sâmbătă, 14 martie 2009

Mda...

In ce masura sunteti de acord cu urmatoarele afirmatii?
Procent Total de acord. Auzi, bre? Total de acord. TOTAL.

Inainte de 1989 au fost si lucruri bune, nu numai rele.
65%. Adica doo treimi din populatie.

Inainte de 1989 se traia mai bine.
29%. Adica aproape o treime din populatie.

Romania are nevoie de un conducator puternic, care sa faca ordine in tara.
88%. Adica toti, cu esceptzia alora care lucreaza in industria de motoforeze autoprogramate si nu au nevoie de conducator.

Politicienii nu se gandesc la viata oamenilor obisnuiti.
66%. Adica doo treimi din populatie.

Se coace de'o intensitate trairista, nu'i asha? Cum spunea poetu: argumentele ne vor curge pe tample. Involburarea va fi fenomenala, iar rapita va creshte la dimensiuni de calibru mediu.

:/

9 comentarii:

Anonim spunea...

De ce nu ne spui si ultimele cifre din politikon in care psd a devansat pdl ?

Turambar spunea...

Pentru ca nu l'am facut inca :)

Anonim spunea...

cel mai tare mă sperie ăia 88%!
ne-norocită țară, plină de asistați.
iar dacă nu i se dă, românul se descurcă. așa e el, descurcăreț! sau asistat! sau...

N. Raducanu spunea...

N-am inteles : Cine a stabilit aceste procente? Pe ce segment de populatie s-a facut sondajul?
Procentul de 29% se refera la ce perioada inainte de 1989? Caci cifra pare mare pentru anii '80, dar mica pentru anii '60 si '70.

Turambar spunea...

Sondaj CCSB, 2009. Esantion reprezentativ pt populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei. Perioada este neprecizata. Formularea precisa a intrebarii este cea dinainte de procente. Am intentionat sa masuram perceptia generala privind perioada comunista. Nostalgia.

Bine ati venit pe aici, d'nule Raducanu :)

N. Raducanu spunea...

Eu cand vin vara prin Romania, stau de vorba cu soferii de taxi si camioane, cu vanzatoarele si femeile de serviciu, cu niste rude batrane de la tara etc. Nici unul dintre ei nu se sfieste sa-mi spuna ca pentru ei, cei de jos de tot, era mai bine pe vremea "impuscatului". Dar pe urma, la Bucuresti, ma intalnesc cu "intelectuali" care imi repeta argumente din articolele lui Patapievici si TRU, din talk-show-uri TV, dorind sa ma faca sa cred ca sunt originali. Iata de ce sondaje ca cele ale CCSB sunt dubioase...

Turambar spunea...

Dubios? Atzi spus dubios? Valeu. Ne'atzi prins. Suntem nishte dubioshi. Noi si sondajele noastre. Neshte nenorocitzi. Neshte tecaloshi. Neshte cremenali.

Tz tz tz. Ma duc sa'mi torn nishte Laphroaig. Ma simt dubios...

:)

Anonim spunea...

Hai să te combat, că tot am ajuns pe-aici la cafeau de dimineaţă (da, la mine e dimineaţă).

1. Inainte de 1989 au fost si lucruri bune, nu numai rele.

La întrebarea asta aş fi răspuns şi eu "total de acord". Nu mă voi lega de neatenţia din formularea întebării, "înainde 1989" e şi pe vremea lui Ştefan cel Mare, când s-au întâmplat atâtea lucruri bune. Cinstit vorbind, comunismul a adus un progres economic şi social. Cu costuri şi ratări mari, ce-i drept, dar lucruri bune au fost.

2. Inainte de 1989 se traia mai bine.

Ştim că aici oamenii răspund în primul rând prin prisma experienţei personale. O treime pierzători în tranziţie? Credibil. Asta fără să punem la socoteală pe cei cu idei fixe, indiferent că îşi mai amintesc sau nu cum era "înainte".

3. Romania are nevoie de un conducator puternic, care sa faca ordine in tara.

Aici m-ai lovit. 88% total de acord? Mult, foarte mult. În acelaşi timp, dublu faţă de alte sondaje similare, din surse diferite (spre exemplu, ultimul val EVS făcut de ICCV (întrebare formulată diferit) sau BOP octombrie 2007, că astea sunt publice :P). Ar fi interesant de discutat de unde vine diferenţa faţă de alte date. Să fie de la metodologie? Efect de chestionar? Sau efect de criză, li se spune oamenilor că e un eşec al ordinii sociale actuale şi cred că e bine să vină tătucul? În orice caz, eu leg în continuare răspunsul ăsta de nevoia de ordine în sens de aplicare a legii, cum zicea anterior.

4. Politicienii nu se gandesc la viata oamenilor obisnuiti.

Aleluia. Punctul pe i. Marea problemă. Nu doar la noi, peste tot unde e democraţie reprezentativă, la noi mai mult pentru că democraţia e mai fragilă. Distanţa între establishmentul politic şi cetăţeni creşte constant, ultimii nu se mai simt reprezentaţi de primii. Bun, şi ce facem?

Turambar spunea...

Ce facem? Simplu: ii belim pe totzi. Aducem o dictatura ca in Rusia, daca ma intzelegi dumneata. Si cultivam intensiv rapitza.

Joke aside: si mie mi'au iesit un pic ochii din ogive cand am vazut cifra. Insa celelalte (e o baterie de 11 intrebari atitudinale, care sa surprinda trasaturile autoritariene) se aseaza predictibil. Therefore, as pune asta pe seama combinatiei criza criza criza (mesaj mediatic la limita isteriei, plus primele efecte sociale) + lehamitea la adresa ineficientei clasei politice.

Comparatia cu ICCV / BOP poate sa fie si ea atinsa la validitate de perioadele diferite in care s'au desfasurat cercetarile.

Deci cultura intensiva de rapitza, da? Deci ca in Rusia, da? Deci daca ma intzelegi, da?

Go England!