vineri, 5 februarie 2010

Cum o fi oare?

Cum o fi oare sa ai capitala un oras in apropierea muntilor? Sa deschizi ferestrele si sa vezi muntii? Sau macar sa ii vezi din mersul calului, al carutzei, al mashinii si autobuzului si metroului? Sa stai la birou, sau intr-o cafenea, si pe ferestre sa vezi paduri si zapada si coaste si rape si chestii de-alea cu panta si stanca?

Hmmm... Cred ca unul din putinele motive pentru care nu sunt cu adevarat multumit de Bucuresti este faptul ca e un iremediabil oras de campie. De stepa, de pusta, de preerie. De praf si de zapushala si mai ales si mai ales de privire neingradita, de fuga a ochilor pana haaat departe (eu stau la etajul noua, intr-o pozitie privilegiata, pe escarpamentul vaii Dambovitei, si am o perspectiva destul de generoasa asupra sudului orasului).

Stiti de unde se vad muntii in Bucuresti? De pe Leu, de la fosta Stefan Gheorghiu, unde isi avea sediul Facultatea de Sociologie in anii 90. Sau din Caminul A, de la ferestrele etajelor superioare. Sau de pe cladirea TVR, dar de acolo nu i-am vazut decat intr-o emisiune, nu si ca experienta directa. Insa imi amintesc cum, in zilele senine de dupa ploaie, se vad muntii din complexul studentesc Leu. Haaat departe, la 100 de km.

Da, cei care au propus sa se fi mutat capitala la Brasov aveau mare dreptate. Un oras fain, bine asezat. Unul din cele mai frumoase orase ale Romaniei. Pacat ca a fost atat de uratzit pe la margini de toate bloacele alea absolut ingrozitoare. Insa macar nu a fost ciopartzit, precum Bucurestiul.

Alt oras din care se vad muntii (si, de asemenea, un alt oras foarte frumos al Romaniei) este Sibiul. Din centrul Sibiului, cum vii dinspre nord spre sud, inainte sa cobori in oala centrului, de la semafor se vad muntii Fagaras de iti vine sa pui mana pe ei.

Eeeh. Asta este. Nu se poate sa le ai pe toate, nu?

:/







PS: Ultima imagine este din Salt Lake City. Hmmmm. On second thought, parca ma bate gandul de-o emigrare. Ai si munti, ai si multe neveste. Ce viatza, frate? Ce decadentza si ce huzur si ce...

Nuuuu! On third thought, cred ca o nevasta imi ajunge. Asta imi aduce aminte de bancul ala: stiti care este pedeapsa pentru bigamie? Trigamia!

:p

15 comentarii:

Anca spunea...

Speaking of Salt Lake City, feels a li'l bit disconcerting to call skyscrapers some tiny little matchboxes, as compared with the prominent Earth masses rising in the background, doesn't it? :)

Cat despre neveste, potoleste-te, dom'le! :))

Turambar spunea...

:)

Nu pot, doamna. Nu pot. Mama lui de soare, cum face el modificarile astea chimico-biologice in hoiturile noastre

:)

Anca spunea...

Trai-ti-ar serotonina industrial crescanda sa-ti traiasca! :))

Turambar spunea...

:) Neah. E naturala. E de la soare. Si de la zapada otravita cu chimicale, doamna :)

Anca spunea...

Duaaaamne, ca mare ti-e puterea..., sa fii si tu oare unu' dintre noi? :))

(Ti-am zis eu cum sta treaba, estem tare putini, tre' sa ne tinem unii de ai'laltii, ca ne prapadim, dom'le! :))

molie spunea...

nene esti muntoman?

ptiuuu ...... 1 an de zile am intrat in cladirea de la Leu si habar nu aveam ce pot vedea.

Turambar spunea...

Da, molie, muntzoman ma numesc, muntean imi zice.

Sa nu stii tu ce se vede de sus de pe Leu. Tz tz tz. Ce studentzi. Ce tineret. Ce generatzii, dom'le...

:rofl:

matusalem spunea...

Vino la Brasov. Nu-i chiar saltlake ala, nu vezi rape si alde alea, da paduri tot vezi, si-n 10 minute de mers pe jos, ai ocazia sa dai nas si cu ursul, daca vrei.

Turambar spunea...

Berna? Hmmm... Lemme think. Da.

Da, da!

:)

Brasov? Cred ca la batranetze ash putea sa ma mut acolo. Dar pot sa ma mut si la Telega, sa stii :)

Anonim spunea...

şi Casa Scânteii (birourile ce dau spre calea ferată) se văd munţii

Camil Stoenescu spunea...

prima dată când am auzit de munții care se văd din București m-am gândit la cei de la Glina. doar că sunt mai pe la Sud, în loc de N-V

Dragos Bora spunea...

http://outdoors.webshots.com/photo/1334385647066966830STuBWf

http://www.utilecopii.ro/forum/index.php?showtopic=7469

Linia orizontului explicata matematic. Mituri si adevar
http://www.carpati.org/articol/linia_orizontului_explicata_matematic._mituri_si_adevar/656/

Turambar spunea...

Mersi, Dragos. Foarte faine linkurile, atat fotografiile (dovada! dovada!), cat si demonstratia matematica a posibilitatii lor

:)

Adrian Teacă spunea...

Iniţial, mi-a plăcut ideea. Da, la Braşov! Apoi m-am gîndit, bre, or să ne strice frumuseţe de oraş. Or să facă viloaie pe Tîmpa şi zgîrie nori în parcuri. Or să ţiganizeze Kronstadt, la naiba! Aşadar, nu! Vezi şi http://teaca.wordpress.com/2010/02/07/vreti-sa-fim-capitala/

Turambar spunea...

Dar parca voi avetz deja viloae pe Tampa, nu? Si ce e rau sa ai niste sgarie nori prin parcuri? Daca in parcuri cresc copaci inalti, de ce nu pot sa creasca si niste bloace inalte?

:)