miercuri, 7 aprilie 2010

Aleatorii, principiile curg

Rekinoo Lorin mă provoacă să vorbesc despre principii.

Hmmmm. Greu. Greu. Mă pui la mare efort de creier, tu Rekinoole tu. Nu mai bine jucăm noi un rugby și ne oprim din gîndit, bre grasule bre?

Hmmmm. Deci. Într-o ordine nu neapărat bine definită - de unde și numerele puse la întîmplare.

8. Ascultă animalul din tine. Felt sense-ul, cum ar spune Flo, citîndu-l pe Gendlin. Acele mici semnale pe care creeru reptilian :) ți le trimite. De bine, de rău. Strîngerile de stomac. Fiorii de neplăcere. Din contră, fiorii de extaz și de trezvie. Starea de bine. De liniște. De armonie. Ori de zăticnire, de greață și de scîrbă. Toată somatizarea care îți spune ce trebuie făcut. Dacă poți, ascultă de ea. Sunt momente în care nu poți. Dar în general, ascultă-ți hoitul. It knows better than you.

3. Fii autentic. Fii tu. Are legătură cu asta dinainte, cu mațele care îți spun ce e bine și ce e rău. Evită ipocrizia și fățărnicia (dacă poți; sînt momente tîmpite în viață în care nu poți).

12. Fii om. Nu fi scîrbă. Nu fi jigodie. Nu fi pramatie. Lasă loc de bună-ziua.

19. Fii echilibrat.

31. Identifică lucrurile cu adevărat importante în viață. Identifică-le din timp. Nu te epuiza în trivia. All the good times I’ve been wasting having good times.

22. Nu uita niciodată înțelepciunea biblică: Doamne, ajută-mă să pot să schimb lucrurile pe care le pot schimba, să accept lucrurile pe care nu le pot schimba și să am înțelepciunea să-mi dau seama ce pot schimba și ce nu.

4. Focalizează-te. Nu te împrăștia (eu vorbesc...). Identifică un domeniu în care să poți spune: sînt foarte bun. Nu cel mai bun, ci foarte bun. Poți să fii cel mai bun dintre cei proști – nu merge. Încearcă să fii foarte bun.

55. Fă lucrul pînă la capăt. Fă-l bine. Fii neamț. Fii japonez. Nu fi loază. Nu fi superficial, chiar și în cele mai superficiale și inutile lucruri pe care le faci. Fă-le ca și cum ar fi cel mai important lucru de pe lume, chiar și dacă doar te legi la șireturi.

7. Fii optimist. Nu te jeli. Nu te văicări. Dacă nu ies lucrurile cum trebuie, nu da vina pe alții. Tu ești de vină. Mai încearcă o dată. Nu externaliza eșecul și să internalizezi doar succesul – acest mare sport național al fugii de răspundere.

2. Ai o singură viață. Forget all the nonsense about heaven and hell. După ce mori, o să fii pămînt și mîncărică pentru viermi. Trăiește aici, acum. Ține cont de ce spunea Mark Twain: peste douăzeci de ani o să-ți pară rău de lucrurile pe care nu le-ai făcut, nu de alea pe care le-ai făcut. Nu amîna. Nu tărăgăna. Nu procrastina. Fă-le azi. Apucă-te azi de șah, de yoga, de origami, de balet, de urcat pe munți, de alergat la cursele de cai, de învățat chineza, de lucru manual și de traforaj, de făcut copii, de făcut bani, de trăit viața, de vizitat locuri, de luptat lupte și de gustat ploaia. Nu sta s-o freci.

24. Adevărata bunătate este cea atunci cînd poți să faci și binele, și răul, și alegi în cunoștință de cauză să faci binele, deși poți cu aceeași ușurință să faci și răul. Este o legătură intimă între bine și putere. Dacă ești slab, nu poți să alegi. Faci și tu iaca, acolo, ce poți. De unde nu e, nici Dumnezeu nu-ți bagă în traistă. Doar dacă ești puternic, în multele ipostaze ale ideii de “putere”, doar atunci ai amîndouă opțiunile, și binele și răul, și viciul, și virtutea, și doar atunci poți face cu adevărat ce trebuie făcut. Doar atunci poți fi virtuos. Pentru că poți. Restul e bicisnicie și credință de babe care se închină la icoane. Fii deci puternic, nu slab și nu babă. Sunt destule babe pe lumea asta. Nu le înmulți numărul.

39. Ascultă Bach. Încetul cu încetul o să-ți placă. Și o să vii aici și o să-mi mulțumești, roackere... :)

18. Poți să fii bun și moral și să faci lucrurile care trebuie făcute fără nici un fel de recompensă ori de frică de pedeapsă. Fără iad, ori rai, ori legea cea lumească. Fă binele pentru că trebuie făcut. Punct. Nu căuta alte justificări. Se poate. Nu te împăuna pe urmă cu el.

29. Încearcă să înveți cît mai multe. Niciodată nu e prea tîrziu să afli lucruri. Nimic de pe lumea asta nu este lipsit de interes. Fii curios. Fii deschis la nou. Expect the unexpected. Enjoy the unexpected. Cînd nu vei mai fi curios și bucuros că afli chestii noi, atunci vei fi mort. O mumie care se mișcă din inerție, that goes thru the gestures. Nu muri înainte de termen. Nu te strica înainte de termenul de expirare al produsului.

8. Încetul cu încetul, o să-ți dai seama că sunt puține lucruri importante pe lume. Familia, natura, țara. Fericirea. Simplitatea. Ploaia pe frunze. Restul e părere și fum.

6. Fericirea se găsește mult mai ușor decît crezi. Totul stă în creer. Un creer disciplinat te ajută să atingi fericirea, seninătatea și liniștea interioară în momentele în care alții suferă sau se plictisesc sau se urcă pe pereți.

72. Banii nu sunt finalitatea, ci mijlocul. Asta nu înseamnă că nu trebuie să faci bani. Biig mistake. Cei cu bani, unii sunt fericiți, alții nu. Dar mult mai mulți dintre cei fără bani sunt nefericiți. Fă deci bani, dar nu fă un idol din ei. Sparge din cînd în cînd bani precum rusul cel năvalnic, precum sibaritul cel păcătos, ca să nu te îndrăgostești prea mult de ei. Dar nu prea des. Fii din cînd în cînd dyonissiac. Dar nu prea des. Pe urmă fii apollonian și frugal și modest și mănîncă pîine cu magiun. Foarte bună pîinea cu magiun. Ajută la digestie...

11. A, să nu uit. Fă economii. Nu trăi de azi pe mîine. Expect the best, but prepare for the worst. Altminteri vei avea o bătrînețe cam nasoală, roackere...

15. Indiferent ce-ai spune, s-a întîmplat să te naști în România. Stick therefore with it. Dacă te-ai fi născut în Iran, sau în Senegal, sau în Slovacia, atunci erai iranian sau senegalez sau slovac. Dar șansa / soarta / norocul / întîmplarea / destinul / Dumnezeu / barza / stelele și horoscopul au făcut să te naști în România, nu în altă parte. Atunci ține cu echipa asta, cu țara asta, și nu cu altele. Nu mai fi cîrcotaș, nu te mai jeli. Viața ți-o faci tu, nu altcineva. Nu mai da vina pe alții. Nu fi o loază de asistat. Întreabă-te ce poți face tu pentru țară, nu țara pentru tine.

Iar eu, pentru că m-am născut în Telega, o să țin cu Telega pîn’ la moarte. Cînd sper să aranjez în această societate coruptibilă și rea să fiu înmormîntat în grădină, sus pe Obîrșie, sub plopul ăla pe care încă nu l-au tăiat melecarii cei hoți de lemne, să mă scurg încet-încet în pînza freatică să mă beți și să vă umpleți de înțelepciunea mea cea post-mortem și amară și acră și rea...:)

26 comentarii:

Anca spunea...

Da da, zici tu ceva bun de tot acolo,
ca iaca, far' de teleportare
si far' de high-speed cars,
f_ckin' short is the distance
between hello and goodbye. :)
(Sigur, media contentu' tot cu dedicatie
pentru linia-ti punctata de internet e. :D)

P.S.: Driven by numbers my arse!
Parca tu te-ai scolit la scoala de arte faine! :))

Theophyle spunea...

sensei, ti-am mai spus intra in politica.

Alternativa ar fi sanctificarea, asta nu merge pentru ca .. sti tu de ce :)

Cristian Banu spunea...

Te-ai ramolit, monşer... De-ntâi puseşi peneleu la 27, acu' puseşi de două ori opt... Păţăşti.

Mă rog, nu de asta te iubim noi ;)

Lăsând gluma la o parte, eu pe 15 l-aş pune în manuale unde era poza lu' toaăşu, deasupra tablei unde sunt icoanele, obligatoriu citit înainte de toate telejurnalele/radiojurnalele şi-n fruntea tuturor gazetelor şi revistelor (Playboy and Husler included).

Hai România!

Turambar spunea...

@ Anca: :) De ce ma chinuieshti si ma tortureshti cu youtouboase, doamna? Ca stii ca nu poci caci ca sa le vaz, aici in vagauna asta de dial-up :( Las' ca ajung eu la Bucuresti, la cilivizatzie si la curent electric care nu trebuie sa-l cari cu galeata si la apa calda si la asfalt. Si la praf si la maidanezi si la manelezi si la blambecofili :(

@ Theophyl: :) Ce pacate spui tu ca am? De fapt, sa refrazez intrebarea: ce pacate STII tu ca am?

Ei, vezi ca nu esht informat? :rofl:

In politica. Never ever.

Never say never, whispers Bond in my left inner ear. :) :p

@ Cristian Banu: :) opt. opt opt. opt opt opt. Vezi tu, asta e frumusetzea numerelor aleatorii: ca se si pot repeta :) :p

Da, ai dreptate. Citita inainte de telejurnal. Mai ales inainte de ala de la orele 17. Mama lor de jurnalisti dobitoci si tristi :(

Peneleu' la 27? Cuuuum? Ciiine? Uuuunde? Ciiiind? Si Stavarache n-a aflat inca, sa se umfle in pene? El care nu crede in sondaje si care vroia sa-i cozmetyzam sondajele biiig time?

Hmmmm. Ce oameni. Ce caractere. Ce apucaturi... :(

Anca spunea...

(@Turambar
Pfffffffff, am sa te urasc toata viata pentru faza cu Stavarache! Mai exact pentru ca n-ai reactionat public la prima aruncatura cu ra_at a liberalilor in sondaje -- da, stiu, ai zis vag inainte de confruntarea lu' peshte (si aia a fost urat :D). Deci maica, principiu' e asa: cand omu' te ataca in dosu' shurii si va reglati lucrurile acolo si punct, ramane acolo, in dosu' shurii; daca insa omu' iese dinaintea casei si urla brasoave dupa trecatori, iesi si tu si contrapui informatia aia pe bune. Pfffff...., cat asteptam eu de cu bratele deschise sa-mi confirme sau infirme cineva banuiala ca o mana de oameni lenesi umfla niste sondaje interne de partid... Uratule! =)) )

Florin Pîtea spunea...

3,14 Nu încerca să trăieşti în trecut. Pentru că toţi sîntem condamnaţi să trăim în viitor.

Turambar spunea...

3,15 Cunoashte-tzi si nu-tzi uita trecutul. Pentru ca altminteri s-ar putea sa-l repetzi. Ivan vine de 300 de ani pe aici. Si tot o sa mai vrea sa vina. La longue duree, Florine, la longue duree... :(

molie spunea...

Principii de principii. ;)

Nene,29 l-am citit de doua ori.

Turambar spunea...

@ Molie: :) :friends:

@ Anca: cum, doamna? Pai daca v-as fi spus, m-atzi fi crezut? Voi, liberalii, care toti ne injuratzi ca avem ceva cu stralucitoru de Crin, cu Craishoru Frizurii? Ca il facem si ca-l babardim la procente? Cand de fapt toata presiunea eshalonului doi de penelishti (se shtiu ei care) era sa ne frece pe noi la cap sa cantam in date. Si daca le dadeam pe bune, atunci se uitau scarbitzi si scarboshi si plini de teoria conspiratziei, ca de fapt nu-i asha, ca vrem sa-l facem pe Crinutz la procente.

Si pe urma, la alegeri, s-a vazut: in Exit Poll toti, dar totzi l-au dat cu 22, ca asha ne-a ieshit. El a luat de fapt 20 (probabil ca a fost si el un pic rashchetat la urne, acolo un pic, unu-doo puncte procentuale, ca asha sunt liberalii, mai artishti, nu-shi pun oameni priceputzi in sectziile de votare). Si pe urma tot Craishoru Frizurii striga in gura mare, de parca l-am fi oparit cu ceara depilatoare, ca noi l-am furat la Exit Poll. Rasu curcilor, doamna. Rasu curcilor. Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans...

Ehe, doamna, cate ar fi de povestit despre alegerile de anul trecut. Ehee. Dar nu am eu acum suficienta cerneala in tastatura, si nici destula hartie pe ecranu leptocului, ca sunt la Telega si dupa cum se stie, la tzara e penurie de materiale telectuale.

Eheee, doamna. De-aia n-are ursu coada si unii oameni printzipii shi obraz... :(

Anca spunea...

@Turambar -- pai draga faptura, vez' daca nu ne stiam noi pe vremurile alea? :D E drept ca-i zic io cosmic brother lu' badea Crin, de bine ce ne rimeaza gandurile, da'... s-avem pardon, partidului iubit din spatele-i of, cat i-am mai recitat eu din evaghelie pe-un anumit ton toata campania..., de se decolora lavabilu' cu sfinti din biser'cutze de rusine... =))

Pai e ashea, ca daca o bucatoaie imeeeeensa de partid lenes si aiurit ii canta zilnic omului aluia, whoever he'd be, ca e lucrat procentual de nenea Turambaru' si fratii lui de breasla de pe la alte case, iar nea Turambaru' si fratii nu zic nimic in reply, vez' tu, dragu' de tine, ca dezorientaciunea omului-varf de adunatura partidoida creste-n amplitudine pa tuate graficele din lume si pe fundal de mizerie omniprezenta si stres in loc de apa curenta, sigur ca o ia razna cu multimea de gat! :)))

Atata pot pentru ca sa iti garantuiesc eu tie, ca la proxima ocazie cand ii mai da prin cap nefericita trasssnaie cuiva sa arunce cu... dinala in sondaje ca sa-si mature sub presh incompetenta de campanie, apoi de dormit n-oi dormi si nici liniste n-am sa vand. :D
I-am zis io si lu' Fenechiu, care s-a angajat sa pape sondajele-i intestina... pardonez-moi, interne daca nu valseaza cu realitatea, data aviatoare sa-si comande niste literal-pie charts, pentru ca sa nu-l avarieze indigestia. =))

Asa ca de-acu' zi-mi mie cand le sare trenu' de pe shine astora, ca viu din urma cu trotineta sa-i fac de mandra minune. :D

Doamne miluieste de 3 oooooooori.
Si Duhului Taaaaau.

Turambar spunea...

Doamna, atata timp cat v-atz uitat in gura presei partinice de parca ar fi raspindit marele adevar cristic, tot ce spuneau ei era cel mai foarte adevarat, cum ati fi putut oare sa ascultati de niste bieti purtatori de vesti complexe, care nu cadreaza cu adevarul de partid si de gargara?

Hmmm...

Cine, Fenechiu? Arogantu ala care s-a uitat cu scarba la noi si ne-a zis ca nu-l intereseaza sondajele noastre, ca de-alea are la degetu mic cate vrei, cu cinci sute de euro, ca le face cu studentii, ca sunt multi muritori de foame, ca pe el il intereseaza doar ca sondajele noastre, cu cifrele care le vrea el, sa fie date unde trebuie, pe canalele media alea care...? Haide doamna, lasa-ma cu Fenechiu al matale, cu liberalu lu peshte prajit cu vitamine, ca uite pana aici simt cum imi vine substantza verzuie in gat... :(

Anca spunea...

Asa, asa, mai si atribuie-mi-l tocmai mie pe Fenechiu, sa te-asiguri ca nu trec de, vorba astora, sssfanta zi de azi fara vreo criza de ulcer! =))
Urrrrratule! (am mai zis asta? :))) )

Ne iei de-a valma, mestere -- nu se face. :D

Turambar spunea...

Cuuum, doamna? Pai nu e si Fenechiu liberal, ca si tine, si ca si mine? Pai nu votam toti acelasi partid? Pai atunci nu trebuie sa fim luatz de-a valma, doamna? Ca si noi astia cu sondajele tot de-a valma si stereotipizant si nashpa suntem luatz.

Urrrrito.. Liberrrralo... Arrrtisto... :p

Adinel spunea...

Mai mai ce lista... si vine si cu parafrazare despre despre greseala si repetitie din Santayana. Cat despre longue duree noi am avut doar unul, care s-o la Sighet ca deh aia nu intelegeau ce e aia enigma si miracol... eh... istorie... Cum le potrivesti tu Turambare.... Cand ma gandesc ca unul din link-urile pe care l-a prins Askismet-ul la Dancu cu IRES-ul lui era cu Marc Bloch. Ui' ce bini e sa scrii cu multe link-uri si sa fie aprobat :) Cat despre mine tot la nebun ;) ma gandesc cand imi primenesc printzipurile vietii.
Astept articolul pe data mining so that I can go wild with comments. :D

Anca spunea...

@Turambar
Mmmnuh, toooocmai pen'ca estem liberali nu putem ca sa incapem in aceeasi casuta din oala, din cauza de principii ridicatoare in slavi a individualitatilor mai degraba decat a galetilor cu lucruri multe dimpreuna transportate din puNCTul A in puNCTul B! S-asa ca poa' sa fie monsieur Fffffenechiu cat de liberal o vrea el pe hartie, ca noi tot pe sistem organic functionam, in care lichidul interstitial nu ne lasa nici de-o culoare sa ne pierdem individualitatea celulara. (Ce momente de claritate am, pffffff... =)))

Turambar spunea...

@ Adinel: txs for the tip, mate. Uite ca vorbeam in proza si nu stiam. Ce tzi-e si cu filosofia asta, mai ales cand n-ai citit-o :) De citit, aprofundat si superficializat.

Wild? You're already wild, mate. Wild at heart :) :p

@ Anca: waw. speechless. Need Duff. Need Laphroaig. Need change of ideology. Ma fac crestin-ortodox-practicant-patimash. :)

Anca spunea...

@Turambar

I could start a religion for you,
it's gonna be called Elasticism
and 't's gonna have only one principle to follow:
Du-te, pacatuieste
s-apoi intoarce-te la mine.
=))

Turambar spunea...

Shi va avea ca subtitlu acest roman: Intoarcerea prea-ratacitului sociolog ratacitor la sinul uritei bistritzence, cea iubitoare de frumos.

:) :rofl: :tomato:

Anca spunea...

In ritmu' asta, nu ne vom inmulti veci -- ca numar de membri, mai! :))) Vom ramane vesnic pereche de dans si veci nu vom cuceri lumea, careia nu-i va ramane decat sa umble cum semnu-ntrebarii de-asupra capului: Cum duaaamne a fost posibila aceasta inhaitare in masura de doua patrimi??? :D

Itzicbaseanu spunea...

Turambare,

Ma impresionezi pe zi ce trece.Bravo baiatule!...Imi placi din ce in ce mai mult.
Sa stii ca “Bidecalogul” (aproximativ “bi”) asta al tau il copiez si-l atarn deasupra biroului!...
Trebuie sa recunosc ca este comparabil, dar nu mai complet, decit “Pildele”care m-au calauzit pe mine pina acum!...
Acum cinstit,nu prea ai sanse sa te “scurgi in panza freatica” pentru ca la Telega este cam adinc, daca te urci in deal... Oricum prefer sa mai “sorb” si eu cite-o intelepciune de la tine, asa printre picaturi, multa vreme pina atunci.Ce-ai "nebunule", iti faci de pe acum ginduri de inmormintare?...Baga-ti mintile-n cap Turambare!...

Adinel spunea...

@Anca Shhhh...
Asculta :)

Anca spunea...

@adinel -- foaaaarte frumos, tenchiu. :)

(@Turambar -- adinel vrea sa se converteasca la Elasticismul nostru. =)) Say "Hiiiiii!"!)

Adinel spunea...

@Anca Naaah, eu nu sunt elastic. Proiectul asta da.

Camil Stoenescu spunea...

am venit nervos și obosit după un drum de 4 ore în picioare cu trenul. dar acum mi-a trecut :)

ZaffCat spunea...

as reformula 39, un "si" acolo... in rest - bune :-)

Pongo spunea...

Aia cu Bach e misto. Esprima disperarea celui care stie ca asa e da ala caruia i se adreseaza nu doresche sa incerce macar. Snif.
Welcome to my league.