duminică, 11 octombrie 2009

Cea mai buna solutie



Guvern de tehnocrati. Guvern de uniune nationala. Guvern PSD - PNL. Guvernare de catre UE. Alegeri anticipate.

Cam astea ar fi cele mai bune solutii de iesire din criza politica. Cel putin in mintea romanilor. A votantilor. A stralucitorilor. A poporului. A celor care au intotdeauna dreptate, chiar si atunci cand cu totii stim ca nu au dreptate.

Cine? Ce? Cum? Cand? Cele obisnuite. The usual suspects: sondaj national, reprezentativ, bla bla, destul de recent (saptamanile trecute), CCSB.

Asta ca raspuns la declaratiile politice si la articolele de presa recente (cum ar fi, de exemplu, aici).

PS: Nu, nu tin cu nici unul. Eu, din fericire pentru sanatatea mea mentala, votez cu altcineva.



29 comentarii:

Turambar spunea...

Hmmmm... Tocmai am cenzurat un link despre publicitatea necenzurata. Ma simt foarte contradictoriu in perplexitatea-mi dictatoriala.

:p

Florin Pîtea spunea...

Gandalf for President!

Anonim spunea...

Sondaj CSOP, 17000 subiecti (fata in fata):

- basescu - usor peste 36;
- geoana - usor sub 24;
- crin - 17;
- oprescu -12;
- vadim -5;
- hunor - 3;
- becali - 2;
- altii -1;

Tur 2:
Basescu -54;
Geoana - 46:

Turambar spunea...

@ Florin: of course. evident. elementary, my dear Frodo :)

@ Anonim: tot ce-i posibil. Seamana cu cele ale noastre de la inceputul lunii (acolo, mici variatii, e.g. geoana). Dat fiind ca-i pe 17 mii de cazuri, e clar ca e inceput cu ceva timp in urma (cel putin 3 sapt - 1 luna).

Anonim spunea...

Parca e totusi prea mult ca basescu sa aiba sub 30...

Anonim spunea...

Te referi probabil la inceputul lunii septembrie...caci ai mai avut inca unul saptamana trecuta....
Ciudat e ca psd nu mai iese cu sondaje...

Anonim spunea...

Toti se asteapta ca geoana sa creasca dupa promovarea intensa din ultimele doua saptamani +congresul....

Turambar spunea...

Da, Sergiu, la cel de la inceputul lunii septembrie :)

Poti sa continui sa semnezi cu numele tau conspirativ in clar, ca nu te cenzurez decat in momente riguros aleatorii...

:rofl:

Sergiu spunea...

OK...oricum, m-am mai calmat si eu...
Banuiesc ca sondajul e realizat la comanda pnl...tinand cont ca au propus una din solutii (respectiv pe prima enumerata)...poate gresesc...
Sunt mari diferente fata de acum o saptamana ? Exista o dinamica sau lucrurile stationeaza ?
Turul 2 se joaca inca sau lucrurile par destul de clare ?

Anonim spunea...

N-as vrea sa ma intelegi gresit...insa saptamana trecuta eram iritat de faptul ca cifrele nu prea corespundeau cu ce stiam eu ca se intampla prin teritoiu...intre timp am ajuns la concluzia ca Basescu va pierde sigur, indiferent de ce se va face in teritoiu....

Turambar spunea...

Sondajul asta cu "Cea mai buna solutie"? Liberalii? Nope. Other cat in other hat.

Dinamica? Diferente? Sa moara prisica probabilistica daca stiu pe moment. Inca mai avem pana sa terminam sondajul cel nou. In curand, in curand... Rabdare si tutun la punga.

Turambar spunea...

Despre iritare: tz tz tz. Ce reactii umorale. Pai ce faci, mon cher, te iei dupa ce simti tu, in loc sa crezi in puterea acoperitorie si supra-personala a sondajului? Stii foarte bine ca de multe ori rationamentele si extrapolarile bazate pe experiente personale sunt inexorabil limitate si biasate (cerc de prieteni, cunostinte, alea alea) si te pot duce la niste concluzii eronate.

Ca sa nu mai spun ca ai mai facut inca o greseala, tot umorala: in momentul in care rezultatele nu corespundeau cu your frame of mind, te-ai bazdacit si ai inceput sa dai vina pe cifre, ca e prost facute. Greseala elementara, de client cu buze groase, portofel gros, inel gros pe desht si creier pe masura, adica suptzire. Am asteptari mai ashteptate de la tine Sergiule, ca doar esti unul din cititorii mei constanti si doar stim ca cititorii lui Turambar sunt mai destepti decat restul. Ca doar asha v-am crescut, ce naiba...

:p

Sergiu spunea...

Ai dreptate...dar si tu ai gresit, intr-un fel...te-ai pronuntat pe sondajul CSOP, inainte sa ai datele din sondajul ccsb ? Gresesc ?

Sergiu spunea...

La partide cum stau lucrurile ? Acolo nu sunt alegeri.,..

Sergiu spunea...

Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare este ca nu mai apar sondaje date publicitatiii...Revin la psd....abia asteptau sa publice sondaje ca sa il arate pe Geoana in crestere si brusc liniste...ce se intampla ? E totusi ajun de campanie....

Turambar spunea...

N-am, bre, n-auzi ca n-am. Inca. Mai ai si tu rabdare. Pana atunci, uita-te pe alea vechi, pe care le-a facut CCSB-ul pentru IMAS.

33 30 21 6 5 3

:D

Sergiu spunea...

ok, ok...asteptam cu sufletul la gura noile date....cand crezi ca vor fi gata ? si vor fi si ptr public ?

Turambar spunea...

Gata? Zilele astea. Pt public? Ca de obicei: daca clientul decide astfel.

Unknown spunea...

17% totusi.. 30% mi se pare cifra mai reprezentativa.

oricum, gresesc cu ceva daca zic ca eu votez cu turul 2? :D

Turambar spunea...

Mihnea, most probably sunt sondaje realizate la date diferite. Cel al CSOP-ului e facut undeva prin toata mlastina lunii septembrie. Cel CCSB e facut la inceputul lui octombrie. Cum lucrurile se intampla din ce in ce mai accelerat, pe masura ce se apropie campania, iti dai seama ca ce conteaza acum mai mult e rapiditatea, si nu volumul mare mare mare, sa aiba ei ce analiza cate 400 de cazuri pe fiecare judet, sa vada unde da cu virgula :)

Deci ramane cum am stabilit. Ambele sondaje pot sa coabiteze in continuumul temporalo-plauzibil fara nici cea mai mica problema.

Ovidiu spunea...

Da' UDMR, unde e UDMR?

Să zică acolo, la una din opţiuni, un "... + UDMR", să sară brusc răspunsul respectiv cu 5% :D

Mi-a plăcut oricum lista de răspunsuri, lasă loc pentru speculaţii psiho-filozofice despre ce-a fost în mintea celui ce a gândit-o :))

Turambar spunea...

Ba pardon: sa stai tu sa codezi raspunsuri la o asemenea deschisa.

In afara de ignorarea etnicului de pusta, ai alte solutii? Cred ca am reusit o acoperire ca la matematica: feliile nu se suprapun una peste alta si acopera tot universul. Diviziune parca ii spunea, nu?

Tz tz tz. Ce tzi-e si cu memoria asta... :/

parvan spunea...

ce te-ai fi facut daca dupa varianta aia lunga (institutie romaneasca non-politica!!) ai fi pus ceva de genul ... institutie europeana :P sau FMI :P sau experti mondiali :P

opinii subversive :D

Turambar spunea...

Am vrut cumva sa surprind si apetenta pentru dictatura, fara sa-i spun pe fata, ca pe urma dadeam in altceva. Si dictatura poate fi:
a) a unei alte institutii decat cea politice
b) a dictatorului.

Dupa cum vezi, dincolo de bravadele retorice ale unor isterici, dictatura nu face prea multi purici in mintea romanului cel de toate zilele.

:)

parvan spunea...

Eu vad mult DK/DA si asta ma cam isterizeaza :P

Ovidiu spunea...

Ignorându-l pe unguru' Bulan ai exclus din toată povestea o variantă foarte dorită de pedelişti, anume guvernul majoritar PDL+UDMR+minorităţi (le mai trebuie vreo 15 voturi pe care le cumpără în două zile). De-asta întreb de UDMR.

Apoi, nu ai precizat orizontul de timp. Spre exemplu, alde PNL zice că vrea guvern de tehnocraţi doar până la alegeri prezidenţiale, apoi reconfigurare a majorităţii. Oare poporul tot aşa s-o fi gândit sau vrea roboţi din ăştia apolitici până la sfârşitul zilelor? (că şi varianta cu instituţia non-politică e tricky, unii cred că non-politic good, politic bad).

Da, ştiu, după război mulţi viteji se-arată :D

Eu n-aş fi încercat să acoper totul într-o singură întrebare, ci aş fi luat-o metodic. Mai întâi aş fi întrebat dacă vor păstrarea guvernului actual, un nou guvern generat de o nouă majoritate în Parlamentul actual sau un nou guvern generat de un nou Parlament, adică alegeri anticipate. Apoi întrebări specifice pentru fiecare caz în parte, inclusiv despre chestiunea temporală. Făceai frumos un pachet de întrebări şi te prezentai cu rezultate laborioase, nu aşa, cu un singur grafic :P

Ovidiu spunea...

@Crist: tocmai mi-a venit o idee. Să vezi dacă apărea şi varianta "pleacă de-aici că nu mă interesează" ce te mai isterizai :))

Turambar spunea...

Dar este. Dar este. Avem si categoria invective, cuprinsa in mataranga "NS / NR".

Grey and big and ominous... :) :p

parvan spunea...

Nu vreau sa intru in delicateti metodologice :P dar ma tem ca acea categorie ... nu ajunge la intrebarea despre "cea mai buna solutie politica" .... e un raspuns deschis care se aplica intrebarilor precedente :)) sau poate chiar inainte de intrebare