luni, 8 iunie 2009

Exit Poll-uri vs rezultate oficiale

Gata. S-a terminat. S-au numarat toate sectiile de votare. Au aparut rezultatele partiale BEC care sunt de fapt finale. Nu cred ca se va mai schimba ceva la vreo virgula.

Concluzii? Per ansamblu, o masurare buna a acestui efort electoral, atat din partea noastra, a CCSB, cat si a onor concurentei.

In privinta celor doua partide mari, PSD si PD-L, a fost bine, neasteptat de bine. Cred ca am avut noroc si ambii stralucitori de dinozauri fesenisti au dat dovala de pricepere egala la nobila arta a votatului pe langa urna. Au furat cam la fel, si iete ca s-a anulat. C-asa-i in tenis si-n statistica... :)

Daca este sa te uiti la rezultate rotunjit, fara virgula, ca totusi a fost o marja de eroare de iac'acolo, un +/- 1,5%, atunci rezulta ca noi am zis 30 30, ei au zis 31 31, iar de fapt a fost 31 la 30. Deci foarte pe acolo si foarte in concordanta cu rezultatele sondajelor de calibrare. Ce mai: suntem buni, ca tot ne-au murit laudatorii.

In privinta PNL noua ne-a iesit mai bine, si in concordanta cu sondajele noastre de calibrare, nu cu ce dadeau stralucitorii prin presa, chestii de-alea cu 19, uneori chiar cu 20. Nu-i asa, CURS? Nu-i asa, GSS? Tz tz tz... La liberali a fost singurul loc unde vreunuia dintre cele doua institute le-a dat cu mai mult de doua puncte procentuale fata de rezultatul final. Nu, nu noua... :p

In privinta UDMR le-a iesit lor mai bine. Ungurii nostri au fost mai unguri decat ai lor. Hmmm... :)

In privinta PRM ne-a iesit la amandoi ceva sub, la marginea marjei. Evident, efect incontestabil al spiralei tacerii. Oamenilor inca le este rusine sa recunoasca faptul ca au votat cu PRM / PNG / Vadim / Becali, si sa moara pisica de foame la Bruxelles daca nu ii intzeleg pe deplin: au toate motivele sa le fie rusine... :)

La EBA o usoara, dar usoara subreprezentare din partea ambelor Exit Poll-uri. Probabil ca cele 0.6% ... 0.7% au fost bagate in urna pe langa Exit Poll. (Ho! Ho, turbatilor! Glumesc si eu. Ce, nu mai am voie nici sa mai glumesc, mai Sebastiane?)

In rest, nu se pune. Reziduuri. Faramituri. Virgule. Penetzecedeuri care refuza sa moara :(

La masurarea globala a putirintii de precizie, la STDEV (adica la abaterea standard, mai filologilor si jurnalistilor si consultantilor si analijdilor care suntetzi perpendiculari pe matematica, mama voastra de corijenti), suntem la fel. Deci egal. Deci bara - bara. Deci deuce, cum ar spune CeTePe-ul cel degraba varsatoriu de sange de sociolog nevinovat.

Deci ne vedem in toamna, da? Deci prezidentziale, da? Deci acolo sa vedetzi lacrimi si sange si zecimale si telefoane, pupa-v-ash...

Grafic


Tabel. Diferente


Profil pe varste


:p

25 comentarii:

Turambar spunea...

Mersi, doamna! Multumesc si pentru incurajari, si pentru aprecieri :)

vera spunea...

Bravo!

Acu, sa te folosesc: unde gasesc o analiza demografica a votului acesta? Please. Thanks.

Turambar spunea...

Pai chiar aici, ai niste serpisori de evolutii pe varsta.

More later. Dar, dupa cum stim, varsta este unul din principalii determinanti de vot.

Unknown spunea...

bravo, mon cher :)

Turambar spunea...

Mersi, Mihnea :) :friends:

Leo spunea...

Cam la limita erorile la PNL, UDMR si PRM... mai ales ca marja ar trebui sa fie mai mica pe acolo

Cat despre EBA, probabil ca unii dintre baietii PDL nu au mai recunoscut nici la iesirea de la urne cu cine au votat ;) si chiar se pupa

in rest, daca voi si concurenta nu ati schimbat fundamental metodologia fata de 2008, atunci ar trebui sa incepem sa tipam rau de tot :(

Turambar spunea...

Pai ar cam trebui, Leo, ar cam trebui sa incepeti sa tipati. Pentru ca metodologia nu prea ai cum sa o schimbi.

In privinta marjei, no offence meant, esti un pic cam carcotas. Suntem bine. Within the marge of error. Except PRM, of course, unde intervine un fenomen binecunoscut si documentat: spirala tacerii.

cdmitroi spunea...

Salut Turin,
Pe mine ma depasesc toate cifrele astea si nu stiu la ce ar fi bune. Oare toate procentele imi fac viata mai roza??? ei bine, la ultimele alegeri, li sa frant despre voturile noastre si am revazut FSN-u, iar acu, culmea inculturii romanesti se duce glont la Uniune sa pape ciolane, sa trimita bani acasa pentru binili lor.
Alegerile astea mediatice imi provoaca sila.
Oricum, nu mi-ai inselat asteptarile ca vei fi la obiect cu sondajili.
toate bune
cdmitroi-antisocialu

Leo spunea...

ei... nu te supara... un pic de carcoteala merge acolo... ca nu e rautacioasa... si stii ce spun
:P

Turambar spunea...

@ Catalin: Noi suntem doar metrii care masoara, coane. Nu suntem responsabili de moralitatea sau de profesionalismul celor pe care ii masuram. Este ca la biologi: daca studiezi comportamentul hienelor in natura, asta nu inseamna ca trebuie sa mori de dragul lor.

@ Leo: nema problema, brati moi. Doar ca sunt unii care se agata de fiecare chichitza sa dea la picioare (don't get me wrong: nu tu; altii), si atunci trebuie sugrumatzi de tineri, din fasha :). Mama lor de denigratori ai sondajelor :/

Leo spunea...

Felicitari!
cred ca ar fi foarte interesant sa ne uitam si la niste exist-poll-uri de pe afara, apropo de cat de "specialisti" sunt altii si apoi sa mai comentam... dar mai incolo un pic.
;)

si inca un motiv de urlete:
13.3% din voturi au fost pe liste suplimentare...
in noiembrie 2004, in turul I, cand cu autobuziada, "doar" 11.6% (doar 8.1% in turul II)...

Turambar spunea...

Si in alte tari? Faina ideea. Daca ai date, most obliged.

"Exist poll"? Fain slip of the tongue. Cu permisiunea ta, o sa-l folosesc :)

Autobuze? Pai atunci nu mergea, ca trebuia sa votezi la sectia ta de votare. Dar sa stii ca voturile se pot fura si in alte feluri. Doar exista materiale educationale pe aceasta tema, nu?

:)

Leo spunea...

Irlanda...
http://www.rte.ie/news/elections/exitpoll.pdf

mai sunt niste referiri si pe aici
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/5470726/European-elections-2009-far-Right-makes-gains-across-Europe.html

si aici
http://online.wsj.com/article/SB124444700376593655.html?mod=googlenews_wsj

google sa traiasca... dar mai tre sa asteptam un pic si rezultatele oficiale...

iar despre autobuze... poate ma insel, dar asa imi spune memoria... parca imi aduc aminte si de o polemica cu privire la marimea sectiilor de vot si apetenta pentru liste suplimentare

Turambar spunea...

Txs, mate. Much obliged.

Leo spunea...

ala din Irlanda e mai complicat... au si un sistem de vot ciudat

dar in Ungaria se pare ca au dat-o rau in bara
http://www.eubusiness.com/news-eu/1244399522.4
comparativ cu partielele
http://www.elections2009-results.eu/ro/hungary_ro.html

parvan spunea...

Felicitari dragilor. Chiar ati fost buni.

PS: apropo de "Au furat cam la fel, si iete ca s-a anulat." ... vezi ... d'aia-i mai complicat pe colegii ... ca nu mai stii daca si ce se anuleaza :) . Oricum ... inca un motiv temeinic pentru voturile pe liste ... asta daca nu cumva nevoia de liste a independentei ... a lamurit deja problema :)

PS2: daca zici ca mai revii cu demografice, si tot ai excelul in fata ... pune te rog si total votanti pe graficul cu mediile mobile.

Turambar spunea...

Mersi pt vorbele bune, Cristi. De data asta nu a mai avut nimeni nimic de comentat, dupa cum ai vazut.

Total votanti? Presupun ca te gandesti la total votanti per varsta (inclusiv afinitati de participare la vot) - cum am mai pus si alta data. Nu, nu am uitat. Dar nu in seara asta. Acum sunt rupt. :(

Noapte buna!

Sorin Camner spunea...

De s-ar putea explica de ce unii adepti ai unui oarece partid au votat cu altul. Eu, de exemplu, care am votat din '90 pana acu' numai cu ai mei, de data asta am votat cu altii...

Te vedem pe 25 la ProspectArt? Asta ca sa schimb registrul. Toate cele bune.

vera spunea...

Eu vreau sa stiu cite dintre voturile pentru UDMR vin din afara arealului de locuire maghiara. Sint sigura ca una dintre formele de protest al votului romanesc a fost vot pentru UDMR si cred ca asta explica diferenta dintre 5-6% si aproape 9% cit au luat. Asta si disciplina la vot a populatiei maghiare, evident. Chiar aici, in casuta ta, am aflat de unul dintre aceste voturi: Roxana Iordache. Si mai stiu si eu insami citiva, la Bucuresti.
Adica, ma lasi cu UDMRul a cules roadele campaniei excelente pe care a facut-o. A cules roadele scirbei romanilor. Care nu stiu ce scirbe au devenit majoritatea UDMRistilor.

Radu spunea...

Vera,

Am mai citit undeva teoria asta, a votului romanesc pentru UDMR care explica diferenta dintre 9% vot si 6% pondere in populatie. Din punctul meu de vedere e o interpretare nu tocmai corecta, diferenta provenind in primul rand din prezenta la vot mai ridicata in randul maghiarilor. Pentru ei (maghiarii din RO, nu neaparat maghiarii din HU) alegerile europene reprezinta o miza ceva mai mare decat pentru romani deoarece ei vad in institutiile europene un posibil "arbitru favorabil" al relatiei cu statul roman.

Turambar spunea...

@ Bujold: Deci gata, te-ai saturat de aia vechi, nu? :)

ProspectArt? Din pacate, pe 25 sunt la Amsterdam, la AC / DC. Next time, mate :/ Mersi pt invitatie, oricum. Voi face totu tovarashi sa vin data viitoare :)

@ Vera & Radu: Doamnelor, relax. Radu are dreptate.

Exit Poll CCSB --> baza SPSS --> cross voturi UDRM, defalcare pe etnie. cells = row.

Maghiari: 95.3%. Romani 3.9%. Deci mai putin de 4% din voturile UDMR sunt de la romani.

Hai si pe dos: cati din romani au votat cu UDMR? cells = column

0.5%

Deci practic nada. niente. nobody. Deci nu se pune. Deci Radu le zice bine: ungurii au fost constiinciosi si disciplinati si au mers la vot in mult mai mare masura decat romanii sau decat tiganii.

vera spunea...

Bine. Te cred, evident.
Cu Relax, mai greu, miine apare in presa textul despre dosarele de securitate ale lui tata si ale noastre (eu, fratele meu, mama, etc.)

Vova spunea...

In primul rand felicitari. Multe felicitari. Sa spun asa, sa moara mama, chiar ati fost buni!
In aldoile rand , vreau si eu sa le aduc aminte tutoror "comentatorilor", ca celalalt institut care a dat toate partidele in marja cu o saptamana inainte de alegeri a fost Avangarde. Institutul ala al lui Pieleanu, de zic toti ca face sondaje tip fast food, ca e al PSD-ului, ba al PNL-ului. Eu zic ca e al romanilor domne'. Si daca mai aud antipatici gen buble sau altii cu expresii tip sondaj "fast food" tot le sparg capul cu un operator care doarme prin gari pentru a ajunge in toate punctele.
Felicitari inca odata si sper sa o tineti tot asa!

Anonim spunea...

CCSB cu rosu, INSOMAR cu portocaliu, BEC e omu' negru ... nice touch, felicitari!

Turambar spunea...

@ Vera: :/

@ Vova: Mersi pt aprecieri. Ne citeste concurentza, domnule... :)

@ Anonim: Puterea simbolisticii colorale, ca sa spun asa. Ti'a placut, da?

:p