miercuri, 6 mai 2009

Vin alegerile!



11 comentarii:

CP_away spunea...

da' greu se mai incarca poza aia.

voi ati participat la CSOP sau cine? :)
sorry daca sunt la capitolul confuzii, dar eu mi's departee..

[D][S][N] spunea...

concurs:
http://dragossorinnicula.wordpress.com/2009/04/30/sotia-presedintelui/

oceania spunea...

da, vin alegerile si iar imi voi pune intrebarea : da' eu cu cine votez?

Turambar spunea...

@ CP_away: Nope. Incurci acronimele. Noi suntem CCSB, aia pe care ii injura cealalalta parte a mlastinii politice. Noi suntem nenorocitii lui Felix. CSOP sunt altii: nenorocitii lu' PD-L. A nu se confunda cu CURS, nenorocitzii lu' Marinaru.

Simplu, nu? Totzi nishte nenorocitzi, ashtia cu sondajele lor. Ma si intreb de ce naiba le mai citeste lumea cifrele alea cu care manipuleaza constiintele curate ale daco-romanilor din spatiul carpato-danubiano-pontic.

:) :p

@ DSN: Txs for this shameless self-promo. :p

@ Oceania: Cum cu cine votezi? Cu cine itzi zice cifrele din sondajele nenorocitzilor de la institutele de sondare care manipuleaza biata tzarishoara. Cum cu cine votezi? Cu aia care sunt la distantza de 0,73 puncte procentuale de ceilaltzi. Vezi cum te'am influentzat? Vezi ce nenorocitzi suntem? Vezi cum am castigat un vot pentru mogul / marinar / patibular?

Tz tz tz. Ce oameni, dom'le. Ce sondaje. Si mai pun si poze maaaaari de tot sa'si ilustreze nemernicia profesionala, sa ne ocupe noua banda pe telefonul mobil cu care ne dam pe bloguri.

:p

Anonim spunea...

Orice ai zice....nu poti nici tu explica diferenta dintre CURS si CSOP in cazul pdl...e prea batatoare la ochi....cum sa ai, in aceste conditii, incredere in sociologi; daca voi nu va faceti ordine in propria ograda, nu ne cereti noua sa avem incredere in voi...nu ca n-am avea...dar, nu ne cereti acest lucru...
In alta ordine de idei, inteleg ca in sondajul CCSB (cu litere mari) diferenta pdl vs. psd+pc ar fi de 0,73%...adica, deduc eu, a rezultat facut media intre datele din sondajele CURS si CSOP...va fi interesant de vazut care va fi diferenta intre datele din sondajul in care ati aplicat metoda CATI si ultimul face to face (chiar daca perioadele de sondare difera, acestea sunt foarte apropiate)...cred ca la Eba e cea mai mare diferenta, in sensul ca in CATI statea mult mai bine...n-am inteles prea bine, care sondaj te-a deranjat...cel de la CURS sau cel de la CSOP...apropos, am scris deja de 103 ori la tabla...nu mai pot...

Turambar spunea...

0.73 a fost o cifra avansata din spontaneitatea mintii mele intunecate de sociolog nemernic care nu'si face ordine in propria ograda a concurentzei si a relatziei cu nishte clientzi fooooarte interesanti si cu multa personalitate. Puteam la fel de bine sa scriu 4,37 sau 19,24. Pune tu ce cifra vrei, pt ca oricum nu obtii cifre de la mine. Sondajul facut recent nu e decat pt client. Punct.

Si de la capat.

Nu sta in vointza, dorintza si putirintza mea sa explic diferentzele dintre sondajele concurentzei. Mai ales cand, daca bagi un ochi mai grijuliu in ele, itzi potzi da seama ca e posibil sa nici nu fie diferentze, daca iei in considerare perioada diferita in care au fost realizate, marjele inerente de eroare (care, ATENTIE! trebuie insumate pt a judeca diferenta dintre cifre - mama voastra de aritmeticieni care ignoratzi acest aspect elementar) cat si faptul ca listele de candidatzi sunt slightly different (ce cauta Oprescu si Jiji pe lista la CSOP? ai? aud?)

Tz tz tz. Ce oameni. Ce caractere. Ce metodologi. Intr'o zi va trebui sa scriu articolashul ala despre tipurile de erori in sondaje: albe, gri si negre.

:/

Turambar spunea...

A, era sa uit: cuuum, nu a spus nimeni ceva critic si acru si tzafnoso-jurnalistic la adresa volumului de esantionare al CSOP? Cuuum? Nenorocitzii au facut doar pe 800 de cazuri si voi va luatzi dupa ei? Cuuum? Pai voi stiti ca cifrele nu e bune, nu poate sa fie bune DOAR pe 800 de cazuri? Cuuum? Ce sogiologi suntetzi voi care facetzi sondaje doar pe 800 de cazuri, ca nu mai e sondajul reprezentativ?

Pentru a nu crea confuzii: toate aceste argumente au fost folosite, cu ceva timp in urma, impotriva noastra, a nenorocitilor de la CCSB, cand am facut un sondaj similar, DOAR pe 800 de cazuri. Toate aceste laturi ne'au fost aruncate in cap pentru a ne decredibiliza si umple de flegme jurnalistice si partinice, pentru ca eram nenorocitii lui Felix.

Insa adevarul este unul mult mai simplu si mai prozaic: diferenta de exactitate dintre un esantion de 800 si unul de 1000 de cazuri este una marginala (de la 3.2 la 3.5 marja de eroare). Reprezentativitatea unui esantion nu are de'a face atat de mult cu volumul sau, cat cu structura constructiei / selectiei sale. Pot foarte usor sa'ti construiesc un esantion de zece mii de oameni care sa fie total nereprezentativ, cum la fel de bine pot sa'ti construiesc un esantion reprezentativ de 100 de persoane.

Toate aceste acuze sunt aduse de cei care nu stiu statistica matematica, de cei care se grabesc sa sara la concluzii degraba varsatorii de sange si care judeca validitatea unor rezultate dupa lungimea mustatzii si dupa alte criterii fara relevantza metodologica.

Deci ramane cum am stabilit. Noi suntem niste nenorociti, voi stiti sa faceti sondaje mult mai bine decat noi, dar nu stiu cum naiba se face ca mereu, dar mereu veniti inapoi la galeata cu laturi de cifre manipulate sa mai dati un ochi pe'acolo, sa vedetzi ce mai scornesc nenorocitii astia cu sondajele lor.

Tz tz tz. Ce oameni. Ce jurnalisti. Ce politicieni. Ce talk showuri. Ce forumisti. Ce caractere.

:/

Anonim spunea...

Jiji aparea si la CURS...doar Oprescu nu aparea...dar, asta inseamna ca daca nu aparea Oprescu, la CSOP, Basescu mai putea culege 1-2%...la fel in cazul lui Jiji....cea ce il putea duce la 42-43%...or, e cam mare cifra...clientul care a comandat sondajul CCSB e psd+pc sau unul di apropiatii lor...nu o spun ca un repros, ci doar ca o stare de fapt...altfel spus, daca le convine, il vor publica, daca nu le convine, nu il vor publica...asa fac toti...simplu...toti sociologii formati o casta si e problema voastra, in ansamblu, cum va faceti imaginea...in rest, numai de bine...

Turambar spunea...

Ca si cifrele, si clientul e confidentzial.

Te rog nu pune pe seama si in responsabilitatea noastra strategia de comunicare a rezultatelor. E de la ei, nu de la noi. Clientii comunica rezultatele sondajelor in functie de interesele lor.

Casta? Vai de mamitzica mamicii tale si a mele si a noastre. Habar n'ai ce vorbeshti matale acolo. Casta? Ha. Ma faci sa rad si sa ma inec cu mancarea si cu cafeaua.

Ha. Auzi tu: casta. Si mai zice lumea ca noi suntem naivi...

Tz tz tz. Ce nepricepere interpretativa.

:/

vera spunea...

turambar - oare 'casta' inseamna 'breasla'? Guild? de ce imi suna - in fraza anonima - ca si cum ar avea o nuantza pejorativa?
In fine, am vrut sa mai vad ce aduce momentul electoral si m-am linistit - e ca la alegerile precedente: ei te intreaba, tu zici ca doar clientu', ei te ataca, tu te razvratesti si ii improsti cu una si alta, tonul e acelasi, tout va bien. La bulivar, birjar!

Turambar spunea...

Casta = grup in care apartenenta se face nu prin selectie meritocrata, in care se intra greu si care isi apara drepturile cu orice mijloace.

Asta asta, din putzul gandirii spontane. Hai sa vedem ce spun dictionarele:

http://dictionary.reference.com/dic?q=caste&search=search

Sociology.
a. an endogamous and hereditary social group limited to persons of the same rank, occupation, economic position, etc., and having mores distinguishing it from other such groups.
b. any rigid system of social distinctions.

===== sau ========

Caste has come to mean a group of persons set apart by economic, social, religious, legal, or political criteria, such as occupation, status, religious denomination, legal privilege, skin color, or some other physical characteristic. Members of a caste tend to associate among themselves and rarely marry outside the caste. Castes are more socially separate from each other than are social classes.
Deci accentul pe separatie, pe transmitere ereditara.

In rest, numai de bine. Cand nu pot sa spun cifre, nu pot sa spun cifre. Iar cu improscatul, fac tot posibilul sa nu adopt aceeasi intensitate a registrului lor lingvistic.

La bulivar, doamna!