luni, 6 octombrie 2008

Vintila

HotNews.ro: Ce v-a invatat antropologia?

Vintila Mihailescu: Mai presus de toate, cred ca m-a invatat sa ascult. Practica principala a antropologiei trebuie sa fie sa stii sa-l asculti pe celalalt. Pare de o banalitate totala, dar credeti-ma ca nu e. Daca am avea rabdarea si arta de a-l asculta pe celalalt, am vedea ca oricine ar fi celalalt, o parte de dreptate are, are un punct de vedere de care trebuie tinut cont. Nu pentru a fi neaparat urmat, dar pentru a ajunge la niste concluzii, a putea ajunge la un spatiu public, la o dezbatere publica, la un proiect comun. Trebuie sa incepi sa-l asculti pe celalalt, sa-l creditezi ca are ceva de spus. Daca din capul locului spui "Tu sa taci, ca eu stiu mai bine", atunci am oprit dialogul inainte de a incepe. Orice comunicare, de la cea personala la miza publica, trebuie sa fie prima lectie a antropologie. Celalalt exista si e bine sa-l asculti. Daca acest mesaj se intelege foarte bine, de-aici deriva foarte multe lucruri. N-as vrea sa se creada ca antropologia sau orice alta stiinta are niste retete de intelepciune gata facute, dar aceasta premisa a comunicarii, sau macar a “ascultarii”, mi se pare absolut esentiala.


Profesorul nostru de antropologie. De fapt, cam singurul din Romania caruia i se poate spune, fara putinta de tagada, "antropolog". 100%. Full-time job.

Restul articolului aici. Cititi, de curiozitate, si comentariile. Observati cum romanul, impartzial din fire (na, sa ma joc si eu cu stereotipurile), se agatza de un rahat de fraza si refuza cu incapatanare sa ignore tot restul articolului.

:)

7 comentarii:

Anonim spunea...

N-au ignorat bre nimic, doar nu vroiai sa citeasca tot articolul ala (lung si cu poze asemanatoare)? Au citit doar titlu, care la randul lui a fost asa ca sa ... atraga cititori.

PS: D'aia pasajul reprodus de tine e bine ales :).

Turambar spunea...

:) :p

Anonim spunea...

Acest Vintila Mihailescu este totuna cu cel care a scris o istorie a Bucurestiului?

Turambar spunea...

Nope. Alta generatie. Geograf acela. Nu stiu daca e relatie de rudenie sau nu (taica-sau?)

Aura Matei spunea...

Chiar singurul antropolog??... Hmmm... Eu am facut in facultate (Sociologie la UB) antropologia cu Gheorghita Geana (http://gheorghitageana.uv.ro/) si as zice ca e cel putin 50% antropolog... Ca deh, duce in spate modulul de antropo de la noi....

Turambar spunea...

Daca as fi rautacios, as zice ca este 50% antropolog si 70% etnolog. Dar nu sunt rautacios si itzi dau dreptate. It was just a matter of speech, scotand in evidenta exceptzionalitatea lui Vintila

:)

Anonim spunea...

Da, tatal lui Vintila a fost un MARE geograf. Si nici bunica-su nu era chiar de lepadat. E de familie buna, si intelectual adevarat, cel putin la a 3-a generatie. Un tip special, cum nu mai sint multi in lumea romaneasca de azi.