miercuri, 1 aprilie 2009

God is a fractal

Vestea cea buna, evanghelia: Da, lumea e determinista. Chiar si la nivel cuantic. Jos cu probabilitatile! Traiasca linia fin trasa, dar implacabil de riguros. Fara fuzzy, fara poate, fara aproximativ. Dureros de clar, precum ochiul profetului.

Vestea cea proasta, stiintifica: Da, o fi ea determinista, dar e infinit de complicata. Setul de invarianti este un fractal. E linia fin trasa, dar infinit de complicat intricata.

Deci, copii, n'avem microscopu suficient de puternic. Si nici n'o sa'l avem vreodata. Ne'ar trebui un microscop infinit de puternic. Carele va sa zica caci nu se poate. Da, trairistii din anii 70 care incercau sa imbine zenul cu fizica au, intr'un fel, dreptate. Dar au dreptate degeaba.

In rest, ramane cum am stabilit: apocalipsa, maica. Ducetzi'va sa cumparatzi lanterne si lasatzi dracu' fractalii care nu ajuta la nimic. Vine furtuna solara si o sa muritzi, baaaa, o sa muritzi cu totzii. (Nu noi: noi ne ducem la Telega si taiem gaina din copac.)

:)

Articolul aici, tot in The New Scientist: Can fractals make sense of the quantum world?. Pentru cine are ficat sa'l citeasca pana la capat, si sa si intzeleaga ceva. Rog a se auto-ecsclude din actul volitivo-cognitiv inutil pe totzi acei nasoi care este interesatzi doar de sondaje si de politica. Va shtitzi voi care, mama voastra de stralucitori. Dane, te rog sa ma ajutzi sa facem selectzia. With extreme prejudice... :p



:p

7 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Sa studiem fraticule.

Turambar spunea...

Nuuu! NU! Greshit! Nu trebuie sa studiezi. Trebuie sa crezi! Dane, itzi pui mantuirea in primejdie, Dane! Ai grija ce faci cu mantuirea ta, ca atarna intr'un fir de fractal...

Tz tz tz. Ce oameni de shtiintza. Ce caractere. Ce carcotashi! Una doua: sa studiem. Sa cercetam. Pai cum mai ajungem noi, Dane, la Dumnezeu cu studiul asta? Pai nu scrie la ca... pardon, la Carte, Dane: crede si nu cerceta?

Tz tz tz. Scepticilor...

:rofl:

default spunea...

adica niste cercuri concentrice atat la nivel micro cat si la nivel macro, iar ce nu este destul de cerc sa se concentrizeze este exclus din sistem ?P!!11

Turambar spunea...

Neah. Tot ce nu este cerc e batut cu ciocanul pana declara in scris ca este cerc, ca mamica lui a fost cerc, tot neamul lui a fost cerc si ca, in consecinta, ishi recunoashte vinovatzia si'i pare rau.

11. doi doi. zero zero. fractal fractal.

default spunea...

adica daca nu e cerc nu exista

Turambar spunea...

Nope. Greshit. Vad ca nu tz'ai facut cum trebuie temele la Stalinism aplicat. Daca nu e cerc, il ajutam noi sa fie. Cu ciocanul.

default spunea...

aham deci pana la urma nu exista decat cercuri sau cercuri in devenire