marți, 20 aprilie 2010

Nonshalantza

Nonshalantza. Spontaneitate. Naturaletze. Care vine de la sine.

Auzi tu, bre cititorule: de la sine. Adica de dincolo de creeru mamiferian. Din ala sherpilian, din ala reptilian, din matze si din oase shi din muschi si din zvicnire. Din natura de dinainte de cultura lu peshte prajit si a lu neuronu restrictzionat shi schingiuit in fiarele ratziunii.

Deci pentru astazi, stimatzi reptilieni, in loc de cafea, sau pe linga cafea, va propun doo feluri de naturaletze spontano-dezinhibata, de elegantza a sine-lui. Una cu vorbe, alta cu gesturi.

Prima, cea cu vorbe, vine dinspre zona de adinca intzelepciune ironica si cinica si morometziala de care unii dintre noi dau dovada atunci cind vin alegerile. In cazul de fatza, Ion a lu Ciocan sau Iocan sau cum ii zice lui acolo in manualu de limba romana si restu literatura este Moshe & Mordechai, care ne readuce aminte de o perla de scriitura de pe vremea alegerilor localo-parlamentaro-doomiioptare.

Ne spune acolo Moshe & Mordechai cum e cu punga, cu fidelitatea electorala, cu materialele promotzionale folosite pe post de suport de oo (nu, nu la ce va ginditzi voi; mai inocent, mai utilitar, mai ca la tzara), cum e cu sondajele, cu independentzii, cu uninominalu si mai ales si mai ales cu bagatu, procedeu dupe care tinjeshte baba Merlina, "da' sa nu ma doara".

Deci daca nu-l cititzi, nu shtitz ce pierdetz. Moshe & Mordechai, Jurnalu de campanie

Iata o mostra de monstru de scriitura :) :

Azi a venit primaru’ cu unu’. Zicea că ei dă startu’ la campanie, la noi în comună. Se uita lumea urât la ei. Pe urmă au zis ei ca e campanie d’aia, electorală.

“A, aşa da, dom’le” le-a zis moş Filet. P-ormă ne-a dat ăla grasu’ care a venit cu primaru’ sacoşe galbene. Şi a zis că să-l votăm, că ne bagă asfalt. Da’ baba Merlina e surdă şi nu pricepe. Că tot întreba ce ne bagă. I-a zbierat fi’su’ în ureche că ne bagă asfalt. Da’ baba a făcut gura pungă şi a zis că “mie poa’ să-mi bage, da’ să nu mă doară”. La sfârşit ăla a zis că să votăm cu Săgeată şi a plecat. Votează dracu’, că ai lu’ Săgeată e toţi în Italia. A mai rămas numa’ doar a bătrână.


:)

* * *

Al doilea gen de nonshalantza shi de naturaletze si de spontaneitate care de fapt au in spate zeci si zeci de ore de lucru si de sudoare, dar care nu ar fi fost posibile fara baza fundamentului temeliei de talent innascut, de geniu si de gena, de acea scinteie de pornire - unii zic divina, altzi zic "di vina" - vine din zona Hollywoodului. De la acei frumoshi gomoshi ai anilor de represiune ideologica, din zona anilor 50 de un conformism nebun nebun nebun, din zona bombei atomice si a buncarului din curte si a lui Mr & Mrs Smith si a inventziei suburbiei si societatzii de consum.

Atunci, pe vremea aceea, traia un nene. Il chema Gene Kelly. Si stia un singur lucru: sa danseze. Si sa cinte. Si sa joace in filme. Si sa faca oamenii fericiti. Adica sa-i sedeze sa-i hipnotizeze sa-i conformeze.

Ceea ce va doresc si voo. Daca nu va uitatz cum danseaza, ce lipsa de fortzare, ce naturaletze si ce elegantza si ce intuitzie corporala, de tip "asa-cum-trebuie-sa-curga", chiar si in momentele cele mai dificile, ce treceri de la o postura la alta, ce curgere si ce inventivitate a coreografiei, atunci nu stiti ce pierdeti. Eu, dinspre partea mea, dintotdeauna mi-a placut mai mult Gene Kelly decit Fred Astaire. Aici avetzi un exemplu de ce imi place Gene. Patru minute de arta cu miinile si cu picioarele si cu trupul. Adica dans.

:)

Courtesy of Nacafale.



14 comentarii:

Anca spunea...

Teeeeenchiu for the shared goods, old man. Opun la randu-mi naturaletea atingerii. Ca despre atingere e chitara -- fizica -- si linia vocala -- d-aia upper level. :)

Turambar spunea...

:) I've told you, young girl: I'm not old. I'm just decrepit.

// me doin' that Ol' Granpa Simpsons wailin' sound //

:) :p

Anca spunea...

I'm not lookin' for the old side of men because it makes me feel young -- it's because it makes me feel safe. :)
There, pay attention to the silence in music.

Turambar spunea...

Aha. Gotcha. You're afraid the danger inevitably existent in youth might invade you. Engulf you. Conquer you.

Destroy you.

:) :p

Anca spunea...

Might? :)
How do you think my immune system got all messed up, if not by the holy graces of youth stuffed with danger?

Turambar spunea...

:) Fa-te bine, fata frumoasa...

:)

Anca spunea...

Workin' on it. :))
De-acolo ritualul supravietuirii,
cum imi pica mie bine sa-i zic. :D
Also takes a lot of music --
helps weed out the desperation bit
that occurs every now and then
all based on the radical awareness
that I've got to make it
solely relying on the leftovers
of my ex-bullet-proof immune system.
But I'm aaaaalways fine, like Alfie would say. :)

Sergiu spunea...

Aha, deci, in sondajul ccsb, teo are 57% iar minca 43%...intrebarea ar fi la ce participare ?! Ce atata secret, ce atata confidentialitatea ?! Sa se publice cifrele...
Trecand la lucruri serioase...cateva site-uri liberale (inclusiv pesurse.ro) speculeaza ca base a convocat guvernul la cotroceni pentru ca pdl ar fi scazut la sub 25% in sondaje...asa sa fie ?! Eu zic NU...sociologic vorbind, nu putea interveni o scadere asa rapida....Zic eu...

Adinel spunea...

Ehhh... Gene era magic atunci... Acum magia vine altfel... Reptilieni :))..
Prefer sa fiu o Buha idealista :)
@Anca You're half way thereeee!!!

Anca spunea...

@Sergiu -- eu nu m-as ghida dupa sondajele PNL. =)) Au dezvoltat oamenii astia un reflex de autoprotectie impotriva bolilor mintale pe baza de stres si/sau a necesitatii activitatilor neplacute de campanie, prin care isi cosmetizeaza singuri sondajele in asa hal incat... o lume minunaaaaaata in care veti gasiiii/ Nuuuuumai proooostiiii.. :))) Deci nu. :)

@adinel -- da da, am apasat bine pe acceleratia recover-ului, dupa cum zice echipa vesela si iubitoare de medici. Sunt pe drumul bun al incredibilului, colt cu paranormalul. :D

Turambar spunea...

:) Nice try, Sergiu.

Nu e sondajul nostru. E doar o incercare de intoxicare venita dinspre Andronic. A pornit de ieri si uite ca vad ca isi vad baetzii de treaba.

:)


PDL la 25%? Vezi ce a spus Anca mai sus :) :wink:

molie spunea...

Nonshalantza 2. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Zmc_gwpNQ6c&feature=player_embedded

Sergiu spunea...

Ok...nice try...dar, as putea sa intreb si eu: daca minca e pe primul loc in sondajul ccsb, de ce nu se publica acest sondaj ? nu ne spuneai tu vineri ca tocmai lucrati la un sondaj in colegiul 19 ?
Spune-ne macar prezenta estimata la vot...
N-am spus ca si cred sondajele pnl...eu cred ca pdl e pe la 32-34% si s-ar putea sa imi dea si turambar dreptate......

dhaarth spunea...

mai e si altii bre, de vin la noi si ne intreaba cine si-a sarbatorit cel mai recent ziua de nastere. pai de unde taica pe prafu` asta bani de distractie? asta numai la aia mari la bucuresti mai vezi. tu-le mama lor, ca sunt toti la fel. i-a zi tu de la ce partid esti si ce ne dai?
hai nu te face ca nu esti de la partid si ca nu dai nimic, ca-ti inchid poarta acusica. pai ce? te crezi pe mosia lu` tactu aicea? stati si dati cu pixul si toata ziua stati pe calculator, in loc sa veniti sa dati cu sapa, sa munciti sa aveti ce manca, sa nu va mai cresteti voi desteptii-desteptilor. ptiuuu! marine, pune mana pe el! sho bobitza