marți, 19 mai 2009

Un cuvant pe zi

Mda. Stateam uite chiar acum sa'i multzumesc firoscoasei, elegantei, rafinatei, pretzioasei, intorlocatei si degraba intelectuatei Belle de Jour pentru ca ma incurajeaza. Si am zis "mersi pt imbarbatare".

Si dintr'o data cerul vechilor celtzi mi'a cazut zdrang! in cap. Ce inseamna "a imbarbata"? Pai simplu: "a incuraja", "a sustine". Adica de bine, de putere si vigoare si de sustinere.

Dar in fond si in fond ce inseamna, de unde vine? De la "barbat", nu? Hait, ca ne'am dat dracu de neam misogin. Adica toate cele bune, de intarire, putirintza, curaj si invrednicire, vin de la barbati, de la purtatorii de putza centrala si de muschi si de testosteron agresiv? Iar dinspre partea femeilor chiar nimic nimic? Nici un "a infemeia"? Nici un "a inmuiera" care sa poarte certe valentze si conotatii pozitive al primitivului, misoginului, porcofilului "a imbarbata"?

Tz tz tz. Pardalnica asta de limba romana misogina. De ce "a imbarbata" este de bine, de intarire si putirintza, in schimb "a infemeia" sau "a inmuiera" nu exista pe acelasi palier valoric?

Tz tz tz. Ce limba. Ce popor. Ce filosofie a existentzei intre sexe. Pai cum ramane, mai stimate feministe, cu intzeleptciunea tzaranului roman, cu priceperea filosofica ce razbate din paginile de fluier ale Mioritzei? Cum ramane cu satul romanesc, centrul lumii izvorul de pricepere intr'ale vorbelor de minte si cu minte ale lui Blaga? Pe'un picior de plai, Pe'o gura de rai? Tz tz tz. Femeile astea, care nu contribuie cu nimic la comoara lexicala a limbii romane.

:rofl: Sa te tzii acum jale si suspin. Atacuri de escadrile de bombardiere conceptuale dinspre partea purtatoarelor de intzelepciune luminat-resentimentara.

Daca pana si limba romana nu tzine cu voi, domnitzelor, e nasol. Avetzi de lucru la mentalul si la imaginarul colectiv ale tractoristului roman de rit ciobano-pastoralo-mioritic.

:rofl: again




:p

10 comentarii:

Florin Pîtea spunea...

Pi[*]dos. :)

Turambar spunea...

Cred ca trebuie sa pui neaparat z'ul ala la locul lui, Florine, ca altminteri se citeshte cu totul altceva. Si iese fix pidos decat ce vroiai sa spui.

:)

Belle de Jour spunea...

Esti sigur ca esti misogin?! Tztztztz... ce bine ar fi pentru corasonul tau sa ma lansez acum intr-o argumentatie complicata. Dar eu zic ca esti "bransat" (ca de obicei) la discutiile care au loc chiar acum, cand te blogguiesti, deci esti informat, deci esti interesat:
http://life.hotnews.ro/stiri-life-5717721-mihaela-miroiu-profesor-snspa-discuta-online-peste-3-4-legislaturi-putea-avea-femeie-presedinte.htm
Mai mai...Poftim "incurajarea" (iar nu "imbarbatarea") si aici: Sa ai nervi tari!
P.S.: Pana dupa campanie, normal, ca de obicei.

Turambar spunea...

:) :p Misogin? Cine, eu? Doamne fereshte! Mie imi plac femeile, doamna...

:) :p

Mihaela Miroiu? Neeah. O vorba de danshii inventata. Mie da'mi Mihaela Radulescu, sau Mihaela Mihai, sau, si mai bine si mai bine, Mihaela pur-shi-simplu, aia care ne incanta copilaria la orele 7 seara, cand ne trimitea la culcare cu o bezea...

Ce vremuri. Ce inocentza. Ce paradis pierdut in mlashtina adolescentzei si sexualitatzii si maturitatzii si luptei pentru bani putere glorie si Subaru.

Homo homini lupus, draga doamna care te iei dupe Mihaela Miroiu Saftoiu Gomoiu Academoiu :/

Belle de Jour spunea...

:) Hm...
Oki...
Ca de obicei si ca barbat gandesti atat, dar atat de cauzal, linear incat ma doare capul - fizic, concret.
Dat fiind ca stiu cum o cheama pe femeia aia de o iubesc toti barbatii ("The most (be) loved ...") nu mai zic nimic. Pentru ca dupa ea alergi si matali (ca majoritatea). Asa ca ii las si pe altii, ca de obicei, sa se produca. Sa scrie, sa comenteze, argumenteze. Asta pentru ca a venit, in sfarsit, vara si au loc si dispozitie, zic eu.
Deci, nervi tari!

Anonim spunea...

Pt Miroiu, Saftoiu, Gomoiu
homo homini lupus nu e corect dpdv politic, ar trebui sa fie persona personae lupus sau muier muieri lupus (sau cum o fi corect in latina, ca nu mai tin minte:)
When God invented men, She was oly joking - above mentioned persona would say;)

Turambar spunea...

mulier mulieribum lupus

:p

Anonim spunea...

Draga Domnule Turambar,

Imbarbatarea are legatura cu genu masculin cum are legatura tramvaiul 21 cu NASA.
Daca tot ne intoarcem la origini trebe sa stim ca in aramaica „bar/bat” are intelesul de „fiu/fica” si vor fi imprumutate in ebraica pentru un moment ritualic important Bar/Bat Mitzvah.
Surprize surprize, acelasi cuvant „barbat” este si numele unui instrument muzical persan antic, cu traducerile urmatoare cobza noastra, lauta din Evul mediu occidental si oud-ul arab.
Barbat/Oud-ul arab imprumutat de la persi a atins apogeul in cultura araba din Andaluzia ca instrument pentru muzica sacra. Tot istoric este confirmat ca oud-ul avea valente medicale, teologii arabi au desemnat instrumentul ca fiind util in ridicarea moralului deci era folosit si ca instrument psihologic pentru luptatorii arabi. Cantaretzii cei mai folositi in delectarea nobililor arabi pe front erau sclavele africane. Asa era le ei,imbarbatarea avea un anume specific.
In afara de filiera andaluza, barbatul/oudul ajunge in Europa si prin intermediul cruciatilor, nu stim daca si cu cantaretzele aferente. Asa ca, daca mai vedetzi frun oltean cu cobza, mare atentie! ori are rude in TelAviv ori stie pe de rost versuri din Ibn Kaldun.

PS:Feminismul actual inca reflecta la dilema his-story versus her-story.

Turambar spunea...

Comme on, cut the crap. Asha, cu etimologisme de'astea fonetice dupa ureche, se demonstreaza ca orice se trage din orice.

Uite aici, sfatul medicului profesionist:

Barbat: Lat. barbatus (Puscariu 183, REW 946, CAndrea-Dens 134; Densusianu, GS, II, 314, DAR), cuvant pastrat in limbile romanice (it. barbato, prov. barbat, sp. port. barbado), dar cu sensul etimologic de "om cu barba". Totusi, sensul de "vir" figureaza inca in glose latine si este atestat si in neogr. barbatos > alb. varvat (unii considera nejustificat ca ngr. provine din rom.).

Alexandru Cioranescu, Dictionarul Eimologic al Limbii Romane, pag. 79.

Deci a se scuti Mitica cu astfel de explicatii fanteziste care pun laolalta misterele mesopotamiene, dacii, evreii, olmecii si aztecii si extraterestrii de rit masonic din zona Lituaniei mezozoice. Comme on. Bunul simt si sursele de nadejde, referintele credibile. Ca altminteri nu mai suntem telectuali, ci purtatori de isterisme de tip OTV.

:/

Anonim spunea...

:)
Asa o fi, hehe.