duminică, 11 ianuarie 2009

Vatra Luminoasa

Treceam in seara asta, la intoarcere in Bucuresti, prin Vatra Luminoasa.

Si m'a lovit iluminarea lingvistica de rit toponomic: de ce mama dracului ii zice Vatra Luminoasa? Ce a fost in capul constructorilor si edililor stahanovisti sovietici din anii '50, cand s'a facut cartierul, de i'au spus asa? De ce nu Vatra Intunecoasa? Sau Cuptorul cu MicroLemne? Sau Davai Avtamat, Foc Incrucishat?

Chiar asha: stie cineva dintre voi care e motivul acestei denumiri? Ne putetzi limpezi la mintea noastra post-moderna, de ce stramoshii noshtri, ocupantzii sovietici, au botezat coltzul ala de Bucuresti cu asha panarama de nume?

:blink:

16 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Mai există acolo şi nişte străzi cu case tip, construite în perioada interbelică pentru funcţionari. De ce se cheamă Vatra Luminoasă nu ştiu, dar nici despre strada Cuţitul de Argint nu mai ştiu de ce se numeşte aşa. Aveam cîndva în casă - poate o mai am - o carte care se chema "Străzile din Bucureşti". Dacă am timp s-o caut, cîndva...

Cristian Banu spunea...

AFAIK, este legată de numărul mare de nevăzători din zonă. Acolo este şi o şcoală specială ptr ei.

Anonim spunea...

Backward

"Activităţile de protecţie socială, de pregătire profesională, de şcolarizare din Aşezământul Vatra Luminoasă au atins un prestigiu atât de înalt încă din primii ani, încât, în 1920, Primăria Capitalei a schimbat numele străzii Mărcuţa-între-vii în Vatra Luminoasă. Numele străzii s-a extins în timp şi asupra cartierului. Este singurul caz din Europa în care un cartier al unui mare oraş îşi datorează numele unei instituţii a nevăzătorilor.

http://www.anvr.cjb.net/prezentare-istoric-1.php"


Este Vatra Luminoasa, a fost initial strada cu vechea denumire de Marcuta intre vii, croita pe una dintre mosiile din jurul Bucurestilor, acel Bucuresti dinainte de oras, cu vii in loc de parcari, paduri in loc de parcuri, cu vetre in loc de piete. Probabil ca vechile vetre de dinainte de conurbatzie, hehhee, in alternanta cu spatziie verzi, chiar erau luminoase.
Imi place sa cred ca denumirea pastreaza cel putin 2 sensuri, unul pre-urban (luminoasa) si un altul adaptat ideii de asezamant, institutie (vatra- in sens modern, interbelic).

mackerelfish spunea...

citez de pe net:
Pe 1 august 1906, la initiativa reginei Elisabeta, a luat fiinta Societatea Orbilor din Romania. Ea s-a dezvoltat, si-a creat filiale in toata tara, pana in 1949, cand a fost desfiintata de regimul comunist. A fost reinfiintata dupa sapte ani, in 1956, sub denumirea, valabila si astazi, de Asociatia Nevazatorilor. Fondurile prin care a reusit sa se dezvolte, inca de la inceput, au fost produse de Dimitrie Theodorescu, un fost tipograf care-si pierduse vederea. Acesta a inventat o tiparnita Braille atat de performanta, incat a fost vanduta in Anglia, Australia si Statele Unite. Pe banii acestei tiparnite s-a infiintat, in 1908, Asezamantul Vatra Luminoasa, apartinand Societatii Orbilor. "La inceput, Vatra Luminoasa a fost o strada. Cu timpul a devenit cartier" - spune Radu Sergiu Ruba. "Originea denumirii s-a cam uitat, dar adevarul este acesta: Bucurestiul este singura capitala din lume cu un cartier a carui denumire provine de la un asezamant al orbilor". Asezamantul, cumparat de regina Elisabeta si Carol I pentru nevazatori, se intindea initial pe 12 hectare.
Asociatia Nevazatorilor a reusit sa recupereze, in concesiune, de la statul roman,
7.200 de metri patrati, pentru a-si construi acolo centrul de reabilitare. In vechiul perimetru se mai gasesc sediul asociatiei, scoala de nevazatori (care are acum vreo 350 de elevi) si cooperativa "Munca".

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, vezi ce păţeşti, dacă te repezi să să înjuri comunismul înainte să întrebi? Nu au deţinut ei monopolul stupizeniei! În rest, construcţiile alea tot în vremea stalinismului rămân. Deşi, renovate, poate ar fi chiar acceptabile.

Anonim spunea...

So...cum era cu " ocupantii sovietici " si "panarama de nume " my friend ? :)
Poate ai ocazia sa vizitezi odata cartierul ala .Primavara by foot. E o placere...

Anonim spunea...

Turambarre,

Sa dau cu bashca de pamant! Eu stau pe strada din poza (:-))

Anonim spunea...

Asa de amoru artei, urbane, hehhee
http://art-historia.blogspot.com/2008/10/case-vechi-cu-pridvor-din-bucuresti.html

Anonim spunea...

Ce simt al umorului englezesc avea regina Elisabeta in 1906.

"Azilul Orbilor Vatra Luminoasă"!!

Bogdan spunea...

Nu ar fi rău ca primăria să pună la fiecare colţ de stradă câte un panou cu istoricul numelui străzii, aşa cum se petrece pentru câteva locuri din Strassbourg.

Belle de Jour spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Belle de Jour spunea...

http://bucarest-bucuresti.blogspot.com/
De ce ii fac “reclama”? Pentru ca...merita. Si mai banuiesc ca nu va atrage multi vizitatori si interlocutori. De ce? Pai...nu injura, nu e suparat, nu se vaita, nu face caterinca si nu critica. Pur si simplu, vrea altceva de la Bucuresti si, implicit, de la noi in raport cu orasul. Ce? Ramane sa spui tu sau cititorii tai. Dar ma indutez. Mai cert este fie ca se va tacea, fie ca eu voi fi gratulata cu o serie de aprecieri “duioase” cum ca sunt “din alt film” sau nu sunt capabila sa inteleg subiectul propozitiei.

Turambar spunea...

Doamna, deja ma tratatzi stereotipizant. Mai mult, bag eu de seama ca chiar va autoflagelatzi. Shi chiar va place, aceasta pisiceala dureros-vinovata-autocompatimitoare.

Nu, nu sunt tot timpul isteric. Uneori (de mai multe ori decat las sa se intrevada aici) apreciez normalul, frumosul in stare netrasa de par.

Therefore, we kindly and humbly thank thee for your blogging suggestion.

Precizare metodologico-legala: Aceste cuvinte mangaietoare au fost scrise inaintea parcurgerii blogului cu pricina. Nu stiu daca e fain sau nu, insa postarea Dvs. a fost suficient de unitara din punct de vedere stilistic pentru a genera aceasta replica. Nici un animal nu a fost ranit in timpul comiterii acestui act pamfletar cu iz de duioshenie sadica.

:)

Belle de Jour spunea...

You are welcomed/Soyez bienvenus (Ca asa e "civilizat", nu?!)
De fapt...mda, e o "etapa", o alta"liga" :D
Pentru postul cu cladirile inalte-nu-s prin pozele respective prea multe dar e o arhiva interesanta (si ca idee pentru noi):
http://www.squareamerica.com/search/
Okie dokie. Saptamana buna.

Anonim spunea...

casele din vatra luminoasa au fost construite prin anii 1938, deci nu de comunisti;
http://armyuser.blogspot.com/2009/11/constructii-noi-in-vatra-luminoasa.html

Turambar spunea...

Txs for the info, anonimule :)