marți, 2 februarie 2010

Cand se termina patima si incepe istoria?

Sondajul CCSB contine o interesanta sectiune dedicata alegerilor trecute. Prima constatare, care a starnit reactii violente din partea unor jurnalisti lipsiti de elementare cunostinte sociologice, este ca 73% din respondenti declara ca au votat in 30 noiembrie. Nu este nici o eroare de esantionare, nici o manipulare, ci un comportament normal, cunoscut drept conformare la norma sociala. Declararea abstentionismului contravine unui cliseu larg raspandit in societatea
noastra – cel al datoriei cetatenesti de a vota.

Prezumtia ca oamenii raspund cinstit la sondajele de opinie s-a dovedit in repetate randuri a fi falsa; in realitate, oamenii declara adesea ceea ce li se pare ca se asteapta de la ei. La fel se explica si faptul ca, fara exceptie, in toate sondajele preelectorale se inregistreaza un nivel declarat al participarii la vot mult superior celui constatat la urne cateva zile mai tarziu, ceea ce face extrem de dificila estimarea indicatorului respectiv. Datoria noastra nu este sa citim ad litteram cifrele din sondaje, ci sa le interpretam prin filtrul cunostintelor despre modul in care functioneaza opinia publica.


Mircea Kivu, Situatia in perceptia publica, Romania libera, 6 februarie 2009

5 comentarii:

Camil Stoenescu spunea...

lucruri logice. păcat că prea puțini din mass-media nu bagă pe urechi

parvan spunea...

patima nu se termina niciodata, doar pulseaza si se remodeleaza.

Istoria? Daca e treaba aia care se pretinde stiinta si cica urmareste procese si fenomene pe baza de metode, izvoare... obiectivitate etc ... poate incepe oricand. Doar ca nu-i suficient sa inceapa sau sa existe ... pentru a fi si general acceptata. Istoria "din capul oamenilor" ... tine de comunicare, de imagini, de mecanisme psihologice ... iar daca in toate astea se foloseste trecutul pentru a remodela patimile prezentului ... vei avea la nesfarsit o istorie patimasa.

Sergiu spunea...

Cat de greu se "naste" un Politikon.....

Si nici un sondaj.....

Eu as anticipa ca este pentru prima data cand invingatorul nu mai beneficiaza de "umflarea" specifica de dupa alegeri....Cred ca pdl se va eroda foarte repede.....

Anonim spunea...

offffffffff topic, mai curand legat de cel cu mediocritatea noastra: in timp ce noi 2 ne certam daca Richter sau Gould, ia uite ce zacea pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=bOV2v2fVWlw&feature=related :)
made my day - hope yours too

Turambar spunea...

Lasa aia, ca stim. Uite aici una muuuult mai recenta si mai plina, de care poate nu stii, ca de-abia a scos capul pe publice: WTC in interpretarea lui Angela Hewitt. Dumnezeieste. Ca Lipatti suna :)

http://isohunt.com/torrent_details/153123169/hewitt+bach?tab=summary