miercuri, 9 iunie 2010

Disciplina de partid


13 comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate cifrele sunt aproape de marja de eroare.

Mult mai nasol (si e veche problema) este la liberali. Nu stiu de ce dar acolo exista cel mai mic grad de consistenta si se aplica la toate tipurile de alegeri.

Turambar spunea...

Nu sint aproape de marja de eroare, pt ca
a) sint calculate din total populatie (inclusiv cei care nu voteaza). m-a interesat volumul absolut, sa am o unitate de comparatie. daca as fi calculat doar din cei care votau, sau procente interne din fiecare categorie de votanti (PSD / PDL), cifrele ar fi fost mai mari

b) insa cel mai important este ca identificam o evolutie bine definita. Asta nu mai e marja de eroare, mon cher, e fapt social.

Am si la liberali. :) Le scade apetenta pt Basescu (vorbim tot turul 2, tot din total populatie), creste usor volumul de vot liberal pt Geoana. Se vede clar efectul campaniei mediatice...

bogdan spunea...

Pai daca procentele "sint calculate din total populatie (inclusiv cei care nu voteaza)" atunci ce disciplina de partid a incalcat o persoana care nu este memebru al vreunui partid si/sau nu a votat?

Turambar spunea...

Stai, ca n-ai inteles: cei care sint in aceste procente din acest grafic, liniile rosii si negre, sint votanti ai partidului care voteaza cu candidatul partidului advers. Deci care incalca disciplina. Doar ca procentele respective sint calculate din total populatie.

Ce e asa greu de inteles?

bogdan spunea...

Si asa, tot nu incalca disciplina de partid; si-au schimbat doar optiunea. Formularea "disciplina de partid" imi suna ca un ordin de la centru care se aplica litera cu litera in teritoriu. altfel spus, cam cu voteaza minoritatea rroma la indemnul si sub atenta supraveghere a conducatorului local al comunitatii.
Consider ca ar fi fost mai adecvata formularea "schimbarea optiunii de vot a alegatorilor ..." (la "..." adaugi tu ce crezi de cuvinta).

ioana spunea...

Este foarte simplu si ma bucur ca vad si date concrete in acest sens - inca din nov-dec 2009 Traian Basescu nu mai este "locomotiva" pentru PD (intentionat nu scriu si L, pentru ca se refera la un episod pe care, de asemenea, nu vreau sa il bag in seama mai mult decat merita). Chiar daca la acel moment exista in continuare simpatie pentru primar sau parlamentarul din colegiu (PD, bineinteles) Traian Basescu nu mai este ce era in 2005.
Referitor la 2005, cred in continuare ca se vorbeste inadmisibil de putin despre ceea ce s-a intamplat in acel an. Multe dintre "defectiunile" pe care le vedem azi, atunci s-au nascut. Cei care au inca gandire limpede stiu la ce ma refer.

Turambar spunea...

@ Bogdan: Si totusi, Bogdan, este disciplina de partid. Ca nu iti place tie termenul, ca iti aduce aminte de vremuri de mult apuse de limbaj lemnos, asta este altceva. Insa eu exact asta am surprins: cei care voteaza cu un anumit partid, dar nu voteaza si cu candidatul partidului in cauza. Adica lipsiti de disciplina. Sau tradatori, daca iti place mai mult cuvintul asta...

@ Ioana: Yup. Asa este. Si mai avem si altele in tolba.

Am facut aseara o analiza cu un student de la master, pe care il supervizez la lucrarea sa (si graficul asta tot din povestea asta face parte) si au iesit niste chestii excelent de contraintuitive si de bine identificate in cifre privind de ce a pierdut Mircea Geoana alegerile.

Deocamdata il las sa-si faca lucrarea, dar la vara, dupa, sa moara pisica daca nu venim cu un articol sa rupem gura tirgului.

Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!...

ioana spunea...

Stii care este punctul meu de vedere referitor la cauza din care a pierdut Geoana alegerile.
Intuiesc faptul ca acest studiu nu imi va contrazice punctul de vedere...

Turambar spunea...

Cind o sa vezi... :/

Sergiu spunea...

Raspunsul e simplu: Geoana a pierdut "gratie" optiunilor de vot ale electoratului neafiliat politic, de regula indecis...care s-a mobilizat si datorita unor aspecte provocatoare de emotie (Sa-ti fie rusine....!, Lovirea copilului, etc) pentru care a contat mai putin culoarea politica a partidelor din spatele candidatilor, dar pentru care a contat mai mult prestatia candidatilor unul fata de celalalt...
Profit de ocazie, sa "carcotesc" putin pe marginea ultimului sondaj CCSB...4 la suta alte partide...care alte partide ca deja fusesera enumerate cam toate partidele....trebuia sa iasa 24% versus 23%...ei....rautacisme,rautacisme....

Turambar spunea...

In privinta motivatiei de voi, ai perfecta dreptate.

In privinta admonestarii ca facem si dregem, n-ai dreptate. Fix acum cinci minute am terminat un sondaj pe Bucuresti unde iese aceeasi nevoie de "Alt partid", desi le-am pus sub nas practic toate care sint in momentul de fatza la oferta. Asta arata mai degraba o scirbire de partidele existente si nevoia de "altceva, nu stiu ce, dar altceva, frate, ca m-am saturat de-astia", o nemultumire difuza, confuza si mofluza.

Ma deranjeaza faptul ca in continuare gindesti conspirational, Sergiu, la adresa noastra. Sa intzeleg ca orice am face, tot niste nasoi nemernici sintem? Macar dinspre partea unor oameni ca tine un pic mai mobilatzi la creer decit media m-as astepta la o gindire mai putin stereotipizanta.

:(

Sergiu spunea...

Turambar,

Erau doar rautacisme...
Nimic nu mi-ar putea schimba parerea excelenta pe care o am despre tine...si nu e un "compliment de complezenta"....
Vroiam sa spun ca, dupa umila mea parere, pe lista cu partide nu ar trebui sa existe rubrica "alt partid", pentru ca nu va exista nici pe buletinul de vot....doar daca, spontan, subiectul foloseste formula "alt partid", ar trebui sa se retina optiunea aceasta....dar, nu sa se inteleaga de catre subiect ca poate opta pentru "alt partid"...
In alta ordine de idei, si eu cred ca pdl e in scadere dramatica....as fi curios daca in Bucuresti e tot pe locul 3.....totusi, nu cred ca va scadea sub 22-25%, intrucat partidul are structuri teritoriale puternice...au castigat acum o saptamana alegerile intr-o localitate din Botosani (din primul tur) si intr-o alta din Constanta (chiar la Adamclisi, unde tinea Geoana faimosul discurs de anul trecut), ambele foste fiefuri psd-iste pana acum o saptamana....vreau sa zic ca lucrurile nu sunt atat de simple....iar o campanie electorala inseamna si alte reguli pe teren....

Turambar spunea...

:) :p

Da, in fond ai dreptate. Acel "Alt partid" este cumva mai degraba o reminiscenta de la cursurile de Metodologie ale lui Chelcea, unde ne freca la cap cu completitudinea acoperirii variantelor de raspuns. Si, din inertie, luam intrebarea de la un chestionar la altul.

Nu pot sa dau nici un fel de informatii privind rezultatele sondajului, except the bloody vagrant dogs. :) :wink: