sâmbătă, 19 decembrie 2009

Sila binelui unic

Paul Veyne: [...] Să ne ferim a crede că există o trecere firească a religiilor spre monoteism. [...]

L’Histoire: Să ne oprim puțin la religie. Ați spus că sunteți sensibil la ideea unei religii fără Biserică. De ce ar fi Biserica o invenție reprobabilă?

P.V.: Este un partid totalitar.

L’H.: Totuși există preoți în religia antică?

P.V.: Da, dar fiecare preot dispune de un templu propriu, este, dacă vreți, o întreprindere particulară, deschizi un templu așa cum deschizi o băcănie, clienții vin sau nu vin. Religiile antice nu sunt totalitare, zeii tuturor sunt adevărați, zeii străini sunt sau aceiași cu ai noștri, sub alt nume, sau alți zei pe care nu-i cunoșteam, și asta e interesant, poate este o rețetă folositoare, ca și cînd ai importa plante utile, respecți zeii ținutului ca să te pui bine cu forțele locale.

Nici o legătură cu religiile soteriologice care vor să-ți facă binele chiar dacă tu nu vrei - și, pe deasupra, ar trebui să le mai și mulțumești (sublinierea mea). Îmi veți spune că stoicii și epicureii erau convinși că numai ei au dreptate; fără îndoială, dar ideea că într-o bună zi toată lumea poate sau trebuie să fie de părerea lor nici nu le-a trecut măcar prin minte.

Paul Veyne, Sexualitate și putere în Roma antică, interviul Pe cînd Roma stăpînea lumea, pp. 18 – 19, Ed. Humanitas, 2009

5 comentarii:

G.Girl spunea...

Buna! :)



Ti-am admirat astazi munca depusa la blog, si deoarece imi place blogul tau si modul tau de a scrie, vreau sa iti propun un schimb de linkuri.



Ma numesc Gina, iar blogul meu este http://ginutza-star.blogspot.com . Daca esti de acord cu link exchange, te rog sa-mi trimiti un mail cu numele si adresa blogului, ca sa te trec si eu in lista de Parteneri.



Mersi mult si iti urez o zi frumoasa.

+ Scuzele de rigoare in cazul in care te-am deranjat cu mesajul acesta.

Mekone spunea...

Întrebare: pentru tine și copiii tăi (nu știu dacă ai), accepți ideea de ritual religios de botez, cununie, înmormântare etc. sau alte ritualuri care punctează trecerile, dar care nu sunt conectate unei de religii soteriologice?

Turambar spunea...

Am copii.

http://turambarr.blogspot.com/search/label/Copii

http://turambarr.blogspot.com/search/label/Marta

http://turambarr.blogspot.com/search/label/Andra

Tot pe undeva pe aici, pe blogul asta, am mai spus o data: mi-am botezat copiii ortodox, din respect pentru parintii si stramosii mei. Tot din respect, insa pentru mine si pentru ei, ii voi creste in credinta atee.

Sunt de acord cu aceste ritualuri atata timp cat ele reprezinta o punctare plina de culoare a vietii. Asa cum este si coliva, si cozonacul, si mielul de Paste, si frunzarul pus in fata casei primavara. Cand insa aceste ritualuri vin sa imbacseasca mintea omului si sa nu ii mai permita sa gandeasca limpede, ci cu mintea ruginita a unora de acum trei mii de ani, speriati de bombele necunoasterii si ale fricii de tot si de toate, nu mai sunt de acord cu ele.

Anonim spunea...

Frumos spus. Gandesc la fel, am facut la fel cu plodul meu. Si le multumesc parintilor mei pentru ca m-au lasat sa cresc cu mintea deschisa ca sa pot vedea minunile de fiecare zi.

Dragos Bora spunea...

Irish atheists challenge blasphemy law
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8437460.stm

January 1, 2010 - Atheist Ireland Publishes 25 Blasphemous Quotes

http://blasphemy.ie/2010/01/01/atheist-ireland-publishes-25-blasphemous-quotes/