luni, 5 aprilie 2010

Far from the Madding Crowd

Mai întîi, trei scurte, dar puternice recomandări de lectură.

Aura Matei are un punct de vedere foarte pertinent și plin de bun-simț la adresa Paștelui din perspectiva uneia care nu e din poza aia. Mama lor de sociologi, ce haită de atei păcătoși... :) (Asta ca răspuns celor care mă întreabă de ce nu am spus și eu un "Hristos a înviat!" ipocrit, acolo).

Adinel ne recomandă un articol excelent despre relația dintre etapele vieții unui individ și poziționarea sa din punct de vedere al atitudinilor, valorilor, stilului de viață, cu aplicare în domeniul politic. Excelent exemplu de data-mining, de extragere a semnificației din grămada de date, de interpretare judicioasă și de prezentare expresivă a rezultatelor. Highly recomended. Cînd mă întorc la o conexiune mai decentă de Internet, sper să-i pot rezerva un articol separat.

Bogdan Glăvan discută despre falacia propunerii amendării progresive a abaterilor rutiere. Mama lor de înavuțiți: să dăm o lege să placă la poporu resentimentar... Mama lor de economiști care nu vor să fie socialiști și triști și se mai agață de acest principiu vetust, al egalității în fața legii... :(

* * *

Last, but not the least, Molie o să fie tătic de fetiță. Felicitări! Ne bucurăm alături de voi, fericiților! :)

* * *

În rest, numai de bine. Viața la Telega are alt ritm, mai ales dacă nu dai drumul la calculator (televizor nu avem).

M-am odihnit.

Am dormit.

M-am jucat cu fetele.

Am început s-o învăț pe Marta să facă cubul Rubik (ce amintiri...).

Am stat de vorbă cu Flo.

Ne-am uitat la livadă - de mîine ne apucăm și de treabă prin ea.

Am colindat coasta de deasupra coastei noastre și am cules călțunași (toporași, pentru voi ăștia neinițiații într-ale vorbei telegene).

Am jucat licitație cu Jul și cu taică-meu pîn’ la trei noaptea și ne-am simțit ca pe vremuri.

Am inventat o poveste pentru fetele mele, despre Crocodilul care vroia să aibă aripi. V-o spun altă dată, e numai bună de interpretare psihanalizabilă). Am mîncat – cu neașteptată măsură :) :p.

Am băut whiskey la miezul zilei - Laphroaig, evident - și nu m-am simțit vinovat.

Dar mai ales și mai ales am făcut ce-mi place mie cel mai mult: am dormit și am citit. Două cărți în trei zile. Despre ceea ce de ceva vreme mă atrage cel mai mult, ca lectură non-fiction: biologie și istorie.

Prima, despre unul din subiectele cele mai dragi mie: despre apariția și evoluția omului. Omul, o aventură genetică, de Spencer Wells (Ed. CD Press, 2009). Povestea fascinantă a felului în care specia noastră de primate a plecat din Edenul Africii și s-a răspîndit pe tot globul, în ultimii 50 de mii de ani, și felul în care această călătorie și-a lăsat urmele neechivoce în cromozomii noștri Y.

Cealaltă, la care încă citesc (am ajuns la jumătate): Jurnalul Generalului Sănătescu (Ed. Humanitas, 1993). Povestea amară despre anii celui de-al doilea război mondial, prin ochii unuia din cei care a condus armata română într-una din cele mai dezastruoase experiențe ale sale: bătălia de la Cotul Donului. Amară carte, despre una din perioadele amare ale țării noastre. Sper ca zilele care vin să culeg ceva citate din ea. Despre felul în care într-o parte a Europei românii mureau, iar în partea cealaltă, înapoi în țară, restul românilor se dedau sportului național: politicii și corupției și petrecerii și rostirii de discursuri și avansării pe bază de prieteneală, nu de merit. Un text care îți lasă un gust tare amar în gură, însă cu atît mai mult necesar de citit. Poate dacă ne cunoaștem istoria, scădem riscul de a o repeta...

În rest, m-am uitat la păsări. Ciocănitori și pițigoi și sticleți și sturzi și grauri și gaițe. 24 de grauri care erau de fapt 27. Dar despre asta, într-o altă postare. Deocamdată, Ugetsu cu Art Blackey, că se lasă seara. Și pe urmă o doză bună de două-trei-patru episoade de Simpsons, în buna tradiție a familiei Turambar.

Hai, viață senină, cititorilor, păcătoșilor, românilor, bloggerilor, politrucilor, pătimașilor, oamenilor... Hristos a înviat! (sau, cel puțin, așa îmi spune toată lumea zilele astea, și cine sunt eu să pun la îndoială înțelepciunea mulțimii?)

:rofl: :) :p :friends: :hugs:

13 comentarii:

Anca spunea...

Multime zici? Pai crestinismul acopera sub 1/3 din populatia globului. Play it by the numbers, older kid. :)

Turambar spunea...

Taci, nu mai spune, ca te aude Politia Sufletului si vine si ne amendeaza si ne inchide si ne exileaza. Nu spune nimic de rau despre crestinism, ca suntem ascultatzi... :) :p

Anca spunea...

Acu' am si dat microfonu' mai tare, sa iasa macar HQ, daca tot se-apuca de-nregistrat. :D Si las si un link budist, numa' de-a dracului. (Un tip absolut bestial Ajahn Brahm, by the way -- chit ca tu n-ai net de-asa ceva. :D)

John Galt spunea...

Stii care este eroarea ta (si a lui Urban as well)?

LEGEA este la fel pentru toti, corect, insa depinde cum o definesti.

Pana una alta, capitalistii astia feroce (ca mine), traiesc tot aprox 80 de ani (more or less), asa ca o pedeapsa pentru VIOL ar trebui sa fie la fel de MARE pentru TOTI. Nu de 20 de ori mai mare.


Ce nu inteleg multi e faptul ca o amenda este stabilita de niste LEGIUITORI, care daca si-ar fi facut averea CINSTIT, CORECT uite ca ar avea respect pentru LEGE, indiferent de cuantumul amenzii. Ar fi o datorie morala fata de ei, in primul rand - pentru ca altfel NICI O INSTANTA DIN LUME nu i-ar mai putea salva de la falimentul moral, etic, ce il precede pe cel financiar, comercial samd.

Pe de alta parte, cine zice ca LEGILE sunt bune asa cum sunt? Chiar crezi ca nu exista "scurtaturi"? Iar daca exista scurtaturi, oare nu e mai bine ca tocmai ACESTEA sa fie LITERA DE LEGE, nu ar fi asa mai simplu? Natural?

Da, in cazul unor PRINCIPII MORALE nu exista cale de mijloc si nici the easy way. Nu te poti imbogati USOR (cu exceptia cazului cand FURTUL si AGRESIUNEA sunt fundamente). Insa vezi expresia ce se aplica acum TUTUTOR socialistilor worldwide, ce s-au bazat pe acest FALS: "sic transit gloria mundi".

"O quam CITO transit gloria mundi" ("How quickly the glory of the world passes away" - mai exact. Vezi cum tocmai furtul si ineficienta cu care si-au acumulat averi s-a intors impotriva lor.


Fara niste principii MORALE sanatoase, definite corect, nu poti construi ABSOLUT NIMIC. Sau poate doar o maghernita adaugita pe parcurs, fundatia nefiind in stare sa duca mai mult de 2 sau 3 etaje.

Zgaraie-norii din NY nu au aparut din senin.

Aura Matei spunea...

Multumesc pentru recomandare :).

Turambar spunea...

@ John Galt: Nai intze-les nim-ic, mon cher. Eu nu sunt de acord cu propunerea lui Urban, dimpotriva. Insa gandirea ta stereotipa la adresa mea (si a altora) te impiedica sa citesti lipsit de patima ce zice omu ala Turambar acolo. In consecintza, faci parte dintre acei carora, orice le-ai arata, tot ciocan cred ca este.

Tz tz tz. Ce oameni. Ce creere. Ce inertzii cognitive, dom'le... :(

@ Anca: Placerea e de partea mea, doamna :) :friends:

Dan Selaru spunea...

Sunt suparat, sa nu zici tu nimic ca l-am prins pe Varsanufie cu lampa lu' Sir Davy. :-)

Dan Selaru spunea...

Ce e un popa? Un tip in fusta care uraste travestitii. :-)

Turambar spunea...

@ Dan: :) Scuze, ti-am vazut articolul dupe ce am postat. Am conexiunea proasta la Internet aici, la Telega. Si am fost si bolnav cand eram mic. Si nici nu vreau sa zic nimic de popi, pen' ca eu sunt taare credincios si ma tem de cele sfinte. Sa nu ma fulgere, ca ploo afara si umezeala asta e buna conducatoare de electricitate. Si n-am nici cusca Faraday, doar cusca de catzel, varietatea cotetz.

:) :rofl:

John Galt spunea...

Ok, modific:

"Stii care NU este eroarea ta (si in acelasi timp eroarea lui Urban as well)?"..

:P

Acum serios, si tu si Bogdan sunteti intr-o eroare. Impozitul la teren/cladiri se face in functie de suprafata, zona etc.

Din punctul asta de vedere amenzile ar trebui sa fie si ele PROPORTIONALE. NU progresive, evident, ci pur si simplu proportionale. Nu ma refer neaparat la amenzile auto (unde pedeapsa se da pe puncte - nu tine cont de bani), ci mai mult la amenzile contraventionale pentru falsuri, diverse reglementari etc.


Desi pana si aici vad vro 3 metode de a ocoli.

Turambar spunea...

Iar esht in greshala. Proportionalitatea se aplica la gravitatea incalcarii legii: o incalcare mai usoara atrage o pedeapsa mai redusa, in cazul de fata o amenda mai mica. O incalcare mai grava atrage o pedeapsa mai grava. Exact la fel precum si la taxe: ai teren mai mare? Platesti mai mult. Ai teren mai putin? Platesti mai putin.

Ce propune mamagalul ala acolo si ce ai si matale in cap este ca la infractiuni egale, repet, EGALE, ca si gravitate, unul sa plateasca o amenda mai mica si altul mai mare, in functie de venit. Deci unde e egalitatea?

Ca sa pastrez exemplul tau, e ca si cum ai spune ca daca amandoi avem un teren de 1 ha, eu sa platesc mai mult decat tine, ca sunt mai bogat, mai frumos sau ca am putza mai lunga (toate trei comparatzii apsolut adevarate, dupa cum desigur itz potz da seama dupa o minima cercetare)

Deci acum intzelegi? Sau ne mai masuram inca o data in vorbe, in hectare si in centimetri?

:rofl:

Anonim spunea...

Deci ai adunat caltzunasi..
Si doar ti-am spus.
Si da, corect. Verii care veneau din Bucuresti le ziceau toporashi.

John Galt spunea...

Nope, nu e asa. Tocmai de asta am spus de terenuri si cladiri: impozitul este pe mp indiferent ca tu esti multimilionar sau ai doar 16 cm.

Pentru ca daca vrei sa ai living in care sa-ti incapa masa de snooker (nu rade, chiar sunt probleme), atunci trebuie sa scoti banul tata, ca sportul asta nu e pentru toata lumea. Daca vrei sa stai in centru, la fel.

Primaria impoziteaza la 400 pe mp - desi la un moment dat vroia sa puna impozit mai mare pentru fiecare 50 de metri peste 150 suprafata totala.

Revenind, eu nu la chestia asta ma refer.

Sa zicem ca cineva iese in cucuveaua goala in parc (sau altele in gen) si este vazut de vro 10 baietei si fetite. Baieteii incep sa planga si fetitele raman traumatizate.

CAT trebuie sa fie amenda?

Daca toata averea lui e pe la 50.000 atunci o amenda de 5-10.000 de euro e suficient. Daca averea lui e pe la 10 milioane, atunci o amenda de 1 milion i-ar calma pornirile destul de competent.


NU ma refer la impozitare progresiva, ca nu e progresiv nimic aici. Cele 2 puncte pentru centura in oras sunt tot 2 puncte indiferent ca esti in Jaguar sau Dacie.

Impozitul de 1%+0.8% din 400 de euro/mp X suprafata este "cam acelasi" indiferent ca vorbim de o casa cu dormitor la etaj sau un P+5 (presupunand ca vb de acelasi cartier rezidential).


FAPTA este pedepsita in functie de greutate, normal, insa greutatea este in functie de persoana la care te raportezi.

Daca dai o palma si respectivul intra in spital, uite ca amenda (si DOAR amenda - contraventionala/penala) ar trebui sa tina cont de CINE da acea palma, de contul lui din banca. Daca e cu suspendare sunt la fel de multi ani. Insa cum zici tu se poate ajunge ca un tigan sa bata jumatate de cartier doar pentru ca amenda oricum e prea mica (ba se da si NUP).

Crede-ma, am bagat destui in spital pana acum, stiu ce zic.

:D