miercuri, 25 martie 2009

Tranzitia demografica in Romania

Nu mai descoperim apa calda. S'a tot scris despre subiect.

Despre felul in care populatia lumii creste din ce in ce mai mult, riscand sa rupa baierile suportabilitatii de resurse ale Pamantului, stim cu totii ca s'a scris pana la saturatie. Nici macar nu mai dau linkuri. Ia uitatzi, de'o pilda, aici pogon de References, ca sa fiu populist si low level si sa incep cu Wikipedia. Sau cititi, de exemplu, acest material, for the taste of things to come.

Despre felul in care, insa, multe tari, pe masura ce devin mai prospere si mai moderne, tind sa'si incetineasca aceasta crestere demografica, ba chiar sa o ia si la vale, la fel: s'a scris mult de tot. Puteti vedea prognoze demografice si pe Eurostat, si la UN World Population (pagina de date aici), si la USA Census Bureau (uite aici, de exemplu, evolutia piramidei de varsta a populatiei din Romania in anii care vin). Si, cu siguranta, in multe multe multe alte locuri (inclusiv CIA, ca tot stiu ca va datzi in vant dupa conspiratzii conspirative, mai draga mai).

Despre cum aceste evolutii demografice sunt agregate teoretic in conceptul de tranzitie demografica, prin care populatiile trec de la o combinatie de natalitate si mortalitate ridicata la una de natalitate si mortalitate scazuta, pe masura ce se desfasoara procesul de modernizare si industrializare si urbanizare, gasiti peste tot pe net. Puteti incepe de pe Wikipedia, bunintzeles. Dar articole, repet, sunt galore. Iata, de exemplu, o prezentare grafica bine facuta a sa, courtesy of Geography All The Way (daca va duceti acolo, are si un filmulet):



Despre procesul de tranzitie demografica in Romania, insa, si despre felul in care Decretul din 1967, interventia de tip inginerie sociala care interzicea avortul, a incercat sa modifice evolutiile demografice in perioada comunista, parca s'a scris mai putin.

Evident, il avem pe prof. Vasile Ghetau, somitatea noastra in materie de demografie, cel care de zeci de ani cu asta se ocupa. Avem de asemenea puternica resursa pusa la dispozitie de UNFPA. Va recomand cu caldura sa cititi, sau macar sa rasfoiti, urmatoarele materiale:

- Declinul demografic si Viitorul populatiei Romaniei (materialul profesorului Vasile Ghetau care spune totul si care itzi ridica parul de pe spinare de ingrijorare)
- Cartea Verde a Populatiei
- Populatia: Definitii si indicatori (scurt si bine scris; o introducere in termenii de baza ai demografiei; material foarte util)

Pe ftp-ul ala mai gasiti si alte resurse de cunoastere. Cu putzintica rabdare si dorintza de luminare la creer, devenitzi doctori in demografie in doi timpi shi trei mishcari de mouse. (Well, on second thought: daca nu doctori, macar asistente medicale...)

La care, dupa atata avalansha de date, mai vin si eu cu trei grafice. Umila'mi contributzie de grafice colorate in negru shi roshu. Mai ales in roshu, ca sa intre scumpii mei prieteni de dujmani conspiratzionishti la idei shi sa dea in fiert ce cripto-comunist sunt eu si ce nenorocit si... Ma rog, o lasam pentru alta data. Same place, same time. Early in the morning.

Deci va roaga cripto-comunistu de Turambar sa va uitatzi pe ele, sa le citziti, sa le vizualizati, sa le intzelegetzi. Shi sa nu fugitzi din tzara, ci sa va ducetzi repejor in dormitor, sa facetzi ce trebuie facut. Do the right thing. In doi, bre, nu in unul. S'a auzit, Ipo? Las'o dracului de copilareala si de matzaflureala si de crescut pisici! Insoara'te, bre, si pune dracu' mana, bre, shi alte partzi ale corpului din dotare, bre, sa faci si tu acolo nishte pisoi de om, sa tzi se duca numele shi neamu shi genele, bre. Shi sa aiba, bre, cine sa'tz care coshciugu, bre, peste timp si spatziu, bre. De'acasa pan' la capela si de'acolo pan' la groapa, bre.

Buuun. Deci, Ipo, ramane cum am stabilit. Dormitor covor motor. In rest, spor la citit materiale si grafice si vorbe si linii negre shi roshii.

Asta asha, ca sa va starnesc interesul, celor care nu stiati de subiect. Si ca sa va aduc inca o data aminte ce ne asteapta, celor care deja stiati.

Deci ne vedem in 2050, la pensie, tovarashi camarazi. Intr'o tara plina de boshorogi, catzi om mai ramane pana atunci. Intr'o tzara cu din ce in ce mai putzini copii, pentru ca in momentul de fatza din ce in ce mai multa lume creshte caini shi pisici (Ipo, marsh la cautat gagici, fitzi'ar pisica naibii sa'tz fie!). Intr'o tzara cu o compozitzie etnica puternic diferita de cea de acum (ca sa fiu politically correct si sa nu incep sa spun nume shi epitete shi atribute).

Intr'o tzara, mai tovarashi camarazi. Cat o mai ramane din ea, mama ei de tzarishoara penei mele de sociolog...

:(

Evolutia populatiei Romaniei, 1930 - 2050


Sporul natural al populatiei Romaniei, 1860 - 2050
PS: pana prin 1920 am interpolat niste valori, ca sa se vada liniile mai bine


Rata totala de fertilitate, Romania, 1920 - 2050



:(

20 comentarii:

vlllad spunea...

Nu e nicio problema. O sa vina imigranti, o parte o sa se asimileze, alta o sa se izoleze, o sa apara Chinatownuri si mici Angole. Or sa invete limba romana. Se rezolva. SUA a reusit sa integreze si irlandezi (v. Gangs of New York), si italieni (un pic de mafie, care a disparut), si polonezi (The Polish Peasant anyone) si africani. La inceput majoritarii s-au temut ca li se fura tara. Dar incet incet s-au integrat mare parte din ei. Acum au probleme cu mexicanii, dar se rezolva si asta. Etzioni cel putin e linistit (Societatea monocroma). Cred ca si la noi va fi la fel. Daca nu vrea omu sa faca copii n-o sa faca, indiferent cate programe si interdictii ii torni.

Turambar spunea...

Mda. Stiu. Cand natura nu te mai ajuta la putirintza, recurgi la migratzie, cat mai controlata posibil. Stiu. Si America, si Canada, si Australia, si UK din astra traiesc, nu? Dar ele au un program in cap. Au constientizat vulnerabilitatea sociala de mai mult timp si au luat masuri (sa facem totul, tovarashi... tzepele sa fie din lemn de prun, sa se potriveasca cu clima si ambientu)

Stiu. Insa si imigratzia, dupa cum cu sigurantza stii, cam ridica probleme. De adaptare, de empatie / simpatie si alte tensiuni etnice shi rasiste. Cu cat diferentzialul cultural este mai ridicat, cu atat asimiliarea / aculturarea / acomodarea este mai sortita esecului. Vezi marocanii in Frantza. Sau turcii in Germania. Sau cei care pun bombitze prin metroul din Londra, ca tot da lumea exemplu Marea Britanie de succes in aceasta privintza.

Deci lucrurile sunt complicate shi necesita alifie.

:(

Anonim spunea...

Bund dom' Turambar, am receptionat mesajul, acum de fapt postez in bocanci si in izmene, in drumul spre dormitor, spre navalinica procreare si concepere de urmasi. Si eu care vroiam sa castrez mitza, fara sa ma gandesc la evolutia demografica a populatiei de pisici worldwide. Da lasa, astea fac cate 5-6 pui deodata...

Joke aside.

Eu nu inteleg peakul din 90 si tendinta descendenta continua de dupa. Poate in rural. Mie mi se pare ca au tot facut oamenii copii in ultimii ani, dupa ce a inceput sa-si mai revina economia. Dar cifrele sunt cifre. Noi astia care ar trebui sa fim acum pe treaba cu nadragii in vine, am crescut in disperarea aia din 1992, cand aveam 14 ani si trageam fetitele de codite. Am auzit de zeci de ori atunci "Sa nu faci copii daca n-ai cu ce sa-i cresti". O fi si asta la mijloc in cazul particular ar plaiului nostru mioritic.

Pe de alta parte, poate e vorba de evolutii ciclice. Ce se intampla dupa ce se termina graficul ala in dreapta? Gata, o sa ne invadeze indienii si chinezii? Si aia cand o sa ajunga in punctul in care suntem noi acum? Bu-hu-hu, se dezvolta aborigenii?

De obicei in proiectiile astea pe termen lung nu cunt luate in seama situatiile imprevizibile. Crizele cum zicea Hari Seldon. Si stiu eu unele crize de astea care au efect masiv asupra populatiei lumii in ansamblu. Si asupra economiilor plafonate si asupra sistemelor politice prafuite si asupra ursilor Panda care nu mai vor sa si-o traga. Dar nu vreau sa spun. Stiti voi, care... :)

Anonim spunea...

Of mai draga Turambare, incepi bine si o dai cu oistea patriotarda la final. Pai daca, dupa cum tu insuti ai spus, nu mai sunt destule resurse pt toata omenirea - nici daca ma platesti nu mai repet situatia resurselor energetice (iar in lipsa lor se prevede o frumoasa involutie, ca evolutia societatii umane a avut loc numai pe baza saltului calitativ al resursei energetice, vezi revolutia industriala din sec XIX, precum si trecerea de la carbune la petrol, la inceputul secolului XX), iar agricultura moderna se mai numeste si 'transformarea petrolului in hrana' - de ce-ti mai trimiti, frate Turambare, compatriotii in dormitor, pe bancheta din spate a masinii sau pe masa din bucatarie? Doar ca sa stii ca urmatoarele generatii ce se vor chinui pe aceste meleaguri vor fi urmasi de... de ce in fond? de daci, romani, cumani, pecenegi, unguri, nemti sau sau alte triburi migratoare... se vor chinui destul saracii, iar daca vor fi destul de tembeli incat sa creada ca de fapt se bat pe motiv de rasa/religie/culoare de ochi sau numar la chiloti si nu pe accesul la papa si bunastare, o sa-i cam priveasca si o sa-si merite soarta. que sera sera, agnosticule:)

Turambar spunea...

@ Ipo: What? In bocanci? Vai si'amar de pisi... de biata fata care va accepta zbenguiala de dormitor cu tine in bocanci. Da'i repede jos, pana nu te vede!

:rofl: Joke aside: peakul din 1990 se datoreaza faptului ca pana atunci avorturile erau interzise (deci natalitate cat de cat ridicata), iar migratzia ashijderi. Dupa cum stim,

sporul de populatie = spor natural + spor migratoriu = nasteri - morti + imigrari - emigrari

Imediat dupa 1989, s'a deschis supapa la emigrari. Ala este principalul motiv de scadere brusca a populatiei. In acelasi timp, s'a dat liber si la avorturi. Alta gaura de populatie. Ambele, combinate, sunt o bomba cu efect dublu: migratzia ti'a scos din tara persoanele fertile. Deci canci copii. Natalitatea scazuta de dupa 1990 ti'a anulat alta felie de populatie fertila, din 2015 - 2020 incolo. De'abia atunci vor fi efectele din ce in ce mai accentuate.

Aceste grafice nu tin in buna masura cont de migratia de dupa 2000. Capsunarii nostri care s'au dus in Italia si in Spania, desi in scripte inca figureaza prin Mizil si Calafat si Targu Frumos si Alexandria si Copsa Mica. Aia 2,5 milioane de spanioli si italieni. Predictiile demografice nu tin cont de ei, pentru ca se fac pe seama datelor oficiale. Si cum scumpii nostri politruci de guvernanti fug de recensamant ca dracu de tamaie, pt ca le'ar afecta socotelile si listele fictive, o sa mai asteptam ceva pana sa vedem cati suntem cu adevarat in tzarishoara noastra, Republica Politica Romania.

Evolutii ciclice? Poate pe termen mai lung (100 ... 200 de ani). Pana in 2050 cam tot la vale o sa o tinem. Ma rog, pana aducem chinezi cu galeata si invatzam sa spunem Hai Ho Hu in chirilice de'alea asiatice de'ale lor, hieroglife de'alea ideogramizate. Hui Xiang Pang. Pong Pu. Bu Hu. Hu. Cumpara'tzi dictzionar de pe acu.

Criza? Ce e aia. Un cuvant de dansii inventat. Aici la noi, pe meleaguri mioritice, e cald si bine. Si a dat si stevia. Am vazut eu in dimineatza asta in piatza. Si leurda. Suntem salvatzi...

====

@ Anonim: Sau anonima? Miros eu ca suntetzi o frumoasa anonima. Sa moara mama lu' Sfefan cel Mare si Sfant daca nu ma duc acolo la Properties si schimb setarile, sa puteti pune comentarii doar daca avetzi nume de'astea simple, cinstite, de Internet: Balaoachesu, Turambar, Glaurung, Ametzitzu, Zoso, Sozo, Momo, Mumu.

Deci. Unde ramasesem? La demografie. Si la patriotardie. Patriotard? Mi'e mila de Telega, cum o sa fie ea napadita de hoardele de cumani ale viitorului. Sa facem totu tovarashi sa ne aparam rau, ramu, frasinu shi neamu. Nu vreau, bre, sa plec. Shi nici cumani nu vreau. E de'ajuns ca sunt eu cuman de pe vremea lui Tochomirus sau cum Dumnezeu il chema.

Deci. Unde ramasesem? Agricultura. Resurse, la modul general. Evident, my dear Watson. Este de fapt vorba despre the good ol' babardeala geostrategica: teritoriu apa hrana resurse minerale. Raul, ramul. Un sport de cand lumea si pamantul. Ca o sa scada resursele energetice? Hmmmm. Mai vorbim. Alea fosile, cu sigurantza. Pana atunci, insa, poate inventeaza mintea umana acolo o frunza artificiala, sau o chestie de'aia de vant, sau o fisiune la rece, sau alte chestii magico-stiintzifice.

Sau nu. Ramane de vazut. Pana una alta, va va voum pe motorina. Si benzina. Si pe lemn. Si grau. Si uraniu. Si apa. Si, mai recent, pana si pe aer, din cate am intzeles. Si pe sol. Si pe pietre. Si pe Liban si Siria si desert si Siberia si Asia Centrala si Amazon si Campina Chinei de Est. Chestii care cu sigurantza nu se termina de ici de colo.

Si aici ne intoarcem la patriotardism: macar sa stim ca se intampla si sa ne punem scut la cur. Ca o sa vina. O sa vina... :(

Que sera, sera, agnostico. Sau, dupa cum spunea Papa Vicentziu al III'lea, in bula sa papala din 1732: cum vrei tu, draga, si pe urma mancam...

:)

Anonim spunea...

Io facusi doi.Alti la rand Turambare.Eu am pus cep zic ca is suficienti.Tu numai unul?Nz, nz.La munca, nu la facut sondaje, sustine patria.

Turambar spunea...

Doi si eu, Turnofftheglory. Doi si eu. Adica doua. Doua fete frumoase si viitoare mamici. Eu contribui cu toata vana mea vanoasa la viitorul de aur al patriei noatre, Republica Politica Romania.

:) :wink:

mackerelfish spunea...

era să încep o discuţie despre ăia care vor copii şi n-au cu cine, da' nu mai încep. căci se ştie şi s-a spus totul.

vlllad spunea...

Nu e de ajuns 2. Trebuie ~2,1 in medie pentru o simpla inlocuire de generatii...

Turambar spunea...

Stai! Nu dispera! Egzista solutzii. Apeleaza la un specialist :)

http://cotidianul.ro/sex_de_o_noapte_in_loc_de_inseminare_artificiala-76981.html

Din ce în ce mai multe femei cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani rămân însărcinate intenţionat în timpul unor aventuri de-o noapte, pe care şi le planifică în perioada fertilă.

Turambar spunea...

@ Vllad: Ne chinuim de ceva timp sa completam pana la ,1. Dar nu ne iese. Cred ca nu am intzeles complet procesul de fabricatzie. Continuam. Vom persevera pana vom obtzine inca ,1 cetateni pentru Republica Politica Romania. Dar nu mai multi, ca pe urma deja discutam de risipa de resurse energetice, umane si emotzionale.

It's a loooon' way to 3,0

:p

mackerelfish spunea...

:)))
căci se ştie şi s-a spus totul.

Turambar spunea...

da, doamna, intr'adevar: se stie si s'a spus totul.

dar nu s'a facut totul.

knowing the way and following the way are two different things, cum spunea clarvazatorul luptator kung-fu din the matrix.

:blink:

Anonim spunea...

Ouch! Nu m-am gandit deloc la emigratie/imigratie. Acolo e ditamai pierderea, mai nasoala decat ce e in scripte. Si ma cam indoiesc ca o sa se mai intoarca mai mult de 20%.

Criza cea mai mare si catarul cel mai negru este unul care al naibii vine ciclic, si parca n-a mai venit de mult. Nu cutremurul, razboiul. Ala mare, care da jos salbaticia din spinare si suturi in fund umanitatii. Ca sa aiba dupa ce se termina de unde s-o ia inainte.

mackerelfish spunea...

knowing the path vs. walking the path, nene, dacă tot eşti meseriaş la filme :p
desigur, eu mă refeream la bărbaţii care vor copii şi n-au cu cine
:D

Anonim spunea...

@on topic: am auzit predictii chiar mai pesimiste despre populatia Romaniei...

off topic: Turambare, de asta ce zici? am zis si la bleen: despre asta chiar nu cred ca e kaghebist si nu vrea sa fure niscai secrete de contabilitatea sosetelor de la romani. Poate ca ar trebui sa luam o atitudine; ca veni vorba de demografie, pana nu ne inunda de tot ..alogenii ailalti, ca sa zic asa.

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5523412-fost-expulzat-scriitorul-moldovean-alexandru-vakulovski-din-patrie.htm

Anonim spunea...

@turambar in cotidianul: iesi din sect 3 in buc si o sa vezi ca sorin = 0 contracandidat. nu a facut absolut nimic (ba da, niste tampenii), deci nici macar papagalii care l-au votat politic la primarie nu i-ar mai da votul:(

Turambar spunea...

Eu asha il vad in sondaje. S'ar putea sa ma inshel, ca de'aia sunt sociolog si de'aia va place voua sa injuratzi aceasta nobila tagma profesionala.

Fi'ne'ar predictzia sa ne fie a naibii, ca prea vretzi totzi predictzii de la noi, stralucitorilor :p

Florin Pîtea spunea...

La îndemnul cu copiii am trei răspunsuri scurte:

1. divorţ;

2. partaj;

3. pensie alimentară.

bujold spunea...

Frate, in tranzitia demografica spui ca-n 2030 or sa fie 19,5 milioane. Pana una alta mai sunt 18 ani pana in 2030 - cred ca o sa fim, de-om mai trai, 16 milioane in 2030.