sâmbătă, 25 septembrie 2010

Alti dobitoci

Biserica Ortodoxa Bulgara, in frunte cu patriarhul ei, a organizat o manifestatie de prostest pentru introducerea religiei drept materie obligatorie in scoala.

Mai fratilor, ce dracu se intimpla cu Balcanii astia de sintem atit de prosti, de inapoiati, de incuiati si de impiedicati? Oare s-a imbatat Zeus cu hidromel, l-au apucat pandaliile si a svirlit cu praf de prostie din virful Olympului, de a batut vintul spre nord si l-a imprastiat peste toata Tracia si Dacia, de sintem atit de dusi cu capu'? Ce naiba?

Doamne Dumnezeule care nu existi, da Doamne, da Zeus, da Allah, da si tu Zoroastre, dati o zei voi totzi un potop sa spele lumea de prosti, ca uite ca am ajuns sa apelez si la voi..., pardon, la Voi, doar-doar cadem la pace si facem ceva cu mamelucii astia dintre Carpati si Marea Marmara. Ca asa nu se mai poate. Imi bag picioarele si votez cu ...

Cu cine pana mea sa votez, ca n-am cu cine?

N-ai cu cine, dom'le. N-ai cu cine. Toti niste bicisnici.

Hai, dati o acatista pentru viitorul acestor Balcani. Ca pute rau a prostie...

:(

16 comentarii:

Unknown spunea...

geaba te nervezi. daca imi permiti, urmareste atent anii astia putini care au mai ramas pina la alegeri ce partid isi pune pana la palarie miile de biserici construite in romania in ultimii ani si vezi cum evolueaza electoral ;).

prosti, dar multi, maria ta!, cum s-ar zice.

matusalem spunea...

Nu dau nimic, ca sunt in stare sa puna taxa si pe acatiste. Forfetar de acatista. :)

Anonim spunea...

Da, legat de Balcani, cel mai bine ar fi sa introduci ambele picioare in ligheanul cu apa rece si sa treci pe modul <>.

Anonim spunea...

cum se impaca natura ta de neocon cu ateismul militant pe care-l profesezi?

Anca spunea...

Oh, fuck it, cousin, you simply don't understand the cosmetics of following, do you? =)) Why oh why do you reject things that defy reasonable thinking? No mystique allowed? :D The Balkans have got their penchant for sliding into the chaos of retardation and no matter how many and colourful traffic lights you might plant... oh well, they just love to shuffle instead of walking. You're being an example of intolerable intellectual forwardness and you're going to end up catapulted over the community fence, you... untraditional sort of early autumn crop! Quiet! =))

OM spunea...

Hei, hei, mai usor, ca nu sunt chiar toti Balcanii. Recomand Albania - probabil cea mai atee tara din Europa. Ei au luat comunismul in serios, ca la carte, nu ca Ceasca si Jivkov.

Pacat ca sunt rupti in fund.

Turambar spunea...

@ Anonim: O yeah, baby. I'm a bloody atheist neocon and I swear to our swee' Jisas, to our dear ol' mighty Lord that I'll tear to pieces any bloody Commie that dares to deny it.

:)

@ Anca: Mai draga, tu-mi doresti ostracizarea. Expulzarea. Izgonirea. Imi dorest sa primesc cadou de la dujmani un ciob de oala cu numele meu scris pe el. Tz tz tz. Ce oameni. Ce femei. Ce maniere.

:)

@ Muzzak: Comme on, mate. Albanezii nu sint balcanici. Ei sint ciobani. Ei nu sint medievali. Ei sint de dinainte de Evul Mediu, cind sacrul se manifesta prin nimfe babardite de hoarde de satiri invirtosati.

Vezi tu, are si religia asta o ierarhie, o pricepere de complicaciune. Nu au ajuns inca albanezii la performanta de a ajunge la crestinismul primitiv.

:wink:

@ Tapirul: Neah. Asa sint eu de obiceri, cind aud muezinul ortodox pe geam ori cind citest prin mijloacele de propaganda in massa de cele mai recente evolutii sociale.

:/

Mihai spunea...

E o diferenta intre ceafa groasa si noi. La noi religia se face pana in clasa a doisprezecea, la ei inca se chinuie popimea si prostimea sa introduca religia in scoli. Carevasazica, unii vor in iad, altii sunt deja acolo. Si in directia aia, chiar ca era mai bine daca nu eram inaintea bulgarilor.

Pongo spunea...

Uite aici alti "prosti" :

http://resources.metapress.com/pdf-preview.axd?code=u12273w9066r3232&size=largest

:)

Turambar spunea...

Din felul in care au rezolvat subiectul, nu sint prosti deloc. Din contra: sint nemti, deci metodici, rigurosi si justi in gindire.

"The starting point for all the reasons given by the Law Court is the right of the state to educate pupils in the state-schools in questions of morality."

Sint doua lucruri distincte, mon cher: legea si religia. Exact distinctia dintre un stat religios si unul laic. Statul laic asuma faptul ca poate aplica legea per se, fara alta justificare decit cea ca este dreapta / ca trebuie. Spre deosebire de statul religios, unde justificarea moralitatii vine insotita de tot mumbo-jumbo-ul pre-modern cu zei, pacate, fulgere, cazane cu smoala, decapitari si alte chestii la fel de faine si de luminate.

:/

Pongo spunea...

Da, dar o educate de genul asta trebuie sa existe.
Nici eu nu sunt de acord cu mambo jambo, dar nu cred in solutii tip Cernea.
Cred cu tarie ca trebuie sa invatam copii de ce la noi o femeie nu se mai omoara cu pietre.Asa cum pot sa gaseasca pe net ca se intampla acum in lume.
:)
Iar in privinta informatiei necesare, are Doamne Doamne grija sa primeasca fiecare fix cat i-i trebuie ca sa depaseasca un prag.

Turambar spunea...

Hmmm. Nu stiu de unde sa te iau.

Pe de o parte, esti adeptul aplicarii moderne a legii. Pe de alta parte, faci cam prea pios referire la Doamne Doamne si la chestii ce tin de soarta, de retributia divina, de judecata supraumana si de alte chestii de-astea care, fie vorba intre noi, tot mumbo-jumbo sint.

Mai spune-mi. Mai graieste niste vorbe, sa stiu daca sa zimbesc sau sa ma incrunt.

:/

Pongo spunea...

Well. Ca sa ma apuci trebe sa ma vezi asa cum sunt . Unul care crede in Dumnezeu. Insuficient dupa a sa umila parere, dar privit prin alti ochi fara dubii in privinta asta.

Chestia e ca in numele religiei s-au facut multe nenorociri. Inclusiv Iisus a fos omorat invocandu-se asta de catre popi.

Asta insa nu inseamna ca a spus vreo singura tampenie sau minciuna.

Prostia pe care o fac bisericile noastre in momentul asta este ca se invaluie in prea multa vorba fara inteles imediat pentru omul de rand. Catehism, iconoclasm, etc. Concepte nu neaparat gresite, dar care indeparteaza prin faptul ca te expun la efort. Ma rog. Iisus nu a vorbit cu termeni neologici ci mai degraba universal valabili. Ca sa i-si poata transmite mesajul si lui Ioan de langa el si lui Pongo si lui Turambar peste 2000 de ani.

Faptul ca acum biserica ce pastreaza ce s-a scris despre El (si din pacate cam atat) considera ca trebuie cumva sa oblige copii sa invete termenii religiosi cum ai aratat tu intr-un post e o greseala. In lumea reala nu merge cu smecherii, nu de alta dar mai exista si reversul medaliei , diavolul. Care ti-o tranteste cu reveru de nu te vezi.
Asa incat, probabil cea mai desteapta cale prin care oamenii sa poata avea o apropiere de Dumnezeu si in acelasi timp diavolul sa fie tinut la distanta de decizie este statul laic in care fiecare sa aiba dreptul la propria religie si scoala.

Pana la urma, ce este important e sa nu fim persecutati (noi crestinii). Pentru ca persecutia aduce incercari majore peste care unii nu pot trece (vezi "experimentul" pitesti).

Turambar spunea...

Un punct de vedere cinstit si bine exprimat, pe care il apreciez. Nu maninc crestini pe piine. Doar incerc sa nu ma manince ei pe mine. Live and let live, ca de murit o sa murim cu totii. Depinde unde, cind si in ce fel. Se numeste "toleranta", nu precum in "casa de toleranta", ci precum in "iubire", termenul acela vetust pe care azi nu-l mai propavaduie nimeni, fiind prea ocupat sa dea in cap la dujmani.

Persecutie? Hmmm. Pendulul Domnului are amplitudini si frecvente nebanuite. Pe vremuri, romanii dadeau crestii la lei. Pe urma, crestinii dadeau ereticii la torturat. Pe urma, comunistii dadeau crestinii la impins vagoane. Acum, mai nou, crestinii dau ateii la ciinii oprobiului public. Nu bun. Nu frumos. Nu crestineste si nu intru invatatura lui Hristos. Live and let live.

Atita timp cit discutam despre Dumnezeu ca despre o proptea volitiva de respectare a legii lumesti, nu am nimic impotriva. Sint unii care nu asculta decit de biciul metaforic, de amenintarea pacatului si a vinii si a iadului si a cazanului cu smoala. Desi mi se pare injositoare aceasta metoda, nu inseamna ca nu ii recunosc meritele de eficienta. Din pacate.

Cind insa ajungem sa discutam latura ontologica a lui Dumnezeu, da-mi voie sa fiu total, dar total de partea cealalta a argumentului. Niste iluzii, mon cher. Niste imbicseli de minte inutile. Universul si lumea si rotitele de functionare a marelui orologiu sint in alta parte, nu in cele noua slavi ale proniei ceresti.

Aici caile noastre se despart. Fiecare crede intr-alt fel. Insa in zona moralei, sa stii ca nu sintem prea departe.

Singurul lucru care ma intristeaza este ca se poate, totusi, aplica legea si respecta morala si fara aceste bau-bauri metafizic punitive. Sint destule exemple pe lumea asta, in istoria asta, incit sa putem spune: da, dom'le, merge si asa. Uita-te la scandinavi. Uita-te la japonezi. Uita-te la toata lumea moderna. Modernitatea ca desprindere de nevoia de bici suprauman pentru a face ceea ce trebuie. In asta consta statul laic, in fond si la urma urmei: cind oamenii fac ce trebuie pentru ca trebuie, punct.

Mai vorbim. Tine-mi un loc la Judecata de Apoi, ca eu iti tin un loc la Marea Intimplare a Firii.

:wink:

Pongo spunea...

Live and let live :) Amin to that!
Sa stii ca a fi crestin e greu.
Trebuie sa renunti complet la egoism, ceea ce nu e simplu. Nu sunt multi oameni cu care sa ma fi intalnit si sa fi reusit asta (eu cu atat mai putin). Asa incat cei care te injura spunandu-si crestini probabil nu sunt.

:)

Turambar spunea...

Stiam de mult asta. Lasa-i sa creada ca sint mai piosi decit media. Pacatul trufiei, din cite stiu, atirna greu la cintar cind te opreste Sf Petru cu notepadul in mina si-ti aplica Chestionarul de Apoi, sa vada daca iei liftul in sus sau in jos.

:wink: :friends: