duminică, 22 martie 2009

Poporul si congresul

Poporul si congresul. Natiunea anticipeaza electziunea. Cu gandul la Crin inca de la inceputul lunii.

Sondaj facut de CCSB la inceputul lunii martie. Reprezentativitate nationala, 18+, 1000 subiecti.

Stiu, stiu: avem de'a face cu logici si efecte diferite. Intr'o parte, poporul, natiunea, romanii, cetatenii, oamenii, subiectii, votantii, B2C, care au un fel de opinie, dar care nu influenteaza decat prea putin rezultatul votului, felul in care delegatii la congres dau cu buletinul de vot in urna.

De partea cealalta membrii de partid, politrucii, congresatorii, delegatii, adunatii, B2B, care voteaza intr'o parte sau intr'alta. Si care au alta motivatie de vot decat cea a populatiei.

Insa, dupa cum puteti vedea, opinia intregii populatii spunea ceva, dadea ceva semne, indicatzii, tendinte, incotro ar bate vantul, chiar daca lumea nu (prea) stia cu cine tine Patriciu.

Datele sunt culese la inceputul lunii martie. Nu le'am pus pana acum, insa, sa nu veniti sa interpretatzi in fel si chip, in buna logica prapastioasa si conspirationala si forumista si turbata. Ca facem, ca dregem, ca Patriciu, ca Felix, ca Basescu, ca influentam, ca chestii, ce nenorociti suntem cu sondajele noastre, ca... Stiti voi mai bine, ca doar numai la asta va ganditi.



:/

31 comentarii:

Anonim spunea...

Daca ati sondat opinia publica la inceputul lunii martie...inseamna ca aveti si scoruri pe partide si poti face o comparatie cu datele din sondajul "Elena candideaza". Altfel spus, de unde crezi ca fura Elena voturi si cam cat...pana acum s-a speculat ca ia masiv de la pd-l. Adevarat ?

Anonim spunea...

Bre, vorba mea a fost mereu pe contrasens: mulţi, da' proşti. :)

Turambar spunea...

@ Anonim: Daca platesti, iti spun.

@ Roxana: Capul lui Motzoc il vrem :)

Anonim spunea...

Turambar,

Observ ca blogul tinde sa devina ceva de genul "platesti, iti spun". Nu stiu ce farmec mai au discutiile pe blog-ul tau. Nu ti-a cerut nimeni cifre ci doar tendinte. Cat despre plata, va veni o avalansa de sondaje...eu credeam ca iti plac dicutiile...am sa parasesc blogul...deci, nu mai astept nici un raspuns...te las cu Roxana si cu Motoc...

Turambar spunea...

Pai daca tu spui ca s'a speculat masiv ca se ia de la PD-L, de ce mai intrebi? De ce crezi tu ca se fac sondajele? Stii foarte bine, nu? Se fac pentru ca e lumea interesata de ele. Ma rog, sunt unii care le citesc si pe urma le injura in public, dar asta este alta tagma. Insa, in general, lumea daca vrea sa stie, plateste. Tu cand citesti ziarele, platesti. Chiar fara sa stii, cand ti se pare ca afli lucruri gratis. La fel si la televizor. Stii tu cum zicea Robert Heinlein: There ain't no free lunch. Asadar, daca esti interesat, te duci matalutza frumos la Insomar, sau la MetroMedia, sau la CURS sau la CSOP sau la Gallup, si ii intrebi pe cei de acolo cum stau lucrurile. Sunt sigur ca vor fi mai mult decat dispusi sa iti ofere informatie gratis, multa, valida, pertinenta si semnificativa.

Da? Si pe urma sa te intorci sa'mi spui ce ti'au spus. Ca vad ca tu spui o gramada de lucruri. Tot pe gratis. Cum ar fi: spune'mi si mie aia. Si ailanta. Si ia mai da'ne si noua, mai Turambare, niste informatie. Azi, de'aia calda proaspata, sa avem material sa ne facem noi treaba. Ca pe urma venim maine la tine pe blog si te injuram gratis. Ca'i super oferta si avem o avalansa de sondaje.

Tz tz tz. Ce oameni. Ce persuasiune. Cata pricepere si transparentza in a trage bietzii sociologi de limba.

:/

Anonim spunea...

Ar fi poate interesant de văzut cum stau procentele la simpatizanţii liberali. Mă rog, presupunând că, după ce dintr-un eşantion mititel scazi toţi dezinteresaţii şi nedoritorii de politică şi toţi pesediştii şi pedeliştii şi alte lighioane, îţi vor mai rămâne suficienţi liberali să iasă şi-o statistică :D

Pentru Antonescu mi se pare relevantă bara aia lungă de jos, pe care scrie 53%. Acolo va fi lupta cea mare pentru el.

Chiar, ai pus şi întrebările alea cu încrederea/notorietatea? Câtă lume răspunde la începutul lunii martie "N-am auzit / nu îl cunosc" când vine vorba de Antonescu? Te prinzi la un pronostic pentru începutul lui noiembrie?

Anonim spunea...

Eu nu cred că EBA ia voturi (într-o măsură semnificativă) de la PD-L. Cred că PD-L-ul pierdea mai mult dacă o punea pe listă. Cred că de-aia s-a şi ales varianta candidaturii independente (probabil au făcut nişte cercetări). Şi mai cred că atacurile presei, de cele mai multe ori mârlăneşti şi misogine, îi fac un mare bine electoral (acuma nu ştiu cât din simpatia ptr victima mârlăniei şi a misoginismului de autobază se va transforma în voturi - simpatia e una, votul e cu totul altceva, deşi simpatia e primul pas spre vot).

Anonim spunea...

Cât despre Crin, nu cred că prinde turul 2. Nu e un cal câştigător decât în imaginaţia înfierbântată şi disperată a unora). Lipsa lui de şanse e evidentă. Dacă în Bucureşti, sectorul 1 (mai urban de atâta nu se poate) apierdut în faţa unuia care nu şi-a făcut campanie (Ionuţ Popescu) atunci ce să mai vorbim de prezidenţiale. Se va spune "Bine, dar s-a votat politic, d-aia a ieşit pe 2". Ce-l oprea să atragă "independenţii" şi nehotărâţii? Şi dacă n-a reuşit în noiembrie 2008 într-o zonă urbană, aflată (relativ) pe un val anti-PDL, de ce ar reuşi în noiembrie 2009 la nivelul întregii ţări (peste 40% rural)?

Anonim spunea...

Iar comparaţia cu Obama va impresiona adânc ruralul din Neamţ, Timiş, Olt sau Giurgiu. Obama nu e un brand nici măcar în Bucureşti sau Timişoara, darămite în restul ţării. La Paris, Londra sau Berlin e altceva, acolo comparaţia cu Obama poate fi una câştigătoare (nu ştiu pentru cât timp, şi americanilor a început să le mai piară din entuziasm) dar în Sălaj şi Dolj Obama e zero. Eu am impresia că Antonescu joacă rol de Prozac sau haşiş pentru inamicii lui Băsescu. "Dă-o în mă-sa de realitate, măcar să fim high, ca să mai uităm de durere şi necaz."

Anonim spunea...

Mă refeream la inamicii lui Băsescu din media şi câţiva rătutiţi din politică, la extaziaţi, nu la cei care fac şi desfac în politică, ăştia ştiu foarte bine că Antonescu e doar un păpuşic irelevant. Ăştia au de ales între a găsi o soluţie anti-Băsescu (prea târziu), ori să facă un armistiţiu cu el (varianta mai probabilă). Orban, dincolo de discurs, e genul mai "înţelegător", dacă e şi ajutat să înţeleagă de baronii din PNL şi de alte chestii (nu spui care, chestii importante)

Anonim spunea...

Ovidiu: eu zic fix pe dos ... interesant e ca 46% din intervievati si-au exprimat o opinie :D

Ma tot intreb daca m-ar fi sunat operatorii ce as fi zis despre cine trebuie sa conduca PSD sau PD-l :) .

Turambar spunea...

@ Ovidiu: Ai dreptate, e cam mic subesantionul incat sa'ti poti face vreo idee.

@ Ovidiu: Da, cu siguranta va creste atat in notorietate cat si in incredere. Mai ales dupa iuresul mediatic de zilele astea.

@ Ovidiu si Cristi: Cei aprox. 50% cu NS / NR sunt fix aia pe care ii doare la basca de politica.

@ Bleen: sunt de acord. Nu va intra in turul II (decat daca doar se retrage Geoana, ceea ce nu il vad facand) si nici nu are fata de Obama, mai ales prin Botosani si prin Caras Severin. E doar o incercare a mass-mediei anti-Basescu de a'i face imagine.

@ Cristi: Am pus si intrebarile alea. Dar astea nu sunt pt blog :) :p

Anonim spunea...

Ion Iliescu, respectiv Traian Băsescu, evident :)

Ştii că ai dreptate? Abia acum m-am uitat mai atent la graficul turambăresc şi am observat că scrie acolo micuţ "întrebare deschisă".

Ştim că sondajul e făcut telefonic (complet? parţial? habar n-am, deşi ar fi frumos să ştim, dar CCSB refuză cu încăpăţânare să adopte normele ESOMAR şi să publice o casetă metodologică completă - asta e înţepătura către Turambar), deci jumătate dintre onor popor (mă rog, popor cu telefon) ştie să zică pe de rost un nume de lider liberal în activitate. Asta nu-i chiar de lepădat.

Desigur, asta nu va aduce succesul la prezidenţiale, dar orişicât, tot a lăsat şi Tăriceanu ceva în urmă.

Turambar spunea...

@ Bleen: te inseli in privinta lui EBA. Miscarea e planificata de mai mult timp. Nu cred ca au facut / avut timp sa faca cercetare. Dar ma pot insela, nu?

Anonim spunea...

Ca să fie limpede: când am zis "ştii că ai dreptate" mă refeream, inevitabil, la Cristi :P

Anonim spunea...

@Turambar

Mă înşel în sensul că va lua procente semnificative de la PDL sau doar la partea cu cercetarea?

E posibil să nu fi făcut cercetare. Însă eu zic, bazându-mă doar pe intuiţie, că nu va lua procente semnificative de la PDL. E posibil să aducă nehotărâţi.

Dacă o mai acuză ăştia că are Range Rover (o acuzaţie care m-a enervat la culme - ok, e proastă, e nepregătită, n-are nicio treabă cu politica e etc etc, dar nu poţi să acuzi un om că are Range Rover - e invidia şi acreala cea mai joasă, populismul îmbufnat cel mai greţos - eu dacă mai aud o dată "acuzaţia" asta, să mor de nu o votez pe 7 iunie).

Anonim spunea...

bleen: nu te inseli in privinta distinctiei simpatie - vot :) .

turambar: crezi ca la obama ... importanta a fost fata? :D sau vorbim de un model de candidat minune .... sprijinit de mass-media? PS: asta nu inseamna ca nu admit concluzia si argumentele initiale ale lui bleen.

Turambar spunea...

@ Ovidiu: avem (si) caseta metodologica, in raportul facut pt client. Nu am mai pus'o aici, sa nu incarcam cu vorbe. Insa la client a mers cf cu ESOMAR. Da, intr'adevar, 100% telefonic.

Da, Tariceanu a lasat ceva in urma. Si e interesant cum inca la inceputul lunii martie subiectul era copt si bine conturat in mintea romanilor (Crin vs Calin).

@ Bleen: asa, in general, te inseli. Portocaliule...

:rofl: Joke aside: te inseli in privinta cercetarii. Iti spun: miscarea cu EBA independenta e concoctata de mai mult timp. De'abia acum i'au dat drumul. In privinta intrebarii de unde ia procente, supize supize. Ia mai facetzi si voi sondaje, ca prea le vretzi mura in gura... :)

Range Rover? Ai dreptate. E jenibil atacul. Dar la cat rafinament e in electorat, s'ar putea sa prinda :/ Stii si tu ca atacurile trebuie facute la scara umana, sa intzeleaga votantu despre ce e vorba. Nu zvarli cu milioane si cu combinate si cu tradari, ca nu intzelege. Da'i'o pe'aia cu cinci mii de euro sau cu o casa, sa fie pe masura putirintei sale de cuprindere mentala.

@ Cristi Parvan: Never ever mate. Se poate chinui toata pletora de Patrici si de Vantzi si de Andronici si de Finkelshteini si de alea alea. Crin nu are shanse in fatza lui Basescu. Pentru cei care concocteaza astfel de ganduri razboinice: grow up. Gasiti'va altul.

:/

Anonim spunea...

mate .. nu te contraziceam decat pe importanta cunoasterii fetzei lu Obama in Botosani si CS :)
Eram insa ok cu concluzia.

PS: ca sa nu ma mai confunzi cu altii ... iti zic aici in clar : Crin n-are cum sa fie nici in primii 3!

Anonim spunea...

@Turambar: recunosc că n-am surse, doar îmi dau cu părerea. Mişcarea EBA nu mi se pare ceva pregătit din timp, ci ceva făcut în pripă ca să "salveze obrazul" tututor celor implicaţi. Era clar că EBA pe lista PDL atrage antipatii şi pierderi de voturi. Să se retragă pur şi simplu, chiar dacă "tata a zis să mai aştepte", nu mergea, că ieşea prost onorarea de familist a comandantului. Au inventat EBA şi s-au aruncat înainte, din lipsă de soluţii.

@parvan: cineva trebuie să fie şi pe locul 3, Vadim nu mai are suflu nici măcar pentru asta. Crin va fi acolo, dar cu un procent micuţ.

@Bleen: Presa românească e oglinda societăţii, e plină de misogini. Dacă pe domnişoara o mai cheamă şi Băsescu, are de două ori ghinion. Va fi ţinta permanentă a atacurilor unor bărbaţi frustraţi, iar aceste atacuri vor fi cu atât mai urâte cu cât bărbaţii vor fi mai frustraţi: adică asta are Range Rover şi io merg cu Loganul? Mama ei de...

@Turambar: Ah, şi Esomar. Nu ştiu ce trimiteţi la clienţi şi n-am văzut ediţia martie, dar în Politikon februarie nu scrie nimic de metoda de eşantionare şi metoda de culegere a datelor. Iar tu ştii că eu devin suspicios şi întreb de cadre de eşantionare dacă universul declarat al cercetării nu se suprapune cu mulţimea indivizilor la care ai acces prin metoda folosită... nu zic că nu se poate, dar mi-ar place să descrii cum ai făcut.

Anonim spunea...

Va spun o bomba pe care Turambar nu vrea sa v-o spuna. Dar il dau de gol: EBA ia voturi de la PSD+PC cel putin in egala masura cu cele pe care le ia de la pdl...ba chiar raportat la totalul electoratului de partid....eba ia mai mult de la psd+pc...ia un varf de barca si de la pnl, dar doar un varf (vreo 2%)+ nehotarati si electorat partide mici...ei, ce ziceti de aceasta dezvaluire ? Dar, tu, Turambar ? Acest lucru se vede si in sondajul ultim al CCSB: PDL - 35%, psd+pc 30%, EBA -16%, pnl 12%, etc.

Anonim spunea...

Da, 16%, EBA şi impozitul :))

Mi-a venit o idee genială pentru campania EBEI: să lase naibii acronimul ăsta şi să-şi facă un semn electoral pe care-şi pune numele, mare: BĂSESCU. Sloganul să fie Votaţi BĂSESCU. În sondaje întrebarea va fi "Cu vine votaţi? PSD, PDL, PNL, UDMR sau BĂSESCU?"

Asta se numeşte strategie câştigătoare :D

(şi pentru că mi se pare aşa bună ideea, o arunc şi La colţul străzii, să nu moară pe blog la Turambar)

Turambar spunea...

lol. anonimule, para te suparaseshi si ziceai ca nu mai vii. tz tz tz. ce oameni. cata impredictibilitate.

:p

@ ovidiu: nope.nimic nu moare pe blogul nostru. totul se transforma. sau se rataceshte. sau se ofileshte, pica si piere.

Anonim spunea...

Pai m-am suparat si te-am dat de gol...adica...am zis ceea ce nu voiai sa spui...altfel spus...te-am eliberat....

Turambar spunea...

lol again. pai atunci de ce mai intrebai zilele trecute, cand informatia era pe toate gardurile Internetului?

tz tz tz. cata rautate. ce acribie partinica.

huo! coloratule. anonimule. uratule...

:)

Anonim spunea...

A propos, tocmai am comentat doar pe jumătate în glumă la nenea Lars: acel 16% este parţial efect al metodei de investigaţie. Nu poţi să explici exclusiv prin zgomotul televizat. Oamenii ăia au înţeles doar BĂSESCU la telefon şi au răspuns în consecinţă. Nu m-ar mira să fie mai în vârstă şi mai puţini educaţi decât media, ăştia înţeleg mai greu :)

Anonim spunea...

vom vedea Ovidiu vom vedea. Mie mi se pare evident ca "bazinul de stanga" se largeste in timp ce al de dreapta se contracta. In plus "nebunii care sa se bata cu basescu" sunt supusi fragmentarii

Turambar spunea...

@ Ovidiu: Cu siguranta o parte din explicatie consta si in cea oferita de tine. Insa, dupa parerea mea, nu este cea mai importanta componenta. Consider ca e mai degraba un efect ce tine de structura chestionarului. Dupa ce i'am tot intrebat pe oameni in stanga si dreapta despre Elena Basescu (ati auzit ca...? ce parere aveti...? credeti ca Alina Mungiu Pippidi i'a facut vreun farmec...? credetzi ca taticul ei ii pune parte? o fi bine, n'o fi bine? ) ei bine, dupa atatea intrebari cu Elena B in sus si in jos, e clar ca s'a infipt demoazela ca un cui in branza in creierul stimatului respondinte. Si atunci, cei mai moi la branza au zis EBA.

Vom vedea. Cristi are dreptate in privinta bazinului de stanga. Se leaga si cu ce zicea distinsul anonim cateva posturi mai sus: la momentul asta se pare ca EBA ar lua o halca mai mare din PSD decat din PD-L.

Nu'i asa, anonimule? Manca'te'ar mama de destept. Manca'te'ar lupii de fitilist. Manca'te'ar extratereshtii de priceput. Manca'te'ar in palma sa te manance, poate poate iei si tu niste bani din activitatea sincera si cinstita pe care o depui pe ogoarele forumurilor si blogurilor patriei noastre, Rep. Politica Romania.

Tz tz tz. Ce oameni. Ce caractere...

:) :p

Anonim spunea...

@Cristi: Ce să facem, e criză, lumea pierde, capitalismul e demonizat din nou, comunismul a rămas mult în urmă... nu mai e de bonton să fii de dreapta.

Este încă un motiv pentru care Antonescu nu va intra în turul 2, pentru că se va duela în primul tur cu Geoană. În vreme de criză economică Antonescu va fi campionul dreptei, cu "balaurul capitalist" Patriciu asumat lângă el, iar Geoană campionul stângii, cu maşinăria baronilor funcţionând la maxim. Crin n-are nicio şansă.

Pe de altă parte, asta deschide o perspectivă nouă pentru teoria ta cu privire la înfrângerea lui Băsescu în turul 2. Geoană va ajunge acolo pe votul celor "mulţi şi săraci şi prigoniţi de capitalişti", ceea ce ar putea să-i ofere atuul în bătălia finală.

@Turambar: pe tema asta voiam să scriu ceva mai elaborat, sper că nu o să vrei încă o bere dacă chiar o să scriu :))

Anonim spunea...

@Turambar: ah, ce nu-mi place să scriu şi altul în timp ce scriu eu şi la final să mă trezesc că mai aveam ceva de spus :D

Vezi cum îmi dai apă la moară în domeniul ideilor fixe privind publicarea metodologiei? Codul Esomar, secţiunea publicare, articolul 3, ultima literă (g, h, care o fi): textul complet al întrebărilor relevante.

Ce vă costă să puneţi la finalul documentelor două chestii: metodologia completă, cu detalii, şi chestionarul. E online, nici hârtie nu se consumă. Oricum Anonimii nu înţeleg nimic şi vor spune că e o conspiraţie, iar pentru restul lumii e un exerciţiu binevenit de transparenţă.

Da, pe termen scurt e posibil să apară dispute blogoiste şi forumiste între reprezentanţii diverselor firme de pe piaţă, dar pe termen mediu şi lung va duce la îmbunătăţirea calităţii în domeniu.

Turambar spunea...

Yup. It's a deal (desi intrebarile din chestionar sunt deja prezentate in raport. cuvant cu cuvant)