miercuri, 27 ianuarie 2010

Pen' ce sa ies in strada, fa femeie fa?

Vine intrebarea de la Irina: pentru ce as iesi in strada?

Raspunsul este: pentru foarte putine. Cred ca vremea trairismelor a trecut. Cred ca e timpul sa stam douazeci de ani cumintzi in banca noastra, sa ne bucuram organizat, cum ne propunea tovar'shu Tomitza Caragiu, Dumnezeu sa-l odihneasca, sa petrecem Revelionul ("Petrecerea continua!"), sa invatzam voluptatea mic-burgheziei lipsite de isterie. Sa fim plictisitori ca austriecii si previzibili ca danezii.

Drept pentru care trag aer adanc in piept si mare strigat de adevar graiescu-va voua, stimatzi compatriotzi si distinshi internautzi shi arnautzi shi utzi. Aas iesi in strada in urmatoarele contexte social-politice:

Sa trec strada sa-mi cumpar paine. Un act de curaj, de implicare si cu sigurantza o afirmare indrazneatza a unor principii fundamentale de drepturi ale omului. Pe urma va datz seama ca la intoarcere mai ies inca o data in strada, deci dublu efortul de protest social. Asta e curata razmeritza, coane jandarm. Pe el! Umfla'l!

Cu sigurantza ash ieshi in strada daca Romania se va califica in sferturi la Campionatul Mondial de Rugby. Pe canicula verii anului viitor, vom fi vreo 15 spre 27 sau poate chiar 33 de blambeci stingeri si grashi si betzi, numai buni sa facem o echipa pe loc, acolo, sa jucam un touche pe asfaltul din Piatza Universitatzii. Politzia ne va ridica fara nici un fel de problema pentru deranjarea ordinii publice, ne va baga in duba si, induioshata de violentza noastra expresiva, ne va duce cateva strazi mai incolo, pana la Dinamo, sa jucam pe terenul II, sa nu deranjam si pe altzii si sa nu ne julim genuchii pe asfalt. Ca sa nu mai spun ca daca ajungem sa si jucam cu Noua Zeelanda si sa le dam doo eseuri, atunci violentza va fi escaladata dramatic. Promit ca fac si baricada la Inter. Eu si cu Maslina. Dan Iosif va fi fost mic copil pe langa ce acte de vitejie vom face noi doi, catalizate de consumul exagerat de substante care produc stari modificate de constiintza, in acea noapte a excelentzei noastre ruigbistice.

As mai ieshi in strada daca am fi in pericolul sa ajungem ca Iranul. Un stat totalitaro-religioso-fanatic, condus de nishte intenshi care traiesc cu creerul in alt secol si in alta carte. Atunci cu sigurantza nu as fi singurul. Dar nu vom ajunge acolo. BOR-ul, in marele plictis al sau, isi va vedea de treaba de care isi vede de secole. Tactic, baietzi, tactic. Nu strategic. Un botez, o cununie, trei inmormantari, o sfintzire de BMW, o atentzie, un ciubuc, o lupta mica pentru influentza politica. Dar nu la vedere shi nu pana la capatul intensitatzii actzionale, cum fac ayatolahii in marea nemernicia lor medievala.

As mai ieshi daca am fi in pericolul sa fim cotropitzi / cuceritzi / napaditzi. De rusi, de tatari, de neo-zeelandezi, de chinezi, de indonezieni. Dar nu e cazul. Au altzii treaba cu asta. Shi atunci probabil ca nu ash ieshi in strada. Ash ieshi in muntzi. In paduri. In shantzuri shi livezi pline de frunze verzi.

In rest, sa moara pisica sociala daca simt eu nevoia sa ies in strada. Pen' ce, Fanica? Pen' cine, coana Joitzico? Nu vezi rapitza ce se ofileshte pe gerul asta? Dar halatul? Halatul cat costa in Piatza Universitatzii, doamna? Haidi, bre: sa fim serioshi. Mai intenshilor, mai esteticilor, mai idealishtilor de weekend.

Deci a se scuti, coane Fanica. A se lasa, Mitica. A se continua shedintza, camarade Ostap. Altele sunt vremurile, altzii protagonishtii. Slava Domnului cel inexistent ca nu mai avem pen' ce sa ieshim cu adevarat in strada. Pentru ca adevarat va graesc voo, stimatzi compatriotzi politici: in vecii vecilor nu vom reushi sa dam doo eseuri nemernicilor de extratereshtri de All Blacks.

:) :p

* * *

Leapsa vine de la Irina si merge la Ovidiu Voicu, la Bogdan Voicu, la Mihai Voicu (bai frate, dar mai suntetz multz de Voicu in blogroll-ul meu?) si la Cristi Voic... aaa, la Cristi Parvan.

Uf, credeam ca nu se mai termina invazia de Voicu din acest post. (ASIDE: Uite, vezi, asta chiar ar fi un motiv sa iesim in strada: prea multzi de Voicu pe lumea asta blogosferica, frate. Ia s-o punem noi de-un protest, de-o indignare. De ce sunt, frate, ashtia asha de multzi? Ce-au facut de au ajuns majoritari? Nu cumva au ei neshte intentzii ascunse? Sa vezi ca ashtia ne napadesc in doo trei generatzii. E clar: trebuie sa facem ceva. Asha nu se mai poate. Jos cu tirania voicules... aaa, pardon: jos cu tirania voicilor!)

:rofl:

18 comentarii:

Anonim spunea...

Mireille, in 89'am iesit fortat in strada, brav soldat fiind al bravei armate. Nu am fost consultat atunci daca mi-ar place, doresc neaparat, etc. sa ies in strada. De fapt, dupe douj'd'ani, tre'sa recunosc ca habar n-aveam ce se intampla in acele momente. Asa ca next time, daca chiar se pune problema, eu o sa tin vestul spre dusmanii nostrii de veacuri, actuali saraciti urmasi ai calaretilor ce stateau cu posteriorul pe halci de carne. Mi-ar prinde bine sa vii si tu (vizual, ai ceva de Atila).

Camil Stoenescu spunea...

:)...

vera spunea...

Va cam jucatzi cu flama.
Nu ca nu mi-ar place.

Anonim spunea...

Am devenit atenta cand cu declaratia lui Geoana cu 'razboiul civil'. Apoi, zvonurile. Apoi, telefoanele unora in Grecia, intreband pe cat poate fi adus in Romania organizatorul de acolo. Apoi, testele sociologice cu 'pentru ce/cine/cat ati iesi in strada' si confirmarea Verei, o tipa care pana la al 2-lea rand al comentariului parea inteligenta.
Pe 21 decembrie 1989 am carat borduri din fata de la Arhitectura la Baricada. Dupa aia mi-am dat seama cat de genial am fost manipulata.
Exact asta se face si acum - doar ca miza/motivul este ridicola/ridicol comparand cu ce a fost atunci.
Tura, n-ai vrea sa-ti autopropui o intreprindere sociologica si sa vezi cat costa insecuritatea sociala - in vieti omenesti/pierderi sociale/dezvoltare umana/nivel de trai - menita doar a-i tine pe Ion Iliescu, Dinu Patriciu si pe fiica lui Voiculescu afara din puscarie?
Cineva se joaca cu mintile noastre si nu face decat sa dovedeasca faptul ca sunt mult mai slabe decat am sperat.
Amuzant, leapsa cu aceasta tema i-a fost trimisa si lui Dan Voiculescu!

Richard spunea...

Vreau pusca ta, gloantele, si un munte...
Che Guevara

molie spunea...

nene, eu ma bag doar la "gramada".

matusalem spunea...

Daca ne calificam in sferturi, vin si eu. Nu sunt chiar gras, dar un placaj sanatos stiu sa fac.

Irina Ursu spunea...

Interesanta abordare in stilul-ti caracteristic si plin de umor. O sa te mai "lepsuiesc":P

Ovidiu spunea...

Voicii ăştia au năpădit blogosfera, ţî, ţî, ţî... :P

Acum mă duc să răspund.

Florin Pîtea spunea...

Aş ieşi în stradă dacă aş afla că importatorii mei preferaţi de la Nautilus, http://nautilus.ro, au adus un nou transport de cărţi. Dar numai ca să merg la librăria lor.

Altfel, am ieşit suficient în perioada 1990-1991. Mi-a ajuns...

alexnicolae spunea...

daca dam 2 eseuri la noua zeelanda, ies si eu!

parvan spunea...

Initial ziceam ca n-as avea motive dar raspunzand la leapsa ... s-au strans cateva (mai mult ipotetice).

parvan spunea...

acu ... vazand mai multe postari despre de ce (n-)ar iesi oamenii in strada .... iti propun o cauza mai buna decat aia cu inflatia de d'alde Voicu :) si cred ca si decat aia cu icoanele din scoli.

Nu crezi ca-s prea multe ore de fatalism mioritic in scoli sau ca se predau la varste prea fragede?

Cristi de la Rating Politic spunea...

domnule draga, multumesc pentru raspuns, chiar daca intrebarea a venit cu riscoseu de la Irina.

@anonim: cine se joaca cu mintea ta? si de ce e o problema sa il intrebi si pe Dan Voiculescu ceva? e si el ... om.

rock60_70 spunea...

Off topic.

http://www.youtube.com/watch?v=pln5egTB7D0

E? Te-ai prins?

fish spunea...

sa treci strada (rofl)

fish spunea...

sau documentatie online:
aici

Rasta Man spunea...

As iesi in strada pentru verde.
As mai iesi in strada pentru Mary
Si pentru Ioana. Si le-as urla numele unu dupa celalalt!
Si as mai iesi in strada pentru ca in casa se intampla cele mai multe accidente (feroviare, de echitatie, de malpraxis, de munca etc)

Si as iesi in strada sa-l vad pe Zorro!
Si clar ies sa-mi iau tigari!