vineri, 8 octombrie 2010

Despre autenticitate, cu tristete

Stiu, stiu: nu va place de ea.

Stiu, stiu, e simplu: argumentele sint pina peste poate. E grasa, e urita, e incomoda, e rea, e caustica, e bizdicoasa, ba, si mai mult - quelle horreur! - e moldoveanca, suprema vina in aceasta tara plina de ardeleni virtuosi, de munteni destepti si de olteni descurcareti (scuze, dobrogenilor, sinteti prea putini, cadeti printre crapaturile marjei de eroare).

Mda. E o persoana care da frisoane de iritare, dezgust si robespierrianism la multi dintre domniile dumneavoastra, stimati parelologi.

Si totusi, are dreptate. Si totusi, joaca un rol ingrat, dar necesar: Casandra (in rolul lui Casandra, Angelina Jolie). Si totusi, de ceva timp, mi-a placut si m-am trezit ca mormai a incuviintare la fiecare text pe care i l-am citit, mai toate in Romania Libera, aceasta baricada a jurnalismului de bun simt intr-o gloata de litere si de imagini si de vorbe de cea mai jegoasa speta jurnalistica.

Doamnelor si domnilor, rusinea de a fi moldovean, intr-o lume a tuturor celorlalti. Vina de a fi intelectual, intr-o balta de mitocanie. Pacatul de a fi femeie intr-o lume a barbatilor. Nesimtirea de a fi politic de partea gresita, si mai mult, de a persevera in greseala. Si, mai presus de toate, aroganta de a scrie bine, de a minui cuvintele pina la infima nuanta, cind standardele stilistice au ajuns acum cele de la pagina 5 din Libertatea.

Doamnelor si domnilor, sa intre inculpata, sa ne ridem de ea si sa o scuipam si sa o terfelim si sa facem de rusine si sa o lapidam cum lapideaza arabii femeile, minca-i-ar mama pe ei de justitiari in legatura directa cu Dumnezeu, ca ei stiu cel mai bine sa rezolve lucrurile pe lumea asta.

Hai, dati cu pietre! Stiti cum spunea inadecvatul ala: cine e neprihanit, ala sa arunce primul.

:/

"Să fie vreo legătură între această lipsă de autenticitate a elitei noastre culturale şi artificialitatea literaturii?"

Alina Mungiu - Pipiddi, Bine ai venit, Herta. Şi bine ai plecat (Romania Libera, 7 octombrie 2010)

PS: Descopar ca in ultimul timp numai trimiteri la Romania Libera fac. Imi dau seama ca, din ce in ce mai mult, doar ziarul asta mai pot sa il citesc, celelalte provocindu-mi iremediabil greata. Nu mai spun de televiziuni; fara de exceptie, sint toate o apa si un pamint. Toate imi ridica parul pe mine instantaneu, ca la lup. Hmmmm. Simt un miros de inceput de ani 90 prin singele meu.

PPS: Nu va obositi sa faceti spume si, in numele democratiei si libertatii de expresie, sa emiteti arogante ori invective. Sterg tot, repede, fara urma, fara remuscari. Las doar ce imi place, ce imi convine, ce corespunde cu peisaju din mintea creerului meu. Aici nu este un mediu propice pentru raspindaci, comentatori si forumisti. Tai, Fanica. Sterg tot, coana Mitzo. Va belesc de nu va vedeti, stimabililor.

10 comentarii:

Richard spunea...

Turambare, cine decide care parte a baricadei e corecta? Pe serioase.Asa o considera muntenii si ardelenii? Sau fratia pseudointelectuala pusa pe pustiit holdele democratiei? Bineinteles, stiu la cine te referi, dar intrebarea e asa, oarecum retorica :).

Turambar spunea...

Simplu, mai Inima-de-Leu: cine striga mai tare. Elementary, my dear Watson.

Si stiu eu unii care striga tare, da' tare rau de tot.

:wink:

Pongo spunea...

Are dreptate. Care elite?
" Sigur, e dezagreabil, simpla ei existenţă pune în discuţie ierarhiile noastre şi face să arate lumea noastră literară drept ceea ce este, un edificiu monden, rezultat al marketingului şi relaţiilor personale".
Securism. Clentelism. Nu e asa toata sociatatea (sau aproape toata, sa nu ecsageram)?

Turambar spunea...

Ba da. Cam asa este. Dar n-am vrut sa pun chiar tot pe tava, sa nu va stric seara si weekendul. Ia mai stricati-vi-le si singuri, ca de-aia e bine sa descopere omu cu ochiu lui propriu si personal.

:wink:

matusalem spunea...

Ma abtin. Nu de alta dar, si madama asta e de un oportunism feroce, ca si cealalta. Face parte din natura lui "homo hominis lupus".
Cat despre mine, fac ce spune popa (adica tu), nu ma mai uit la televizor. Decat foarte rar.
Spre deosebire de popa... :)

Anonim spunea...

dobrogenilor, sinteti prea putini, cadeti printre crapaturile marjei de eroare

Poooooooftiiim?!

Anonim spunea...

avand in natura Dobrogei, o regiune de colonizari succesive, enumerarea ardelenilor, moldovenilor, muntenilor si (mai putin) oltenilor este o referire implicita la dobrogeni (desigur, raman pe afara unele natiuni conlocuitoare, dar, potrivit coceptiei generale, ele oricum nu au voie sa se bage in treburile "romanesti").

Anonim spunea...

PS: Normal ca RL mentine un nivel de jurnalism mai ridicat decat restul. Un ziar cu o origine asa de nobila nu se poate afunda, nici cu schimbarea majora de directie de acum 2 decade. ;)

Kilroy spunea...

Adevarul doare, adevarul e incomod. Asta e. E foarte dificil sa pleci capul si sa recunosti ca ai gresit la un moment dat.

vera spunea...

Zic si eu ca matusalem, which must be a first.
E brici, are gura rea, dar le zice bine si vede fara ochelai de cal, dar la oportunism, arivism si lipsa de caracter - campioana olimpica. Si barba-su, idem, doar abordarea e mai soft.
Altfel, desigur, In articolul din RL cam are dreptate.