miercuri, 19 mai 2010

Cultura si creatie

Joi, 30 ianuarie 1969

Mă frapează, uneori, fisura existentă, potenţial, între „omul de cultură“ şi insul creator.

Pe de o parte acumularea (cultura e întotdeauna „vastă“, „întinsă“, „generală“ etc.), pe de alta explozia. Cu specificarea că nici acumularea nu duce, în mod necesar, la explozie, nici explozia nu are loc, în mod necesar, pe bază de acumulare. Dar explozia e expresie de sine, în vreme ce acumularea e, mai degrabă, uitare de sine.

Există, în alcătuirea omului de cultură, o componentă de camuflaj. Cultura pură şi simplă compensează şi ascunde, în anumite cazuri, o sumedenie de
precarităţi: sterilitatea, de pildă, sau lipsa spontaneităţii, sau şubrezenia instinctului vital. Am întîlnit „culturali“ pentru care cultura e şansa de a fi „ştiutor“, chiar dacă nu înţelegi mare lucru. Înlocuieşti reflecţia prin citat, invenţia prin sursologie. În variantele sale reuşite, omul de cultură e un temeinic culegător. Semănător, întruchipare a vervei seminale, e însă, numai individul dotat pentru creativitate.

Evident, nu se poate merge la extremă, nu se poate paria pe antagonismul de principiu al celor două vocaţii. Creatorul nu e, neapărat, un geniu incult, iar omul de cultură nu e, neapărat, un arhivar fără imaginaţie. Cultura, chiar necreatoare, are un rost şi o demnitate aparte: e teritoriul memoriei, instanţa care are grijă ca nimic (mai ales nimic din prestaţia creatorilor) să nu se irosească, să nu sfîrşească în neant. Cultura subminează tenace timpul şi moartea.

S-ar spune că, în vreme ce creaţia e marea ofensivă a umanităţii, cultura e defensiva ei. Prima ne dă libertate şi îndrăzneală, a doua e consolatoare şi înţeleaptă. Creatorul face investiţii, omul de cultură inventariază, strînge capital. Sînt, împreună, combustibilul aceluiaşi drum.


Andrei Pleşu, Note, Stări, Zile, Dilema Veche, 27 ianuarie 2010

7 comentarii:

Itzicbaseanu spunea...

M-ai "bypass" Turi!...Nu se cade!...Creatia este Sfanta!...Cultura este pendinte!...Achtung!...Am profitat de stupidul si anostul si fara inteles, 0 comentarii...Noapte buna Turi!..Mi mult buna, decit noapte!

Itzicbaseanu spunea...

Auliuuuuu!...Dieppe e aia cu esecu,cu retragerea aliatilor(sanchi,mai mult englezi-erau singurii "aliatzi" in 39-40...eee si cati-va polonezi...nesemnificativ!)...Ai grija de tine Turi tata!...Sa nu fie-ntr-un ceas rau!...

matusalem spunea...

Insul creator e un hunter.
Omul de cultura e un gather.
:)

Adinel spunea...

Yep good one :) Ma intreb cum arata un site unde culegatorul aduna inteligent creatorii... Cred ca asta ar fi unul... :)

nora damian spunea...

Salut! Pertinente constatări,se potrivesc intr-atat stilului acestui site incat am crezut, Turambar, că-ti apartin. Într-un fel, ca atitudine, iti apartin... :)

Itzicbaseanu spunea...

Turi, te rog din suflet, lasa-ma sa-l fuk pe Horvath!...
Multzumesc!...

I fuk youuuuu Horvath!

Ahhhh, ce racoreala...Merita sa-ncercati!...Uuuh!...Asta da experienta!

Turambar spunea...

Sint in Franta. Cind sosesc, il ft si eu :(