sâmbătă, 5 decembrie 2009

Estimarea participarii de maine

Dupa cum v-am obisnuit, ma uit in globul de sticla 16:9 si emit judecati de valoare cifrologica la adresa viitorului scumpei noastre patrii, Republica Electorala Romania.

Ashadar si prin urmare.

Deci.

Deci maine, 6 decembrie 2009, participarea la vot la turul 2 al alegerilor prezidentiale va fi in jur de 54%. Plus minus max. 3 puncte procentuale (mai degraba minus decat plus).

Asa spune cel mai recent sondaj CCSB, realizat joi / vineri in teren (F2F) pe 1318 cazuri.

Sa nu zicetz ca nu v-am spus...

27 comentarii:

Anonim spunea...

Din cate inteleg, asta ar fi un avantaj pentru Base, respectiv o rata de participare ridicata. Chiar din comentariul tau anterior spuneai ca asta inurca lucrurile pentru exit-pollisti. Castigarea disputei de catre outsider si o rata de participare ridicata anticipata, ca urmare a interesului pentru dezbatere.
Cine stie, poate se adevereste butada cu intelepciunea poporului, care stie pana la urma sa-si aleaga conducatorii de care are nevoie.

Unknown spunea...

Si in afara de rata de participare alte rezultate (fie ele si pe surse) nu au cei de la CCSB?
Mai ales ca au prins unele interviuri dupa dezbaterea de joi seara.

Anonim spunea...

Bei, tu intrebi sursa daca are informatii pe surse? :D;))

Turambar spunea...

:lol: :rofl: :tomato:

good point, anonimule. good point...

:w00t: :)

Sergiu spunea...

Turambar nu va poate spune...dar e fericit caci maine nu va avea emotii. La 51,5% contra 48,5% nu poti avea emotii la exit poll. Poate mai relevant pentru Turambar va fii sondajul realizat vineri, integral dupa dezbaterea tv....

Anonim spunea...

Maestre, fie-ti mila si da-ne un indiciu. Macar lumineaza-ne daca meciul e jucat sa nu

Unknown spunea...

@Ano ora 12:57
Touche!

@Sergiu
In acest context de ce casele de pariuri nu fac reevaluari de cote?
De ex. la Gamebookers ieri au tot fluctuat cotele si pentru vreo 10-15 min a fost chiar 1,8 B si 1,85 G. Azi de dimineata era 2,3 B si 1,5 G. A urmat 1,95 B si 1,75 G iar acum e 2 B si 1,67 G.
In aceasta situatie cred doar ca ei nici nu se bazeaza pe sondaje ci doar aplica un algoritm tinand cont de sumele deja pariate astfel incat ei sa isi asigure un minimum de profit.

vali.d spunea...

o curiozitate care poate ne mai lumineaza si anume:
-citi dintre ei vor fi noi?
eventual corelata cu:
-citi dintre cei din primul tur nu se mai duc in turul 2?

Sam spunea...

@Claudiu
Din cate stiu eu, si s-ar putea sa ma insel, cotele de la casele de pariuri se fac cam asa (o explicatie simplista):
- daca pariaza multi geoana ii scad cota lui Geoana, daca pariaza putini o cresc (la fel si in cazul basescu). In felul asta isi minimizeaza sansele de a pierde sume mari de bani.

Voi aveti impresia ca casele astea de pariuri au mari analisti politici care le spun cum sa faca cotele?

Turambar spunea...

Sorry, nu pot sa va dau nici un indiciu. Nici macar chestii de-astea colaterale, gen cati vin / nu vin de la turul 1 la turul 2.

Asteptati si voi pana maine seara, ca nu muriti. Sunt altii in situatii mult mai tensionate si au rabdare si muult muult tutun la indemana.

Casele de pariuri? Da, nu se bazeaza ele pe analize socio-eco-poli, ci pur si simplu pe plutirea pe apa ponderilor de pariori. Un soi de mana nevazuta a dependentilor de poker :)

Mihai spunea...

Esti tare rau :) cum poti sa ne chinui in halul asta si sa nu ne spui nimic? Spune-ne macar daca luni cand pleci la serviciu faci curbs la stanga sau tot la dreapta :p
dincolo de asta vreau sa te felicit si sa-ti spun ca esti un adevarat pro (stiai Deja cu siguranta)
legat de discutia celor doi, TB ori e foarte istet, ori are niste profesionisti pe Lang el sau e pur si simplu incredibil de baftos. Conform graficelor tale, cei Mai multiple telespectatori au cost inainte de pauza.exact atunci cand l-a infundat pe MG cu Vantu. Cu alte cuvinte a asteptat ca oamenii sa se aseze in fotolii,sa deschida berile si apoi i-a tras-o. A Mai Venit si pauza apoi care i-a ajutat pe oameni sa digere problema Vantu .
Criminala sincronizare.o fi fost gandita sau doar noroc?
Eu personal cred ca diferenta o sa fie destul de mare in favoarea lui TB.cel Putin 5,6 procente.parea mult prea relaxat ca sa nu stie el ceva.

Turambar spunea...

:) :p :wink:

Cand ma duc la servici luni dimineatza? Neah. Luni nu ma duc nicaieri. Luni zac...

:p

Anonim spunea...

Mai sus Sergiu spunea...
51,5% contra 48,5%

Camil Stoenescu spunea...

bine de știut. răbdare am, la vot mă duc, șosetele mi se schimb (relativ) regulat. sunt cetățeanul model, nici măcar turmentat

vali.d spunea...

macar informatia cu scotianu,vine sau pleaca de la dvs?

Anonim spunea...

Mai degraba -3%. Pe alte date mi-a iesit 50%. Cat despre castigator, lucrurile sunt cat se poate de clare! Bafta maine, desi ordinea nu cred ca o sa fie o problema!

Ana spunea...

Tin din nou pumnii pentru maine! Maiestrie si rigoare, Turambar cel bun!
Ah, si somn usor si lin si cu flori de cires in sfanta zi de luni!

Ana spunea...

Tin din nou pumnii pentru maine! Maiestrie si rigoare, Turambar cel bun!
Ah, si somn usor si lin si cu flori de cires in sfanta zi de luni!

Ana spunea...

Tin din nou pumnii pentru maine! Maiestrie si rigoare, Turambar cel bun!
Ah, si somn usor si lin si cu flori de cires in sfanta zi de luni!

Florin spunea...

In Evenimentul Zilei din 14 decembrie 2004 am gasit datele privind estimarile din ultima saptamana a turului II Nastase vs Geoana

"Intre cele doua tururi de scrutin, sondajele nu mai au nici o legatura cu realitatea de la urne: sondajul INSOMAR - Metro Media Transilvania, publicat de "Adevarul", sustinea ca scorul Nastase - Basescu este de 56% la 44%. Iar IMAS dadea un scor minim (52%-48%) si unul maxim (56%-44%). Potrivit "Cotidianului", Institututul CURS dadea si el, pe 10 decembrie, un sondaj in care diferenta dintre cei doi candidati era aceeasi ca la IMAS, de 4 procente. Nici exit-poll-urile de duminica seara n-au avut curajul sa-l dea cistigator pe Basescu. CURS a estimat ca Nastase a cistigat cu 50,7% la 49,3%, dar apoi a revenit si a spus 50%-50%, iar INSOMAR a prognozat egalitate."

Majoritatea caselor de sondaje au spus atunci ca "ultima dezbatere a produs o mobilizare mai buna a alegatorilor lui Basescu".

Si inainte de dezbaterea de joi TB vs MG sondajele dadeau un avantaj de 4-8 procente pentru Geoana.

Sa se repete oare istoria???

Liviu spunea...

Nevasta-mea a primit un sms de la "cifre reale" in care sunteti mentionati si voi. Cica ca voi ziceti Geana 52% si Basescu 48%. Cine o fi trimis sms-urile astea?

Anonim spunea...

Si eu am prmit un sms similar. Ce naiba?

Turambar spunea...

Be cool. SMS-urile fac parte din efortul de campanie. Totul pleaca de la site-ul lui Barbosu de la Catavencu. El zice ca a facut un spirit de gluma si un experiment. Eu cred ca a facut altceva.

Sergiu spunea...

Turambare,

Macar spune-ne daca se intampla chestii sau nu se mai intampla nimic....fiecare va intelege ce vrea.....si la ora asta....

Unknown spunea...

"El zice ca a facut un spirit de gluma si un experiment. Eu cred ca a facut altceva."

Un pic de publicitate pentru blogul lui? Eu ma uit cati vin pe blog la mine cautand "sondaje turul II" doar ca sa intre pe un articol de anul trecut de la alegerile pentru primari :D...

Turambar spunea...

Neah. Altceva. Stii tu ce...

Nu-i mai suspectez de mult pe cei din presa de naivitate, inocenta, jucausenie, gratuitate sau obiectivitate.

Altceva. Cu totul altceva. Stii tu ce...

Unknown spunea...

Apropo de cote la pariuri. La Gamebookers maximum care se poate paria pe Basescu e 109 Euro si pentru Geoana suma e 884 Euro! Jongleaza jongleaza.