marți, 16 februarie 2010

Mai e mult pana departe

Intrebare: Rusia în NATO?

Raspuns: Relaţiile dintre Occident şi Rusia conţin multe nuanţe. De exemplu, la conferinţa de la München, un reprezentant al Rusiei a conturat posibilitatea unei conlucrări cu NATO. Au fost mulţi din sală, și din partea Occidentului și din partea Rusiei, care au pus în discuţie inclusiv posibilitatea unei apartenenţe a Rusiei la NATO. Evident, sub formă de întrebare și în ideea căutării unui răspuns. Dar simpla enunţare a unei asemenea chestiuni poate arăta că ea se poate afla în discuţie, chiar dacă nu pe agenda oficială.

Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate nationala, interviu Adevarul, luni 15 feb 2010.

Peste 30 de ani sau peste 50 de ani? 20 de ani mi se pare un interval cam scurt. In tot acest timp, Rusia va mai tine coada sus inca vreo 15-20 de ani, bazandu-se pe resursele sale generoase, mai ales energetice, dar nu numai. Pe urma, incetul cu incetul, pe masura ce implozia demografica isi va spune cuvantul, atitudinea se va schimba incetul cu incetul.

Generatzia de arogantzi tip Putin va fi batrana, pe cale de ducere, cum e Iliescu in momentul de fata la noi. Iar presiunea chineza, dar mai ales si mai ales musulmana va fi din ce in ce mai agresiva. Si in general la presiuni pe spatii largi, lipsite de aparari naturale (munti, deserturi, intinderi de apa) nu te poti apara decat intr-un fel. Cu trupe. Si ce te faci cand tu ai din ce in ce in ce mai putzini recrutzi, care sa iti echipeze nevoile de aparare, iar cecenii, afganii, pakistanezii, turkmenii si altzi uiguri din ce in ce mai multi? Ca sa nu mai spun ca nici chinezii nu vor sta usa de biserica in aceasta situatie.

Deci va spun eu: cu coada intre picioare. Nu acum. Peste 50 de ani. Cand Europa va fi si ea asediata populational dinspre sud si sud-est. Tot de musulmani. Nu ca pe vremurile lui Charlemagne, ci mai insidios. Dinspre interior. Dinspre turcii din Germania si dinspre marocanii din Marsilia si dinspre feluritele feluri de musulmani din Londra si din Manchester. Dinspre tiganii din Craiova si din Zabrauti.

Stiu. Suna paradoxal din gura unui rusofob ca mine. Nu ma credeti? Vorbim mai incolo. La batranetze, peste 50 de ani, cand vom avea aprox. 80-90 de ani. Cu o zi inainte sa murim, ne vedem pe marginea gropii la un pahar de esenta non-alcoolica de whisky, sa evaluam validitatea ipotezei lui Turambar.

Dar pana atunci sa nu ne culcam pe vreo ureche. Rusii vor fi mult mai mielusei si mai blanzi peste 50 de ani, ca le va ajunge sula demografica in coaste. Insa pana atunci isi vor continua politica de mana forte putiniano-kagebista, de recapatare a influentei in aceasta zona a lumii. Ca asha stiu ei sa joace jocul asta, cat timp au petrol si gaze si robinete de oprit gazul si tancuri si satelitzi si bani si spioni si agenti de influenta si cat timp nu le bate viitorul mic si negru la usa. Pana nu ajunge sula la coaste...

:/

25 comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

voiam să scriu că n-ar fi exclus să aplice o politică a natalității gen „ceaușescu-66” dar cred că deja e prea târziu să mai inverseze trendul demografic

Turambar spunea...

Nu mai au cum. Si nici situatia din Rusia nu mai este de asa natura incat oamenii sa accepte asa ceva

Camil Stoenescu spunea...

va renunța la siberia greu de controlat și va rămâne cu partea europeană, unde e concentrată mai toată populația

Anonim spunea...

A,OK, bine ca am aflat cum sta treaba.
Thanks

Turambar spunea...

Problema cu renuntzatul la Siberia e ca acolo sunt concentrate marea majoritate a resurselor rare care ii confera Rusiei avantajul actual. Asta face parte din ecuatie: cum aparam resursele din Siberia cu o populatie (si implicit, o armata) din ce in ce mai mica?

Dan Selaru spunea...

Problema este la haleala. O sa fie groasa. Rusii nu intra niciunde.

Turambar spunea...

S-ar putea ca Europa (UE, poftim, sa folosim titulatura formala) sa ii invite pe rusi sa pofteasca inauntru, atunci cand o sa considere ca sunt suficient de slabi / inofensivi incat sa nu rastoarne shandramaua cu shenilele in sus. Cred ca mai degraba, pe termen mediu spre lung, va intra Rusia decat Turcia in UE. Turcia va capata incetul cu incetul o traiectorie din ce in ce mai autonoma si mai divergenta fata de interesele europene. Pune in sosul asta si un pic de resentiment ca nu au fost primiti cand au vrut ei, si vezi ce shucar turcesc obtzii...

:(

Camil Stoenescu spunea...

ghiaurii cei europeni vs turcii cei răi :)
(cât de Siberia, ori se mută acolo cu toții în gulaguri ceva mai confortabile, ori învață să fie japonezi :)) și să se dezvolte fără resurse)

Anonim spunea...

Mai devreme, Darie, mult mai devreme! Știi ce au învățat ei din criză, pe care au simțit-o the hard way în ultimul an? Că resursele alea ale lor nu sunt cum era petrolul în Arabia Saudită, băgai deștu în nisip și-ți sărea țițeiu în față. E o extracție și un transport f scump, costă al naibii, iar dacă nu e prețul undeva peste 100, nu mai rămâi cu mare lucru în teșcherea. Și atunci nu mai ai cu ce să scoți așa-zisele bogății... Putin cel arogant, cum îi zici tu, a dat deja un maxi-pas înapoi și a acceptat din nou surorile în proiecte. De ce crezi oare? Are toate cifrele în față și, din nou, la fel ca și la sfârșitul anilor nouăzeci, îi e frică. Cred că acum încă stau și cântăresc, dar între mulți, mici, galbeni și în coasta lor și mai puțini, mai înarmați - tehnic, că numeric sunt ăia galbenii ca frunza și ca iarba și în armată - , mai albi și mai creștini tind să aleagă - mult mai repede, Darie, mult mai repede decât crezi - creștinii, chiar dacă nu sunt pravoslavnici. (Ok, știu, nu e locul, dar privește și tu religia ca pe un factor de apropiere culturalo-civilizator și nu scoate deja cădelnița ateistă pe site:).) Din 2000 le-a dat celor mulți și mici o șansă - SCO - și n-a ieșit, folosesc exact expresia ta, și a lui Iliescu, zic că-s aroganți ăia micii.
Și în plus, nu uita, totul se întâmplă at time mult mai repede. 10? Poate nici măcar?
Cât despre turci, cu totul altă poveste. Atât timp cât au ales să-și rezolve echilibrul majoritari - minoritari (20 de milioane din totalul de 70 sunt kurzi, plus încă 10 milioane de diverse, deci balanță jale) prin naturalizarea ultra-rapidă și ultra-costisitoare (2 ani/loc de muncă + casă) a întregii Asii Centrale, e normal să vezi din ce în ce mai multe basmale pe malurile Bosforului (nici nu mai vorbim de ce e la țară) și pe francezi țuguindu-și buzele și strâmbând dn nas. E fun de discutat cu români din Germania despre turci: noi, cu vacanțele noastre reușite, îi adorăm. Ei, nu:)
Într-adevăr, Rusia, repede. Turcia, scuze, dar nu permite aquisul să bem cafeaua-n cimitir.

Turambar spunea...

Dyakritikos, tu eshti?

Nu, in privinta asta nu ignor deloc puterea de apropiere a religiei intre oameni (re-legare, da?) si importanta ei in gandirea asta mare, geostrategica. Doar am vorbit tot articolul despre musulmani, nu?

Dau din cadelnitza mea ateista pe chestii personale, punctuale. Pe chestii mari, di granda, intru in cizmele de sociolog si ii recunosc influenta perena si importanta politica. Tziiieeee, Doooaaaamneeee....

:) :p

10 ani? Asa repede? Cam putin, frate sau soro. Nu-i vad eu pe rusi sa lase grumazu si sa se disciplineze institutional si valoric in asa rapid timp. Mai ales ca ei in ultimii ani fac chiar pe dos: mai repede, mai agresiv, mai transnistrean.

Anonim spunea...

Nu, nu Dyakritikos, ci aia cu petrolul la eschimosi si cu Herodot si cu Stratford (btw - i-a lovit criza si au super-oferta, 99 pe an:)). 10. hai sa-ti spun de ce, ti-am mai zis, dar nu vrei sa tii minte cifrele nashpa, mai nasoale decat alea din sherpishorii tai. Ergo: 40-70-40-130 nu sunt dimensiunile unui manechin anorexic (130 e IQ-ul, evident:),ci rezervele sigure plus cele probabile de petrol, gaze, uraniu, cărbune la consumul de anul trecut (mai subtirel decat din anii de dinainte de criza). Sunt cifrele pe care lucreaza si US Army, cel mai mare single energy consumer, deci care trebuie sa stie. Asa ca in nici un caz 50, ca atunci nu o sa mai reprezinte decat o mare intindere de nimic.
Nu o sa crezi, dar stii ca deja azi se va dovedi care dintre noi e mai aproape de realitate? Hai sa urmarim stirile despre vizita lui Medvedev la Bucuresti (nu uita, Miller a fost ieri la Sofia). Nu ma dezamagi şi nu-mi scrie ca n-ai observat stirea ca anul asta producţia de gaze a Rusiei a fost întrecută pe plan mondial de... SUA. Adunam tot si ce ne da? O frica teribila. Nu uita, Arogantul blond stie cum e cu oamenii propriei tari in strada (si ai altora, dar asta e o alta poveste) - insecuritate interna se cheama (imi cer scuze ca m-am stropsit la tine si la Vera pe tema, dar si acum cred ca am avut dreptate si ca pana la urma mi-ati dat si voi dreptate ca altfel imi raspundeati cu o smetie peste ochi de nu ma vedeam!). Orice, numai proprii cetateni nu pe strazi, impotriva guvernului. (De asta le e tuturor cel mai frica, si alora de la Tien An Men si alora care ne-au ajutat pe noi in 89 sa iesim in strada.)
10 - the most:)
In privinta musulmanilor... e o alta poveste. Am mari dubii ca daca ai fi fost pus in babushii (papucii) lor ai fi reactionat altfel. dar e un alt subiect si o sa povestim cu alta ocazie.

Turambar spunea...

Anonimule necunoscut iubitor de Herodot si de Stratfor si de Turambar si de Vera,

ceea ce spui tu este fooarte interesant. Nu vrei tu sa faci un guest post despre asta? Nu, pe bune. Fara nume. Doar cu vorbe de anonim necunoscut. Iti pun la dispozitie cu cea mai mare placere spatiul pentru a diseca cele de mai sus. Daca ai timp si propensiune, oricand.

Hmmm... Tu chiar crezi ca la ce represiune si la ce fraie stranse sunt pe-acolo prin pusta aia sovietica de Moscova, aia mici si multi si anonimi si cetateni obisnuiti vor iesi sa scandeze in strada chestii anti-sistem? Hmmm. Ma indoiesc. Baietzii care incep cu k si se termina cu b, indiferent de acronimul lor de acum, ii tin prea bine in pumnul de fier blond. Parerea mea. Mai repede se rascoala neo-zeelandezii decat rusii, la cat de sufocati sunt de aparatul represiv. Repet: parerea mea. S-ar putea sa fiu naiv, dar imi asum acest risc, altminteri nu as fi scris.

Peste 10 ani? Hmmmm. Hai sa dam timpul inapoi si sa ne uitam ce era acum 10 ani si sa incercam sa ne gandim ce judecati de evolutie / schimbare / status quo am fi emis atunci, cu mintea de acum, dar fara informatia de acum. Mie mi se pare ca Rusia de acum 10 ani de zile si cea de acum nu a facut prea mari pasi de apropiere catre Occident, ca din contra in marea preavoslavnicia ei imperialista si-a returat motoarele de expansiune (prin influenta, evident, nu cu tancuri) dinspre o zona de minim de semi-colaps din perioada Eltin. Continuand gandirea de tip comparativ, ma tem ca 10 ani de zile e o perioada prea scurta pentru a permite unui colos de stat cu inertia sa specifica sa isi reconsidere de maniera atat de fundamental diferita strategia lor pe termen lung, interesul lor. Pana una alta, uita-te la ei ca se joaca de-a soarecele si pisica si de-a imbarligatorii cu Europa, ca Europa e fraiera si vorbeste pe multe limbi si atunci e usor sa bagi zazanie intre ei. Noroc ca Europa de Est isi aminteste si nu uita... :(

Mda. Aia cu resursele 40-70-40-130 intr-adevar suna alarmist. La uraniu atat de putin? Vorbim evident de resurse identificate pana acum ca fiind exploatabile. Stii cum spera unii: da' daca mai gasim si altele, cum au gasit recent Brazilienii o punga de cafea subteran-subacvatica, sa faca focu cu ea 100 de ani? Stiu, stiu: trebuie gandit conservator si rece si obiectiv, to err on the cautious side of things, si sa plecam de la presupozitia ca ce vom gasi de acum incolo va fi din ce in ce mai putin, din ce in ce mai dificil de exploatat (nici nu mai ma gandesc la profitabilitatea comerciala specifica paradigmei civile; ma gandesc la resurse, nu la bani)

Nu stiam ca americanii au ajuns sa scoata mai multe gaze decat rusii. Uite, un motiv in plus sa te invit la un guest post.

Musulmanii? Mda. Tu spui ca e resentiment din partea unui popor / ansamblu de popoare mandre si pre-moderne, umilite si exploatate de catre occidentali pe parcursul ultimului secol. Asta, in combinatie cu cresterea lor spectaculoasa de populatie si cu presiunea rezultata, ii face sa se poarte cum se poarta acum. Hmmmm. Eu zic ca ar mai fi totusi si un alt motiv dincolo de asta defensiv-resentimentar-reactiv. E si ceva intentie de actiune acolo in mintea mollahilor, nu doar de raspuns la nemerniciile ghiaurilor cei pagani si infideli. Jihadu, maica, jihadu. Astia chiar se tin de ordinu de lupta pe care li l-a dat Mohammed, slavit fie numele lui, acum 1300 de ani.

:(

@ Tapirul: arata-ne o poza cu mutra ta de terorist hispanico-arab, sa ne radem si noi un pic de inadecvarea ta vizualo-genetica :)

Turambar spunea...

@ Anonim: si mai rezulta ceva din tot ce spui tu acolo, anonimule necunoscut. Daca cifrele alea 40-70-40-130 nu se vor schimba prea radical, si presupun ca nu vor creste cu prea mult, indiferent cat de multe alte pungi noi vom gasi pe supt fatza Pamantului, inseamna ca in urmatorii 10-20 de ani vom vedea o intensificare exploziva a trecerii la surse alternative de energie. Vant, apa, hidrogen, soare. Iti dai seama ce efort de reconversie a structurii de distributie, ca aici va fi adevarata durere, nu la nivelul conversiei facilitatilor de productie? Iti dai seama ce zaticneli la nivelul marilor gusteri dinozaurieni de petrol de acum?

Waw. That's big, man...

Turambar spunea...

Da, ai dreptate. Am trecut peste multe momente de cumpana si de trauma. Dar ca peste aceasta trauma recenta si dureroasa provocata de intalnirea cu fatzaul tau de hispanic arab, parca niciodata n-a fost atat de trist. Mi-au dat lacrimile si simt ca nu mai este nici un pic de rost pe lumea asta.

Aaaaargh! Nevasta, pistolu. Curma-mi aceasta crunta soarta, aceasta suferintza vizual-estetica. Nevasta, inchide te rog pagina cu poza aia, ca mie mi-au paralizat mainile de groaza...

:) :rofl:

Anonim spunea...

Draga Turambar,

multumesc. mult si apreciez. cu scuze - am trei termene de predare şi în loc să scriu pentru ele, scriu deja prea mult la tine pe blog - uite-te la ce ora am trimis primul comentariu, azi de dimineata când trebuia să-mi fi văzut de ale mele. si nu prea pot, pentru ca am patit cum ar pati Marta - parcă ea era cu baletul - daca nu ar repeta tot timpul jeteurile, plieurile si cum se mai numesc si se scriu ele - n-am mai scris de ceva timp (aici imi fac mana, dar nu de ajuns de stiintific, folosesc doar grasimea)si mi-e greu sa intru in ritm. am cam intepenit dar, am o propunere, constructivă zic eu. Folosim cuvântul oricând din invitatia ta si ne intoarcem mai incolo.
merci inca o data.
Si acum, back to business: check the news - Rusia a fost deja pe strazi, in anii nebuniei de la sfârsitul anilor 90, si si anul trecut au fost cateva 'mici proteste', inclusiv la adresa lui Arogantu' lor. Think back: daca s-a putut la noi (ce-i drept, cu acordul si cu sustinerea secu - trust me on that), daca s-a putut in Tien An Men, daca se poate at time la Teheran, atunci se poate peste tot. Imi pare rau ca nu citesti germana, acum vreo cinci ani descria in Spiegel un domn fost 'incepe cu C si se termina cu A, cum ai spune tu, cum au organizat miscarile din Ucraina. In primele randuri, adolescenti, in speciale fiicele celor care ar trebui sa traga in demonstranti. SAMD.
Si cu islamul ti-am zis ca e ceva mai complicat. uite, pana ne intoarcem la subiect, gandeste-te la cum s-au purtat otomanii, nu doar cu noi (pretty nice, I would say - nu-mi spune ca i-au luat capul lui Brancoveanu pentru religie, ca ma supar pe tine:))sau aia din Califat cu cei din peninsula araba. cat au fost musulmanii, crestinii si evreii n-au avut nici o treaba, cand a venit reconquista, crestinii i-au bagat pe toti ceilalti la convertire in cazanele cu smoala ale inchizitiei. daca nu s-ar fi dus crestinii peste ei si peste petrolul si gazele lor si nu i-ar fi fraierit sa le dea pe trei margele si o oglinda (exact procentul pe care l-a obtinut Sterlingul de la guvernul Tariceanu) si apoi nu si-ar fi impus si 'democratia' cu bombardeaua, poate - doar poate - nu ar fi avut niciodata nimic cu noi. Culmea e ca aici ar trebui sa ne intoarcem sa discutam despre politica lui Ceausescu fata de ei - aproximativ aia cu hai sa va invat sa pescuiti si sa va construiti rafinarii si sa va pregatim noi proprii vostri specialisti ca sa nu-i mai lasati pe imperialisti sa va 'espolateze' - politica pentru care, printre altele, am fost noi scosi in strada in 1989.
te rog opreste-ma:)
a, si mai e ceva: cifra cea mai ingrijoratoare ar trebui sa fie IQ-ul, ca aia e de fapt asa zisa 'alternativa':) daca zice vreunul ceva de aşa-numitele flutura-vant, sa puna mana sa calculeze cantitatea de energie ce se baga in ele si cea pe care o produc - în condiţii ideale, în care nu trebuie schimbat nici măcar un singur surub: da cu minus!
merci!
si sunt o anonima, nu un anonim!:)

Anonim spunea...

Shit! m-ai obligat sa ma intorc. Exact ce ai scris tu in revenire este spielul - nu exista alternativa! Chiar daca incidenta solara ar produce de 8000 de ori cat ne trebuie daca am stii sa o captam. dar nu stim eficient. Deocamdata toate asa numitele alternative consuma mai mult pt productie decat produc, ceea ce inseamna ca nu fac nimic altceva decat sa ne bage si mai tare in rahat.
De aici am plecat acum 3 ani cand m-am apucat mai serios de studiat fenomenul: 100 de ani s-au batut pe asta, se termina, ce vine, pe ce o sa se bata si unde. Daca world's largest single consumer - cat Grecia inainte de criza - spune ca alternativa este... economisirea si crearea unor tehnologii less consuming, daca actionarii Exxon au urlat anul trecut la executivi cand au vrut sa le umple conturile cu dividende sa se potoleasca si sa-i bage in cercetare, atunci nu mai are rost sa credem in fantezii cu apa care invarte si face si drege - it's big shit.
Si da, e adevarat, nu-mi place sa fac small-talk cu mine pe tema:)
urmatoarele razboaie: in zonele de extracţie si pe traseele de transport. Din caspica (si aia n-au nici pe departe foarte mult) se scoate prin doua trasee: Afganistan-Pakistan si... da, prin Marea Neagra!
Mi-am adus aminte: don-t get me started on bio-fuel! alta porcarie:)

Turambar spunea...

:) Oricand. I really mean it. Oricand.

Aia cu bio-combustibilul o stiam. Aia cu eficienta vantului, nu.

Aia cu secu de la noi din 89 o stiam si pe-aia :). Ce incepe cu C si se termina cu A? Camelia? Constitutia? Cezariana? Sa moara pisica daca pot banui ce ai vrut sa spui tu acolo cu Ucraina aia care a pornit absolut spontan, ca fulgerele globulare :) :p
Da, cu musulmanii ai si tu dreptate (adica si ei). Dar repet: au si ei pasaricile lor care merg dincolo de revanshardism.

Deci tot la carbune si la economisit resurse zici tu ca ne intoarcem, ai? La stins becurile, ca consuma maica (imi aduc aminte de bunica-mea, Dumnezeu s-o odihneasca, ca nu are de ce sa o ierte).

Ha. Aia cu echivalentul Greciei n-o stiam. Nici aia cu actionarii Exxon. Ce zici tu ca lucrezi, stimata doamna? Ca vad ca lucrezi, nu gluma... :) :wink:

Da, aia cu urmatoarele razboaie o stiu. Da, stiu de ce vor rusii Sevastopolul cu orice pret.

:/

Turambar spunea...

A, si inca ceva: incetul cu incetul am convins-o pe Dyakritikos sa fie Dyakritikos, nu o simpla anonima necunoscuta. Ce zici de numele de cod Herodoata? Sau Stratforaritza?

Waw. Asta ramane. Stratforaritza. Excelent handle pt tine. Mai stratforaritzo mai...

:rofl:

Anonim spunea...

hate Stratfor:), e cezariană:)))))))))

Dan Selaru spunea...

Baga un ochi la dileme existantiale si cu voia ta ultimul pe lista la mine la eticheta MB si-o sa vezi ca e groasa. Aia cu inchisul luminii e varianta. Cu iesitul in strada si cu fiecare cum poate, punem de chibut intelectual?

Anonim spunea...

Sa revenim cu picioarele pe pamant, in Romania, orice discutie care vizeaza un orizont de timp mai mare 10-15 ani nu are nici o relevanta, asta pentru ca nu avem educatie sa ducem un asemenea dialog (inclusiv pe partea de social, nu mai vorbesc de partea strategico-politica) si nici expertiza, repet nu avem expertiza.
Asta nu insemana ca nu sunt incercari foarte pertinente cum este si cea a lui Turambar sau nu avem concetateni care citesc mult si stiu multe.

Turambar spunea...

@ Anonim: Bine, Cezariana ramane atunci :)

@ Dan: Txs for the tip. Da, le stiam. Si le apreciez :)

@ Anonimul de cezariana: da, e vorba de expertiza. Pana la urma, indiferent de ce domeniu am vorbi, tot la expertiza ajungem. La pricepere. Si, in subsidiar, la maniera in care aceasta se construieste. Si, in mod inevitabil, la educatie.

Mda :(

@ Tapirul: e clar. Va pricepetzi la bucatarie si va e dor de casa :) :wink:

fish spunea...

@anonima, aproape corect ceea ce ai spus tu, miscarile de protest exista - dar ele sint numai in zone remote (stratfor foloseste termenul de "proxy") (khabarovsk anul trecut si recenta - ok, tot anul trecut dar in decembrie asa mai aproape - in kaliningrad - or la granita cu finalnda, aka regiunea numita karelia ). in paralel se foloseste tactica din dec. 89 - decredibilizarea discursului lui Putin ("golanii, elemente straine") dar fii sigura ca numai acolo - in zonele remote au succes asemenea miscari. in moscova sau pe nevskii prospect sint alte miscari - drepturile omului/etc - nu separatiste.
si ma refer aici la pierderea siberiei (mentionata mai sus).

o alta componenta de care nu cred ca tii cont - e nationalismul rusesc - prea multe de scris, nu acum. multa indoctrinare. si in final eficienta.

economic vorbind, rusia/putin stie cam care e situatia - de aia s-a focusat pe ucraina/belarus - un plus de agricultura. desi nici belarusii nici ucrainenii nu's foarte fericiti de optiunea asta.

la partea cu islamismul, rusii inca nu s-au fript, placinta islamica abia se incalzeste, nu intra in discutie mai devreme de 10-15 ani.

fish spunea...

@turambar - ai sa fii umpic surprins da' pe 2009- in rusia - rata natalitatii a iesit "pe plus". nu mult (un total de 11.000 mai mult decit rata disparitiei) - e mai mult o stagnare dar considerind trandul negativ anterior de minus accentuat - e bine sa nu ignori.

anul asta e "vital" sa ne spuna ce va face rusia. chiar si o mentinere constanta tot va face bine.

(interesanta ar fi o statistica :P % de islamici vs crestini - dar nu am timp sa caut asemenea date, ar trebui sa existe)

Turambar spunea...

Interesante informatiile pe care ni le spui. Vezi, de-aia e bun blogul la casa omului. Afli chestii... :)