miercuri, 22 aprilie 2009

Best Of. Brana Aeriana

De ceva timp, una din postarile constant vizitate pe acest blog este cea cu poze de pe Brana Aeriana, traseul acela fain din Muntii Bucegi, unde se avanta vulturii, muntzomanii si chiar si de'alde Turambar cu Sorin si cu Silvian.

Intamplarea fericita face ca aceasta postare sa imi fie si mie foarte draga, atat pentru subiectul sau (natura, munti, plante, flori, stanca, bolovani si copaci), cat si pentru faptul ca am cam muncit sa il pun pe picioare, fiind unul dintre cele mai laborioase chestii care le'am pigulit in acest loc blogosferic de curat meshteshug de bibileala si de pierdere frumoasa de timp si nervi.

Drept pentru care, stiind ca doar unii dintre voi mai ajung sa citeasca acest post, fiind scufundat intr'un noian de alte chestii mai mult sau mai putzin inutile, superficiale si pline de glande mamare grosier expuse vederii, m'am gandit sa'l scot de la naftalina, sa'l scutur de praful celor 8 luni trecute de atunci si sa vi'l propun spre (re)vedere, cu tot cu denumiri pretentzioase de plante in limba latina si cu nori si cu ceatza si cu multe multe flori.

Acolo, sus...

Continui seria cu fotografii din Brâna Aeriană. De data asta, cu accent pe plantele de munte (mostly flori). Din când în când, mai veți vedea și mutre, burți, stânci, lanțuri și alte peisaje. Însă acest post este dedicat buruienilor. Ce fel de plante puteți găsi în abruptul Bucegilor, prin hățișurile de văi, vâlcele și pereți de sub Crucea Caraimanului, în zona Refugiului Coștila și mai sus.

Fotografiile au fost făcute acum aproximativ o lună, într-o tură de o zi cu Sorin și cu Silvian, pe traseul care urcă din Bușteni la Refugiul Coștila și de acolo în sus pe Vâlcelul Pietros (dacă nu mă înșel; sper să fi ținut corect minte, că sunt vreo trei vâlceluri prin zona aia: Stâncos, al Policandrului, Pietros), până la Brâna Aeriană, sub minunăția aia de hău care este Peretele Coștilei, pe urmă în sus pe Creasta Văii Albe până la Hornul lui Gelepeanu și de acolo pe Platoul Bucegilor, cu coborâre pe Jepi, că nu mai era neam de telecabină la ora nouă seara :), ca să ne facem picioarele pulbere și să strângem din fund să nu ne întâlnim cu ursul noaptea prin pădure, că au proliferat în ultimul timp ceva de groază. Într-o altă zi, într-o altă viață, voi scrie și raportul de tură, cum vă tot ameninț. Sper să îmi aduc aminte...

Cu scuzele anticipate acolo unde pozele sunt blurate sau arse. Fie de la lumină (era o lumină difuză, lăptoasă, de la ceață, care i-a făcut probleme și lui Silvian, cu ditamai namila sa de aparat foto semi-profi), fie de la aparat (un telefon, performant, într'adevăr, dar totuși un telefon).

De asemenea, cu scuzele de rigoare pentru multele plante cărora nu le știu numele. Deși îmi place sportul ăsta, recunosc că mai am mult până departe, și multe căsuțe sunt goale în mintea mea. Rog biologii și munțomanii cu memorie de elefant să fie îngăduitori. Nu e nimeni perfect pe lumea asta, și n'am timp să caut să descopăr cum se numesc toate. Mulțumesc anticipat tuturor celor care mă pot ajuta în această privință, să putem să completăm golurile din lista de nume de plante.

Sparg seria în două. Prima parte, postul de acum, din zona de jos, a văilor, a pădurii, a umezelii, a ceței și a urcușului. Următorul post va fi din zona stâncii, a golului alpin. Plante diferite, ochi diferiți. Și multe Albișoare. O să vedeți... :)

Without much ado: enjoy.


Fag (Fagus sylvatica) cu iască (Fomes fomentarius)


Nu știu. Din neamul nalbei?


Nu știu. Frumoasă e…


Floarea miresei (Spiraea x vanhouttei)


Scoruș (Sorbus domestica)


Piciorul cocoșului (Ranunculus repens)


Floarea miresei și zmeură (Rubus idaeus)


Măceș (Rosa canina)


Măceș și floarea miresei


Măceș


Floarea miresei și măceș


Nu știu. Din neamul salciei?


Junglă de Bucegi


Nu știu. Din neamul dudaiului?


Zadă (Larix decidua)


Floarea miresei


Copaci. Zadă, scoruș, molid


Piciorul cocoșului


Nu știu. Frumos e…


Zadă perpendiculară


Valea Coștilei. Jos, lângă Refugiul Coștila


Arin (Alnus viridis)


Laptele cucului (Euphorbia helioscopia)


Anemonă și laptele cucului


Anemonă (Anemone narcissiflora)


Pui de arin


Pui de paltin (Acer pseudoplatanus)


Nu știu. Alt fel de floare albă


Smeură


Ciuline (Cirsium)


Bulbuci de munte (Trollius europaeus)


Crin de pădure (Lilium martagon)


Ghințura galbenă (Gentiana lutea)


Floare albă și smeură


Lanțul lung


Nu știu


Saxifragă (Ranunculus glacialis)


Zadă


Lanț


Zadă cu Sorin


Fluture în comă. Sau doar se făcea, mama lui…


Fluture cu Silvian și burtă și mustăți


Cimbrișor (Thymus serpyllum).
Parfumat mai e…



Albăstrea (Centaurea montana)



Albăstrea. Frumoasă e…


Nu știu. Din neamul rapiței?


Nu știu. Din neamul orhideelor


Saxifragă


Sângele voinicului (Nigritella nigra / rubra).
Frumoasă și parfumată e…



Sângele voinicului, ciuboțica cucului și saxifragă


Floare de colț. Frumoasă e…


Floare de colț (Leontopodium alpinum)


Ceață verticală. Trudging thru the mist upwards


:)

6 comentarii:

Anonim spunea...

off: mi-e si rushine sa poluez mediul cu topicul asta, dar cum stiu ca te intereseaza si am cam purtat ceva discutzii pe tema: http://www.energybulletin.net/node/48677

finix spunea...

Fabuloase imagini, mulţumesc.

P.S.: Ai grijă cu burta aia pe-acolo să nu strici echilibrul şi aşa precar al biosferei. :P

Turambar spunea...

Burta? Unde? Cum? Cine? Nu eu. Poate ala cu mustatza. Dar nu eu. Nu, nu...

:) :p

CP_away spunea...

misto, misto de tot. eh, cand oi mai ajunge si eu prin Romania, daramite pe acolo... :(

mackerelfish spunea...

orchis mascula? am mai oscilat şi pe la dactylorhiza, dar cred că a).

mackerelfish spunea...

iar nalba ta cred că e un geranium. mai studiem.