joi, 9 iulie 2009

In contra anti-discriminarii

Vorbim de prejudecăţi şi de discriminare? Cum să nu vorbeşti despre asta cînd vezi pe stradă cîte 15 baragladine cu cîte 20 de fuşte pe ele fiecare, pe care le ocoleşti cînd le vezi că se uită la buzunarele tale şi care put de-ţi mută nasul din loc cînd treci pe lîngă ele? Cum să nu vorbeşti despre prejudecăţi şi discriminare cînd ţiganul de la colţul străzii te înjură că nu-i dai bani să-şi ia vodcă? Cum să nu vorbeşti despre asta cînd el te bagă-n mă-ta pentru că l-ai trimis la muncă?

Dar nu, noi luăm fonduri de la stat, fonduri europene, fonduri de la fraierii care cred că un clip TV şi cîteva afişe vor schimba ceva şi băgăm masiv campanii antidiscriminare. De ce nu bagă banii ăia în educaţie? De ce nu bagă banii ăia în săpun, detergent şi şampon, ca să nu mai pută un metrou întreg cînd se urcă două pirande? Cumva din cauză că preaiubiţii rromi sprijiniţi de oengeuri nu vor educaţie? Cumva din cauză că nu-i interesează să se spele? Cumva din cauză că, la rîndul lor, au şi ei prejudecăţi precum “Eu sînt ţigan, nu vreau să învăţ, dă-i dracu’ de români, banii lor contează, nu şcoala!”?

Nu, noi luptăm împotriva discriminării şi, dacă tu, bă, boule!, scrii de un cetăţean român de etnie rromă, atenţie, cetăţean român de etnie rromă, da?, că dacă-i zici ţigan e discriminare!, te dăm în judecată pentru discriminare! Ne-am înţeles? Ştii ce? Eu vreau să-i discriminez pe ţigani! Eu vreau să-i văd pe toţi ţiganii cerşetori şi hoţi în puşcării, laolaltă cu toţi românii cu aceleaşi ocupaţii! Se poate spune că îi discriminez pe români? Îl discriminez pe Adrian Năstase dacă-l vreau în puşcărie pentru tunurile date în mandatul de prim-ministru?

Mi-e greaţă. Mi-e greaţă de atîta ipocrizie crasă. Mi-e greaţă să văd cum orice ţigan hoţ te va putea da în judecată pentru discriminare dacă l-ai prins la tine în casă, doar pentru că nu sîntem în stare să facem distincţia între discriminare şi nesimţire, între discriminare şi realitate. Vrei ca rromii să nu mai fie discriminaţii? Educă-i! Pune-i la muncă! Şi lasă-mă cu discriminarea. Nimeni nu discriminează oameni serioşi şi muncitori, munca-ţ-aş!


Restul articolului, la Subiectiv.

3 comentarii:

adc spunea...

Ce nu înţelege majoritatea în legătură cu ţiganii e faptul că ei îşi doresc să fie discriminaţi. Pe asta se bazează întreaga lor filosofie de viaţă. În consecinţă, modalitatea corectă de a-i trata e de a fi hipercivilizat în relaţia cu ei. Se apropie piranda de tine - îţi ţii respiraţia - "poftiţi doamnă, treceţi, vă rog!" Vine balaocheşul - din nou, respiraţia tăiată - "bună ziua domnule,... cu ce vă putem servi,... mai poftiţi!" ş.a.m.d.
Da, da, ştiu: şi marmota învelea ciocolata...

sergiocos spunea...

II trimitem la munca, dar ati angaja unul? Mai tineti minte anunturile: 'Angajez... exclus romii'? Prejudecata aceea inca exista. Ne ferim de ei, ii privim incruntati, ne-am muta copilul din clasa daca ar sta in banca cu un tigan. Nu neg ca multi tigani se incadreaza la descrierea ta, dar ma gandesc ca m-as fi nascut asa, as fi avut forta sa fiu mai bun? As fi inteles de ce trebuie sa ma schimb? As fi avut bani de rechizite, scoala, educatie (Vorbim de parinti care nu constientizeaza importanta educatiei). Mi se pare aberant sa ai pretentia de la membrii unei etnii cu probleme sa reactioneze cu mentalitatea unui 'white-collar'. Ei nu stiu altceva. Ideea e: au putut pe undeva pe traseu sa aleaga? Nu cumva societatea i-a calcat pe cap de la bun inceput? Sa nu ma intelegi gresit: Nu neg evidenta din postul tau, dar mi-e teama ca nu am inventat noi problema rasei (infractionalitatea in USA e apanajul persoanelor de culoare sau au emigrantilor, ei au felia cea mai mare). Rolul celorlati e sa le ofere o alternativa (munca, educatie) si sa ii faca sa inteleaga avantajele. Nu vreau discriminare pozitiva, doar sa ii punem pe picior de egalitate cu noi (de ex vecinul meu de la 4 nu e "mai corpolent si transpira mai repede", e la fel de imputit ca tiganul din metrou). Vantu nu e un "om de afaceri vizionar", ci e un "ciorditor". De cand ma stiu am avut ocazia sa cunosc destui tigani, destui meseriasi printre ei, oameni cuminti si corecti, iar asta ma face sa cred ca "materialul" e acelasi la toti. E ca si cum ai da vina pe merele pe care le depozitezi pe o gramada de alte mere stricate, in loc sa incerci sa le gasesti o locatie mai buna...

Turambar spunea...

Da, ii angajez, daca stiu statistica si analiza cantitativa si au credentialele aferente. Cum ar veni: daca au facut o facultate. Cuuuum? Nu au facut facultatea? Si vor sa se angajeze la mine in pravalie, la sondaje de opinie? Si nu sunt nici macar studenti? Tz tz tz. Atunci, cu parere de rau, permite-mi sa nu. Pai ce spui tu acolo? Ca "Vorbim de parinti care nu constientizeaza importanta educatiei"? Pai de ce? Pai daca inlocuim cu "importanta bautului la volan", sau "importantza umblatului in chiloti pe bulevardul principal", sau "importanta lovirii cu violenta in cap", ce obtinem? Obtinem ca discutam despre norme si despre respectarea lor. Esti intr-un loc, te comporti conform normelor de acolo: mergi pe partea dreapta a soselei (sau stanga, daca esti in Anglia), nu umbli in curul gol pe strada, nu dai in cap la lume, te speli macar o data pe saptamana (de preferat o data pe zi), te duci la scoala, inveti carte, iti faci famelie, alea alea. Altminteri, ce pana inexprimabilului meu vrei sa te angajez?

Tz tz tz. Cata larghetze sufleteasca. Pe noi de ce nu ne iubeste nimeni, pe nasoii astia care ne-am dus la scoala? Ai? Aud?...