vineri, 15 octombrie 2010

In case of pain, swallow

Bill Gates a ţinut un discurs la un liceu despre cele 11 lucruri pe care elevii nu le-au învăţat şi nu le vor învăţa la şcoală. El a scos în evidenţă faptul că sentimentul de automulţumire şi învăţăturile "corecte" din punctul de vedere al politicilor educaţionale au creat o generaţie de copii care nu au deloc noţiunea de realitate şi despre felul în care realitatea aceasta i-a destinat eşecului în lumea reală.

Regula nr. 1: Viaţa nu e dreaptă - obişnuieşte-te cu ideea !

Regula nr. 2: Lumii prea puţin îi pasă de stima ta de sine. Lumea se aşteaptă să realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulţumit de tine însuţi.

Regula nr. 3: Nu vei câştiga 60.000$ pe an de îndată ce părăseşti băncile şcolii. Nu vei fi vicepreşedintele vreunei companii cu telefon în maşină decât atunci când vei fi muncit pentru acestea.

Regula nr. 4: Dacă crezi că profesorul tău e sever, stai să vezi când o sa ai un şef !

Regula nr. 5: A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o altă denumire pentru asta: o numeau şansă.

Regula nr. 6: Dacă o dai în bară, nu e vina părinţilor tăi, aşa că nu te mai smiorcăi în legătură cu greşelile tale, ci învaţă din ele.

Regula nr. 7: Înainte de a te fi născut, părinţii tăi nu erau atât de plicticoşi ca acum. Au ajuns aşa din cauză că trebuie să-ţi plătească cheltuielile, să-ţi spele hainele şi să te asculte pe tine spunându-le cât de grozav te crezi. Aşa că înainte de a te porni să salvezi jungla de paraziţii generaţiei părinţilor tău, încearcă să-ţi despaduchezi propriul dulap.

Regula nr. 8: Poate că şcoala ta a scăpat de învingători şi învinşi, însă viaţa NU. În unele şcoli au abolit corigenţele şi elevul poate încerca de câte ori vrea el să dea răspunsul corect la o întrebare. Asta nu seamănă cu NIMIC din viaţa reală.

Regula nr. 9: Viaţa nu se împarte în semestre. Nu ai verile libere şi pe foarte puţini angajatori îi interesează să te ajute să "te găseşti". Faci asta în timpul liber.

Regula nr. 10: Ce vezi la televizor NU e viaţa reală. În viaţa reală oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele şi să meargă la serviciu.

Regula nr. 11: Fiţi amabili cu tocilarii. Există şansa ca in viitor să lucraţi pentru vreunul dintre ei.

16 comentarii:

vera spunea...

Ce satisfactziune majora.
Ma gagarisesc, caci soarele si cu tine mi-atzi inseninat ziua. Si cum pot sa va pun pe amindoi intr-o relatzie de oarece egalitate, ca mai sus?
Acu, intrebarea e: cum circul si distribui eu LARG acest decalog neconform cu regula?

Anca spunea...

Si io cu sechele proaspete fiind, as mai adauga-o si pe aia cu Desi toate lucrurile care ti se-ntampla au o cauza, nu toate au si un sens. =))

Pongo spunea...

Dragutz :-). Cam pesimistic totusi.

Vova spunea...

Ultima, cu tocilarii e geniala. Ar trebui totusi sa-l chemam putin pe nea Bill prin Romania...sa le explice tocilarilor cu cine sa fie amabili!:))

Tibi Neag spunea...

Total de acor cu Billie. Dacă te mulțumești cu o soartă mediocră procedezi în antipod cu regulile de mai sus, altfel bagi bine la cap.

Cum zicea și maestrul Preda: "Compensația unei personalități de mică anvergură e fericirea la care are dreptul pe acest pământ."

vera spunea...

Khronos-

Care Preda?
Marin?
Cristian?
Preda Tor-ul de serviciu?
Semi-Confucianist, asha cum arata, e un slogan cam k-k-cios, zau, nu te supara. Si pernicios ca approach.

bogdan spunea...

Stimate domnule,

Conform site-ului truthorfiction.com domnul Gates nu a spus asa ceva; cele 11 lucruri au aparut intr-o carte scrisa de un "educator"...

Detalii aici: http://www.truthorfiction.com/rumors/b/billgatesspeech.htm

Turnofftheglory spunea...

Cat adevar domnilor. Cat adevar.

John Galt spunea...

Turambare, nu mai intoxica poporul cu leftisme.

VIATA E DREAPTA. JUSTA. Altfel nu ar mai EXISTA!

Pui mana pe o plita incinsa.. TE ARZI! Te crezi Munchausen si vrei sa levitezi, la fel.

Ca unii nu inteleg asta e alta poveste..

:)

miticosul spunea...

@Pongo - nope. doar real. :-)

Adrian Năstase spunea...

Din aceeaşi categorie, "înţelepciune miliardară": http://fuckyoutovarasi.blogspot.com/2008/11/oracolul-de-la-yale.html

Florin Pîtea spunea...

Dacă nu e adevărat, e bine scornit.
Mulţumesc că ne-ai împărtăşit acest discurs.

Pongo spunea...

@miticosul : daca crezi ca o corijenta sau repetenta, de ce nu, te poate impiedica sa ajungi cu 6-7 zerouri in coada la sfarsitul anului, well is not the case.
Pe de alta parte aia cu geek-ii e misto. Desi tind sa cred ca e doar o defulare. :-)
Emotistic vorbind e cam pesimistice. Si sincer, parca vorbeste pentru negri :-))

Robintel spunea...

Mi se pare prea mișto ce a spus Bill. Prea mișto și prea real. Da, prea real.

sportsaga.ro spunea...

La Telega, Bill Gates nu trecea de clasa a 4a.
Probabil ca la 14 ani si-ar fi cumparat insa o diploma de BAC de la Mecanica 2.

Anonim spunea...

cele 11 lucruri pt romania:1viata nu e dreapta, viata nu e dreapta, dar nu te obisnui.2ai valoari daca ai loveli. 3 nu vei castiga niciodata 60000$ pe an, ii poti fura daca ai de unde.4 daca crezi ca profu tau e sever, e nervos ca are salariu mic, cand o sa ai sef inseamna ca ai servici.5 daca lucrezi intr-un fast food inseamna ca esti ruda cu patronul sau te afli intr-un oras mare.6 daca o dai in bara nu e vina parintilor tai decretelule....... 10 ce vezi la televizor nu e Elvis Presley...e Stefan Banica Junior. 11Fiti amabili cu odraslele celor de la secu pt ei veti lucra in viitor cu ceva noroc.