luni, 7 decembrie 2009

Marja de eroare = 0,9%

Preiau din comunicatul oficial BEC de aici (auziti? OFICIAL): rezultate la 99,95% din sectiile de votare.

Deci să calculăm.

LATER EDIT: Intre timp a venit si comunicatul final, pe televizor. Nu se schimba nimic in calcul.

Total voturi valide (din astea se calculeaza procentele): 10,481,568

Voturi obținute în străinătate:
Băsescu: 115,831
Geoană: 31,045

Diferența în favoarea lui Băsescu: 115,831 – 31,045 = 84,786

Adică 85 mii de voturi

Cît înseamnă această diferență din total voturi (prima linie)?

10,481,568 : 84,786 = 0,81%

Adică Băsescu a cîștigat 0,4 puncte din străinătate, Geoană a pierdut 0,4.

Să calculăm.

Total procente (cf BEC)

Băsescu: 50,33%
Geoană: 49,67%

Dacă scădem efectul voturilor din străinătate (+/- 0.4%)

Băsescu: 50,33% - 0,4% = 49,93%
Geoană: 49,67% + 0,4% = 50,07%

Cît l-a dat CCSB în Exit Poll? (rezultate finale, val 7, după închiderea urnelor, comunicat la aprox. 23 :00)

Băsescu: 49%
Geoană: 51%

Care e diferența?

Băsescu: 49% - 49,93% = - 0,93%
Geoană: 51% - 50,07% = + 0,93%

E suficient de bine o marjă de eroare de 0,9%, măi strălucitorilor măi, în marja penei mele de eroare?

De-aia n-are ursul coadă, măi strălucitorilor măi. Că i-o mănîncă friptă cei care contestă rezultatele Exit Poll-urilor, măi strălucitorilor măi.

Pana mea de marjă de eroare de 0,9%...

:rant:

39 comentarii:

Marian Calborean spunea...

E gresit, oboseala?
Daca aduni la unul si scazi la altul 0,8, ar da dif de 1.6% ceea ce nu este, fiind doar jumate in premiza. Deci trebuie 0,4% plus base, 0,4% minus geoana.
Deci fara strainezia base are 49,9, oricum mult.

Anonim spunea...

Intotdeauna iezista o explicatie :))

Anonim spunea...

dubios, io calculez un pic altfel.
5274063 - 115831 = 5.158.232
5204102 - 31045 = 5.173.057

total = 10331289

deci, base are 5.158.232 / 10.331.289
= 49,928%
in tara, restul fiind din diaspora

Totul clar pe cifre, nu schimband voturile cu procentele dupa cum ne convine

tsunami spunea...

Cat orgoliu! Bravo. Dar sa le explice si la politicienii astia ingusti cum sta treaba cu exit poll-urile si cu marjele de eroare ca iar se bucura unu pentru cateva ore ca-i presedinte.

vali.d spunea...

sralucitorule,vezi ca exista niste naucitori care contesta alegerile pe motivul ca nu se potrivesc cu exittpolurile.ar fi bine sa le explici un pic chestia cu marja de eroare pe care ei nu prea o iau in seama.

Unknown spunea...

Am spus inca de ieri ca la o situatie cat de cat echilibrata in tara diaspora o sa incline balanta spre Basescu. L-au ajutat evident mult si cele 200 de mii de voturi luate de la cei care nu venisera in primul tur. Asa ca prezenta mare la vot (desi cu o si mare prevalenta in rural) a fost favorabila i-a fost favorabila castigatorului.

Traian spunea...

Turambare eu ti-l recomand calduros pe Turcescu Nu stiu ce date aveati voi dar el a spus pe twitter de la ora 17 ca "Basescu l-a depasit pe Geoana" Zic sa-l angajezi rapid.

Chibiţ spunea...

Turambare, sigur ca da, si marmota invelea ciocolata in staniol... :)))
Ar fi fost mult mai corect daca se anunta: too close to call

skortzy spunea...

Daca argumentatia asta nu este "la mishto", atunci e penibila.

Cifrele nu mint, dar nici nu pot fi invartite oricum. Chiar ignorand diaspora, ati gresit cu 1%, dublul marjei de eroare :)

Ovidiu spunea...

Nu sunt de acord :)

Tu spui că ai făcut exit-poll reprezentativ pentru tot corpul electoral românesc. Calculele tale sunt valide dacă redefineşti populaţia ţintă: "cetăţenii români domiciliaţi în România".

Desigur, poţi să faci o cercetare şi pentru acastă sub-populaţie. Nu-i văd însă rostul, în context, pentru că mă interesează să estimez rezultatul alegerilor şi nu opţiunile de vot ale unei sub-populaţii.

Ştiu, e scump şi/sau greu, dar nu imposibil. Exemplul este chiar aici, CSOP-IRES, care a luat în calucul e estimare a comportamentului electoral al celor din diaspora şi au dat un rezultat corect (vorbesc aici pe lucruri sigure, am vorbit acolo, am aflat cum au făcut, e un pic de ghici ştiinţific, dar tot e mai bine decât să ignori cu totul fenomenul).

Părearea mea!

Unknown spunea...

Cred totusi ca CCSB (ca si celelalte institute) nu a clamat marja initiala de eroare la 0,5% ci la mai mult (probabil 1,5%). Surprinzator a fost doar scorul de 3:1 relativ la directia in care s-au indreptat erorile aferente celor 4 sondari.

Apolodor spunea...

Sa zicem ca e asa. In cazul asta, nu era mai bine ca PSD-ul sa stea cuminti si sa astepte varianta oficiala? Ehe... le-a zis taica Ion sa nu se bucure, da ei nu si nu.

Anonim spunea...

mai, de ce esti incapatanat?

Trebuia dat Too close to Call. Atat. Ca in 2004.

Nu ati facut asta.
1.Fie sperand ca veti culege mai multi lauri, nimerind-o la diferenta asa de mica.
2.Fie s-a dat cascavalul, prin psd-voiculescu-ccsb, respectiv psd-vantu-insomar, ca sa-l dati pe retard mai sus, sa poata urla acum Frauda, Frauda!

Sper sa fie prima varianta, treaba oricum e blamabila si discrediteaza sondajele.

E jenant sa argumentezi ca laptele e negru. Daca nu-ti dai seama, asta faci acum.

camil spunea...

vezi ca din greseala ai pus de doua ori 0,81% (diferenta din diaspora), si in minus la Basescu si in plus la Geoana. Fara voturile din diaspora, e adevarat, Geoana castiga, e adevarat, dar doar cu 50,07%.
cred ca ar trebui sa faceti ceva la urmatoarele alegeri, sa luati in calcul cumva si voturile din diaspora. la peste 100.000 de voturi inclinate puternic intr-o parte, uite ce se intampla.
dincolo de asta, si eu cred ca ar fi trebuit sa dati "too close to call", acum veti fi folositi pe degeaba ca munitie intr-o batalie stupida ("rezultatele nu se potrivesc cu exit-pollurile, deci rezultatele sunt fraudate!"

Anonim spunea...

Da, sigur.... 0,8%+0,8%, adica doua la primarie, doua la prefectura, doua la scoala de fete si inca doua la primarie, corect?
oboseala, oboseala, da' nici chiar asa!

Anonim spunea...

grea matematica asta...
si mai zici ca esti 'sondor'??:))
daca la toate institutele se calculeaza asa atunci se explica multe.

Anonim spunea...

Ma rog, nu stiu ce are lumea cu sondorii...Si eu lucreaz in research: faci ce faci, si scoti niste numere. Ce face pe urma lumea cu cifrele mele...cateodata ma ia cu durere de cap. Oamenii au zis: astea-s datele, asta-i sub-populatia, asta-i marja. De acolo, fiecare citeste ce-i place. Asa-i viata...

camil spunea...

daca imi permiti si o ipoteza, cred ca diferenta de peste un procent dintre rezultatele voastre (si ale Insomar si Curs) vine nu numai din neluarea in calcul a diasporei, cat dintr-o proportie consistenta de votanti din secuime, care au votat cu Basescu dar au raspuns operatorilor ca au votat cu Geoana, pentru ca asta era recomandarea UDMR. uita-te pe rezultatele finale din Harghita si Covasna si apoi pe rezultatele voastre de acolo.

bogdanic spunea...

Nu sunt io primul care spune ca statistica poate demonstra ce iti doreste corasonul.
Io gandesc sub forma asta: esantionarea s-a facut la nivel national si nu incluzand pe cei ce voteaza de afara. Marja de eroare poate parea nesemnificativa atunci cand e vorba de diferente mari intre cei doi candidati, dar atunci cand ordinea lor se inverseaza in limita aceste marje - lucrurile sunt cat se poate de serioase.
Disclaimer, people! Disclaimer! Inainte de orice comunicare si la sfarsitul ei.

dan.dumitrescu@trisme.ro spunea...

Pornind de la realitatea :) voturilor in tara Basescu=49,97% si Geoana=50,03% si de la valorile afisate pe Antena3 Basescu=49% si Geoana=51% te rog sa imi explici cum se obtine marja de eroare de 0,5%.

Anonim spunea...

Este evident ca dl Ciutacu are dreptate: tuturor celor din diaspora, care n-au mancat cu noi si cu dansul salam cu soia si icre de mogul ar trebui sa li se interzica sa mai voteze. Nu ne intereseaza cati bani au pompat capsunarii in economia nationala ca sa se laude Tariceanu cu crestere economica. Si de asemenea moldovenilor de peste Prut ar trebui sa li se interzica sa voteze, nu au acest drept, ei sunt parte a Rusiei si acolo sa ramana. Ar trebui sa li se interzica sa voteze tuturor portocaliilor, negrilor, galbenilor (hepatici), pieilor rosii (in afara celor din sectorul 5 care este). De fapt, ar trebui sa li se permita sa voteze doar urmatorilor: Gadea, Badea, Ciutacu, Stan, Radu Tudor, Ciuveica si cam atat. Sunt singurii devotati cauzei care au mai ramas.
Serios vorbind, jos palaria pentru argumentatie!

vlllad spunea...

Am o intrebare: luati in considerare si efectul de design cand construiti marja de eroare? Ca e posibil ca datorita clusterizarii eroarea sa fie mai mare.

Statisticianul spunea...

Turambare, dupa cum s-a mai mentionat: ai un caz de 'doua la primarie, doua la prefectura'. Vezi tu unde. :)

Mie imi placea mai devreme cand erai totusi calm, zen, acum pare un pic de exasperare nervoasa datorita reprosurilor (indreptatite) care vi se aduc.

Florin Pîtea spunea...

Cum ziceam si la telefon, Microtendinte - micile forte de azi dindaratul marilor schimbari de miine.
http://tesatorul.blogspot.com/2009/09/mark-j-penn-e-kinney-zalesne.html
Cele bune, stirpitorule de balauri.

Liviu spunea...

Turambare, te-am prins. :D
Ia uite ce ziceai într-un comentariu de acilica http://turambarr.blogspot.com/2008/12/aduti-aminte-de-2004-sebastiane.html

Blaga Oprescu 30-30? Pai de ce, daca nu ne'a iesit asa? Blaga 33 Oprescu 30. Si, in plus, nu era un tur II unde sa zici ca daca erau suficient de aproape, puteam gresi castigatorul.

Anca spunea...

Incredibil, senzational... :P Bravo!

Anca spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
fly-half spunea...

Fratioare, am ajuns si eu mai devreme azi acasa si am incercat sa ma uit la emisiunea aia de pe A3 unde esti si tu. Incredibil cat de isterica e femeia aia de modereaza!!! oare cum o suporti?

Bleen spunea...

Şi regula lui 50-50? Mai ales că ştiaţi că n-aţi acoperit în exit-poll şi diaspora? Ştii cum e? V-aţi repezit să etichetaţi un învins drept învingător, acum o veţi păţi la fel: mulţi se vor repezi să vă eticheteze. Şi nu le puteţi cere răbdare şi înţelepciune, că nici voi nu le-aţi avut.

davidv spunea...

Dupa cum bine zice Anonimul de la 15:00, calculul cel cu 50.33-0.81 e absolut ridicol.
Daca tu faci sondaje dupa cum scrii aici, atunci se explica tot.

Pe langa asta, o dai in bara si cu terminologia: "E suficient de bine o marjă de eroare de 0,5%"

Asta nu mai e MARJA, asta este EROAREA pur si simplu.

Si apoi, marja de eroare nu da un interval in jurul estimarii in care rezultatul e distribuit uniform. Nu ne jucam de-a Chebyshev aici, cu probabilitati polinomiale, ci suntem in domeniul exponentialului, in stil de Chernoff si Hoeffding.

OK, admit, se poate ca sondajul X sa dea cu eroare care are probabilitate e^{-...}, dar e foarte FOARTE improbabil ca toti X, Y si Z sa faca acelasi lucru simultan.

Sergiu spunea...

Turambare,

Ma surprinde ca o persoana cu o viziune stintiifica ca tine aduna mere cu pere. Nu poti scadea un procent din alt procent. Exclude voturile din strainatate si atunci MG are 15.000 de voturi in plus. Asta inseamna 50.08% contra 49,92%. Deci, eroarea e de 1%. Am dreptate ?

Nashu_mare spunea...

Oamenii vostri intervieveaza si grupurile prezente la vot?

Cat de dispusi sunt oamenii adusi la vot de catre terti cu oarecare interese sa raspunda la chestionare?

Oamenii vostri sunt toti de incredere?

omen spunea...

Turambare,
ma simt nevoit sa joc iar rolul lui Cristoiu :)
Uite, de exemplu, consoleaza-te ca tu esti macar "un liberal", nu "un penelist":). Lasi comentariile la liber:P.

in rest, zici si tu: "un fleac...":P

Anonim spunea...

49.92 si 50.07 nu ce zici tu pe acolo :D

io spunea...

hehe.. inca incasezi?
misto.

Statisticianul spunea...

Eu am crezut in buna ta credinta, dar cand vad ca lasi postul asta nemodificat, desi este evident ca ai facut o greseala si eroarea de fapt e dubla fata de cat ai anuntat, incep sa am indoieli.

E simplu, Geoana a luat 50,07% in Romania, voi l-ati dat la ora 21:00 cu 51,00%, deci eroarea este de 0,93%, nu 0,5% cum ai spus tu.

Acum spune-le tuturor, care e probabilitatea ca eroarea sa fie mai mare sau egala cu 0,93% in sondajul vostru (sau invers, mai mica decat 0,93%, confidence levels, etc).

Turambar spunea...

Scuze, am fost plecat. Aveti dreptate, trebuia sa impart la doi cele 0.8 puncte procentuale. Modific acum. Mea culpa.

Vlad Ionescu spunea...

Trecand peste faptul ca tu ai intotdeauna dreptate si nu poti fi contrazis.
Chiar nu stiati ca se voteaza si in strainatate? Sau, nu puteati sa spuneti clar de la inceput ca nu luati in calcul acele sectii? In acest domeniu se pot gasi intotdeauna explicatii, sondajul fiind o estimare, o aproximare. Iar cand unii mai si nimeresc se spune ca au noroc.

Turambar spunea...

Da, Vlad. Asa este. Tu ai intotdeauna dreptate

:/