vineri, 24 septembrie 2010

Victorie!

Victorie!!!

"Cercetătorii lucrează acum la modalitatea de a anihila această genă la oameni, pentru a îmbunătăţi astfel activitatea cerebrală."

Gata! Durerea și suferința noastră sînt pe cale să se curme! Oameni buni, bucurați-vă! S-a descoperit gena prostiei, măi fraților măi!

Rejoice, rejoice, there is no choice but to rejoice. Slavă Ție, Doamne, carele le-ai făcut pe toate, și cerul și gerul, și balena și halena, și fierul și jderul, și cocota și Bogota, că ne-ai dat să o trăim și pe asta. Oameni buni, stimați cititori inutili, măi dragă internauți, măi golănași mici, țineți-vă bine, urmează un comunicat important pentru țară: prostia este pe cale să fie eradicată de bravii oameni de știință cu halat și ochelari.

Măi, voi vă dați seama ce înseamnă asta? Voi realizați în mintea creierului vostru ce știre de însemnătate internațională, globală, mondială și patafizicală aveți în fața ochilor fix acum, courtesy of providerul vostru de înțelepciune zilnică Turambar? Vă dați seama că sîntem pe cale să trăim prima zi din restul vieții noastre, și asta ne va ocupa tot timpul, ba chiar și ceva în plus?

Gata. Sîntem pe cale să pășim într-o lume mai bună, mai dreaptă, mai frumoasă, mai îndestulată și mai înțeleaptă. Grație purtătorilor de halat alb cu mînecile legate la spate de la Emory University School of Medicine, vom fi locuitorii unui Pămînt mai calitativ, mai superior, mai impecabil, cel mai foarte perfect. Gata. Suferințele voastre sînt pe cale să se curme. Mai așteptați un pic și va fi bine. Să trăiți deștept!

E drept, gena prostiei a fost descoperită doar la șoareci, deocamdată. Dar nu disperați. Mai e un pic mai e un pas pînă la marele popas. O lecuță de eprubete scuturate și se descoperă și la oameni. Acușicușica. În cîteva zile, poate chiar în weekendul ăsta. Cît se face jarul pentru grătar, s-a și rezolvat.

În fond, ce mare diferență este între oameni și șoareci? Genetica ne spune că nu cine știe ce. Iaca acolo, tot niște mamifere sîntem, tot niște rozătoare, tot niște oportuniști, cu ADN-ul în mare măsură identic. E simplu: țaca-pac, luăm o citozină de colo, o mutăm dincolo, înlocuim trei adenine cu două timine și o guanină, scuturăm bine, îi mai frigem un ciocan să nu se desprindă din filet și gata! Leacul minune va fi săptămîna viitoare pe tarabă.

Dar și literatura ne spune același lucru. Of Mice and Men este unul din titlurile de carte cele mai bine găsite vreodată. Deh, Steinbeck, mama lui de Steinbeck, care se pare că a suferit de o deficiență majoră a acestei gene. Sărăcuțul. Handicapatul. Inadecvatul.

Deci ne potolim, da? Deci ne bucurăm și sărim în sus de fericire și țopăim și ne îmbrățișăm ca la Revelion și uităm și de criză și de sărăcie și de tumultul politicii dîmbovițene și de faptul că vom ajunge reci și țepeni.

Deci cum să vă spun eu, ca să mă înțelegeți? Viitorul e garantat, sună bine, e luminos, luminița de la capătul tunelului vine vertiginos către noi, și vine vine vine, calcă totul în picioare. Să vezi, frate, ce nebunie frumoasă o să fie cînd ne vom trata de această genă. Ce paradis, ce rai, ce dulce huzur.

E drept că va fi un pic cam plictiseală, pentru că proștii vor fi o raritate, an endangered species, de vom ajunge să căutăm un prost cu lumînarea, mai ceva ca Diogene ăla cu butoiul de cinism după el, mai ceva decît oamenii de știință pe Yeti or bosonul Higgs.

Dar asta este un risc asumat, știm deja din Biblie că în rai e boooring, e plin doar de îngerași și de norișori pufoși și de cînturi de slavă fonfăite pe nas. Lasă, nu-i nimic. Ne vom adapta noi oarecum cumva. Că doar sîntem un popor descurcăreț, nu? Bine că ajungem în rai, unde nu sînt proști, că restul vedem noi.

Un ultim comentariu. Această știre este savuroasă atît prin subiectul său, cît și prin alte două detalii, ce contează chiar mai mult decît corpul principal de informație.

Primo: gena a fost denumită Homer Simpson. Waw! Asta da adecvare la conținut! Numele genei mă face să bănuiesc ori că oamenii ăia de știință sînt dincolo de genialitate, chiar au atins nivelul 33 de înțelepciune - dar ce zic eu 33, e prea puțin, sînt deja pe la 66, ba chiar pe la nivelul 69 cu schimb de locuri, ori că prezintă cantități masive de ironium în sînge. Nu știu, nu-mi dau seama care ipoteză e mai pertinentă în momentul ăsta. Parcă totuși aia cu 69 cu schimb de locuri.

Secundo: înainte să-și croiască loc înspre mintea noastră în Hotnews, știrea a apărut inițial în Libertatea și Realitatea, aceste bastioane ale luptei împotriva prostiei, aceste oaze de înțelepciune și de limpezime intelectuală.

Deci ați înțeles, da? Deci sper că ați priceput despre ce vorbim noi aici în propoziție. Noi as-tăzi, dragi prieteni și restul dujmani, noi as-tăzi citim în Li-ber-ta-tea despre des-co-pe-ri-rea, repet: des-co-pe-ri-rea genei pros-ti-ei, repet: a pros-ti-ei, denumită Homer Simpson. Repet: Ho-mer Sim-pson. E clar, da? A priceput toată lumea? Să mai repet din nou încă o dată pentru a doua oară, sau v-a intrat bine în cap?

Vă dați seama că Radu Cosașu ar ucide pentru o astfel de știre? Vă dați seama că apocalipsa e după colț, învelită în hîrtie de ziar? Vă dați seama că we're beyond hope? We're doomed, dear mates, we belong dead, nu mai avem nici o șansă de scăpare.

Gata! Cuvintele sînt de prisos. Nu mai pot să mai spun nimic. Să trecem la fapte, că așa nu se mai poate. Să ne învîrtoșăm creierul și voința, să fim tari și bravi precum soldatul sovietic, precum mîndrul kamikaze în carlinga lui în picaj, în așteptarea acestei brave new world.

Unde naiba am pus sticla aia de whisky, că taman atunci cînd ai nevoie mai mare de ea, atunci nu o găsești? Unde s-a rostogolit aseară, cînd am aruncat cu ea după pisică? Pentru că simt că devin celt, simt că-mi cade cerul în cap de atîta paradoxuri ironice ce sînt pe lumea asta și am neapărată nevoie de un quick fix, un dram de uitare, acum, repede, dimineața pe răcoare, cînd este setea mai mare, pînă nu răsare soarele peste lumea asta paradisiacă, peste viitorul rai lipsit de proști, în care noi desigur vom fi primii.

În rai, evident.

Of of, măi măi...

:wink: & :blink: & :stink:



6 comentarii:

matusalem spunea...

Da. Am impresia ca iar a plecat stapana casei, a inimii si portofelului. Asta este. Avem rabdare si asteptam sa se intoarca. Pana atunci, o sa ma uit cu reticenta la shobolanii care colcaie pe la container. Daca, Doamne fere! e vre-unul mai citov decat mine? :) :) :)

Anca spunea...

Batrrrrane, da' de ce ne cetesti numai si numai din colectia Autori sinistri azi? Adica... iti trebuie o buna organizare a cinismului ca sa-ndraznesti sa vorbesti despre extirparea organului vital al unei natiuni si inca si in limba oficiala. =))

La aer cu tine!

Kilroy spunea...

Signore,
va cauta un soarece pre numele lui Algernon. Il las sa intre, ori slobozesc pisica? :-D

Anca spunea...

Vaaaai de mine, Kilroy, ce ganduri ai! :)) Si ce intrari in rol baga Cliff Robertson in mulajul dupa carte! Pffff, to be revisited!

Turambar spunea...

@ matusalem: erata - doar a casei si a inimii. except in momentele de maxima intensitate emotionala, cind ma mingiie. cu facaletzu. atunci, doar atunci, e si a portofelului. in rest, sint mindru, autonom si independent, precum ginerele maghiar in noapte nuntzii
:blink:

@ kilroy: e inainte, sau dupa ce-a luat drogurile? daca e inainte, da drumu la pisica sa-l manince. daca e dupa, da drumu la pisica sa fuga din calea lui, ca sigur a invatat karate intre timp

:wink:

@ anca: din pacate, cartea este o lungeala de zeama. the real thing este nuvela. cartea e pur si simplu acelasi lucru cu inca vreo suta de pagini de captuseala de vorbe inutile

Anca spunea...

Din fericire, mulaju' in motion care-mi veni in minte, directed by Ralph Nelson, e better than both. :D