duminică, 30 noiembrie 2008

Live blogging de la TVR

E bun si wireless-ul asta la ceva :)

Va place mustatza mea?

:p Citeste tot...

AAAAAAAAARGH!

N'o sa ne creada nimeni ca nu ne'am vorbit inainte.

SENAT

diferentza (date preliminare)
-0.1
0.2
-0.3
-0.6
0.8
0.2
-0.2


CAMERA DEPUTATILOR

diferentza (date preliminare)
-0.3
-0.3
0.0
0.0
0.9
0.4
-0.7



AAAAAARGH! Citeste tot...

We friggin' rulz

Cautatzi pe net. Sondajul nostru de joi. Si peste doo ore comparatzi cu datele de Exit Poll.

Inclusiv prezentza.

Mama care m'ai facut / Si frumos, si priceput

:rofl:

:p

:wiseguy:

:D Citeste tot...

Voi ce credetzi?

Ca tot circula a whirlwind of data pe Internet

(Nu, nu stiu nimic, nu recunosc nimic. Intrebatzi clientul. Pardon, clientzii. Vorbim dupa ora 21:00. Vretzi date, ducetzi'va la nashparlii de blogeri care spun care cine face.).

Deci, ca tot circula circulatzii...

... 'Opa: uite'l pe raspandac la televizor. Huooo! La oasee! Rushine. Sa nu le mai pui pe blog.

... Buuun. Inapoi. Voi ce credetzi: 37 la 31 sau 36 la 32?
Dar participarea? Trece de 40%? Sau ii dau lui taica'meu o sticla de whisky?

Hai, aratatzi'mi cat de priceputzi in anonimitate suntetzi :)

Citeste tot...

Ma baetzi...

Ma baetzi. Voi chiar credetzi ca fuck you baby asta viral poate sa mute muntzii din loc? Ca poate sa schimbe cu adevarat chestii in cifre si procente?

Of of. Mai baetzi mai. Voi vindetzi pielea ursului din padure. Prea credetzi ca Internetul asta face chestii minunate. Mai bloggerilor mai...

:/

Citeste tot...

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

LOL LOL LOL

Waw! Din capitolul "One in a million chance, which in fact is certainty". Cititorii lui Terry Pratchett stiu despre ce vorbesc.

In asteptarea Exit Pollului, ce face omu de shtiintza cu mustatza? Curatza baze de date, ca altzii sunt ocupati cu alte chestii, sa vada rezultatele ultimului Tracking Poll facut joi si vineri pe telefon. Nu, nu va spun rezultatele. Nici barfa auzita privind sondajul de folosinta interna facut de PD-L cu CURS si CSOP, pe volum mare. Stiu, dar nu spun.

Dar nu despre asta este vorba in propozitie aici. Ci despre cum curatam eu baza de date de la sondaj si ajunsesem la sfanta variabila Ocupatie. Aia de va mai dau eu din cand in cand declaratii faine si gustoase (cum ar fi, de ex, in acest sondaj "Ascensoreasa").

Dar nici despre ascensoreasa nu este vorba de fapt in propozitie. Ci despre urmatoarea declaratie

INGINER ACTUAL PRIMAR RM VALCEA

Ma holbez habauc la ecranul leptocului si nu'mi vine sa cred. Mai verific o data, sa fiu sigur. Chiar asha este. Whaaaaat?, tzipa creierul meu in mintea mea. Am dat peste Gutau? Peste haiducul de Vrancea? WHAAAT? Si chiar ne'a raspuns la sondaj?

Pe scurt: da. Chiar am dat peste Gutau. Shi chiar ne'a raspuns la sondaj. A fost un domn si nu ne'a dat cu flit, cum era de ashteptat sa ni se intample de la alte personalitati cu putere si palarie oficiala.

Sa moara pisica electrocutata daca am avut de gand sa'l sunam. Sa ne pice si sa se usuce si sa se faca mica si lipsita de lichid daca va mint. Sa moara elefantul inecat in acvariul cu cerneala daca esantionul nu a fost ales aleator. Total aleator. La intamplare.

Therefore, respect, dom' Gutau. Chapeau bas, dom' primar. Multzumim, dom' Mircia...

:)

PS: Stiu, stiu la ce va ganditzi. Nu cumva e un shmecher care se da drept Gutau? Pe scurt: nu. Am verificat. Chiar dansul a fost.

:) again

Citeste tot...

Mania cifrelor

Uita'te la ele cum vin...

Puhoi. Noroi. Cataroi. Roi. Noi.

Sa ne tzinetzi pumnii, paganilor!

:/

Citeste tot...

Waiting for Godot

Ma uit la ei, cum intra pe usha. Operatorii din Bucuresti. Coordonatori. Ultimele foieli, pregatiri. Tineri. Cat o fi avand fata aia?, ma intreaba L. Uita'te la ea, ce mica e! Merge la sectie? Da.

Fac o socoteala in minte. 1996. Cand am fost si eu operator de interviu la sectia de votare, pentru Exit Poll'ul IMAS. Cat aveam? Vreo 23 de ani. A, erai deja baba, remarca prietenesco-rautacios A.

Mda. In 1996, operator de interviu. La botul sectziei. In 2000, primul Exit Poll care a iesit din calculatorul meu. Cu CSOP si CURS, pentru Pro. In 2004, pauza. Faceam sherpishori de rating pe atunci. Pe urma, in 2007, doua. Pe urma, asta vara, alte doua.

Si acum, toamna lui 2008. O alta mica, incrementala, dar esentziala contributzie la infarctul miocardic de la 50-60 de ani. Stiti cum zicea regizorul care rupea creioane la spate, in timpul shedintzei? Turna uite asha un pumn de pilule in palma, le dadea pe gat, se uita calm, fara iluzii, in oglinda, si ridica din umeri. It's show time, folks...

Mama ma'sii de viatza. Cantareatza cheala shi creatza. AMR 1.

Buuun! Nu avem cum sa ne luptam cu tensiunea. Let it flow, mate. Let it flow. Mai bine sa ne limpezim mintea si inima cu niste minoritari. Ia zi'le tu, domnu' tobar! Zi'le din betze. Din betzele alea cretze...

:/

Citeste tot...

Proaspete si inutile

Deci am aflat asha, in dupa-amiaza & seara asta:

Ca Vintila mai vrea o tura la MeTzeRe si ca da telefoane sa se puna bine pe langa Geoana, prin intermediari. Ca a auzit el ca vine Paunescu la Cultura si ca...

Ca daca e diferentza mare, iese Geoana premier. Sigur sigur sigur.

Ca nu, din contra: deja s'a facut intzelegerea PD-L / PNL. Ca PSD ar fi supt'o.

Ca Basescu vrea, totushi, guvern de uniune natzionala. Dar ce te faci daca ceilaltzi, care e foarte posibil sa faca 66%, nu vor?

Ca o sa fim pe toate televiziunile.

Ca daca ne iese bine, suntem mari. Cei mai sondori ai universului de Dambovitza. Dar si daca gresim, o belim electric (mersi, shtiam; nu era nevoie de incurajari)

Ca la emisiune o sa fie Cristi (Parvulescu), Bogdan Chireac, CeTePe-ul, Marius Pieleanu si inca unul, parca.

Ca Insomar-ului chiar i'a ieshit 37 la 29 (mersi, shtiam).

Ca berea dupa vin e un chin. Dar Corona nu e bere. E parere.

Ca Alina se bate parte in parte si ca e acolo. Foarte acolo. Bafta... :)

Ca...

Ca altele nu pot sa le spun.

Hai, noapte buna. Mama voastra, care stati pe net la ora asta, in loc sa dormitzi somnul celor dreptzi, cinstitzi si fara de prihana.

:p

Citeste tot...

vineri, 28 noiembrie 2008

Uite asa o sa fie poimaine

Uite asa o sa fie poimaine, pe teritoriul patriei noastre, Republica Electorala Romania. Observatzi armonia si eleganta. Totul pe acea inconfundabila muzica senina a lui Johann Sebastian Mozart.



Si pe urma, la stabilirea mandatelor. Admiratzi, va rog, limpezimea, claritatea si transparentza procesului de distribuire.



Crouch Touch Pause Vote. Citeste tot...

Tzinetzi'va respiratzia!

Ma scol, habauc. Suitele lui Bach cantau in surdina, lasate de azi noapte. Interpretarea lui Bylsma. Il dau mai tare. Nimeresc in jumatatea Suitei nr 3, BWV 1009. Couranta. Il dau si mai tare. Imi toarna foc in carne, mai mult decat doua cani de'alea mari de cafea.

Ma gandesc sa va toarne si voua. Fuga la YouTube. Search BWV 1009.

Primul, un tinar la un concurs de violoncel.

Dragutz. Nice try, decent, corect, dar la ani lumina de furia zgariata si precisa si rapida si necrutzatoare a lui Bylsma. Se simte clar unde nu reuseste sa atace si unde se balbaie constiincios prin note.

Next.

Un barbos mustacios cretzos involburat pedant, care tine capatul violoncelului neasteptat de sus. Nici asta nu suna rau, dar nici asta nu imi trezeste nici pe departe sangele precum Bylsma. Si lui i se infunda jiglerele la urcush,

Next.

Aha. Uite un nume cunoscut: Janos Starker. Hai sa il ascult...

... Si urmatoarele doua minute au fost pure bliss. Or mayhem. Or both.

Uitati'va cat de concentrat este. Dar si cat lipsit de rigiditate. Uitati'va usurinta si spontaneitatea si eleganta si naturaletea cu care tine arcusul, cu care canta notele cu mana stanga.

Dar mai ales si mai ales, ca pana la urma asta conteaza, nu impresia artistica, ascultati cat de limpezi si clare si de rapide si de intru spiritul Suitei nr 3 sunt notele. Poate chiar prea rapide, dupa gustul unora. Stiu ca sunt multi care prefera suitele cantate ceva mai lent; eu, din partea mea, fac parte din grupul iutzilor.

Bun. Si acum, dupa ce l'ati ascultat pe Starker, intorceti-va la primele doua exemple si, cu interpretarea ungurului proaspata in minte, facetzi comparatzia.

Alta frumusetze, nu?

E clar: pe Bylsma nu il gasesc cantand Couranta din Suita 3, sa vi'l propun spre Buna dimineatza. Dar nici cu Starker nu ne e rusine, nu?

Enjoy your mid'day coffee, mates. Si uitatzi'va cum poate manui un maestru samurai o sabie. Cu patru corzi.

:)

Citeste tot...

Noapte buna!

Despre bani si despre frumusetze. In loc de noapte buna. Unul din cele mai bune albume ale rockului progresiv: Novella (Renaissance, 1978)

Enjoy!

Citeste tot...

O strategie interesanta

Sosesc noaptea tarziu acasa. Din obisnuinta, verific cutia postala, sa vad ce materiale electorale au mai indesat azi in ea. Surpriza: unul de la UDMR. 'Opa! Ce faci, Frantz, pe meleagurile noastre, ca esti cam departe de Odorheiu Secuiesc?

Pe urma stau si ma gandesc. Prin minte imi fulgera doua chestii:
a) ce spunea L. in seara asta, dupa ce vorbise chiar cu o prietena de la UDMR: vezi ca al 28'lea colegiu pe Bucuresti, ala de merge la redistribuirea nationala, au negociat ungurii sa il ia ei. E deja aranjat. O sa fie al lor.

'Opa...

b) ce spun unii pe forumuri, si din cand in cand mai apare spontan si prin focus grupuri, si chiar si prieteni am auzit spunand: da'i ma dracului pe toti, ca toti sunt niste nenorociti. O sa ma duc la vot si de'al dracului o sa pun stampila pe UDMR!

'Opa...

Ceva, ceva e pe undeva pe aici, printre aceste lucruri care se interconecteaza. Materiale promotionale pentru un candidat (UDMR, SEN6) altminteri fara nici o sansa. Negociere UDMR ca vor un loc la Bucuresti. Lehamitea votantilor si sictirul si fronda care se pot concretiza in vot de blam. Unii se vor duce si vor baga hartii albe in urna. Altii vor vota, de'ai dracului, cu UDMR in inima Bucurestiului. La fel cum au votat tinerii cu PRM in 2000: mama lor, sa le aratam noi lor. La fel cum, mai recent, erau tentati sa voteze cu PNG.

Un altfel de sucar, mai stilat, mai spalat, care se muleaza pe imaginea de politicieni cu bun simt, de tehnicieni onesti a celor de la UDMR.

Si care se muleaza, evident, si pe paharele de apa pe care Ciocu Mic le'a schimbat cu Bideu.

Hmmm.... Food for thought, mates. Food for thought.

:/ Citeste tot...

La granitza noastra

De fapt, in tzara noastra.

:(

R. Moldova a secretizat informatiile privind fostii colaboratori ai KGB
Citeste tot...

S'a intors Realitatea?

Stau si ma uit la stirile de la miezul noptii si nu'mi vine sa cred.
S'a intors Realitatea. 180%. Criza economica. Somaj. Oameni datzi afara. Vai, criza! Moreover, o voce sfatoasa de crainica prezentand interventzia lui Basescu, din care rezulta ca a cam incurcat un pic nu stiu ce pe acolo.

Mda. Se intampla lucruri.

AMR 2.

:/ Citeste tot...

joi, 27 noiembrie 2008

Sunt de coma baietzii ashtia... :(

Eu le zic 40, 50, 60 de mandate din totalul de 317. Adica vreo 15-20%, o estimare grosiera. Iar ei, in priceperea lor nemarginita, in loc sa puna numere, de'alea intregi, multimea numerelor naturale, pun procente. Scriu 40-50-60%. Si ca se fac ei de rahat, ma doare fix in coltzul volanului de la mashina. Dar ca ma ia lumea de prost, asta nu mai imi convine. Macar atunci cand nu sunt, ca slava Domnului, mai sunt si momente din astea... :(

Uite asha devine omul paranoic si incepe sa creada in teoria conspiratiei si in facaturi si in cifre si sondaje furate si schimbate si in e-mailuri capturate.

Nu'i asha, Shutzule?

Mama ei de viatza cu litere si vorbe.

:/ Citeste tot...

Servetzelul

Unde naiba am pus servetelul ala, ca era aici pe birou?

Stiti ca pe un alt servetzel s'a scris istoria recenta a Romaniei. Mama lor de britanici, ca nu puteau sa se abtina.

Buun. Pe un alt servetel, acum doua seri, am facut un pariu cu Pavel Lucescu.

Ma rog: predictiile noastre nici macar nu sunt atat de diferite. In plus, sunt destul de apropiate de sondajul pe care l'am facut intre timp. BTW: sa nu va aud ca am trisat si ca stiam rezultatele. La vremea aceea, marti seara, inca nu era gata sondajul. Nu era nici macar terminat de introdus in calculator.

Deci premonitia. Deci predictia. Deci priceperea.

Deci.

Pavel: lui i'a placut sa le dea cu virgula.

  • PSD + PC: 37,5%
  • PD-L: 32,8%
  • PNL: 16,4%
  • UDMR: 6,0%

Turambar. Mie nu'mi place cu virgula.
  • PSD: 36%
  • PD-L - 31%
  • PNL - 16%
  • UDMR - 7%

Amandoi am cazut de acord ca alte partide nu mai intra in Parlament si ca nu are rost sa ne batem capul cu nebunii. Oricum vor face spume la gura. Dar de pe margine. de la tribuna. Nu'i asha, dom' Jiji?

Buuun. Pariul e pe o sticla de... Hait, ca am uitat. Pe o sticla de whisky, daca nu ma inshel. Nu, nu pe un tir. N'avem aceasta anvergura. Deocamdata. (Mama voastra cu chestia de ieri... Stiti voi care... :( Tot din zona aia... :( )

Buuun. Cine castiga? Ala care se da mai bine pe langa abaterea standard si o convinge sa se faca mica mica mica, cat femurul de furnica.

Buuuun. Ia sa vedem ce zicea Turambar acum o luna si ceva, la un alt pariu:

... Ba nu! Acum doua luni. Doamne, ce mai trece vremea.

Buuun. Ia sa vedem ce zicea Turambar acum doua luni:
  • PD-L: 33%
  • PSD: 33%
  • PNL: 19%
  • UDMR: 5%
  • PNG (la 3 cu 6): 3%
Total: 93%. Restul se redistribuie.
Participare la vot: 37%.

Aha. Pe vremea aia estimam ca vor fi la egalitate, si ca PD-L va lua la mustata ceva mai mult, la cateva voturi. Si ca PNG intra in Parlament.

Ca sa vezi! Ce se pot schimba lucrurile in doua luni.

Pre-emptive strike: nu, in trei-patru zile nu mai are cum sa se schimbe mult. Poate sa mai creasca PNL-ul un pic, ca e pe revenire. Dar altminteri, estimarile noastre vor aproxima suficient de vine realitatea.

Buuuun. Gata. La munca, nu la intins mana.

AMR 3. Go go go!

Citeste tot...

Vin alegerile!

Aici! Aici! Venitzi aici cu totzii!
Repede! Am gasit sectzia de votare...


Citeste tot...

Vin alegerile!

Aha! V'am prins!
Vroiatzi sa fugitzi pe furis pe Valea Prahovei!
Marsh inapoi! La vot cu voi! Mama voastra de absenteishti...


M'au prins... M'au prins... M'au prins shi...
:sniff:
M'au prins shi m'au pus sa voooteeEEZZZ! Buhuhu...

//planset incontrolabil//
Citeste tot...

Vin alegerile!

Courtesy of Iosif, care n'are batai d'astea de cap rele, de'ale noastre, ci de'alea bune, turceshti, naturale, direct de la canal.

:)

Sa fugim! Vin alegerile!


Unde s'au ascuns? De ce nu vin la vot?


Nuu! NUUUUU! Pe mine m'a prins si ma duce sa votez!
AjutoooOOOR!

Citeste tot...

Vin alegerile!

Damn it. They've cornered us. We'll have to answer to their bloody Exit Poll questions.
Do you have any spare shells left? Let's die a hero death...



No, Johnny! No! Don't do this, Johnny! Answer to their questions, Johnny! They'll kill you Johnny! They'll make an ugly 99 NS /NR out of you, Johnny...
Cui ma lashi tu, Johnny...

//burst of incontrolable sobs//
Citeste tot...

Om normal la cap

Cum se văd, prin lentila lucidă pe care o aduce depărtarea, complexele, moravurile, mentalităţile românilor din ţară?
Avem numeroase valori şi poveşti de succes, dar nu le mediatizăm, din superstiţia stupidă că numai ştirile negative fac rating. De regulă, nu ne situăm sub media europeană la calificare, inventivitate, cultură generală. Puşi laolaltă, devenim însă „mioritici“, conspirativi, negativişti, anarhişti sau doar ipocriţi. Prin anii ’90, incapacitatea de a conlucra pentru binele comun se mai putea justifica. Acum ea devine insuportabilă, inclusiv la nivel economic şi politic. E straniu că deşi trăim un moment istoric excelent (suntem în UE şi NATO, economia creşte şi avem şanse individuale mai mari) ne otrăvim viaţa comunitară, suntem dezbinaţi, agresivi şi demotivaţi. Aştept enorm de la noua generaţie, singura care poate gândi şi lucra pozitiv, singura care poate schimba atmosfera toxică din viaţa publică, pentru a reinventa plăcerea convieţuirii.


Teodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa,
interviu in Ev Zilei, 27 nov. 2008

Restul interviului aici, in Evenimentul Zilei:
Imaginea României se joacă acum.

Citeste tot...

miercuri, 26 noiembrie 2008

La vara, Sorine!









Citeste tot...

Dumnezeu sa'i odihneasca...

E frig acolo, in zapada. Dar pentru ei nu mai conteaza, deja.

Dumnezeu sa'i odihneasca... :(

Cautarile celor doi turisti disparuti in Bucegi au fost oprite


Inutil sa repet ce spune toata lumea cu capul pe umeri, nu? Oameni buni, respectatzi muntele! Iubitzi'l, dar temetzi'va de el. Muntele te omoara, daca tzi se urca la cap shi crezi ca eshti mai tare in tzeava decat el.

Din nou: Dumnezeu sa'i odihneasca. O sa'i gaseasca la primavara, in mai, cand se va topi zapada. Pascutzi de capre, ciugulitzi de corbi, ruptzi de urs, rontzaitzi de iepure.

Si cu flori de coltz crescute pe ochi.

:(

Citeste tot...

marți, 25 noiembrie 2008

36 29 16

Se confirma. Din ce in ce mai probabil ca asha le'a ieshit.

Pana azi, stiam din trei surse, insa toate trei pesediste. Si ma gandeam sa nu fie perdea de fum. Fie dinspre sursa lor catre ei, fie dinspre ei catre mine.

Insa azi am mai auzit'o si dintr'a patra gura. Total diferita. Care mi'a confirmat. Si care mai mi'a spus inca una: ca asta ar fi fost motivul pentru care ar fi iesit CSOP'ul azi cu acea jena in care Stolojan are 41 si PD'L este peste PSD. Cum dracu' l'au convins pe Mushe, nu shtiu, ca e Mushe un precaut shi jumatate, ca sa nu spun altfel: fricos.

Culmea culmilor este ca erau tentati sa il dea asha cum le'a iesit, insa faptul ca la noi nu incepea cu doi i'a facut sa bage oareshce degete in date. O ajustare mica, nevinovata.

36 29 16. Se pare ca disperarea creshte...

:/

Citeste tot...

Stiti ce au facut, nefericitii?

Of of of. Vai de capu' lor...

Deeeeeci. Sa incepem cu un Deci conclusiv.

Mai intai sa citim stirea, in toata gloria sa:

INSOMAR a realizat si un sondaj de opinie si in trei colegii lectorale din tara in care candideaza liderii principalelor partide electorale astfel in Colegiul 4, Camera Deputatilor Ilfov rezultatele sunt urmatoarele:
Calin Popescu Tariceanu (PNL) 34,6%
Ioana Viorica Mates (PSD-PC) 29,3%
Sorin Dumitru Minea (PD-L) 26,8%
Cercetarea din colegiul ilfovean a fost realizat pe 1.273 de persoane si are o eroare de -/- 3%.

Colegiul 5 Bucuresti, Senat
Vasile Blaga (PD-L) 42,6%
Constantin Traistaru (PSD-PC) 24%
Danut Ioan Fleaca (PNL) 20,2%
Sondajul din colegiul bucurestean a fost realizat pe un esantion de 1.293 de persoane si are aceeasi eroare teoretica de -/- 3%.

Colegiul 5 Dolj, Senat
Mircea Geoana (PSD-PC) 66,8%
Nicolae Giugea (PD-L) 24,2%
Elena Costea (PNL) 5,8%
Cercetarea din acest colegiu a fost realizata pe un esantion de 1.577 de persoane si are o eroare teoretica de -/- 3%.


Buuuun. Probabil atz vazut'o shi pe la televiziunile obiective, alea care shtiu sa faca un spectacol din prezentarea sondajelor, nu ca altzi clientzi de'ai noshtri.

Buuun.

Primul comentariu, pe repede inainte: toate, dar absolut toate marjele de eroare comunicate sunt gresite. Greshite in plus. Toate. Auzi, bre? Toate!

Daca vorbim de niveluri de certitudine de 95% (nu stiti ce'i aia? Altadata va ecsplic. Acum suntem ocupati, avem alegeri. Cautatzi si voi pe net, stralucitorilor care va pricepetzi la toate, mai putzin la sondaje)

Deci, daca vorbim la un nivel de certitudine de 95%, atunci rezulta urmatoarele, prin implicatzia calculului necrutzator al matematicii celeste:

La un volum de 12,494 (sondajul mare, national) ei raporteaza o marja de eroare de 1.5%. Vrong. Matematica celesta ne spune ca avem de'a face cu o marja de eroare doar de 0.9%.

Ashijderea, la un volum de 1,273 ei raporteaza o marja de eroare de 3%. Vrong. Este de 2.8%

La un volum de 1,293 ei raporteaza o marja de eroare de 3%. Vrong. Este tot de 2.8%

Si mai si: la un volum de 1,577 ei raporteaza o marja de eroare invariabil tot de 3% (sa moara ma'sa a dracu de 3%, ca elastic mai e!). Din nou shi inca o data vrong. Este si mai mica si mai mica, presque cat femurul de furnica: 2.5%

Buuuun. Ne'am lamurit cu marjele de eroare si de ce stimatul Sorin Ovidiu Vantu ar trebui sa treaca peste vechea si stabila prietenie cu Gelu Teodorescu (btw: voi stiati de unde vine Gelsor? GELu + SORin) si sa'i explice prietenului sau sa nu mai iasa pe televizor, ca se balbaie si nu stie ce vorbeshte, si ca ar trebui sa faca oareshce traininguri de statistica pe acolo, prin pravalie, in contextul iminentei crize economice.

==============

Buuuun. Urmatorul subiect pe ordinea de zi: de ce procentele alea mici shi nashpa si bicisnice si alarmante si pe care le comenteaza toata distinsa presa romaneasca la ditamai barosanii de Tariceanu si de Blaga?

La Geoana n'am ce zice. Incepe cu 6. Case closed. Dar la Blaga? 43%? Aoleu. Se face Blaga de rushine in Sectorul 3? Vai vai vai! Apocalypsa, mayca! Dar pe Tariceanu? L'ai vazut pe Tariceanu ce mica o are? Doar 35%? Vai mayca: ne prapadim cu totzii. Vine sfarshitu lumii... N'atzi vazut? A scris shi la ziar. A dat shi la televizor: Tariceanu e vai de mama lui...

In aceste momente de disperare gnoseologica si de semnificativa punere la indoiala a validitatii acestor masuratori, sa limpezim apele si sa rectificam this subject out of join.

Nu, stimati telespectatori, nu umblatzi la aparate de facut zgomot in casa. Nu este nici furtuna cu pureci, nu s'a defectat nici tembelizoru. Nu este din vina Dvs. Au pus distinshii blambeci intrebarea generic, fara nume de candidati.

Ce s'a intamplat? Pai sa va spuna mama Omida sociologu de Telega. Adica io.

Distinsa concurenta raporteaza un sondaj de 12 mii de cazuri facute in trei zile. Buuuun. Cam mare. M'a intrebat si distinsu patron daca asa ceva e posibil, sau daca nu cumva e poignet pe acolo. Nu, dom' profesor, chiar e posibil. Daca iti pui la bataie toata reteaua de operatori stransa pentru Exit Poll, se poate. Probabil ca asta au facut.

Insa o chestie nu a facut distinsa concurenta: nu a personalizat chestionarele pentru fiecare zona in care a facut sondaj. Stiti voi, sondajele n'ai cum sa le faci in fiecare localitate a scumpei noastre Republici Socialiste Romania mareatza vatra, pentru ca e imposibil din punct de vedere logistic / operatzional. Ala se cheama recensamant, nu sondaj. Sondajele se fac in cateva zeci, respectiv in cazul de fata in cateva sute. Asta se numeste clusterizare (adica chiorchinizare, pe limba lu Amza Pellea) si nu are rost sa va povestesc mai mult despre ea. Vretzi sa fitzi priceputzi in teoria sondajului? Facetzi facultatea sau cititzi shi voi pe net, ca suntetzi oameni deshtepti, ca altminteri nu ajungeatzi aici, pe stralucitorul meu blog.

Ei bine, aceste sute de localitati, dat fiind specificul votului uninominal, cad si ele in sute de colegii electorale. In consecinta, sunt sute de liste de facut, pentru sute de variante de chestionare. Ei bine, din felul in care distinsa concurenta raporteaza rezultatele sondajului, rezulta negru pe alb pentru cine stie meserie ca distinsa concurentza nu a facut aceasta munca de chinez batran sa dea operatorilor liste diferite de nume de candidati in colegii diferite, ci pur si simplu a pus o intrebare simpla si clara, unica peste tot. Aia pe care o stim cu totzii.

Da, distinsi cititori de bloguri la 7 dimineata: au pus doar intrebarea generica, generala, aia "Cu candidatii carui partid veti vota..." si urmeaza o lista de partide, repet, de partide, nu de nume de oameni asociati cu partide. Si atunci rezulta ceea ce numim noi in limbaj sociologic de lemn de pauarpoint vot politic. Vot generic.

Uite asa se esplica de ce in Ilfov acem trei scoruri care incep cu trei sau foarte pe aproape de trei: penelistul Tariceanu cu 35%. Pesedista Mates cu 29% si pedelistul Minea cu 27%. Asta pentru ca stim din alte sondaje, dar mai ales si mai ales din rezultatele de la alegerile locale ca Ilfov este unul din judetele cele mai echilibrate politic din toata tzara, unde cele trei partide PD-L, PSD si PNL se bat parte in parte, pe fiecare vot in parte.

Buuun. Dar iarna nu'i ca vara si votul generic nu'i totdeauna acelasi cu votul personalizat, uninominal. Daca faci sondajul cum trebuie, in conditii de simulare de vot cu lista de candidati in fatza, ca la urna de vot, niciodata nu o sa se intample un asemenea scor acolo, in colegiul lui Tariceanu.

De ce? Pai in asemenea cazuri, in care un candidat este foarte cunoscut si bine definit politic, iar ceilalti doi sunt niste ilustri ciurli-burli (pardon: cyurly-burly), structura de vot se schimba dramatic.

Pe parcursul acestor saptamani de luni de cand tot facem sondaje in sistem uninominal, am tot vazut acest pattern repetandu-se de mai multe ori, in mai multe judete ale tarii, dintr'o parte in alta a hartii si a eshichierului politic. Therefore, putem vorbi de o legitate: punctual, pe un colegiu, cand ai un candidat cunoscut si restul gagagugu, votul uninominal este semnificativ diferit de cel politic. Per ansamblu unitate geografica mai mare (judet, regiune, tara), ele incep incetul cu incetul sa se suprapuna, intr'o poza composita mare. Dar pe colegii in parte lucrurile stau diferit. Cele doua tipuri de voturi seamana doar cand ai toti candidatii necunoscuti (sunt si cazuri de'astea).

Deci. Ashadar shi prin urmare. Concluzia acestui exposeu dirirambic.

Va spui eu: Tariceanu incepe cu 6. Nu am facut noi sondaj, dar un prieten a facut si asa i'a iesit. Iese din prima.

Moreover: Blaga incepe cu 6. La fel: iese din prima, la fel ca si Tariceanu ori ca Geoana (ori ca Melescanu, Mitrea, Nastase, Mazare fratele, Udrea, Olteanu, Prigoana si altii - nu'i spui pe totzi: mai sunt...).

In cazul lui Blaga, lucrurile sunt si mai clare, din punctul meu de vedere. Nici macar nu fac recurs la priceperea metodologica a prietenilor si cunostintelor. In acest caz, chiar noi am facut sondaj recent, acum o saptamana, componenta a sondajului pe Bucuresti colegiu cu colegiu. Si va spui eu: incepe cu 6. Este aproape de 7, ca sa fiu mai exact. Si sa stiti ca nici macar nu prea spun mare lucru secret din casa, pentru ca e un soi de descoperirea apei calde.

Si sa va mai spui eu un secret, distinsi colegi de la concurentza televiziunii obiective: Blaga nu are cum sa ia mai putzin de 50% intr-un colegiu din Sectorul 3.

Deci, distinsa concurentza, ai cam dat cu ciorapii nespalatzi in fasole. Ai cam comis'o. V'atzi cam impushcat in picior.

In rest, numai de bine. Ma bucur ca pe toata tzara sondajul distinsei concurentze seamana cu al nostru. Asta'i semn ca, cel putzin pe votul generic, masuram la fel.

Nu'i asha, mai stralucitorilor mai? Of of, mai mai.
Mama ei de pricepere. Cand n'o ai, se cheama ca nu e... :)

Citeste tot...

luni, 24 noiembrie 2008

Pot sa ma culc linistit

Mda. Maine trebuie sa facem curatzenie in birou: avem colegi noi.

Garfield, vino incoa' sa ne culcam. We're vindicated, my friend...
:hug: :friends: :sleep:

Comentariu Ziare.com, inscrieresite, ora 22:"15
Sondajele INSOMAR si PC si PSD

INSOMAR apartine de Voiculescu si de PC, deci "sondajele" lor mincinoase nici nu ar trebui sa apara in presa.


Citeste tot...

Vine, vine primavara

Citeste tot...

La revedere, distinse domn!

La revedere, distinse domn! Ne'ai bucurat tineretzile, si viatza, shi noptzile, shi ochii, shi mintea, shi inima, shi barbatzia.

La revedere...

Clint Eastwood pune punct actoriei, după 50 de ani de carieră


Later edit: dupa ce am citit stirea si m'am gandit sa va zic si voua, am vazut ca si Stralucitorul a scris despre asta. Mintzile mari se aduna sa se stranga shi sa gandeshte la fel, nu'i asha, geniule?

:)

Citeste tot...

Ho ho ho!

Ho ho ho! Hu hu hu! He he he.

Muahaha.

Stitzi cum zice omu de shtiintza din Zimbabwe? Nu va spun, dar putetzi banui. Are legatura cu anumite lichide corporale.

Deci datele INSOMAR sunt la fel ca ale noastre. Deci CCSB'ul a dat sondaj cu o zi inainte, adica ieri, adica duminica, cu aceleasi scoruri electorale. Deci dintr'o data televiziunile portocalii comunica aceleashi date ca si institutele motanului Felix.

Deci dintr'o data simt cum mai trebuie sa mai spun inca o data vorba aia a omului de stiinta din Zimbabwe.

LOL. Ho ho ho! Muahaha...

PS: A, apropos: ia cititzi voi aici comunicat de presa, pe distinsa oficina obiectiva HotNews, care ne transmite prin prieteni ca atata timp cat o sa fim ai lui Voiculescu, nu o sa comunice nici un sondaj de'al nostru, poate sa crape lumea (asta asa, ca sa stiti si voi de unde va luati stirile).

I'auzi i'auzi: cice ca au facut sondaj pe 12,494 de oameni. Si zice ca marja de eroare teoretica - auzi, bre, teoretica! - este de 1.5%.

Muahaha again. Nici macar pe asta nu stiu sa o calculeze. Alo, domnu Gelu: aud ca te'ai cam balbait la televizor. Hai sa'tz spun eu, domnu Gelu: marja de eroare teoretica la un volum de 12,494 de cazuri, la un nivel de certitudine de 95%, este de 0.9% (0.89%, ca sa fiu mai precis).

Dar cine dracu mai tine cont de chestiile astea obsolete in ziua de azi?

Tz tz tz. Mare tzi'e gradina cu sociologi, statisticieni si alte lighioane, Doamne care nu egzishti shi nu te rishti...

:) :rofl:

Citeste tot...

Bright new day

Citeste tot...

Vin alegerile!

Si ce zici ca patzesc daca nu votez cum trebuie?

Citeste tot...

Vin alegerile!

Aha! Si care va sa zica vrei sa votezi cu mine...

Pai de ce nu spui asha, stimabile?

Citeste tot...

Vin alegerile!

Unde o fi disparut doamna aia in mov cu stampila noastra de vot? Ca a intrat sa voteze si nu mai iese.

Tz tz tz. Oamenii astia din ziua de azi...

Citeste tot...

Vin alegerile!

Nu... Nu. Nu! NU!!! Ce'avetzi cu mine?

Nu vreau la vot!! Unde ma ducetzi? NUUU!

Lasati'ma, ca ma duc singura! Nu! Nu intrati peste mine in cabina de vot...





Citeste tot...

Vin alegerile!

Repede, Robin! Sa ne grabim sa nu inchida la sectia de vot...

Citeste tot...

duminică, 23 noiembrie 2008

Comparatii sondaje

Stiti ce e haios? Ca daca va uitati la sondajul nostru si la cel BCS, datele sunt la fel, daca tinem cont de marjele de eroare. Doar ca nimeni nu isi oboseste mintea de forumist cu patima sa se uite la voturile din cei care sigur merg la vot.

Faceti, va rog eu frumos, un exercitiu de obiectivitate si beliti ochii la cifre: pagina 5 la noi, pagina 5 si la ei. Si pe urma cititi cacaturile care se scriu pe forumuri. Si pe urma ganditi'va: cum e mai valid sa estimezi votul: din total populatie, sau din cei care intentioneaza sa mearga la vot?

Pentru cei care nu stiu sondajul nostru, asta cel mai recent (Tracking Poll val 03, 19-21 nov): PSD + PC: 36.4, PD-L: 34.1, PNL: 15.2 (aici e singura diferenta semnificativa), UDMR: 6.8, PRM: 4.1, PNG: 2.8, altii: 0.6.

Ca sa nu mai spun ca am auzit azi un radio shantz despre un INSOMAR facut pt PD-L care zice PSD 36, PD-L 29 PNL 16. Dar, cum ar zice cei din Catavencu, e cu o ureche. Nu bag mana in foc pentru el.

Of of. Mai mai... :(

:wink: Citeste tot...

Un cuvant pe zi

Azi: NOIAN.

Conducatorul unui grup mare de calareti mongoli.

Adica mult. Adica galore. Adica gramada. Adica potop. Adica frunza si iarba. Adica prapad.

De la mongoli ni se trage. Si gena din sangele meu, care'mi face mustatza pe oala, ochii ushor mijitzi si pometzii evidentzi. Si noian. Si arcan. Si bulan. Si toptan. Si maidan. Si golan. Si burlan...

Glumesc. Dar noian de acolo sa stiti ca vine. Din stepele Asiei Centrale, de unde veneau calaretzii cu arcurile in spate care lasau piramide in urma.

De capete taiate...



Citeste tot...

Great googley moogley!

Waw! Cand o sa facem si noi chestii de'astea in campaniile electorale, inseamna ca vom fi iesiti la liman. Auzitzi, bai stimatzi ciumeci?

Dig this. Watch it to the brightest end. Chiar daca au fost alegerile, sa moara melcul paralizat daca nu'tzi vine sa dai o fuga, sa treci oceanul inot si sa'l votezi, sa fii sigur ca iese.

Vedetzi voi: puterea lucrului bine facut. A retoricii.

Hai, la munca si la prins istoria din urma, nu la intins punga si la alte marlaneni electorale...

Watch it. You won't be sorry. Si pe urma bagatzi un ochi shi aici, pe Boston.com. La fel: nu o sa va para rau. Excelente pozele de / din campanie.


Obama '08 - Vote For Hope from MC Yogi on Vimeo. Citeste tot...

Vin alegerile!

Vezi? Vezi? Vezi cine castiga?

Uite'l! Acolo, dupa coltz. In colegiul ala...

Repede! Sa fugim! Ne manaaancaaa!

Citeste tot...

Cine stie, cunoaste

Gata. Am terminat. Avem. Suntem dotati.

Am stat o noapte intreaga, suntem chiori de somn,
dar i'am dat de cap: Tabele. Nume. Procente.
Cine are, intra. Cine n'are, n'are.

Sunt surprize. Unele placute, alte nu.

Nu multe, dar cat sa adauge sare si piper.

Mda. Cine stie, cunoaste...

//insert mad scientist laughter here//

:D :wiseguy:













Citeste tot...

sâmbătă, 22 noiembrie 2008

Becali candideaza in Iasi!

Nu ma credeti? Check this out:

Iasi - Camera Deputatilor, PNG


Si nu o data, ci de doo ori: o data in colegiul 6, el insushi, in persoana (Gheorghe), si inca o data, sa fie sigur, in colegiul 5, cu delegatie (fratele Hristu)

Va datzi seama cum o sa voteze amarashtenii aia de acolo? Cu ochii inchisi, pe Gica al lor, marele balaur crestin de rit stelist si manelar si coconaut. Care, de fapt si pentru cine stie si cunoaste, candideaza in Zabrautzi si si'o fura. Dar sa nu'i spunetzi, va rog. Lasatzi'l sa mai cheltuie nishte bani de'a'n pulea... :) Citeste tot...

Vasilică-Edmond

Cum pana tastaturii mele poate sa te cheme Vasilică-Edmond?

Auzi tu: Vasilică-Edmond Buga-Sfinteş.

Daca nu ma credeti, iaca ici:

Buzau, candidati PRM

Si sa mai si fii candidat din partea PRM. Fics la Buzau, unde a intzarcat natzionalismul iapa...

Mare ti'e gradina, Doamne care nu egzishti si nu actionezi, sa curetzi patria de banditzi, hoti, evrei, unguri si lichele, sa fim tot ce am fost, ba chiar mai mult decat atat, sa stralucim precum soarele pe cer si sa ne cheme Vasilică-Edmond.

:) Citeste tot...

Catlore

Courtesy of MackerelFish, carele ne'a trimis unde trebuie. Nu ca nu le'am avea, pe undeva prin the deep vault of our DVD boxes, dar acolo sunt si actualizate.

Spasiba, prekrasnaya djentchyna..

Citeste tot...

Waiting for Godot

Uite ce face lumea pe lumea asta: il asteapta pe Turambar.

lol. Courtesy of INconstantIN, care interogheshte si filmeshte, and of Chinezu, care vorbeshte si numa' numa' ii plin da viatza. Shi care amandoi m'o asteptat la Webstock, numa' numa'.

Si io, in nemernicia mea, veneam si nu ma lasau fatucele alea sa intru, ca eram urat si ras in cap si cu mutra da gabor, nu da blogger. Tulai mustatza mea...

lol again. No, numa' numa' ascultatz aici, oameni buni, un ardelean fain care ma tat ashtapta sa vin. Numa' numa'...

:friends:

Citeste tot...

vineri, 21 noiembrie 2008

Aaaaargh!

Aaaaargh! Am gasit'o!

Asta sunt eu! Asta e caricatura care mi'a bantuit mie copilaria.
Si adolescenta. Si olimpiadele.

Aaaaargh!

- Psss... Pssst. Domnu, domnu. Un moment, va rugam. Venitz un pic.

- Shhhh. Nu ma deranjatz. Am un eshantion de facut...

Noli tangere circulos meos.

:rofl:

Citeste tot...

Adam e lunga

Adam si Eva. Adam si trompa. Eva si elefantul.
Leshinul shi dorintza. Jungla si putirintza.

Shi peste toate, unul din idolii copilariei noastre din
Pif Gadget (desi el este argentinian de meserie): Mordillo.

Va mai aducetzi aminte, mai bre domnule domnishoara cititor?

Mordillo, nu gluma...

Courtesy of Serban, care in ultimul timp ne trimite numa chestii faine.

:)







Citeste tot...