luni, 7 decembrie 2009

Johannis out

Pentru mine, aceasta etapa s-a incheiat.

Tocmai a declarat ca se intoarce la Sibiu.

Oops. Cheia de bolta a cazut. Fugiti! Se darama...

52 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Circul o sa fie apocaliptic.

Ovidiu spunea...

Auzi, dacă te invit la altă dezbatere despre sondaje vii sau iar te dai lovit? :D

Turambar spunea...

Neah. O sa fie doar obishnuita isterie bicisnica de rit balcanic. Nu suntem noi in stare de apocalipsa si de Armaggedon si de Ragnarok. N-avem snaga enough.

Cam cum era in De ce trag clopotele, Mitica? Maaare film. Maare intzelepciune de viatza...

Turambar spunea...

@ Ovidiu: Vin. Ma dau lovit si vin.

:p

Anonim spunea...

Pe cand scuzele pentru exit-poll?

Turambar spunea...

Vin roshu. Sec. Cabernet de Sambureshti. Vin, vin...

vera spunea...

Da, Dan are dreptate, A-PO-CA-LIP-SA, asta ne asteapta. Si, mai ales, ce ne asteapta dupa ce se declara oficial rezultatul. Si DUPA asta.

turambar - intzeleg ca nu puteatzi spune too close to call; dar nu puteazti spune: scorul la exit arata asa, dar e in marja de eroare si diaspora are the swinging vote (ca macar tu stii - daca stiu eu - cum se voteaza in strainatate, in masa, pentru TB), asa ca nu se stie?
Just to cover your pretty little asses?
Altfel, stiu. Si nu te/va blamez DE LOC.

Turambar spunea...

@ Anonim: Nu am de ce sa-mi cer scuze. Sondajele sunt o maniera aproximativa de masurare.

Turambar spunea...

@ Vera: Si cine itzi preia mesajul, doamna draga?

:)

Mersi pt sprijinul moral. Zilele astea o sa fim tocatzi marunt.

Ovidiu spunea...

Din ultimele cinci, la patru alegeri naţionale cu miză (adică nu pentru PE), exit-poll-urile au creditat PSD cu un scor mai bun decât la numărătoarea oficială.

Emit două ipoteze:

1. E o problemă de metodologie, poate pentru că un procent însemnat de populaţie e mobilă, sau din alte motive.

sau

2. PDL fură mai bine.

Turambar spunea...

@ Vera: In estimarile noastre de calcul final (sa stim si noi cum iese in fapt) am subestimat participarea de vot. Nu mult (noi am considerat ca vor veni max 110 - 120 mii), dar iata ca e undeva peste 150 de mii. Si probabil ca si ponderea TB:MG a fost mai mare decat acel 70:30 folosit de noi in calcule.

Iar noi Exit Poll-ul l-am facut doar in tara. In consecinta, am comunicat rezultatele din tara, cele obtinute. Nu puteam sa comunic niste estimari de poate-poate diaspora, ca uite ca am fi facut niste calcule (usor) gresite.

Camil Stoenescu spunea...

se vor revolta un pic cei ce au de pierdut (sau au pierdut deja, habar n-am), vor daca cateva declaratii sforaitoare pe la tv si-n presa si atat. apoi vor incepe negocierile, sforile, atele, franghiile...

Anonim spunea...

@turambar
coane,
astept sa fie rezultatele oficial, apoi iti cer un nr de cont in euroi, unde sa-ti trimit contravaloarea unei sticle d-alea cu broasca (da sa-mi zici cat face pe la noi).
:)

Din pacate, nu pot sa-mi misc dosul personal pana la matale.

Dracu

omen spunea...

@Turambar: la postul anterior, cam sarisera pe tine baietii si am zis sa fiu si eu pic de Cristoiu:).
Acum insa, dupa ce am beut o tzuica batraneasca(trecuta cu grija de vama ..vezi tu care de la IP), trebuie sa-ti spun acele 2-3 chestii:
1. iar ai dat-o in bara, si anul trecut pe vremea asta iti vizitam blogul sa-ti spun exact aceeasi chestie, ca "professionally" e o problema. E de inteles din cauza de patron, etc. Nu, nu mai cred ca este medotologia...
ba chiar va banuiesc de niste chestii din alea, gen, "la primul tur ii dam mai mult lui Base, ca sa fim mai credibili cand o sa-i luam la al doilea tur.."
2. aseara am avut o ultima discutie cu "diaspora" si inca mai sustineai ca Geoana are 100K in fata, ca Base nu va castiga, etc. totusi, calculele de la BEC erau pe sectiile de votare romanesti, fara multe din diaspora...

cum naiba a dat CSOP-ul EXACT datele de la BEC???

ps. ai noroc, esti simpatic si ne place la amandoi muntele ;)
pana cand ne vom revedea...uite un Led Zep: dedicatie de la "diaspora" pt tine :P

http://www.youtube.com/watch?v=svR3iXKTJvc

Anonim spunea...

Evident ca e o aproximatie, insa ce te faci cu efectele previziunilor aproximate, previziuni luate drept realitate? Efectele astea genereaza la randul lor alte actiuni.
Nu ti se pare ca ar fi cu mult mai corect ca in cazul de ieri sa fi dat un 50-50%? In locul tau, m-as simti partial vinovat pentru faptul ca Geoana a iesit pe usa din dos a istoriei, tzopaind ca o marmota pe Extasy.

cdmitroi spunea...

catai circu

Anonim spunea...

Am scris ieri de pe alt IP ca prezenta la vot numeroasa, avand in vedere cresterea lui Basescu in ultimele zile de campanie, il avantajeaza pe acesta.

Daca in tara s-au mobilizat asa de bine, ma gandesc ca trebuia mers mai departe si prezumat ca si strainatatea se va mobiliza si mai bine. In plus, acolo e fieful "dreptei" dintotdeauna si un electorat mult mai receptiv la genul de retorica pe care a folosit-o Basescu in campania asta.

Deci, care e opinia ta pana la urma?

Cristian Orgonas spunea...

Turambarr: eu inteleg ca scorul a fost in marja de eroare si nu acuz pe nimeni de nimic, nu ai cum sa dai scorul 100% exact.
Totusi, trei institute l-au facut pe Geoana sa viseze...

Anonim spunea...

deci. a fost sau n`a fost? si daca n`a fost, ce va fi? caci de va nu fi, va fi rau. si daca va fi, god help us all. so says the sisterhood of traveling pants.or benegesserit:P

Turambar spunea...

@ Dracu: eu totushi sper sa ne cunoastem si sa bem un whisky. It's about meeting, mate.

@ Omen: Txs for Led Zeppelin :)

@ Anonim: ...

@ Catalin Mitroi: Stai, ca de-abia acum incepe

vera spunea...

I take it back. Tocmai m-am uitat la Realitatea, si, la ora 10, nu era NIMENI la sediul PSD, desi jurnalistii erau acolo. Pentru mine, desi cica Hrebe zice ca au numarat paralel peste 80 % din sectii de votare si inca Geoana apare cistigator, e clar ca, daca nu e nimeni la sediu, asta inseamna ca they accepted defeat. Clar.
Asa ca apocalipsa va fi o mica cearta mediatica de circumstantza.

turambar - intzeleg cu preluatul, dar ar trebui totusi (zic si eu) sa invatzam cu totii ceva din fiecare ciclu electoral, nu? Si noi, si voi, si ei.

In ce te priveste, fii linistit, nu cred ca, under these circumstances, lumea nu intzelege ce vorbitzi voi. Really. Aia care te intereseaza, adica.

Turambar spunea...

@ Anonimul cu alt IP :) : Cu estimarea asta a participarii la vot e complicat. Noua ne iesea un nivel intre 50 si 60%. Am considerat ca primii vin sigur, iar restul vin cam in proportie de 50%. Adica 50% + (60%-50%)*50% = 50% + 5% = aprox. 55% (eu am zis 54%). Dar iata ca marginalii (cei care stateau in cumpana daca sa vina sau nu) au fost mai hotarati decat i-am estimat.

@ Cristian Ogaras: Da, trei institute din patru.

@ Elfuldemare: a fost, a fost. Si va fi. Va fi.

Bi-la kaifa.

:)

vv spunea...

Turambarr, nu lua toti omenii si anonimii in seama, lumea nu intelege cum e cu marja de eroare de 1.5%, de ce e necesara (ca sa nu mai mentionez de probabilitatea de 95%, ca mi-i ridic pe toti in cap... deh, e grea matematica asta).
Altfel... si mie mi se pare interesant ca 3 institute l-au dat pe Geoana castigator.. m-as fi asteptat sa fie 2 din 4, asa era mai normal. Dar in fine, si asta e explicabil, chiar fara sa apelam la presupuneri de genul "prezenta v-a dat metodologia peste cap" (plauzibile si ele). Sa va fie invatatura de mine, trebuia sa anticipati ca lumea nu stie cum e cu marja de eroare, si sa ziceti 50-50 cand e atat de strans :D.

Pe de alta parte... daca nu se lasa cu contestari in justitie si amanari nesfarsite + circoteca aferenta, pot sa zic ca "it was fun", in contextul actual, discursul lui Geoana a facut toti banii :D

Turambar spunea...

@ Vera: Da, stiu. Tocmai de aceea stau linistit, cu cumpatul si sufletul si constiinta impacata.

Lipsa de la sediu poate sa fie explicata si mult mai biologic. E posibil sa fie si zdrentze de obositzi, dupa ce au stat toata noaptea sa numere paralel.

Da, ai dreptate. Invatzam. Toata viatza invatzam. Am invatzat si eu multe din ziua de aseara :) :wink:

Turambar spunea...

@ Vova: Da, doar asa invata lumea cum e cu sondajele. The hard way, ca altminteri e prea complicat sa stea sa asculte ca la scoala.

Discursul? Care discurs? Nu stiu nimic. Show me the way.

Anca spunea...

@Turambar

N-are nici un sens sa te obosesti macar sa explici nepotrivirea sondajelor cu "realitatea", nici un sondaj de buna credinta n-o sa masoare vreodata frauda.

Felicitari pentru toata activitatea pe 2009.
Wide hugs.

vv spunea...

Ce nu inteleg eu - poate imi explici tu - este evolutia voturilor. Videanu a dat 50.7%, apoi a tot scazut avantajul lu' Basexu'.. la un moment dat, era Geoana peste 50%, apoi a revenit sub. Vorbim evolutii la peste 95% din voturi numarate, deci probabil mai erau sectii de votare izolate. Ceea ce inseamna ca aia de la Cucuietii din deal au votat totusi cu Basexu?

La numararile PNL + PSD, e si mai evidenta treaba; intai astia dadeau Geoana chiar cu 52%, apoi a tot scazut, pe masura ce veneau date din sectii mai izolate.... WTF? S-o fi schimbat profilul alegatorului? E si asta posibil, sa fi zis "Geoana? Cine e asta? N-am auzit, de Basescu am auzit". Da' totusi... nu se pupa cu cifrele de prezenta, teoretic aia care au venit stiau foarte bine de ce.

Cum explici fenomenul?

Ana spunea...

Eh, se darama...Mie inca imi pare ca functioneaza tare bine democratia noastra si ma bucur tare de ea. Si de sondaje, si de marje de eroare, si de faptul ca se pare ca prezenta la vot a fost in fapt mai mare de 57 % (fiindca noi ca oite suntem numarate prost de softurile si mofturile "birocrate"). Poate data viitoare:
1. ne vor numara mai bine
2. vom avea o prezenta la vot de 77 % (ca sa nu fie apocaliptic iarasi :)
3. vom avea macar un candidat gen Remus Cernea din partea ....well, hai, sa zic daca tot am gandirit-o, din partea PSD :)

Eu raman cu un sentiment bun dupa alegerile astea, inclusiv din cauza ca uite, m-am prins cum e cu exercitiul democratic: trebuie sa asculti si de sondaje daca vrei sa votezi cat de cat informat si targetat. Oricum, pe viitor nu-mi voi mai anula votul (daca nu cumva se schimba legea electorala intre timp).

fly-half spunea...

Don't worry, mate!
Balomul e ...oval :-)

Iar noi suntem alaturi de tine.
Vorba aia, si anglia a castigat RWC prin dropgoal in ultimele secunde... :-)

Statisticianul spunea...

Eu cred ca intelege mai multa lume decat crezi (de pe aici) ce e cu marja de eroare si cu probabilitatea de 95%.

Ce zicem noi este ca nu credem ca s-a intamplat un eveniment a carui probabilitate este foarte mica.
Pur si simplu datorita variatiei statistice. De exemplu si daca dai de 100 ori cu o moneda, exista o probabilitate, foarte mica ce-i drept, sa pice de 100 de ori pajura (chiar moneda fiind corecta).

Ce zicem noi este ca moneda nu prea e corecta oricat incearca Turambarr sa eschiveze.

Turambar spunea...

@ Anca: mersi :)

@ VV: Da, profilul alegatorului lui Basescu este schimbat. Pe parcursul zilei, de pe la orele 11 - 12, Basescu recupera cam cu 0.5 puncte procentuale per val (val = 2 ore)

@ Ana: intr-adevar, marea participare la vot este cel mai mare castig

@ Fly-Half: dupa cum spuneam mai demult: se joaca pana in ultimul minut, pana la ultima sectie de votare, pana la ultima picatura de sange. Avem ce invatza de la Martin Johnson

@ Statisticianul: :shrug: totdeauna vor fi dintre aceia care vor contesta de aceasta maniera rezultatele

Anonim spunea...

Anonimu' cu IP-ul...

tre' sa recunosc ca mi-ar fi greu sa prezint, cu cuvintele mele :))), unei terte persoane explicatia furnizata de tine (mai ales partea referitoare la estimarea prezentei), dar intuitiv asa inteleg despre ce e vorba.
Keep up the good work. Ai un blog fain si o meserie si mai faina.

Turambar spunea...

Da, blogul e fain. Mersi.
Da, meseria e intensa. Nu, multzumesc... O sa fac infarct la 55 de ani si o sa-mi para rau.

Fie sa traim vremuri interesante, ne blesteama chinezul din valiza.

vv spunea...

@statisticianule: Sa inteleg ca toti castigatorii de la loterie sunt niste hoti.
La urma urmei, care este probabilitatea sa ghicesti 6 numere din 49? E infima, neglijabila, stim cu totii ca asa ceva nu se poate intampla....

ancaf spunea...

inca o data iti multumesc pentru ziua de ieri care a trecut mai usor (si) alaturi de blogul tau.

am votat geoana, si dupa discursul acestuia de aseara si vizita de la PNL, nu regret nicio clipa ca am facut-o.
ma numar printre votantii lui antonescu din primul tur.

mi se pare normal ca johannis sa spuna ca aici se termina pracursul sau. de-aia am si votat cu geoana pt ca aveam credinta ca johannis va fi un alt premier. nu ma asteptam sa il vad pe johannis in strada cu panouri urland lozinci impotriva lui basescu sau spunanad ca alegerile au fost furate.

ce nu inteleg eu insa este ce s-a intamplat cu ungurii si de ce au avut asa o prezenta mica la vot.

nu cred ca alegerile s-au pierdut in diaspora, ele s-au pierdut aici cand romanii-unguri nu au iesit la vot pentru a-si sustine unul din partidele care eu cred ca ii reprezinta bine, adica udmr-ul.

o zi buna si va felicit pentru munca voastra.

nedumerit spunea...

turambar, o analiza detaliata pe tipul de votant se poate gasi pe undeva?

Anonim spunea...

Merci ca l-ai facut pe Geoana sa topaie. :)

Statisticianul spunea...

@vv

Turambarr ii explici tu? :)

E buna comparatia cu sansa ta de a castiga la loto si sansa ca eroarea sondajului sa fie din variatie statistica (amandoua sunt extrem de mici).

Daca te refereai, care e sansa sa castige _cineva_ la loto (unul din cei ce joaca), aia inseamna ca experimentul este repetate de milioane de ori (numarul de jucatori). Adica daca aveam milioane de alegeri si milioane de sondaje faptul ca unul din ele ar avea eroarea asa mare n-ar fi surprinzator.

Marketosaurus spunea...

bag eu de seama ca ai o meserie mai mult decat palpitanta:)) Thanks!

Turambar spunea...

@ VV: Taci, ca nu-i asha... :)

@ Ancaf: Cu placere, doamna. Insa nu ai dreptate: alegerile au fost pierdute / castigate in strainatate, nu in ungurime. Nu era jocul / razboiul ungurilor. Ei aveau toate motivele sa stea pe de laturi

Nu, nu aici se termina parcursul lui Johannis. El ramane la Sibiu si probabil va castiga in continuare. Insa ai dreptate: aici se termina parcursul lui Johannis in politica centrala.

@ Tapirul: da, ai influentat votul. Cu unul in minus. Rusine, cetatene! Daca te simti suficient de rusinat, te ajutam cu seppuku :) .

@ Nedumerit: o sa fac. Acum kinda busy

@ Turnofftheglory: my pleasure, mate :)

@ Statisticianul: nu, nu ii explic. Lasa-l sa descopere singur :)

@ Marketosaurus: Da, al dracului de palpitanta. De ce mama dracu' nu m-am facut eu strungar, nu stiu... :blink:


Mersi tuturor celor care ne sprijina. Mersi de asemenea tuturor celor care ne injura. Orice sut in cur e un pas inainte, stralucitorilor!

// me pouring myself another mug of black bitter coffee //

Cristian spunea...

turrambar, multumim pentru toata munca facuta pe 2009.

p.s. Si ai grija de tine, nu mai pune tot la suflet. Meriti si tu o batranete linistita la Teleaga cu livada de meri in spatele casei si cu nepotii aproape, asta ca sa nu mai pomenim de sticla de palinca aproape, da-o incolo pe bautura aia cu gust de zeama de plosnite :)

Turambar spunea...

Neeah. Cu toate prunele din lume, tot nu ma convingi. Long life to Laphroaig! Long life to my liver...

:) :p

vv spunea...

Nu tac bre Turambarre... inteleg ceva din statistica. Evenimentele de probabilitate mica se intampla si atunci cand nu le repeti de miliarde de ori. Priveste din punctul de vedere al jucatorului la loto: ca sa aiba o probabilitate decenta de a castiga, tre' sa joace de milioane de ori. Da, "se castiga des" fiindca joaca multi, dar mai exista si punctul de vedere alternativ - unii oameni (foarte putini, e drept) joaca de putine ori la loto, si totusi castiga.
Altfel zis... la cate sondaje se fac pe lumea asta, unele dintre ele tre' sa iasa din marja aia de 95%.... nu? La urma urmei, e 95%, nu e 99.9999995%. Acu' au fost 3 deoadata, deci sa zici ca e o sansa din 8000... da' tot nu e 0, nici pe departe. Si la urma urmei, nici macar nu au iesit din marja de eroare, niciunul, asa ca ne agitam absolut degeaba. Cum zici tu, e sociologie, nu masuratoare cu subleru'.


Revenind la o chestie pe care am mai auzit-o la TV: cum de sondajul INSOMAR, pe un esantion asa de mare, a dat chix cel mai rau. Din cate mai tin eu minte de pe la statistici, dimensiunea esantionului nu-ti afecteaza decisiv probabilitatea/marja de eroare, iti da mai degraba "precizia" (presupunand ca ai ales bine esantionul). Decisiva e reprezentativitatea esantionului, acolo se fac greselile, de acolo ai eroare... nu conteaza cat il maresti, daca e nereprezentativ ales, 'geaba. Mai degraba pe-aici s-a gresit, la presupunerea "cine vine la vot" si "cati" (tu ai zis 54%+-3, pana la urma au fost 58, deci ai ratat estimarea)

Statisticianul spunea...

@vv

Asta ziceam si eu, ca e totusi posibil sa dai de 100 ori pajura chiar si cu moneda corecta. Dar cum ziceai tu, foarte improbabil. Daca-i foarte improbabil, noi oamenii strambam din nas si cautam sa vedem daca am modelat corect procesul probabilistic (si zicem ca "cu probabilitate foarte mare" e viciat).

Aici o dam in filozofie: cam tot ce facem noi oamenii e bazat pe "probabilitati foarte mari" (de-aia cobori cu liftul de la etajul 10 si nu te arunci direct pe geam, pentru ca, "cu probabilitate foarte mare", n-ai ajunge jos bine :) ).

De-aia am ridicat eu si altii suspiciuni fie in legatura cu metodologia (esantioane, tot ce tine de sociologie, sondare, etc), fie cu buna credinta. Da' sigur-sigur nu stim ca ar fi asa (ca sa ajung la un punct comun cu tine :) ).

fish spunea...

mi se pare jegos ce a declarat Johannesburg asta, arata clar ca interesul pentru tzara nu a existat si nu a fost nimic altceva decit vorbarie goala.
daca zicea "am discutat programul, nu mi se pare ok ceea ce propune presh-ul, nu ma inham" era ceea ce s-a afirmat despre el ca ar fi fost.

Turambar spunea...

@ Vova: Chichirezul acestui esantion a fost sectiile speciale.

@ Statisticianul: :) Mai sunt si alti factori de luat in considerare decat cei de care ne acuzi tu.

@ Fish: Lasa-l, bre. In fond si la urma urmei, e singurul care s-a retras cat de cat decent.

fish spunea...

da, decent, dar putea fi un domn si sa se retraga frumos. whatever.

Anonim spunea...

@ vv: Sa stii ca eu cred ca partidele au rezultatele mai intai din zonele unde au un activ dezvoltat. Adica un judet preponderent rosu da primele rezultate rosii si un judet portocaliu viceversa, daca ma intelegi pe undeva. De aici scaderea dupa primele numaratori paralele
@turambar: pe mama au intrebat-o cu cine a votat la sectie. zice ca a spus cu geoana, ca i-a fost frica sa zica basescu, ca "prea sunt astia toti impotriva lui"

Anonim spunea...

Sa nu uit inca 2 chestii, mai mult impresii:
1. participarea ridicata la vot avantajeaza, de obicei, opozitia. Cine e opozitia in cazul nostru? Mie mi se pare ca Basescu si-a construit imaginea de opozant pana acum...
2. participarea ridicata la vot avantajeaza, de obicei, outsiderul. Cine e outsiderul in cazul nostru? E simplu. Cel impotriva tuturor (sau cu sansa a doua)

Turambar spunea...

@ Fish: cum spui tu, cinefilule. Whatever. Vezi ca pe KG e MoM Kurosawa.

:) :friends:

@ Anonim: Da, stiu. Spirala tacerii este un alt element de eroare.

Da, ai dreptate: Basescu a reusit performanta de comunicare sa ocupe locul de opozitie si de outsider din mintea electoratului.

In sondajele din ultima saptamana dinaintea turului II, cu cat era participarea mai mare la vot, cu atat beneficia Basescu

Tapirul spunea...

dacă tot n-am votat, pot veni cu propuneri de guver:
- fair şi echitabil, cu voia poporului: guvern geoană
- întoarcerea marilor iubiri: guvern tăriceanu (care îi dă peste bot lui antonescu şi zice că "am avut o intelegere politica cu PSD pentru un proeict politic cu Iohannis premier, conditionata insa de succesul candidatului PSD Mircea Geoana la prezidentiale. Ne aflam in alta conjunctura politica".


E că le am?

Turambar spunea...

Moooaaama, ce te pricepi la politica, mamiferule...

:rofl: