara copii. =))

matusalem spunea...

Apropo de viitoarea generatie

http://moshemordechai.wordpress.com/2011/01/27/pot-sa-va-rog-ceva/

p spunea...

Anca, ba sa fie cu copii.Cu rabdare si copii.
Si cu tineri, cu adulti, cu batrani, cu frumosi si urati, cu slabi si grasi, cu aspirationali buni si secvential rai, cu virtuosi emergenti si ticalosi conjuncturali, No One Gets Left Behind.Altfel, degeaba.

http://www.youtube.com/watch?v=DwBbFSfOxIg

Anca spunea...

Si by the way, a uitat 'nea Preda sa ne spuna un lucru -- cum rezolva problema urmatoarea: acelasi serviciu prestat e infinit mai bine platit in imediata vecinatate a gardurilor tarishuarei noastre. Inchide granitele? =)) Cine gandea comunist? Mooooor! =))
Pagina Medicala:
Peste 2.700 de medici au ales sa lucreze in strainatate, in 2010.

Anca spunea...

@p -- ah, risipa umblatoare ce-mi esti! :))

p spunea...

Anca, hehehe.
Ia sa-ti ghicesc io-n ochii din poza si-n stelele de ieri:daca n-ai, tu o sa ai copii frumosi.

Anca spunea...

Tenchiu, p.
Daca o fi sa depasesc vreodata varsta de 15 ani pe care m-am blocat, ar fi o posibilitate si copiii. :))

ADRIAN spunea...

Inseamna ca numai una dintre "nationalitatile conlocuitore" este responsabila din punct de vedere social si face ce trebuie pentru asigurarea unui viitor confortabil pentru noi astia decretati. De vazut cum e mai bine: cu multi puradei si putini copii sau invers ...
Viitor de aur tara noastra are! (adica la gat cu lanturi si cruci groase din respectivul material)