joi, 12 noiembrie 2009

A mai ramas doar una

Acum aproximativ o luna aveam doua strangeri evidente de inima, chestii de'alea care cumulate duc la pre-infarctul de la 50 de ani si la infarctul de la 55 sau de la 60 de ani, sa nu se mai chinuie statul roman sa-ti mai plateasca pensia, ca si asa nu mai are cine sa te tina, la ce dezechilibre demografice vor fi peste 20-25 de ani.

Deci, ca sa revenim la firul epic: doua strangeri de inima. Prima: ce ne facem, neamule, in turul I? Vorbesc evident de Exit Poll, despre rezultat durandu-ma fix la basca de sociolog cu basca. Pe mine ma durea atunci la corason ce vom face daca scenariul A se va confirma, acela in care ocupantii locurilor 2, 3 si 4 vor fi suficient de aproape ca procente incat sa nu putem diferentia suficient de sigur in masuratorile noastre cine va intra in finala cu Basescu.

A doua durere, evident, cea referitoare la turul II. Ce ne facem, neamule, daca aia doi sunt destul de aproape unul de altul? Ce facem? Bagam capul in nisipul probabilist, precum CURS acum 5 ani de zile? Ne facem ca ploo 50-50, Too Close To Call? Sau we boldly go where the infarct goes si zicem o chestie acolo, inegala, cum ne iese, la virgula lui sub 2 puncte diferenta intre ei? Ce ne facem daca este 50,5 la 49,5?

Stiu, stiu, domnule Abraham: ne uitam la trenduri. Si totusi... Durerea de strangere de corason persista, pentru ca oricat de mult ne-am uita noi la trenduri, nu avem cum sa luam in calcul mica si marea frauda (mica, adica petty, adica intzelegerile alea meschine de la sectii, cand doi baci se decid sa-l faca pe-al treilea, chestii care pe ansamblul tarii se cam anuleaza reciproc; si mare, adica strategica, cu tancuri, autobuze, servicii si tot tacamul conspirationalo-paranoic). In plus, nu masuram nici votul in strainatate, care stim ca este cum este, si ne intrebam: e doar atat, doar ce stim noi, sau si mai mult decat atat?

Intre timp, din fericire, una din strangerile de durere de inima ne-a trecut. Acum putem spune cu suficienta liniste in creer ca turul I e clar, oblu, curat si luminat. Stim ce se va intampla si nu prea se mai egzista fortze de fenomene de puteri normale, paranormale sau patibulare care sa schimbe scufitza existentzialo-electorala in aceste mai putin de 10 zile cate au mai ramas pana la marea zi J, pana la a doua zi dupa meciul Anglia - Noua Zeelanda (this is a petty in-joke pentru stralucitorii care stiu ca sambata viitoare vedem macel).

Deci turul I e clar. Cristal senzual margaritar. Nu mai ma preocupa. Daca ma supar un pic (nu, nu - it's just a matter of speaking), va spun de pe acum cifrele. Deci aici am ocolit glontzul miocardului fisurat.

Mai ramane doar marea problema a turului II. In mod teoretic, nici acolo nu prea ar trebui sa ne facem maaaari probleme, daca e sa ne luam dupe cifrele de acum. Dar tocmai asta e problema: mai e mult pana departe, intre tururi evident ca se vor intampla chestii, poate sare vreun iepure atomic cu o dezvaluire cutremuratoare, poate spune Crin ceva, poate poate votantii lui Crin chiar il asculta, poate vedem care este eficienta efortului din strainatate. Poate. Daca si cu parca se plimbau in barca.

Ma rog: om trai si om vedea. Daca nu facem infarct pana atunci. Intre tururi, evident, ca pana la turul I va spun eu: sanatate si pace, vacantza si veselie.

Deci doamnelor si domnilor, mana pe lopetzi. Mai sunt (stai sa numar...) Mai sunt noua zile pana la marea cutremurare, volumul 1. Deci, doamnelor si domnilor cu patima in gura si cu politica in suflet, adevarat va graesc voo: sa curga procentele roshii precum sangele si portocalii precum catina cea coapta de toamna. Vine Exit Poll-ul...

:)

22 comentarii:

Sergiu spunea...

Adica vrei sa spui ca geoana a trecut pe primul loc, in primul tur ?
Ziceai ca faci o prognoza privind scorurile candidatilor in primul tur (nu scorurile de acum, ci cele rezultate in urma trendurilor pe care le stii).
Daca in turul 2, pe scorurile de acum, zici ca nu va faceti probleme...ar trebui sa fie un 55 la 45. Altfel, nu se stie...
In Polonia la ultimele alegeri prezidentiale.....inainte de primul tur si pana in prima saptamana de dupa primul tur, candidatul A avea in sondaje 58%, iar candidatul B 42%...in ultima saptamana s-a produs nebunia....candidatul B a inceput sa creasca, iar la votul turului 2 candidatul B a castigat cu 53,5...sondajele preelectorale, inaintea turului 2 se oprisera la 50/50.....
Dar geoana, chiar pe primul loc ? hm....

Sergiu spunea...

Ai putea sa ai totusi emotii cu locurile 1 si 2 in primul tur...care-i unu si care-i doi....pentru ca cel care iese pe primul loc poate avea un avantaj de imagine in turul 2.....

parvan spunea...

nu uita de mobilizare diferita si de voturi institutionale si mai ales de referendum.

n-as vrea sa fiu in locul tau ... oricat de viteaz si oricat de tare de inima m-as crede :P

si mai e ceva: 4 exitpolluri pe timp de criza? B1 client de exit-poll? low cost? o fi telefonic? sau au o metodologie speciala? :)

Turambar spunea...

@ Sergiu: Nu, Geoana e destul de putin probabil sa treaca inaintea lui Basescu la turul I. Nu cred ca vom avea astfel de emotii in turul I. Prea sunt bine structurati serpisorii.

La turul II nu e chiar asa, insa Geoana este in ultimul timp in mod constant peste Basescu. Nu cu mult (aici e problema), dar peste.

@ Cristi: de ce mi-e cel mai mult teama sunt sectiile speciale. Le vom prinde cu siguranta in esantion, dar...

4 exit polluri? De ce nu? Criza, intr-adevar, dar nu criza de bani, ci una politica si de-aia de nevasta nebuna, care intra in criza. Asa sunt partidele acum: disperate disperate disperate sa invinga. Traim la nivelul aaaargh al existentei si rezonantei cosmice. Therefore, PD vrea si el sa aiba EP, si stai linistit ca are de unde sa dea. Be cool: nu este B1 clientul.

Sergiu spunea...

Turambar,

Dar primii doi candidati isi mentin trendul ascendent sau se stabilizeaza? Eu as inclina sa cred ca basescu ar mai creste putin, iar geoana ramane pe loc sau scade foarte putin.
Vezi ca vei fi hulit de blogurile si site-urile liberale. Iti dai seama ce te asteapta ? In general, liberalii sunt foarte galagiosi...mai ales daca se simt tradati...nu in dragoste evident, dar fiind fosti clienti de-ai tai, cred ca trebuie sa ii favorizezi in continuare...
Cand se publica toate datele ?
Sa-ti mai zic ceva legat de alegeri din Polonia....candidatul A care pana la finalul primei saptamani dintre tururti avea 58%, iar la sfarsitul celei de-a doua saptamani a pierdut, era sustinut de candidatii de pe locurile trei si patru care iesisera din primul tur...problema e ca in turul II, mai ales in a doua saptamana, oamenii incep sa compare cei doi candidati...iar crin, oprescu nu mai conteaza asa mult....ei nu mai sunt pe buletin ....gandirea incepe sa functioneze altfel....
In primul tur, intrucat candidatul preferat vrea sa-l inlocuiasca pe basescu....exista tendinta sa spui ca in turul ii vei vota cu oponentul lui basescu...insa in turul II raman doar 2 si lucrurile incep sa aratae altfel...in plus, apar confruntarile directe....se schimba planurile....atentie mare la turul II....

parvan spunea...

Sergiu: Ce multa incredere ai in empatia cu liberalii :)
Vezi ca polonia avea niste frati vizibili fiecar in parte :P

Nici eu nu cred ca masurarea de acum se potriveste prea bine cu turul 2, si vad ca si Mirel are incertitudini, la care se adauga si precizarile tale.

Agreez concluzia desi eu cred ca incertitudinea vine mai degraba din modul in care se raporteaza la rezultatele primului tur si cum vor face din ele teme de campanie. Si nu e vorba doar de rezultate oficiale ci si de exit polluri, de referendumuri ... etc

Sergiu spunea...

In Polonia, in turul 2 nu candidau cei doi gemeni....ci un geaman contra actualului prim-ministru (la vremea aceea nu avea aceasta calitate). Fratele geamanului era primarul Varsoviei.

Radu spunea...

Cred ca vor exista ceva probleme de estimare in privinta ambelor tururi (principalii doi candidati vor fi destul de apropiati, probabil undeva la maxim 5% ecart). Sa nu uitam ca in 2004 AN intra cu 55% la 45% inaintea turului II si s-a ajuns la un 49% la 51%.

Imi aduc aminte si ce comenta directorul SOFRES dupa un exit-poll: un exit-poll nu e un pariu cu nimeni, e un demers stiintific care are limite anticipabile si imprevizibile. Ca atare acolo unde nu exista diferente statistic semnificative nu e neaparat nevoie sa trasam o diferenta si a afirma un "too close to call" nu transforma deloc un astfel de demers intr-unul balambil sau inutil...

Turambar spunea...

@ Cristi Parvan & @ Radu: Aveti cat se poate de mare dreptate. Pe de o parte, lucrurile se pot cristaliza diferit intre turul I si turul II. Pe de alta parte, nu avem cum sa cuprindem in masuratoarea noastra diferentialul de frauda (speram ca eforturile de frauda se anuleaza reciproc, macar in cazul primilor doi-trei candidati), dar mai ales si mai ales votul din strainatate. Dintr-un motiv foarte simplu: nu includem in esantion si sectiile din strainatate.

Care te bagi operator de interviu la Djakarta? Dar la Sydney? Dar la Chicago? Hai, cat mai avem locuri libere... :/

Turambar spunea...

@ Sergiu: pe liberali nu i-am favorizat (ca de altfel nici pe ceilalti - vezi sondajele INSOMAR si CURS de la mijlocul lui octombrie si compara-le pentru posteritate cu cele CCSB). De fapt, asta este marea problema a liberalilor. De-aia sunt ei acum suparati borsh pe noi. Ca nu au putut sa-si puna la botoniera inca pe unul, pe langa BCS si Gallup.

:/

Sondajul? Azi. Acum, intr-o jumatate de ora / o ora. Acum lucrez la el. O sa vezi...

Sergiu spunea...

Pune-l pe site-ul tau, ca pana il gasim...

Am gresit ca am zis "sa ii favorizezi in continuare"....de fapt, am vrut sa spun sa ii mentii la aceleasi cote bune anterioare (dar nu in sensul ca acele procente nu erau reale la vremea respectiva).....mea culpa....

Voi compara sondajul tau cu Insomar -ul de acum trei zile care acopera cam aceeasi perioada cu sondajul tau...sunt curios cam care vor fi diferentele....
Si, totusi, nu ni-e frica de Insomar ?....glumeam...
Vor mai avea un sondaj inainte de exit poll pe multi subiecti, in functie de sectii si strazi arondate....20000 - 30 000 de subiecti....asta ar trebui sa fie mai aproape de realitate...sunt curios daca o vor da la intors ("rasturnare de situatie").....

Si daca tot se publica, poti sa ne dai si prognoza ta pentru 22 ?

Turambar spunea...

Nope. Nema prognoza. Asteptam cu rabdare si cumintzi si plini de rezerve de tutun ziua de duminica, orele 19.

Da, o vor da la intors.

:)

Sergiu spunea...

Inainte, la celelalte alegeri, nu erai asa de "temator" in a face prognoze...Si daca nu o vor da la intors ?! Atunci sa vezi tensiune....

Sergiu spunea...

Ma gandeam daca e corect sa se publice sondaje pentru turul II, inainte de turul I. La locale parca nu se publicau inainte de turul I, sondaje pentru turul II....
Pe urma daca nu se reflecta in turul II, apar tot felul de "stralucitori", care nu inteleg mecanismele sociologice, si striga...."Au manipulat ! Ati vazut ?".

Turambar spunea...

Da-i ma, dracu de stralucitori care nu intzeleg mecanismele. Sa strige si sa urle. Am trecut de momentul acela. Acuma ma doare fics la basca mea de sociolog cu basca.

Radu spunea...

Stiti de ce persoanele cu o singura mana nu ar putea profesa ca sociologi?

Inchipuiti-va cum ar gesticula ei explicand "pe de-o parte... dar pe de alta parte..."! :)

Turambar spunea...

Credeam ca vrei sa spui ceva in spiritul sintagmei "livres a lire a une seule main", ca deja eram pregatit sa ma burzuluiesc...

:rofl:

sese spunea...

mireille, cum iei tu o caruta de bani de la dezonor politicieni ca sa le spui cu certitudine stiintifica ca nu se stie. hehehe

Turambar spunea...

mda. ai si tu dreptate, mai pescarule mai. dar le spun cu asemenea sigurantza, incit sa moara pisica esantionata daca nu imi merit toti banii, si ceva in plus

:) :p

Anonim spunea...

cafeaua aia .... pe când??? :) :p


ştii, e bine să ai un organ în plus. nu spui care LOL

Turambar spunea...

:) :p

Marti?

Anonim spunea...

marţi să fie!

da' mai pe după-amiază


TE ROG SĂ MĂ SUNI!