luni, 1 februarie 2010

Republica Mediocra Romania

De ce nu merg lucrurile in tzarrrishoara noastra, Republica Mediocra Romania

sau How I've stop worrying and started to love the fate

Stateam in baie, faceam dus, locul unde iti vin ideile geniale si pe care, de regula, le uiti pana sa te intinzi dupa prosop, sa-ti stergi sapunul din ochi. Si m-a lovit: suntem mediocri. Suntem iremediabil mediocri.

Stiu, stiu: am descoperit apa calda. Nu sunt primul care sa emita astfel de panseuri critice la adresa specificului nostru etnico-national. Drept sa va spun, nu este nici macar prima data cand imi trece un asemenea glontz cognitiv prin cap. O concluzie mediocra, din partea unui reprezentant mediocru al unui popor mediocru.

De ce? Din motive de educatie. In zona scolii mici, a claselor primare, si probabil chiar si inainte, in zona prescolara, nu bagam in vana creerului copiilor nostri nevoia de a face ceva cum trebuie. De la cap la coada. Si, in mod necesar, cel mai bine. Nu mai bine decat altii. Cel mai bine. Cel mai foarte bine.

Sa facem un scurt egzercitz mental de rascolire a stereotipurilor nationale de excelenta. Fiecare tara, fiecare natzie, fiecare grup bine definit etnic au domeniile lor in care sunt cei mai foarte. Fruncea globului. Francezii fac cea mai buna branza. Elvetzienii fac cele mai bune ceasuri. Japonezii fac niste masini excelente, cele mai bune de pe lumea asta. Ba nu, germanii le fac. Rusii fac cea mai buna vodca si cele mai bune sisteme totalitare. Pantofi ca italienii nu mai face nimeni. Ne intoarcem la japonezi: atz vazut, frate, pe Discovery, ce chestii nemaipomenite sunt astia in stare? Ce bibileli de sabii si de chimonouri si de textura sociala? Obsesionali pana la cel mai mic amanunt. La elvetzieni este totul ceas pe strada. Ba nu, si la austrieci. Ba nu, la toate natiile germanice. Vikingii au fost cei mai fiorosi razboinici ai marii. Americanii fac cele mai bune filme. Italienii - cele mai bune autostrazi. Neozeelandezii rup pe toti la rugby. Si Africa de Sud. Cele mai faine experiente turistice le ai in Grecia. Ba nu - in Italia. Ba nu - in Thailanda. Softul cel mai bun il fac indienii.

etc etc. Nu are rost sa continui. Ideea e urmatoarea: ce fac romanii foarte bine? Cel mai bine? Cel mai foarte bine? Prin ce excelam? Si de ce nu excelam? Ce to'ar'sha invatzatoare si mamitza si mam'mare si bunelu si catzelu sunt de vina?

Ashtept provincia. Ashtept lamuriri. Ashtept lamentarile voastre jalnice, bicisnice shi mizerabile prin care sa venitz sa-mi ecsplicatz ce popor mare suntem noi, de la Burebista incoace si de la Kogayon shi de la Mihai Viteazu, si cum nimeni nu ne iubeste si cum totzi au complotat sa ne asupreasca, mama noastra de asupritzi. Si sa-mi explicatzi de ce nu se invatza excelenta, tinjirea dupa 110%, agresivitatea pro-activa si pozitiva, dorintza de a fi cel mai foarte hiper-super. Shi de ce nu explodeaza mamaliga de maniera wagneriana.

E mai mult decat antropologie culturala. E chestie de sanatate mintala, de vidanjare si de profilaxie. De educatzie, bre stimati suboptimali bre. De educatzie...

:(

21 comentarii:

Constantin Gheorghe spunea...

Cel mai bine şi mai bine românii fac galerie, cârcotesc, înjură, se roagă de decesul caprei vecinului, adică nimic! Şi din nimic ce vrei să se nască? Mândria de a nu face nimic!

Anca spunea...

Deci sub dus iti vin tie ideile. :)) Trebuie sa fie si ceva ce fac bine romanii... trebuie, doar ca nu-mi vine nimic in minte acum.

Richard spunea...

Totul incepe cu gaina. Banuiesc ca stii de fenomenul numit imprinting.
Ma izbesc de el zilnic, si imi vine sa il string de git pe un anume bunic.

Camil Stoenescu spunea...

românii își dau cel mai bine cu părerea. la modul profesionist. și au opiniile cele mai categoric-dihotomice. și au femei frumoase! :)
...și toate astea în ciuda vicisitudinilor istoriei, istorie ce a complotat mereu împotriva lor ;)

Belle de Jour spunea...

mda
intrebari vechi
:)
http://www.scribd.com/doc/11445877/D-Draghicescu-Din-psihologia-poporului-roman
saptamana usoara!

La Rose Jaune spunea...

Stim sa ne fofilam, sa ne facem ca facem... (Yes! Ce tari suntem...)

all romanians are vampires spunea...

Nu suntem mult diferiţi de alte popoare născute/crescute în condiţii geopolitice asemănătoare. Nici măcar în autoflagelare nu suntem diferiţi. Nici măcar în plăcerea de a ne crede diferiţi nu suntem diferiţi.

De asemenea, ce vedem pe stradă în Bucureşti şi în consecinţă în mare proporţie în media nu e neapărat reprezentativ pentru popor în ansamblu.

La stări din acestea recomand ieşitul o săptămână din Bucureşti, în ţară şi/sau în afară, pentru împrospătarea perspectivei.

nora damian spunea...

Mediocritate, ca atitudine,nu altfel. Dar e destul... :)

ZaffCat spunea...

românii "se descurca" :-)

Dan Selaru spunea...

Suntem cei mai buni la supravietuit. Numai cine n-a vrut nu ne-a cucerit. Si nu le-a folosit la nimic. Or sa crape toti cu toate realizarile lor iar noi tot aici o sa fim. Certandu-ne intre noi. Asta e. Si nici noua nu ne foloseste ca nu invatam nimic.

Anonim spunea...

Good brief and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

parvan spunea...

Ba eu cred ca alea de-ti venira tie sub dus sunt simple atribute de brand cultivate de diversi :) Despre romania n-ai ca ... romanasii n-au vrut sa fie mediocrii si s-au avantat in fabulosprint, mereu surprinzator, land of choice si alte constructii de genul asta.

Si daca tot veni vorba de mediocritate, te dragul controversei, as zice chiar ca avem un deficit de mediocritate nu un surplus :)

Alege tu domeniul: carciumi, hoteluri, instalatori, elevi, jurnalisti, fotbalisti, politicieni, vanzatori ... etc s-o sa constati ca distanta intre mediocru nostru din aceste domenii si ... mediocru european e mai mare decat distanta intre varfuri sau intre "talpi".

Pentru ca p'aci mediocru e un fel de jignire si daca ai invatat in ce parte se desfileteaza surubul te crezi deja maistru si nu mai desfiletezi suruburi, iar daca ai trei oameni angajati dupa tine ... esti deja sef si nu te mai poti "murdari".

Eu unu cred ca s-ar trai mai bine in romania daca mediocritatea ar fi mai tolerata si in locul pretentiei de genialitate s-ar utiliza mai mult pretentia de seriozitate.

fish spunea...

turambare, lasa mah ca avem penicilina in singe si pe nicoleta luciu intre "cele mai frumoase femei in europa" :))))))))
imi aduc aminte de reclama la ursus parca - ce-ar fi fost europa fara romania =)) cu multi mediocri care nu au fost in stare sa faca diferenta intre realitate si reclama - si pe tema careia (reclamei) s-au stirnit flame-uri de numa'numa

Paul spunea...

Ciordim ca nimeni in toata Lumea asta Mare. Avem scoala si istorie milenara in domeniul asta. Deci, nu suntem mediocri!

vera spunea...

Ce sa mai bat apa in piua? Sa trecem la ce conteaza: cel mai bun lucru pe care il putetzi face pentru fete, Flo si cu dta, e sa contracaratzi efectul conformist al scolii. Sa le cultivatzi originalitatea, gindirea libera, lipsa de conformism la ideile si presiunile celorlaltzi.
Ceea ce presupune sa investitzi mult, din putzinul vostru timp. Si dta.

Turambar spunea...

Incercam, doamna, incercam. Uneori ne iese, alteori o mai dam in bara. Dar in general imi place mie sa cred ca ne iese...

Anonim spunea...

Sintem cei ce isi conserva cel mai bine energia. Ca sa faci lucrul 110%, cheltui cu 150% mai multa energie decat daca l-ai face 90%.

Anonim spunea...

Chestie de ADN, Tura draga. La scoala ne-au indoctrinat cu citatul din cartea I a lui Herodot, dar ia uite-te tu ce bine ne explica el pe noi in cartea a V-a (de care nu se prea pomeneste, de jena, probabil): The Thracians are the most powerful people in the world, except, of course, the Indians; and if they had one head, or were agreed among themselves, it is my belief that their match could not be found anywhere, and that they would very far surpass all other nations. But such union is impossible for them, and there are no means of ever bringing it about. Herein therefore consists their weakness. (http://classics.mit.edu/Herodotus/history.5.v.html)
In 2500 de ani nu ne-am schimbat nici o ţâră, deci e clar ca e in ADN:)

Turambar spunea...

Ce studii geopolitice se faceau, frate, acum 2500 de ani, mai ceva ca azi...

:) :rofl:

al_core spunea...

românul nu face nimic cel mai bine deoarece românul știe că merge dom'le și așa!

dhaarth spunea...

eu cred ca ne pricepem la comunism

si n-am avut ocazia eu personal sa arat la ce ma pricep cel mai bine. ma gandesc ca poate de acuma sa caut si sa invat la ce ma pricep eu cel mai bine. nu stiu daca ma pricep sa spun ce stie cel de langa mine, co-nationalul, cel mai bine. poate voi reusi sa invat si sa inteleg si munca acestuia si daca e mai bun ce a facut el, sa fie el sef.
apoi, poate sa reusesc sa-i invat pe cei mici ai mei (cand voi avea), cum sa caute sa afle si ei la ce se pricep cel mai bine si sa invete si ei sa aprecieze munca celor din jurul lor. si tot asa, de la o generatie la alta, poate vom reusi sa ne pricepem la seriozitate