marți, 24 noiembrie 2009

Strans, doamna, strans...

MOTTO: Strans, doamna, strans. Dincolo era mai lejer... :)

In momentul de fatza, in momentul intrarii in campania pentru turul II, distanta dintre cei doi finalisti este mica. Undeva intre 51.5-48.5 si 53-47. Pentru Geoana, ca sa nu cream confuzii.

Acest rezultat apare atat in cele mai recente sondaje pre-electorale, cele din ultima saptamana dinaintea primului tur (alea de nu le-atz vazut voi la cifre, stralucitorilor), cat si din analiza pe datele de la exit poll, muuuult mai relevanta din doua motive: sunt muuult mai multe cazuri si chiar i-ai intervievat pe cei care chiar au venit la vot, nu pe cei care presupuneai, conform unor savante filtre de identificare, ca s-ar putea sa vina la vot.

Buuun. Deci strans. Atunci, evident ca fiecare vot conteaza. Si evident ca cel mai mult conteaza cele ale votantilor lui Crin / electoratului liberal (acestea se suprapun in foarte mare masura), dintr-un motiv foarte simplu: ei sunt cei mai multi, in jur de 20%. Restul: vadimisti, unguri, oprescieni, becaliformi, remulusciotzi, sunt fragmentati si e ceva mai probabil sa nu participe la vot (atentie la nuanta: ceva mai probabil, nu mult mai probabil).

Buuuun. Deci descoperirea apei calde. Deci bataie pe votantii lui Crin. Crin, cel care facea pariu ca intra in turul II si care injura la orele 21:00 sondajele de opinie, ca il facem si ca il oprimam, desi - ironia sortii - in toate cele patru exit polluri a obtinut un scor mai bun (aprox. 22%) decat cel oficial (aprox. 20%).

Buuuun. Sa trecem peste. Si-a cerut scuze. A confundat CSOP cu CCSB and he angrily barked at the wrong acronym. Sa zicem ca e asa. Hai, fie si-un sociolog mancat de-un liberal. Fie. Treaca de la mine aceasta cupa de calomnii amare si nemeritate. Scuze acceptate, dom' Crin. Life goes on.

Buuuun. Sa continuam.

Deci voturile liberalilor. Deci bataia pe 20% din voturi. Problema e ca nasoii astia de liberali nu prea se dau ei asa dupe vorba si dupe recomandare ca electoratul altor partide.

Sunt multi dintre cei care considera, y compris moi, ca nu e asa de usor sa directionezi de maniera previzibila voturile acestor alegatori mofturosi. Liberalii astia, mai draga domnule draga (adica si eu, ce sa ne mai ascundem dupa cires, ca si eu tot in tagma asta sunt), sunt rafinatzi. Ei sunt mofturosi si gomosi. Ei au spirit si stil, mai draga domnule draga.

Ei, lasand rautacismele la o parte, sunt educati (adica educatzi, nu gluma: studii superioare, si cei mai multi nu la Spiru), tineri, telectuali, cu opinii bine inchegate, cu suficiente resurse incat sa-i doara la basca de catalizatorii electorali concreti (adica un rahat de 300 mii - 1 melion de lei vechi, sau de vestita punga cu malai). Ei nu pun botul la picsuri si la pungi si la faina si malai. Ei pun botul la vorbe frumoase si la idei si la principii. Ei sunt din mediul urban, si cu asupra de masura din Bucuresti. Ei stau toata ziua pe Internet si pe site-urile de stiri si pe forumuri si pe bloguri. Unii dintre ei chiar si au bloguri. Adica, daca e sa ne aducem aminte de ilustrul raposat Brel intr-unul din vitriolantele sale cantece: Ils ont des oooopinioooons (Les bonbons '68).

Deci alta mancare de peste decat disciplina de partid de autobuz si punga de la Alba sau de la Teleorman sau de la Giurgiu sau de la Tulcea sau de la Bistrita sau... Sau completatzi voi, ca e plina tzara de astfel de jenanta disciplina de partid de autobuz de punga de malai si faina roshie sau portocalie.

Buuun. Deci dinspre acest punct de vedere, nema shansa si nema putirintza sa iasa Crin in fatza si sa zica: romani galbeni si liberali, va ordon: treceti votul in directia asta. Sau ashtilanta. Si ei, manca-i-ar mama de liberali, ca niste soldatzei disciplinatzi purtatori de basca si de punga cu malai in banduliera, sa alerge disciplinati sa faca ce le propune liderul charismatic care injura sondajele.

Neeeah. Prea simplu. Prea mecanic. La liberali nu merge asa. Liberalii nu sunt soldatzi. Ei sunt cel putzin generali si generalissimi si mareshali si mareshalissimi si artisti si poietzi si boemi si telectuali si oameni de afaceri si studentzi si doctori si avocati si arhitectzi. Ei au des ooopiniooons. Des grandes opinions. Ei au temperament. Ei au orgoliu. Bazdac, cum se spune la noi la Telega cea non-liberala. In fisha postului lor scrie acolo jos, cu litere mici: Are you talkin' to me? Deci eficientza acestei recomandari, a acestui act comunicatzional electoral, va fi limitata, ca sa nu spun ca exista pericolul sa fie chiar contraproductiva (si, din felul in care se misca Crin zilele astea in declaratii, e foarte posibil sa stie si el asta si sa incerce sa evite capcana).

Buuuun. Deci teoretic foarte nasol si impredictibil.

Buuuun. Ashadar si prin urmare, viatza-i grea si durerea mare. Buuuun. De fapt, nu buuun. Raaaauuuu. Nasooool. Acum, la comanda mea, toata lumea se asheaza in fund si incepe sa-shi planga soarta cea impredictibila si aspra si amara. Ce ne facem, fetelor? Nu reushim sa-i convingem pe nasoii de liberali sa voteze cu cine trebuie. Adica cu cine vrei noi. Nasoool. Sa fuuugim. Nu shtim cu cine voteaza liberalii. Daca voteaza cu tiranu'? Aoleu: daca iese tiranu'? Sa fuuuugim. Ne manincaaa...

Buuuun. La loc comanda. Ho, potolitzi'va, nu va mai jelitzi ca nishte babe ce suntetzi. Dracul nu e asha de negru. Dracul e probabilistic.

De ce spun asta? Simplu: pen' ca am un glob de sticla patrat, cu ecran 16:9, in care atunci cand nu ma uit la rugby sau la filme sau pe bloguri, ma uit la cifre (cifrele, domnu' Crin. Cifrele alea care conteshte si care nu mintzeshte. Lasa'le dracu' de principii si de idei. Uita'te la cifre si fii rau. Fii rau, domnu' Crin. Fii rau. Nu ai 20%. Ai 25%. Ai 26%. Mai e un pic si invingem, domnu' Crin... :) )

Just joking, of course. V-am spus ca am acceptat scuzele, nu? Sa continuam.

Buuuun. Deci globul de cristal 16:9 al lui Turambar, plin de cifre.

Si cifrele din acest glob de cristal de sticla 16:9 vorbeshte si nu mintzeshte. Si ele e recurente si persistente si supra-personale si bine structurate si previzibile si predictibile.

Si cifrele, de vreo doo saptamani, zice asha: din totalul votantilor liberali, un sfert va fi suficient de comod / plictisit / sucarit / ultragiat / apoplecsiat / confuzat / deziluzionat incat sa stea acasa.

Buuun. Sa uitam de aceshti nasoi non-electorali si sa ne concentram asupra restului. Restul care ramane care este. Da'i incolo de nasoi care nu vine sa voteze cu cine trebuie. Adica cu cine vrei noi si le spunem noi, mama lor de liberali autonomi la minte si la punga si la spirit, care nu se inghesuie in autobuze, ca le pute.

Buuun. Las' ca ne'a mai ramas trei sferturi de 75%. Si acest rest care ramane care este de trei sferturi de 75% de liberali supravietzuitori in turul II al votului voteaza uite-asha, mai stralucitorilor mai: 2 la 1. 66 la 33. 50 la 25 (ca sa fie 75, da?). Adica din cei 75%, 50% voteaza cu Geoana, 25% cu Basescu.

Asta inseamna, in puncte procentuale:

50% din 20% = 10 puncte procentuale se duc la bagajul deja existent al lui Geoana, saltandu-l de la 31 la 41.

25% din 20% = 5 puncte procentuale care se duc la ce are Basescu deja, urcandu-l de la 32 si-un pic la 37 si-un pic.

Pe urma incep celelalte socoteli mai marunte. Cum se sparg vadimistii, cum se impart ungurii, ce facem cu firimiturile lui Oprescu. Si asha mai departe. Restul de 16% firimituri, din care o parte nu va veni la vot, iar cealalta parte, cu exceptia ungurilor si a jijilienilor, va vota tot 2:1 in favoarea lui Geoana.

Buuuun. Sa tragem linie si sa adunam, sa vedem daca fugim sau daca ne frecam mainile.

Buuuun. Calculat si adunat, rezulta ca vom avea o participare la vot ceva mai redusa, undeva in jur de 85% din ce a fost in turul I (adica 85% * 54% = aproximativ 46%, adica aproximativ 8,5 melioane de votantzi, cu accent pe aproximativ, ca de-aia e shtiintza sociala, sa nu fie stiintza de rachete si de microscoape, mai draga mai).

Deci participare usor sub 50%, cu un usor avantaj pentru Geoana: undeva intre 51.5% si 53%.

De aceea, therefore, ashadar si prin urmare, Geoana in momentul de fatza are prima shansa sa iasa preshedinte. Si tot de aceea, nici nu cred ca va conta prea mult cu ce vor fi momiti liberalii la guvernare, cu ce vor iesi liderii liberali pe post sa recomande in stanga si in dreapta (ca si asha tocmai v-am spus ca votantzii liberali in general nu pun botul la asha ceva), cu ce vor para si contra-para PSD si PD-L.

Jocul pe mintzile liberalilor este la nivel supra-personal si nu pe media. Jocul pe mintzile liberalilor s-a jucat deja in mintile liberalilor, iar aceste minti sunt deja destul de bine structurate. Un sfert mai bine sta dracu acasa decat sa voteze cu vreunu din cei doi nasoi. Alt sfert merge in continuare neconditzionat pe mana nasolului tiran. Iar restul de jumatate suparata este atat de sictirita / dezamagita de acest tiran nasol cu care au avut pe vremuri o poveste de iubire incat l-ar vota si pe Vadim, si pe Jiji, si pe Puiu Calinescu, Dumnezeu sa-l odihneasca pe unde se mai stramba el acum, doar sa scape de nasolul de tiran. Nu-i asha, dom' Crin, ca parca asha atz spus nu demult?

Scuze, am uitat: si-a cerut scuze. Si eu le-am acceptat. De ce dracu' atunci mai ma mananca limba sa il mai intzep asha, pe ici, pe colo, in punctele sensibile si in partile moi?

Tz tz tz. Ce bloger. Ce sociolog. Ce cifre nasoale si ce sondaje otravite.

:)


Deci ramane cum am stabilit: you fight in vain for them liberal hearts and minds. Most of these arrogant and stylish minds are already made up, while their hearts are already 50% sour and angry and 25% disappointed and only 25% steadfast to the bitter end.

Asta asha, ca sa nu zicetz ca nu v-am spus...

PS: Asta nu inseamna insa ca nu se joaca. Se va juca al dracului de strans, pana la ultima picatura de vot si de sectzie de votare si de secunda de talk-show. Insa ce vreau sa va spun eu aici in acest tecst alambicat si baroc si statisticolog este ca joaca cea mare nu se da la nivel de declaratzii de Crin, ci in alta parte. La nivel de dezbateri face-to-face, si la nivel de su'pi'ze su'pi'ze de turul II, si la nivel de lovituri supt centura, si la nivel de mobilizare, cu toate autobuzele acestei lumi, si la nivel de furaciune sau de non-furaciune.

Dar nu in primul rand la nivel de declaratzii de Crin. Liberalii (cam) stim ce vor vota. Si, risc aici o parere de predictie, nu cred ca isi vor schimba prea mult scufitza in zilele saptamanilor care urmeaza, pana la 6 decembrie, cand vom afla de la Mos Nicolae ce presedinte avem pentru urmatorii 5 ani.

Sa nu zicetz ca nu v-am spus...

42 comentarii:

Radu spunea...

Modelarea pe care as face-o eu:
participare:
- PSD, PD-L undeva la 90%
- PNL, undeva la 70%
- UDMR, undeva la 50%
- PRM, PNG, undeva la 75%
- SOp, undeva la 65%
- ceilalti, undeva la 60%

Mi-ar iesi o participare de 45%, cu un +/- de 2% , marja pe care mi-o atribui! :)

vot: TB / MG
-PD-L: 90 / 10
-PSD: 10 / 90
-PNL: 40 / 60
-PRM+PNG: 25 / 75
-SOp: 35 / 65
-UDMR: 70 / 30
-Altii: 50 / 50

Si mi-ar iesi, per total, 47,3% la 52,7%.

Turambar spunea...

Vezi ca stii?

:)

parvan spunea...

Si mobilizare my friend ... nu uita sa le spui de mobilizare ... ca astia isi inchipui ce 100% din aia care l-au votat pe B sau pe G se vor prezenta frumos cu buletinul in dinti pe 6 decembrie si vor repeta votul.

Or globul tau de pixeli trebuie sa estimeze ca o parte nu vor veni, iar o alta parte vor fi total noi si freshi ... din cei care nu fusera pe 22 la vot ... sau din cei 2% care votara "anulat" (mare candidat anulat asta ... (mai mare ca Gigi):)

Turambar spunea...

Nu cred ca vor fi total noi si freshi.

Da, ai dreptate: cele mai importante doua lucruri pentru turul II vor fi, in ordinea desfasurarii lucrurilor: dezbaterile televizate dinainte si mobilizarea din ziua votului.

Si surprizele, pe locul III. Oare ce surprize ne asteapta in aceste doua saptamani?

[D][S][N] spunea...

Misto scris..., cam prea pe larg, dar mishteaux!
Altfel, cred ca va castiga Geoana, dar nu cred ca la o diferenta mai mare de 3 procente.

Ovidiu spunea...

Un articol clar bazat pe date concrete.Sunt sanse sa intoarca Basescu si sa sara peste 50%?Si nu ia Geoana cam mult de la alegatorii lui Oprescu?

Anca spunea...

N-are cum sa nu fie strans... :)) Scorul, desigur.

Irina Ursu spunea...

Si uite asa am inceput eu de la o vreme sa iubesc cu adevarat sondajele de opinie.

Goye spunea...

In mare parte de acord cu ceea ce spui mai sus. Am insa fro doo obiectiuni de facut:

1. Votantul liberal care nu pune botu' la pungutza, icra si fursec e aproape un mit. Din cate stiu, singurii 2 candidati ai caror sustinatori imbiau publicul trecator in campania asta cu pita si sare au fost MG si CA! Nasol electorat, mon cher...

2. Am vazut undeva prin analizele demografice pe nivel de educatie ca, dintre votantii lui CA, 35% au studii superioare. Iar lumea exulta pe bloguri si formuri, gadilata la orgeuil... "Suntem mai buni, mai frumosi, mai inalti si mai dashteptzi"! Oare? Adica 35% din 20% e mai glorios decat 25% din 32%?

joness spunea...

Chiar ma intrebam cat o sa dureze pana o sa iasa cineva sa puna stop presupunerilor, unele aberante. Nu de alta, dar eu duminica am nimerit in "pasul de 7" (nu stiu la ce institut :P) si m-au intrebat si de turul 2, asa ca stiam ca exista date.

Si cum eu sunt mareshalissim d'ala liberal, am raspuns cu dichis la intrebarea despre turul 2: "depinde". :D

Anonim spunea...

Atat timp cat votul "mujicului" e egal cu votul "domnului", cred ca ne doare la bashketzi daca cineva isi lauda electoratul ca fiind "cel mai si cel mai..."! Ca sa citez un clasic in viata, NU AJUNGI PRESEDINTE PE OCHI FRUMOSI. Ci pe voturi!

parvan spunea...

joness... ma tem ca nu ajuta prea mult raspunsul tau :) dar mai interesant e ca nu ajuta nici intrebarea ... pentru ca aia de au raspuns au acum in fata niste realitati usor modificate in urma rezultatelor voturilor si mai ales a "citirilor" care i se ofera de diversi candidati.

Turambar ... tii un pariu ca nu va fi asa strans? E win win pentru tine :)

Daca e in marja... castigi pariul.
Daca diferenta e dincolo de marja ... pierzi pariul dar castigi liniste la difuzarea exit-pollului. :)

vv spunea...

Turambarr-e, aia cu 50% Geoana 25% Basexu pt. votantii liberali, e presupunerea ta, sau vine din globul (de fapt paralelipipedul) de cristal (lichid) ?

@parvane, adica sustii ca va fi dinferenta de 10%? Si in favoarea cui? :D (si pe ce te bazezi?)

parvan spunea...

dap.. cred ca exista probabilitate mare sa se treaca de 53%. Explicatia e simpla... din calcule (ca al lui Radu de mai sus) diferenta iese mica si recuperabila... ceea ce va insemna ca dupa ezitarile de inceput vom avea mari incercari de recuperare si respectiv de raspuns... asta inseamna polarizare mare.. atentie mare ... consecinte mari ale mesajelor.... si de aici probabilitate mai mare de "clarificari", mai ales din mobilizare/demobilizare.

Asta e cauza pentru care as paria pe o diferenta mai semnificativa (sa zicem un scor peste 53%).

Consider ca probabilitatea de a avea un scor peste 53% e mai mare decat de a avea un castigator sau altul. Ai observat ca nu propun un pariu pe castigator ci doar pe scorul de castigare :)

Camil Stoenescu spunea...

turnouts...or how I learned to stop worrying and love the polls :)

Turambar spunea...

@ Ovidiu: bazat pe date concrete, da, cu sigurantza. Articol clar? Never ever. E prea plictisitor si complicat sa scrii clar. The stream of consciousness e mult mai la indemana, urmat de minime editari.

Deci nu clar, Ovidiule. Lui Turambar ii vine greu sa fie clar :) :p

@ Anca: evident, doamna. Evident. Practic si eu ratzionalizarea descoperirii apei calde. Dar, dupa cum spunea si Ovidiu, cu cifre, doamna, cu cifre.

@ Irina: :) Vezi la ce sunt bune sondajele?

@ Goye: Da, stiu ca si la liberali se practica punga si mica mita jenibila. Dar sunt diferente de scala de magnitudine, Goye.

Studii superioare? De departe liberalii stau cel mai bine la acest capitol: al atragerii electoratului cu studii superioare. Nu e un mit. 35% e de doua ori mai mult decat 16%, cat e media generala in populatie. Daca faci analiza pe dos, observi ca o treime din cei cu studii superioare voteaza cu Crin. Al dracului de mult, o treime, oricum ai da-o si ai coti-o.

Partea proasta pt liberali este ca acest determinant social reprezinta pentru ei un palier de netrecut (pe moment, cel putin), un plafon de sticla pe care nu il pot strapunge. Ei vor creste doar lent, pe masura ce stocul de resursa educationala in populatie va creste (generatiile tinere, cu mai mare propensiune catre studii superioare). Lent, incet, dar sigur. Dar, pe de alta parte, nu acum. Nu cat ai bate din palme. S-a si vazut: au crescut rapid (de la 15% la 20%) doar cand au avut acces la resurse si, prin pomeni electorale, s-au extins in alte bazine social-ideologice si de oportunitate decat al lor propriu: in rural si in randul pensionarilor.

@ Joness: Si carele va sa zica asha, ai picat in esantionul nostru? La ce sectie ai votat, stralucitorule, sa incep sa scurm prin baza de date, sa te prind in vizorul meu de analiza statistica?

:rofl: Da, ai dreptate: si eu ma mir cum de nimeni n-a spus asta pana acum. Poate ca nu au interesul, liberalule.

@ Anonim: Neeah. Sunt alti determinanti de vot in actiune, anonimule necunoscut, decat cei pe care ii perpetrezi tu aici acum.

@ Parvan: Bine, tzin pariul. Ca de obicei, pe o sticla de suc.

Suc scotzian, evident.

:p

@VV: Tu cam cum crezi? Ca imi dau asha, cu presupusul dupa ce bag degetul in gura si-l umezesc un pic? Comme on, mate. E vorba de analiza pe cifre, evident. Altminteri nu ma apucam eu sa-mi bushesc o ora din viatza sa scriu ce am scris aici.

Cifre, coane, cifre. Nu principii. Cifre.

:p

@ Cristi Parvan din nou: neeah. Eshti in gresheala, Cristi. Pe masura ce se va vitrioliza discursul in zilele astea care vin, cu atat se va strange intervalul.

Turambar spunea...

@ Camil Stoenescu: si cum se termina filmul? Sociologul care cade de la plafonul de 10 mii metri, calare pe bomba sondajului si fluturand vesel palaria de cowboy? To doom, my friends, to doom.

To doom or not to doom. Tu dum. Tu dum tu dum.

Tu dum.

:)

parvan spunea...

Scotian sa fie.
Ca sa fie clar peste 53.0% pentru oricare ... pui sticla pe masa. sub 53% o pun eu.
Referinta: rezultat final BEC.

PS: cand vitriolul e puternic diversi cetateni se transforma in relee de comunicare foarte puternice... si forteaza decizii de la egalii lor. Asta e efectul pe care ma bazez ... desi nu stiu sensul in care functioneaza :)

Ovidiu spunea...

E clar pentru cine vrea sa inteleaga ceva.E opinia mea.

ZaffCat spunea...

Multumesc :-)

zvoner spunea...

Ca sa fie sigur, base are nevoie de un 3% de voturi fresh. Adica de vreo 255.000 de uameni care n-au votat in primul tur si care ar vota in turul al doilea, doar cu el, Maria-Sa.

Ma indoiesc profund ca se vor gasi fie si 50.000 de prospaturi. In rest, ramane cum am stabilit, punem geoana pe geaona cinci ani si varsam la crini. De bucurie, parol, ca-mi vine sa plang acus' de nervi.

cristihan spunea...

Incercati un experiment: sa convingeti pe cineva care a votat in 2004 si acum cu Basescu sa voteze cu Geoana si invers. Pun pariu ca nu veti reusi decat in varianta a doua. Ce vreau sa spun: intr-o discutie "tetatet" pe argumente, Basescu bate. Asta apropo de vitriol si relee de comunicare...

Unknown spunea...

bai, eu daca ar fi sa votez asa cum mi-e situatiunea, ca sa zic asa, as fi penelist, atata mi-e clar. ca dau inspre potocaliu nitel e treaba mea, dar incerc sa ma gandesc ce m-ar face sa votez cu geoana, penelist fiind. nu computeaza. deci zi-mi tu mie de ce as face-o.

m

parvan spunea...

Cristihan: Nu se poate tine pariu ca nu poti asigura reprezentativitate :) Insa ipoteza e discutabila si cred ca si nerelvanta.

Nerelevant pentru ca premisa e un pic gresita: cele doua nuclee fidele nu-s nici majoritare si nici nu au consistente similare fata de restul bazinului.

fidelitatea pro Basescu 2004 si 2009 are Basescu ca personaj central dar este destul de restransa. Infidelii vechi (fosti ADA care in 2009 n-au mai votat B) sunt ceva mai vehementi. Iar infidelii noi (nonADA dar Basescu in 2009) sunt mai rural, mai slab educati ... mai greu receptivi la argumente complicate.

fidelitatea Nastase- Geoana e intr-adevar mai putin centrata pe Geoana si mai "atacabila". Infidelii vechi (Nastase dar nu Geoana) au fost multa vreme nehorati dar i-a mobilizat involuntar fix basescu in ultimele saptamani din campanie insistand pe Iliescu/Nastase ca oponenti.


infidelii noi care n-au votat Nastase in 2004 in schimb voteaza Geoana in 2009 ... probabil au ajuns aici dintr-un vot Antibasescu ... si-s greu de mutat de pe pozitii.

Radu spunea...

@christian, sunt convins ca nimeni nu a votat cu Geoana in 2004. :) Si sunt convins ca cei care au votat in 2004 si 2009 cu Basescu nu vor vota cu Geoana (cel mult 5%).
Dar ei nu sunt tinta lui Geoana. Tinta lui Geoana sunt cei care in 2004 au votat cu Basescu si in 2008 nu.
A fost o discutie tete-a-tete si, dupa parerea mea, a castigat Geoana mai mult decat Basescu. Vezi tu, nucleul dur al lui Basescu isi doreste o confruntare, nu o dezbatere. Un dialog de "care pe care", cu ceva mai multa agresivitate in discurs. Unde se crede ca Basescu e puternic. Ori se pare ca dintr-o dezbatere Geoana castiga mai mult...

Anonim spunea...

Vad ca vi s-a facut dor de baronii PSD si de bunurile lor obiceiuri: tzepe, tunuri, manipulare etc.
Cu concursul vostru, dupa 20 de ani, PCR-ul va revini iar in forta.Mai rau e ca va trebui sa-i suport inca 5 ani ranjetul imbecil a lui Iliescu. Cum sa nu zambeasca cu gura pana la urechi cand vede ce turma proasta suntem:a blocat si incetinit orice reforma democratica, a omorat cu sange rece oameni la revolutie si mineriade, a tinut in posturi cheie infractori ordinari si oameni de nimic care au reusit performanta ca in 20 de ani sa nu schimbe mai nimic in bine (in afara de conturile si casele lor) SI TOTUSI noi il votam in continuare. Ne meritam soarta. Ceausescu reales la al XVIIIIII-lea Congres. Mi-e scarba

gaghe spunea...

azi ma simt nostradamus. sau brucan, ca sa ramanem pe plaiuri mioritice.

cine mai pariaza pe o candidatura (cu succes?)a lui johannis in 2014?

mariusic spunea...

Domnu` Turambar, lucraţi bine cu cifrele dar în opinia mea supralicitaţi abrascţiuni (aberaţiuni!?) precum ideologia, principiile, etc. electoratului liberal, cum că aproape toţi oamenii ăştia de l-au pupat pe Crin (cu ştampila) sunt cam decişi ce pupă în turul II. Crinuţ are 17,7% din voturile rurale (exit INSOMAR). Deci vreo 9% din toţi votangii de duminică au fost rurali. Intuiţia (dacă poate cineva să înlocuiască estimarea asta vulgară cu date certificate ar fi ideal)îmi spune că din ăştia 9% cel puţin 5% au votat că aşa le-a zis nenea Primaru. Deci dacă nenea Primaru PNL sare în altă barcă sau vapor (din motive pe care nu le discutăm noi aici)avem încă 5% care încă se joacă.
Cred că subestimezi în analiza ta voturile pe care le aduce aparatul de partid al PNL-ului. Şi afirmaţia nu e valabilă doar pe rural. Un exemplu pe care îl cunosc mai bine: În Giurgiu, jumătate din cele 20% pe care le-a luat Antonescu, vin, după estimarea mea, prin aparatul de partid al PNL Giurgiu.
Al doilea aspect, pentru care nu am încă cifre: cât de solide sunt aparatele de partid ale PSD-ului şi PD-L-ului. Care e probabilitatea ca unii să schimbe vaporul? Greu răspuns. O lăsăm la necunoscute?
Ce am vrut să spun cu toate astea:
1. Analiza ta e, în mare, corectă, dar orice estimare pentru turul II se poate face doar cu marjă de eroare semnificativă. Deci încă se joacă!
2. Unde se joacă? În teritoriu, acolo unde sunt oamenii care pot direcţiona voturi: primari, preşedinţi de consilii judeţene. Oamenii ăştia pot fi cumpăraţi (cu bani, cu funcţii, etc.) Îi va cumpăra cineva? Şi dacă, cine? Cât va conta? Vă reamintesc, nu este exclus ca PD-L să cumpere oameni din PSD sau invers. Din păcate, aici nu prea avem cifre pe baza cărora să facem estimări.
Încă o dată, sfântul $ban$ dă peste cap sociologia şi aritmetica.

parvan spunea...

mariusic: vorbim de milioane de voturi si doar de mii de primari ... din care probabil o parte pot schimba vapoare si pot mobiliza oameni.

Poata n-ar fi rau sa-ti indrepti atentia si spre televizor ca de acolo isi iau milioane de oameni informatii si mobilizari. Nu degeaba se agita un candidat sa-si faca loc ... si da interviuri dese pe OTV :(

Turambar spunea...

Dupa cum spunea sfantu' rege Solomon: Mariusic, si tu ai dreptate. Cristi, si tu ai dreptate.

Si acuma discipolu de pe umar, ala cu tridentu in mana, imi sopteste furios: maestre, dar nu se poate sa aiba amandoi nasoii dreptate in acelashi timp.

Iar eu raspund, maiestuos si rece si transpirat, ca tocmai m-am intors de la rugby: asha e, drace. Asha e. Si tu ai dreptate...

:rofl: :p

Anonim spunea...

Pana si chiar si ingineri...
Deci io cu cine votezi?

omen spunea...

Turambare, intuiesc un anume fel de vot.., al tau, personal? :)

greetings...

Turambar spunea...

Neaah. Pe mine politica ma lasa rece. Eu tzin cu Noua Zeelanda.

:p

Vasile D spunea...

Daca castiga Geoana va fi o victorie a politicenilor impotriva poporului.
Cine va mai avea tupeul sa se ridice impotriva miticilor?

Sacalii deja se intalnesc

"Sorin Ovidiu Vantu: M-am intalnit in aceasta dimineata cu Dinu Patriciu. Am discutat oportunitati de afaceri"
"Theodor Melescanu: Am discutat cu domnul Patriciu despre strategia economica"

Radu spunea...

@Vasile D,
Domn profesor, intotdeauna e o victorie a politicienilor impotriva poporului... ;) In privinta sacalilor, strugurii sunt acri, n-asa?

gabarelo spunea...

Nu-mi placu stilul, fortat-alambicat, dar ma multumii cu explicatia "stream of co..." (Joyce, pentru unii).

Poate ai cam baut (sa-ti fie de bine, cu simpatie!) Si eu, un pic!

In problema de fond, de acord, total cu PS-ul. Cred ca procentul Basescu-Geoana la liberali are totusi o zona nemasurabila mai mare decat ti se pare.

Si inca ceva: subestimezi "noii" votanti, cateva procente, majoritatea pro-Basescu.

Tema de studiu : militantismul portocaliu in aceste 2 saptamani versus imobilismul rosu (nu Basescu si conducerea PD-L ci baza sau simpatizantii, care se exprima mai articulat si sunt mai idealisti decat omologii PSD).

Oricum Geoana favorit, clar.

Si inca ceva: ca om cu vederi liberale (acu imi e drag sa imi amintesc ca am votat Manolescu, pe tap l-am votat cu greu. Si acum tin minte articolul lui Doinas, "Injunghierea fiului") ma simt dator sa spun ce cred, vis-a-vis de apologia electoratului liberal din postarea ta: PN-L are inca, baza cea mai buna, simpatizanti, simplii membri, primari de comune, stop.

Problema apare la varf. Vidul e aproape total. Numeste o singura valoare, iute. Patriciu, creierul mare al partidului, umflandu-se in pene si basind ca un curcan arogant, spune curent "mi-ar displace" (eu am mai luat o bere, Juventus pierde!). Partidul nu are un ideolog, un economist (stiu, Daianu dar versus Olteanu?), un expert media, un sociolog (PSD ii are si ma oftic!)
Iar zona simpatizantilor titrati ramasi e snoaba si semidocta, nu Spiru dar nici elite adevarate, doar asta ii leaga (snobismul e un liant bun, recunosc).

Sper ca nu te-am suparat prea mult.

Salut!

g_deliu@yahoo.com

Turambar spunea...

@ Gabarelo: Nema problema, stralucitorule. Always happy to listen to articulate and smart people.

Da, din pacate ai dreptate. Pe cat de stralucitor le este electoratul (adica noi, frate liberal), pe atat de blambeci le sunt liderii (adica ei, nasoii, jenantzii). Initial credeam ca este doar o vorba svarlita in vant de catre adversarii politici. Insa pe masura ce am ajuns sa-i cunosc si sa intru in legatura directa cu ei, cu atat am inceput sa-mi dau seama ca sunt mult mai slabi decat liderii de la celelalte partide politice. Noroc cu ideologia, ca ii salveaza. Ca daca ar fi sa votezi oamenii, ar fi vai de mama jenei lor.

Pacat. Intr-adevar pacat.

Joyce? Ma tem ca si daca zici "Joyce" in loc de "stream of consciousness", tot la fel de extraterestru esti in expri... pardon: in ecsprimare pentru unii. Aia care nu stiu ce e ala stream of consciousness cu atat mai mult habar n-au ei de Joyce, ca nu joaca la nici o echipa de fotb... pardon: de folbal.

Educatia zilelor noastre, y compris fenomenul Spiru. Desi cunosc personal un profesor de literatura engleza de la Spiru absolut remarcabil, care reuseste sa faca din rahat brici si din studiul literaturii britanice si americane un deliciu. Greu, dar fain.

:)

obnoxious spunea...

Domnu' turambarr,

Am urmarit rationamentul dumitale si l-am inteles aprobat (desi nu imi place rezultatul).

O intrebare am... Cam ce numar de alegatori NOI care nu au fost in turul 1 se vor prezenta in turul 2?

Vor vota acesti oameni contra a ceva sau mai degreaba pentru ceva?

Conteaza pozitionarea celor doi candidati pentru acestia? Ma refer la cum s-a pozitionat B. drept outsider si luptator impotriva sistemului, iar G. va viitor presedinte care a si desemnat un prim-ministru.

Turambar spunea...

Daca n-au venit in turul I, mai vine tata in turul II.

:/

obnoxious spunea...

Se va face vreo statistica in privinta asta?

S-a mai intamplat sa vina in turul 2 cei ce nu au venit in 1? Daca da, atunci inteleg din comentariul tau ca numarul lor e insignifiant.

Multumesc.
P.S. Nu prea sunt de acord cu afirmatia ta, de aceea insist. Eu sunt sigur ca vor veni in turul 2 unii care nu au fost in 1, dar nu stiu cati si cum ar putea vota si de ce.

KingSnake spunea...

Buna dimineata la pranz !
Va exista vreun sondaj pana la turul 2? Publicabil adica.
Faceti exit-poll si la turul 2 ?

dhaarth spunea...

foarte frumos spus in articol, subliniez "mai draga"! merg mai departe pe ideea de a fi liberal in romania 2009 si amintirile legate de perioada "mai draga", "sa-mi numarati ouale", "sunt de la matusa banii"; le adun pe toate cu "o parte din marea neagra a fost concesionata" si ma gandesc in viitor ca s-ar putea sa fie rost iar de o deziluzie a poporului ce raspunde la sondaje in fatza usii. desi este incorect, ma gandesc sa se pastreze pe viitor un echilibru de forte. observ ca functioneaza unul singur impotriva multzilor. ma gandesc ca aceasta inseamna divizarea democratica a puterii politice in stat pentru noi toti, sau cum se spune "intarate-i drace". cred ca doar asa vom avea parte de certuri in media si o paine de castigat; si nu doar spectacole cu placinta si bilet sau doar idei maretze. ma opresc... sa dau click pe "publicati" sau sa nu dau click la acest mesaj?