joi, 30 septembrie 2010

Dă mamă cu demitizarea'n mine, să nu mai mă simt așa de nemeritat de bine

[...] scriitoarea a tăiat scurt argumentul filosofului, care susţinea că trauma şi suferinţa aduse de comunism celor sensibili le-ar fi creat acestora o înţelegere superioară:

„N-am nici o înţelegere superioară a lumii, tot aşa cum n-am de fapt o înţelegere a ei. Eu nu pricep lumea şi de aia scriu...

Când stăteam în România şi mă gândeam seara la ce s-a întâmplat în cursul zilei, nu puteam să-mi dau seama. De altfel, nici nu-mi permiteam să mă gândesc într-un arc mai mare, o perspectivă mai largă. Îmi ajungeau lucrurile micuţe şi exacte care se tot adunau lângă mine, fiindcă lor trebuia să le fac faţă. Nu am putut să-mi pun probleme, pur şi simplu a trebuit să fac faţă şi asta îmi absorbea toate energiile din cap, tot ce puteam rezulta. De înţelegere superioară nici nu putea fi vorba".

Scrisul este pentru scriitoare o vocaţie pe care o practică doar în singurătate, „e ceva ce mă chinuieşte şi nu mă lasă în pace şi mă obligă să-mi screm mintea până nu mai pot, dar când o fac mă ajută. Când stau aici nu sunt scriitoare, sunt scritoare doar când sunt singură cu mine. Ce fac aici e altă meserie - e circ."


Herta Muller, in interviu cu Gabriel Liiceanu la Ateneul Roman.

Mama lor de intelectuali care nu vor să intre în cizmele cele strîmte ale stereotipului facil. Cuuuum? Intelectualu' nu pricepe lumea asta? Cuuum? Un premiat Nobel nu are înțelegere superioară? Cuuuuum? Își permite să vorbească fără fățărnicie, fără siropoșeală leșinată și perfidă de academician mumificat? Să spună lucrurilor pe nume, și numele acela să doară la caracter și la naturelu' nostru simțitor de bravi urmași ai lui Decebal și Traian Remeș?

Mama lor de nemți care sînt tăioși și nazist de lipsiți de compromisuri și nu prezintă nici un fel de aplecare întru cocoloșeală și întru menajarea simțămintelor.

Neeeemțoaaaico, tu-mi răăăăănești siiiiimțăăăăminteeeeleeee. Neeeemțoaaaicooo, tu îîmi proooduuuci buuuuba.



Teutoanca asta uscată și cu buzele strîmte și rele care spune vorba în față, taie în carne cangrenată și te face să te simți netrebnic. În loc să ne mîngîie pe creștet, ce balcanici buni și cei mai foarte perfecți am fost noi, un popor de masă, de regiune superior cu adaus de zahăr și conservanți identic naturali, nemții ăștia vin să ne-o trîntească în față, în buricu templului nostru cultural:

you've kinda stank during those times, you poor poor folk, and you kinda stink now as well, since you're not used to wash you brain thoroughly each and every morning with proper words and values.



Dom'le, eu zic că intelectualii ăștia nesuferiți ar trebui interziși, dom'le, că prea ne fac să ne simțim stînjeniți și să ne trezim din adormirea noastră de istorie pompoasă și siropoasă și total mitică.

Nasoii ăștia, dom'le, Herta Muller, Lucian Boia ejusdem farinae, care vin să ne strivească nouă corola de minuni rîncede a imposibilului trecut. Care nu ne lasă să ne drogăm conștiința cu vaporii poveștilor despre cît de cei mai foarte superiori și 107% perfecți sîntem, dar istoria a fost rea cu noi, iar evreii, masonii, ungurii și extratereștrii cei mîrșavi și degrabă doritori de creier pane de român ne-au dat-o la rădăcină și ne-au ținut ca pe ciumperci, în întuneric și în rahat pînă la gît.

Și-n locul lor, dom'le, să vină un sobor de preoți, dom'le, să-i frigem un marș triumfal, o procesiune cu prapuri și torțe, să ne fonfăie pe nas ce grași și frumoși sîntem noi, cel mai foarte perfect popor din întreaga Mesopotamie, cum intri în Selfdenialia, pe dreapta.

:blink: :/



13 comentarii:

matusalem spunea...

De la salamul cu soia ni se trage.
Aia care n-au degustat asa ceva, habar n-au ce au pierdut. De aici superioritatea noastra. A leului parlit. Daca nu s-a hranit, ca pe vremuri, bio... :)

Anonim spunea...

da` dom-le intelectualii astia ar trebui interzisi. pana si Van Damme stie mai bine, zicea el zilele astea ca romanii sunt niste oameni foarte buni, dar care nu au norocul altor natii

Turambar spunea...

Van Damme, aceasta referinta gnoseologica absolut inevitabila.

Eu, drept sa spun, cred ca Jackie Chan are totusi o filosofie de viatza ceva mai foarte superioara.

Si da si cu picioru mai bine palme peste fatza.

:)

anndryusha spunea...

Dacă zice că n-are nici un fel de înţelegere superioară a lumii, eu aş fi tentat să o cred. Aşa, am o vagă întuiţie...

Adrian Năstase spunea...

@matusalem
Da, dom'le, aşa e! Am auzit io ca soia conţine tripsină, o chestie care cică tâmpeşte consumatoru'.

vera spunea...

Am dubii majore ca philosophul a avut o tresaltare morala cit de mica. Beyond dracii ca sasoaica venetica il ia la mishto si il minimalizeaza in lume...
E sinistru de tirziu, dar chiar si asha, e minunat ca cineva spune ca toata circoteca cu rezistentza prin cultura nu e decit o gaselnitza jenanta de explicare a lashitatzii noastre generalizate.

John Galt spunea...

Pfaaa, ce viol v-a dat Herta~!

RAPERE, elegant asa..

":)

Turambar spunea...

@ Vera: :yes: :(

Lanternativa spunea...

sunt scritoare doar când sunt singură cu mine. Ce fac aici e altă meserie - e circ - ai-aiiiii, ce tare!

Turambar spunea...

:) Fraza aia m-a determinat sa scriu articolul de fata. Era prea foarte perfecta incit sa n-o bagam la inaintare, in mintea onor cititorilor.

:)

Lanternativa spunea...

Si pentru care noi iti multumim pentru scosul okiului cu fraza asta faina tare, no!

ö.Ö

:)

impricinatul spunea...

liiceanu.
da.
cu gashkaul din biblioteca. si de la irc. sau icr? mai bine irc, ca vine de la circ.
kk. mult kk. icstrem de mult. cu m si cu p, da, turrambarrrrre?

Turambar spunea...

Gata. S-a notat. Cu m si p. Uite-acu ii trimit un semese lu Liiceanu, sa bage la cap.

:)