duminică, 26 decembrie 2010

Eliade ar trebui interzis, mama lui de nemernic care strica mintile oamenilor

"Am devenit a-religios cand am inteles ca religia nu este doar crestina citind cartile lui Mircea Eliade. Am devenit anti-religios cand am observat ca oamenii inca se mai raporteaza la carti vechi de mii de ani pentru a-si rezolva problemele zilnice in loc sa-si foloseasca propriul creier pentru asta."

Comentariu, TLP, Ce treaba au ateii cu religia

Vedeti, de-aia se fereste BOR ca dracu de tamiie sa introduca studiul istoriei religiilor in scoli. Ar fi pur si simplu moartea pasiunii pentru ei.

Nu e mai simplu sa ii frigem o catehizare, o indocrinare simpla, sincera, voioasa? Religia noastra este singura unica si doar ea adevarata. De celelalte nici macar nu trebuie sa aflati, ca cine stie, poate-poate intrati la idei si ne scade market share-ul.

:wink:

8 comentarii:

Ștefan A. spunea...

Sarbatori Fericite !
Intimplarea a facut sa pot citii Istoria Religiilor in perioada "Epocii de Aur" . Un volum in tiraj limitat si care nu a mai ajuns sa fie distribuit prin librarii . O carte extraordinara care ar trebui studiata obligatoriu in scoli .
Din pacate aceasta lucrare ar reduce cu mult din puterea fetelor bisericesti . Ortodoxe , catolice,s.a.m.d.
Ca urmare , deranjeaza pe prea multi si atunci ramine o carte doar pentru apasionati , curiosi .

NG spunea...

Cerceteaza. Taci. Judeca. Doar de asta ai capul pe umeri. O forma mai "light" a acestei carti ar face cu adevarat ravagii. De ce? Pai tinerii de azi nu stiu daca ar citi mai mult de 20 de pagini din aceasta carte. Eventual ar sarii sa caute filmul :D:D

impricinatul de corn spunea...

am gasit o carte la RAO kids, una de-i zice:
RELIGIILE.
acu ii citesc fiica-mi din ea, seara, ca sa vada ca pe pamant avem de toate, si evrei, si musulmani, alea-alea.
pentru avansati, insa, am citit o carte din 1912, de unul Isidor Iesean. Bai, tata! Sa vezi la ala ce baga peste BOR-ul de moment, peste prea-catolica si peste alelante!
el tine cu paterenii, adek cu bogumilii, adek cu albigenzii locali.
ah, ce vremuri...

Dan spunea...

Ce-am gasit în niste note:

Cioran despre ME – "s-a ocupat de religii fara a avea un spirit religios".

ME – "ma straduiesc sǎ inteleg – dar daca intelegi, ca savant, toti dumnezeii inseamna ca nu te intereseaza cu adevarat nici unul. Un Dumnezeu exista pentru a fi adorat sau hulit".

Theophyle spunea...

Salut sensei,
nu am sa va inteleg pe voi niciodata. Ce legatura are Dumnezeu cu religia? Ce crezi ca Dumnezeu are nevoie de ambasadori sau ii pasa cum te rogi (sau nu) de el? Are el nevoie de tine? aiurea!

Ai sau nu ai nevoie de el. Crezi sau nu crezi. Atat! Chestie individuala intre tine si el.

Daca cineva are nevoie de logica sa se ocupe de matematica sau filozofie nu de religie.

Restul chestie de traditie. Vrei sa o respecti, bine. Nu vrei tot bine.

Pongo spunea...

Ce e drept , studiul istoriei religiilor este util. Ca si studiul istoriei artei. Ca nu se fac nici una nici alta, nu stiu daca e problema BOR. Pana la urma programa o fac politrucii momentului. Aia care cred ca se pot spala pa maini finantand o biserica.

Cat despre religie, da, este utila pentru cine doreste sa cunoasca ce vrea Dumnezeu de la noi.
Iar cam toate religiile (in afara de alea care cu greu se pot numi religii, in care Dumnezeu nu prea exista) pretind ca mesajul a fost primit de la Dumnezeu pentru ca ele sa propovaduiasca intr-un anumit fel.
Mai departe, fiecare cu destiunl lui (ca de aia unii se nasc intr-un anumit spatiu si nu in altul...) cu capul si credinta sa.

Hai la multi ani :D

Richard spunea...

A furor normanorum libera nos,Domine!
"De asemenea, pe peretii salii de sedinte a Comisiei pentru invatamant - intr-o institutie a statului roman - erau atarnate doua icoane ortodoxe, iar sedinta a inceput cu o rugaciune, asa cum au cerut parlamentarii." End of story.

Elisa spunea...

Asa ceva zicea si preotul ce slujea , ieri, la Catedrala din F......: "treaba noastra nu este sa isodim, sa cercetam, sa ne intrebam ci sa intelegem atat, faptul ca Maica Sfanta ii ocroteste pe saraci si ca Lui D-zeu ii este mila de noi".
Dupa care am iesit din biserica :(.
si o intona ca de la o tribuna politica, cu glas autoritar de stapanitor al celor multi si prosti.