sâmbătă, 13 iunie 2009

Biologia cauzeaza politichia

A auzit cineva dintre Dvs. de Mautam? Nu, mersi fain, nici eu n-am servit pana acum.

E vorba despre un fenomen natural periodic, dar rar, o data la 48 de ani, deci cum ar veni de doua ori pe secol. E vorba despre inflorirea brusca si masiva a padurilor de bambus dintr-o zona din nordul Indiei. Care produce al naibii de multe seminte. Care atrage si creste al naibii de multi sobolani. Care, o data ce au terminat de halit semintele de bambus, se indreapta spre recoltele oamenilor de pe camp si le halesc si pe acelea. Si uite asa foamete. Si uite asa razmerita si alte intorlocari sociale neplacute. Si uite asa buba la politica.

Dar mai bine sa citam din acesti clasici ai cunoasterii stirbe si populare, din aceasta pricepere sociala difuza, din acest copil al Web 2.0, din Wikipedia:

Mautam (Mizo, ’bamboo death’; also spelt mautaam) is a cyclic ecological phenomenon that occurs every 48 years in the northeastern Indian states of Mizoram and Manipur which are thirty percent covered by wild bamboo forests. At this time, Melocanna baccifera, a species of bamboo, flowers at one time across a wide range, followed invariably by a plague of Black Rats which multiply in response to the temporary windfall of seeds; they subsequently turn to forage on stored grain, which in turn causes devastating famine.

In the past, famines caused by this phenomenon have played a significant part in shaping the region's political history. The most recent spate of flowering, on the bamboo species' genetically-linked timetable, began in May 2006, and the state government and the Indian Army are attempting to prevent a famine.





Alt articol aici. De fapt, e plin Internet-ul de info relevanta despre acest fenomen. Internet, stapan al lumii si a toate cate sunt...

Fascinanta ecologia asta si biologia si etologia si geologia si geografia si stiintele naturii, nu-i asa? Aveau dreptate stramosii nostri cand concoctau perle de intelepciune anonima cu autor necunoscut: Omul cat traieste invata, mai draga stimati cititori de rit isteric, hedonistic si internetical.

:/


2 comentarii:

vera spunea...

Da mi s-a luat o mare greutate de pe inima. De-acu nu mai sint redusa la plicticosul 'du-te dracu'. Am 'lovi-te-ar Mautamu'. Merci si gratitudine vejnica.

GentleArsonist spunea...

mai intotdeauna politichia urmeaza biologia. Fie ea si cea umana :)

Nasul (e cu 's' nu cu 'sh') Cleopatrei e un foarte bun exemplu :p