sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Prezenta la vot = 55%

Cel mai recent sondaj, realizat joi si vineri (teren, 1624 cazuri; nu, nu am prins si efectul intalnirii dintre cei trei), vine sa confirme tendinta de crestere de participare la vot pe care o scoteam in evidenta cu cateva saptamani in urma aici.

Deci o sa avem o participare la vot de 55%.

Plus, minus, evident, ca de-aia este sondajul o masurare aproximativa, indiferent ce ati fi tentati unii din voi sa credeti, mai stralucitorilor, mai ales aia care ne ceretzi rezultate cu virgula si rigoare de farmacie si de rocket science, fara sa avetzi vreun pic de habar in mintea aia a voastra cu ce se mananca fundamentu teoretico-metodologico-ontologico-praxiologic al sondajelor (adica cum se fac sondajele, daca nu intzelegetzi covinte complicate).

Buuun.

Deci doua rezultate majore de masurare / cercetare:

a) rezultatul in sine. 55%. Adica, in termeni probabilistici de-aia de va vine voo greu sa ganditi in tipul asta de gandire, most probably peste 50%. Deci s-ar putea ca referendumul sa se valideze.

b) felul in care danseaza impreuna comportamentul si perceptia, in stransa corelatie si convergentza. Ce zice lumea ca va face si ce crede lumea ca vor face ceilalti. O sincronizare subtila si continua a oamenilor la ce fac sau ce cred ei ca vor face ceilalti din preajma lor. Omul, aceasta mare maimutza sociala complicata si convoluta, acest zoon politikon, acest bizon bizantin care adulmenca incontinuu aerul social din preajma, sa stie ce sa spuna, ce sa faca, ce sa evite, cu cine sa se puna bine, cand sa vorbeasca si cand sa taca, cu cine sa voteze si pe cine sa injure ori, din contra, sa laude. Pentru ca asha simt ei in aerul social din preajma pe care il amushineaza la crashma, la coafor, la coada la magazin, in fatza portzii, in birou printre colegi sau in statzie la autobuz. Da, shi la televizor.

Buuun. Nu, nu va dau cifre de sondaj. Nici sherpishori. Pot cel mult sa va dau estimarile mele personale, pe baza cunoasterii mele privilegiate de care voi, azi, aici, acum, nu avetzi parte: Basescu in jur de 35, Geoana in jur de 30, Crin in jur de 20 si un pic (da, a trecut din nou peste 2). Singura necunoscuta: incepe cu doi sau incepe cu trei? Desigur, doar o victorie sau o infrangere simbolica, dar in aceasta competitie atat de stransa fiecare gest, chiar shi doar simbolic, conteaza.

Deci ne auzim maine, ca sigur ma vetzi freca la cap.

Deci imi tzinetzi pumnii, da, shi va potolitzi un pic shi nu mai injuratzi sondajele, da?

Mama voastra...

:/

Fig. 1. Comparatie intre auto-estimare si hetero-estimare


Fig. 2. Structura distributiei hetero-estimarii


11 comentarii:

Anonim spunea...

ţinem pumnii :) şi suntem cuminţi şi nu mai înjurăm sondorii, ci :))) ... şi mergem la votare şi ... punct

baftă, Maestre!

urmez eu :)

Turambar spunea...

:)

Stiu, stiu. Voi la rand pe urma. Las', sa vedetz shi voi cum e (ha! de parca nu atz shti)

:/

Unknown spunea...

55% bafta, daca nu chiar 100% :)

Belle de Jour spunea...

S&B!
unu din cei 5/una cele 5 or sa o dea in balarii...cel putin unul/una asta e cert-nu injura ca stii ca asta se va intampla. am zis ca va inmultirati peste masura.
bon.
acestea fiind zise repet in comentariul de fata pentru maine doar atat:
S&B!
:)

Anonim spunea...

din cauza(sau datorita,depinde de ce parte a baricadei ne aflam) referendumului prezenta va fi clar mai mare in turul 1. in turul 2 ramane de vazut cati vor da curs recomandarilor facute de perdanti(cei de la udmr ca de obicei vor fi disciplinati)

Alina spunea...

Geoana incepe tot mai mult sa semene cu Basescu, desi,nici macar acum, cu toate fortele media in sprijinul sau, cu toata armata partidului mobilizata prin tara, cu toate manevrele baronilor, cu toti consilerii si banii investiti, cu toate sondajele trucate, Geoana, doar la limita, desi nu bag mana-n foc, atinge scorul partidului. In aceste conditii, nu e pacat de toate aceste resurse, ce sunt risipite ptr. a impinge in fata un astfel de personaj ?
De ce oare? Poate pentru ca Geoana este cel care a promis tuturor celor interesati in a-l sprijini, tot ce acestia i-au cerut si anume functii, contracte, putere, orice, fara limita, fara oprelisti. Alta explicatie logica nu exista, nici macar invocand loialitatea de partid. Nu ai cum sa fii loial unuia ca Geoana, ce nu cunoaste el insusi acest termen si nu ai cum sa fii loial unui perdant, poti sa fii insa” loial” propriilor interese. Astfel, imi explic eu tot sprijinul urias pe care acesta l-a primit!

Marketosaurus spunea...

vorba cantecului, run Turambar, run!

Sergiu spunea...

Turambare,

Si daca dezbaterea tv ti-a stricat prognozele ?

Crin va fi un pic mai jos...

Leia Lupu spunea...

pronosticul meu (daca enteresa pe careva):
TBasescu - 37,4
MGeoana - 26,2
CAntonescu - 18.1
SOprescu - 6,8
prezenta 54%-58% (pentru o prezenta mai mare creste CA si scade un pic MG)

Risc sa dau un pronostic si pentru turul 2:
TBasescu - 52,9
MGeoana - 47,1
prezenta 46%-48%

PS - scorul lui Humor va fi sensibil, dar sensibil mai mic decat scorul UDMR (in tutul I, evident)

Florin spunea...

Intrebare, marite Turambarr!
Din experienta ta propie, daca se intampla ca un candidat oarecare sa fie lovit in mass media non-stop, este posibil ca oamenii (deh, animale sociale) sa minta atunci cand sunt intreabati de operatorul de interviu, sa zica cu totul altceva decat vor face? Reformulata intrebarea: sunt sanse sa ia Basescu mai multe voturi decat ati estimat?
In rest bafta si nervi tari astazi :)

fly-half spunea...

Daca prezenta va fi de 55% (si nu am motive sa ma indoiesc ca nu va fi asa :-) ) ceea ce inseamna cea mai mare prezenta din 2004 incoace si au fost vreo 4 alegeri de atunci, se arata inca o data ca Romania nu va fi niciodata republica parlamentara, pentru ca iata ca romanii considera important sa vina sa-si voteze presedintele.