vineri, 24 iulie 2009

Sondaj Gallup

Zice ca Gallup a facut un sondaj pt Principele Radu Duda si ca rezultatele ar fi urmatoarele:


Traian Basescu 35
Crin Antonescu 20
Mircea Geoana 18
Principele Radu Duda 12
Corneliu Vadim Tudor 10
Kelemen Hunor 3
Altii 2

La partide lucrurile ar sta dupa cum urmeaza
PD-L 30
PSD 30
PNL 21 (da, da... si marmota...)
PRM 8
UDMR 7
PNG 2
Altii 3

Sondajul e facut intre 16 si 20 iulie, pe un esantion de 1100 de persoane (800 la telefon si 300 in teren).

Problema cu scorurile constant mai mari pt PNL din sondajele Gallup este urmatoarea: ei (Alex, wave) nu tin cont la ponderare si de educatie.

"Ponderare:Pentru a corecta probabilităţile inegale de selecţie şi a ajusta ratele neuniforme de non-răspuns, eşantionul final a fost ponderat prin metoda RAKING, utilizând ca variabile de ponderare regiunea, gradul de urbanizare, sexul, vârsta, etnia şi deţinerea de linie fixă de telefonie. Algoritmul de ponderare a avut ca referinţe date statistice oficiale provenite de la Institutul Național de Statistică."


Adica, cu alte cuvinte, nema educatie prin wu-urile alea de ponderare. Aici e buba metodologica cu PNL-ul prea sus din sondajele Gallup.

In rest, cam ce a iesit si in sondajul nostru, si in sondajul BCS. Basescu in jur de 35. Geoana si Antonescu in jur de 20, la bataie pt locul 2. Vadim peste 10. Principele Duda? Hai sa le dam the benefit of the doubt si sa punem acel procent cu doo cifre pe seama lipsei variabilei "educatie" din ponderare, si nu pe seama comanditarului, cum s-ar gandi alti rautaciosi.

Sondajul il gasiti aici.

7 comentarii:

Radu spunea...

Ai dreptate, Turambar. S-ar putea sa nu pondereze dupa educatie. Desi e unul din itemii care se verifica prima data atunci cand se valideaza esantionul.

Eu vin cu o alta ipoteza, ceva mai greu de verificat dar asupra careia vreau sa insist mai mult. E inca o diferenta intre ratele de raspuns obtinute la sondajele telefonice si la cele fata-in-fata. Din experienta stiu asta, acum cativa ani am obtinut diferente mari intre cele doua tipuri de intervievare. Si din cauza asta s-ar putea ca rezultatele sondajelor telefonice sa difere de cele ale sondajelor de tip fata-in-fata. Iar mixurile CATI/PAPI sa genereze tot felul de combinatii de cifre. As vrea sa vad intentia de vot pe un sondaj 100% PAPI...

Turambar spunea...

Ai bani? Ca acush-acush itz facem un PAPI, de nu te vezi...

:)

Sergiu spunea...

Este evident ca acest sondaj nu prea are legatura cu realitatea...in sensul ca base si geoana sunt ceva mai sus...iar duda mult mai jos...
In schimb, mi se par interesante niste evenimente din ultima perioada...
- azi 22 de primari pnl si prm din vaslui au trecut la pdl si au anuntat ca-l sprijina pe base;

- ieri 4 primari pnl din suceava au trecut la pdl;

- 13 primari pnl + prm din Neamt au trecut la pdl;

- nu - i nevoie sa-ti amintesc ca in Giurgiu 22 de primari pnl au trecut la pdl inainte de europene (tii minte diferenta dintre sondajele ccsb in giurgiu si rezulttatul de la urne pentru pdl; 23% la ccsb, 40% la urne);
- la Calarasi se simte un fenomen similar;

Care va fi structura de partid in teritoriu a lui Crin in alegeri daca primarii pnl fug pe capete (fiind si ademeniti) la pdl ?

Eu cred ca geoana il va depasi pe crin, iar base va avea mai mult decat in unele sondaje...atentie deci la sondaje...conteaza mult si primarii....

Anonim spunea...

Lor le fug primarii si Gallup le da 21% (de la 14,5% la europene)...Ce sondaje or face oamenii astia ?

Anonim spunea...

mi se pare mie sau ai sters vreo 3 comments-uri inclusiv unul al tau. ai fost sincer si pe urma te ai razgandit?

Mircea Kivu spunea...

Ar mai fi o explicatie pentru procentul mare al principelui: intrebarea "Cunoasteti faptul ca Principele Radu al României va candida..." precede intentia de vot.

Turambar spunea...

@ Sergiu: da, asa este. Ai dreptate.

@ Anonim: da, asa este. Ai dreptate.

@ Mircea: da, asa este. Ai dreptate.

:p