vineri, 25 iunie 2010

Prietenia multi-seculara romano-rusa

Avem tot soiul de prieteni absolut, dar absolut dezinteresati, un soi de CTP-isti de calibru mai ushor, care vin pe-aici sa plinga pe umarul maicii Rusii ori de cite ori Turambar mai face cite un rautacism la adresa ei.

Acestora le urez emigrare ushoara si Siberie placuta. Doar sa aiba grija, ca prietenii rusi nu prea ishi tzin cuvintul si iau si ceasuri, si averi, si vieti, si teritorii. C-asa-i in Rusia...

:(

The peace treaty between Russia and the Ottoman Empire was signed at San Stefano, on 3rd March 1878. Russia did not keep its promises of the 4 April 1877 treaty (signed by the Russian consul Stuart Dimitri (and approved by the Czar Alexander II; Aleksandr II, Nikolaevich ) and the Romanian Prime Minister of the day Mihail Kogălniceanu) to respect Romania's territorial integrity. However, the treaty was not recognised by the Central Powers and the 1878 peace conference in Berlin decided that Russia would give Romania its independence, the territories of Dobrogea, the Danube Delta and access to the Black Sea including the ancient port of Tomis (Constantza), as well as the tiny Snake Island (Insula Şerpilor), but Russia would nevertheless occupy as a so-called "compensation" the old Romanian Southern counties of Bessarabia (Cahul, Bolgrad and Ismail), which by the Treaty of Paris of 1856 (after the Crimean War) were included in Moldavia. Prince Carol was most unhappy by this imposition of Russian occupation of Romanian territories that seriously breached the Russo-Romanian treaty of 4 April 1877; he was finally persuaded by Bismark (in now published original letters exchanged at that time) to accept this compromise with Russia in view of the great economical potential of Romania's direct access to the Black Sea ancient ports.

De aici.

16 comentarii:

Vova spunea...

Legat de Rusia, hmmm, nu stiu cand se va schimba perceptia romanilor?
Eu, la varsta mea, iubesc tara asta , adica Romania , (chia daca pare un populism de rahat) mai mult decat toti politicienii nostri la un loc. Cu toate ca am avut ocazia sa plec din tara si as putea oicand sa plec, nu vreau. De ce? Nu stiu.
In acelasi timp, un sfert din sangele meu est sange de rus. Bunica mea a fost rusoaica. A trait de la 20 de ani in Romania, ca l-a cunoscut pe bunicu. Am vizitat de "n" ori Rusia. E o tara frumoasa. E o tara cu oameni buni si cu oameni nenorociti. E o tara cu un nivel al coruptiei destul de ridicat. E o tara in care militia inca exista. E o tara in care Putin e dictator. Vezi vreo diferenta intre Rusia si Romania?
Stiu, rusii ne-au luat tezarul (nu l-am dat noi de idioti), stiu , rusii ne-au cam casapit (si turcii ne-au cam omorat dar tot la ei ne petrecem vacantele).
Nu vreau sa fiu avocatul Rusiei in fata ta, dar te intreb si eu, cu ce ne-a ajutat ca 15 ani am pupat curul americanilor? Cu ce ne ajuta ca luam gaze de la nemti (gaze rusesti) mai scump, doar pentru ca vrem in UE?
P.S. Un sondaj in Siberia, chiar ar fi o provocare!:))

Vova spunea...

Sa vezi ca mi-o iau acum!:)

Itzicbaseanu spunea...

"Sa nu uiti Darie!"...Cu ura Turi dar cu ura innecata in inteligenta suverana purtata cu atitudine regala si rabdatoare!... Stii cat de multe se obtin cu rabdare si osardie,bagi si pumnu’n cur la o vrabie, daramite bulumacu-n cur la CTP-ei!...
In afara Gulagurilor,Siberia este totusi un tinut frumos, dupa cum spun americanii pe Discovery!...Pashol na Turbinca!...

Vova spunea...

Daca tot s-a anuntat ca nu se scad pensiile si salariile probabil scap de injuraturi ca se muta atentia:))

matusalem spunea...

Daca tu ai fi vecin cu un poporas de 20 de milioane, si-ti sti puterea, te-ai uita si tu cu scarba la amaratii aia, lingandu-ti buzele de cotropitor. :)
Si Titulescu recunostea ca prietenia noastra cu Rusia rezida din faptul ca suntem vecini cu un popor de peste 300 de milioane de oameni.:)
Si daca am fi dusmanul lor, si i-am bate, tot nu am avea unde sa-i ingropam pe toti. Tara mica si amarata! Asta suntem!
:)

Kilroy spunea...

Nea Petrica Tutea spunea (citat aproximativ) "cand semnezi un tratat cu rusii, sa te stergi cu el la fund cu prima ocazie, pentru ca sa fii convins ca si rusii vor face acelasi lucru". Probabil de aceea pe vremea Uniunii Sovietice se spunea ca se invecineaza cu cine vrea ea. Ma uimeste si scarbeste in egala masura ravna cu care unii vor sa stearga istoria si sa ne convinga ca rusii ne vor binele. Rusii nu au dorit si nu vor dori binele nici unei natiuni din lume. Iar daca fac un gest cu conotatii pozitive, sa fiti siguri ca au un interes de natura economica sau militara in zona respectiva. Partea buna ca la numarul de drogati, bolnavi de TBC, alcoolici si, respectiv la numarul de decese cauzate de droguri, alcool si TBC rusii sunt lideri absoluti in lume. Aceste fapte si cu guvernarea inteleapta a lui Putin (ca reprezentant al FSB) fac ca viitorul poporului rus sa fie unul foarte cenusiu. Se pare ca vor avea parte de rasplata pe masura faptelor din secolul XX.

vera spunea...

Eu as propune o abordare mai nuantzata. Una sint politicienii rusi, care sint asa cum sint si cum au fost intotdeauna, expansionisti si interesatzi si necinstitzi si cruzi (cu noi, cu altzii, dar in primul rind cu ai lor) si alta este rusul - sarac sau average - om normal, care isi vede de viatza si necazurile lui.

Nu cred de loc ca v-ar fi convenit ca niste straini sa va judece - ca romani - dupa ceausescu, iliescu, etc. si dupa manierele, moravurile si politica oficialilor romani. Dupa mine, VOVA ARE DREPTATE!!!!!

Kilroy spunea...

Pe noi ne afecteaza deciziile politicienilor rusi, nu ale rusului de rand. Faptele rusului de rand i-au afectat pe bunicii nostri, cand Ivan poftea la ceasul de la mana barbatului, sau la femeia acestuia. Sunt realitati, oricat ar incerca unii sa ascunda gunoiul sub pres.

Anonim spunea...

intrebati-i pe georgieni, azeri, lituanieni, polonezi, letoni, estoni etc de "binefacerile" marelui frate de la rasarit.

Rusia a fost, este si RAMANE cea mai mare amenintare pentru statul roman. sau credeti ca ne-am caciulit ani de zile sa intram in NATO ca se ne aparam de unguri?

stiu destui rusi, si acum sufera ca tarile din spatiul ex sovietic saunt libere de ei. se simt jefuiti, cum de am avut noi tupeul sa facem ce ne trece prin cap? cum, romanii nu au fost parte din URSS? ei cum aia ma-sii? da au fost comunisti, adica aproape parte din URSS.

orice rus sau rusoaica (oameni valabili la prima vedere, si buni de sprit), simte ca o pierdere personala faptul ca tarile ex-comuniste nu mai fac parte din sfera de influenta a rusiei.

Dracu

Vova spunea...

@Dracu

Iti dau dreptate! Asa e, reprezinta o amenintare (politica, econmica, militara)! Dar cred ca am putea rezolva aceasta problema prin diferite mijloace.
Ce sa-i intreb pe Georgieni? Cum l-au dat pe Stalin Rusiei???

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, să-ţi trăiască obsesia şi să te bucuri de ea! Dar poate reuşeşti să explici şi de ce TOATE deciziile Rusiei şi apoi ale Uniunii Sovietice care ne priveau au avut aprobarea şi girul ălorlalţi hulpavi, care au împărţit Europa şi lumea cum au vrut ei. A zis vreunul nu? Aud?

ZaffCat spunea...

@ Constantin Gheorghe

Faptul ca am fost "vanduti" de atatea ori de catre ceilalti hulpavi (foarte adevarat) nu face Rusia mai simpatica si nici nu ne da mai multa incredere in viitor. Din contra as zice. :-)

Anonim spunea...

Cum? Rusii ne-au tradat.. sunt sigur ca Romania n-ar fi facut niciodata asa ceva... bine, ar fi faza ca in 1918 a semnat un tratat ca scoate armata romana din Basarabia, dar cum Rusia avea treaba cu razboiul civil si nu putea interveni direct, romanii au decis sa ignore tratatul (atunci rusii au confiscat tezaurul, deci sa nu se mai planga unii ca au confiscat tezaurul ca erau ei comunisti sau alte fantasmagorii). Si apropo, schimbul din 1877 a fost unul dintre cele mai avantajoase, ar trebui sa le multumim rusilor ca ne-au dat campie, cu pamant suficient pentru colonizari, o "Californie" cum spun unii istorici, pentru un tinut mlastinos, deja colonizat pana la refuz cu bulgari si gagauzi... Romania a putut construi port la mare, iar azi Constanta este a doua sau a treia mare contributoare la bugetul de stat (dupa Bucuresti si, cateodata, Timisoara). Data viitoare cand treci pe'acasa sa-ti agati steagul rus in poarta drept multumire.

Daca Siberia adevarata e la fel ca cea din Dersu Uzala, atunci merita

Anonim spunea...

da, cum am zis, paranoia. ce treaba are ctp cu rusii si cu razbelu din 1877? ca fota s-a facut ca zice ca ctpu e kgbist?
mai bine v-ati vedea de falimentu vostru

Anonim spunea...

Deci sa ne pazim posta si sarea. :-))

Kilroy spunea...

Un ascultător întreabă la radio Erevan dacă cei care au inventat comunismul erau oameni de știință. Răspunsul este NU: dacă erau oameni de știință, l-ar fi încercat întâi pe câini