joi, 21 mai 2009

Sa nu uitzi, Darie, sa nu uitzi

"Au ajuns cu CAP-ul la noi prin 1952. M-au fortat sa intru in colectiv. Nu era bine. Au intrat vreo 15 atunci. Eu nu. Am cedat prin 1955 pentru ca ne batea. Imi refacusem turma si ajunsesem pe la suta de oi. Comunistii mi le-au luat si mi-au lasat 10. A fost necaz mare.

Era sa ma despart de femeie atunci, pentru ca nu a fost de acord. M-a inteles pana la urma. Dar nu am avut ce face. M-au luat la militie. M-au batut patru zile si patru nopti. Ne loveau numai cu ranga. Atunci, femeia a fugit in padure. Le spuneam sa imi dea drumul sa imi caut nevasta. Am gasit-o in padure dupa 14 zile
"

Adevarul, joi 21 mai 2009, Cel mai batran roman, cioban pana la 100 de ani

Baaa copii baaa, ba voi astia cu Internetu in vene shi cu Messengerul in codul genetic. Sa nu uitatzi, ba jucatorilor de Doom baaa... Sa nu uitatzi, rasa voastra de copii naivi, ce nenorocitzi au fost in tzara asta shi ce ticaloshi v'au chinuit bunicii, mai Wunderkids mai...

Mama lor de rushi shi de nemernici si de cozi de topor :(





10 comentarii:

ComBo spunea...

Eu stiu pe cineva caruia i-au smuls tot parul din cap sa intre in CAP. Si probabil ca multi au fost omorati pe vremurile alea.

Anonim spunea...

Salut Turin
E bine sa ne stim suferintele bunicilorn e bune ca mai amintim aici despre chinurile suferite de oamenii gospodari care, dupa razboiu au reusit prin munca sa isi refaca viatan vata care mai apoi le-a fost distrusa de cele mai mari putori ale neamului.
Insan copii de azi nu au nici o vina. Vina e tot a parintilor. Cultura poporuli e de asa natura sa nu se implice in educatie. Vorbeam cu aratoru despre sistemul de invatamnt si i-am dat derptate ca de acolo pleaca tot.
La ocna cu putorili.

artistu spunea...

Bine zice ANONIMU de ami sus: PARINTII IS DE VINA, DACA IN MEMORIA COPIILOR NU ISI FAC LOC SI ISTORIILE ASTEA...
Apoi vis-a-vis de bunicii astia si de povestile astea, cred ca doar citindu-le ne putem imagina ce inseamna AMBITIA!

Anonim spunea...

io ash inversa locurile. cozile noastre au facut mai mult rau decit rusii. (nu minimalizez impactul rusilor, doar maximalizez cozile noastre de topor).
un ex. trivial, rusii nu au ajuns la cenzuri absurde in televiziune (mai vedeai o tzitza :P mai vedeai un comportament idiot in filmele lor, o chestie care te facea sa simti o societate "normala". iar romanii mai comunisti decit rusii.

fish

Turambar spunea...

Yup. Avetzi dreptate.

Din fericire, incetul cu incetul lucrurile incep sa se schimbe, dupa cum atzi putut vedea si voi. Lucrurilor incepe sa li se spuna pe nume. A spade is a spade. A communist crime is a communist crime.

Turambar spunea...

@ Fish: Aia cu tzatza mi se pare mie ca este un element de specificitate locala, din cauza bazdacurilor victorian-reprimatoare ale coanei Leana.

Insa in general in toate societatile comuniste (si, mai in general, autoritarian - totalitare), reprimarea si controlul sexualitatii a fost regula. Vezi Foucault. Vezi Michel Tournier. Vezi Erich Fromm. Pt ca sexualitatea inseamna o expresie a libertatii si puterii, a deciziei proprii.

Mama lor... :(

Anonim spunea...

Bunicul din partea mamei nu a fost batut mai mult de o saptamana, ca nu avea decat 12 hectare si era cam neamt. Funny e ca surioara sa dulce era in haina de chiele si nagan coborand prin satele vecine.

Anonim spunea...

no, tocmai ce spuneam, la rusi nu a fost reprimarea asta salbatica de la noi. la ei era tzitza mai expusa.

ok, rusii au avut si alta supapa de rasuflat - intilnirile din bucatarie :) - unde isi adunau niste prieteni buni cu care aveau curaj sa mai discute si chestii gen europa libera. la noi frica a fost mai fricoasa decit la ei.

fish.

daurel spunea...

Drama taranului roman in comunism si dupa comunism - sunt 30 de ani postcomunisti!- n-a fost spusa cu impact suficient. Zaharia Stancu , pentru bani si onoruri, a scis cateva minciuni memorabile. Unii le cred si azi! Familiile NU CUNOSC ADEVARUL, au fost intoxicati cu ideile lui Z. Stancu.Partial si Marin Preda a denaturat. Multumesc.

Turambar spunea...

:) Welcome aboard, mate!

Da, ai dreptate. Propaganda si ideologia mai functioneaza si acum, cel putin partial, in mintile celor care au crescut la scoala pe Zaharia Stancu si pe Marin Preda. Insidios, cuvintele lucreaza chiar si acum.

Mama lor de comunisti... :(