luni, 9 martie 2009

Sport in scoli!

Sunt cateva materii care sunt de maniera constanta tratate drept dexteritati. Nu e coincidenta ca toate sunt din cele ce pun emisfera dreapta la munca, emisfera emotiei si intuitiei si afectului si instinctului. E vorba de muzica, de desen, de sport. Dexteritati, mama lor de dexteritati. Ia, copii, hai repede, lasati prostiile si sa facem o ora de matematica. Sau una de romana. Ce atata sport? Eu nu stiu sport. Eu stiu sa va pun sa faceti temele in clasa.

Ca sa nu mai spunem ca se fac si putine. Suntem una din natiile cele mai cerebralizate, mai rationalizate si mai castrate emotional si artistic din lumea asta civilizata. Punem accent pe invatatura ex-cathedra, pe toceala, pe repetitie, pe avalarea de informatie en gros pe care nu ai voi sa o pui la indoiala, sa o discuti. Sa ne facem cruci cand trecem prin fata bisericii si sa invatzam pe de rost raurile Romaniei. Mama ei de scoala, care pregateste generatii de oameni cu creier mutilat. Pregatiti, in cea mai mare parte, de profesori si invatatori lipsiti de pasiune, de pornire pedagogica, de pofta de viatza. Stim cu totii ca, in facultate, cine nu prea se pricepe la altele, ajunge sa fie profesor. Ca un soi de galeata a mediocritatii. Ca un soi de ratare profesionala. Cu totii am avut colegi din astia. Lasa'l, mama, ca daca nu stie altceva, il aducem la noi la scoala. La liceu aici, sa predea CSP. Ashijderea si cu invatzatorii sau invatzatoarele. Nu il duce capul la altceva? Nu e in stare sa intre la o facultate? Lasa, ca'l facem invatzator. Mama lor de loaze, care fac dezacorduri gramaticale.

Mama ei de viatza. Si acum vor sa scoata sportul din scoala, sa faca doar o ora pe saptamana. Sa'l faca si mai dexteritate. Sa'l trateze si cu mai multa lehamite. Sa impinga si mai mult pustimea din ziua de azi sa beleasca ochii non-stop la desene animate si la ecranul calculatorului, la Quake sau Doom sau Mess. Sa manance chips'uri si sa chetuiasca.

Hai, indignatzi'va. Sau nu. La fel de bine poate sa va doara drept in coltzul cotului. Dar o sa vedetzi voi cand o sa avetzi copii, si cand o sa vi se faca parul maciuca in cap in ce sistem educational de tot cacatul intra, in ce malaxor de mediocritate si de prosteala a mintii, si ce eforturi va trebui sa facetzi sa'i tzinetzi creierul deasupra. Si trupul si mintea si firea si caracterul.

Mama noastra de mutilatzi. Ecaterino, eshti nashpa, bre dinozauritzo bre. Lasa'ne, Cati! Lasa'ne copiii in pace, dinozauritzo...



:(

4 comentarii:

Anonim spunea...

Poate am citit eu stirea gresita dar eu am inteles ca se reduc doar orele de educatie fizica :)
Iar la Ovidiu chiar am combatut ... si am sustinut ca nu-i asa aberant.

Acum citind la tine ... mai ca incep sa cred ca macar sportul, muzica si desenul ... ar putea sa scape de ... toceala si teme .

Pe bune acum ... tu chiar crezi in ora de sport facuta intre mate si fizica... in care se dau note la "saritura de pe loc" ?
Poate nu-i asa absurd ca in scoli sa se faca sporturi de dimineata pana seara, sapte zile pe saptamana, si elevul sa fie indemnat sa-si aleaga macar un sport (care-i place) timp de macar doua ore (cand ii e mai bine ca sa nu se suprapuna cu celelalte "ore")

Anonim spunea...

haha, asa e, ai dreptate, da' daca stau eo si ma gandesc oleaca, mi-aduc aminte ca tare mai jucam fotbal fie ca era ora de sport ori de franceza ori de biologie ... asa ca traiasca sportul in timpul orei de matematica!

:o)

topitop

PS nu, n am ajuns fotbalist

Anonim spunea...

Când eram în şcoala primară... heh, pe învăţătoarea mea o chema Ecaterina. Nu Andronescu. Dar era la fel de "bărbătoasă".

Şi ghici ce? Nu ştiu ce pile avea şi cum i-a permis direcţiunea/inspectoratul, ne-a scos de la ora de educaţie fizică ca să facem matematică. Vreo 2 ani nu am făcut educaţie fizică. Eu care sprintam "ca dracu" nu mai eram în stare să fac 50m în... nu mai ştiu câte secunde. Dar înţelegi tu ce vreau să spun.

Educaţia fizică e foarte importantă, dar aş reforma şi programa acestor ore. Pentru că vreo 33% dintre ele erau un nonsens: tăvălituri pe nişte saltele împuţite şi pline de praf. Nu mai vine un aerobic sau un handbal dacă tot trebuie "să faci" în sală?

Anonim spunea...

off rau de tot, dar e prea mishto ca sa nu ti-l trimit: http://www.bursa.ro/on-line/s=editorial&articol=46579.html