sâmbătă, 25 octombrie 2008

Ciurli burli

De ceva timp ma intalnesc destul de des cu o sintagma care reuseste sa surprinda expresiv si puternic o anumita stare de naivitate, de lipsa de importanta si / sau de semnificatie, de nepricepere si de lack of leverage, cum spun americanii (nu, nu in sensul acela financiar ce a fost adus in constiinta publica de catre actuala criza financiara; in acest sens, leverage = putirinta)

E vorba de Ciurli Burli.

Adica, pentru o mai buna intelegere a ariei sale de acoperire semantice, de pielea preputzului, intr-o alta varianta si mai de Pantelimon. Sau de pamant de flori, cum spunem noi cand ne facem ca jucam bridge. Sau de fratii Barkalainen si Vasliansson. Sau mazeta. Sau pulifrici (na, c'am zis'o). Sau neica nimeni. Sau ilustru necunoscut. Sau Gogu de la scularie.

Cel mai des, in zilele astea, auzim vorbindu-se de candidatzi ciurli burli. Adica de distinsii fii ai ploii: nici nu'i stie nimeni, nici bani nu au, si nici pricepere electorala. Sunt pusi acolo de umplutura, doar sa fie lista cu nume. Din capitolul "Blat", evident.

Insa putem extinde aria de acoperire semantica a sintagmei si dincolo de oameni. Astfel, putem vorbi de informatie ciurli burli, sau cum imi place mie sa spun: despre descoperirea faptului ca apa calda nu e rece, in schimb este uda. Sau de stiri ciurli burli. Sau de posturi (functii) ciurli burli. Sau - horribile dictu! - de bani ciurli burli.

Deci va rog retineti: daca in vreun raport de'al meu stiintific si rece si nemilos si pertinent si genial si plin de grafice si de serpisori veti gasi scris ciurli burli, sa stiti ca e folosit nu doar pentru coloratura, pentru its rogue rethorics ori datorita unei voite inadecvari a registrilor lingvistici, menita sa provoace catharsisul clientului. Ci, in egala masura, si pentru ca este un termen puternic in el insusi, care transmite cu minim de efort maxim de informatie.

Si provoaca si un zambet. Sau o incruntare. Ceva emotie acolo. Caci fara corason, mintea moare si se usuca, iar rapoartele sunt plictisitoare si reci si anoste si cam ciurli burli.

:)

=====
A, btw: Si sa vedeti si Dvs. ce se intampla daca dai sa cauti "Ciurli Burli" printre imaginile indexate de Google.

Nu'i asa ca descrie pertinent sfera de semnificatie a sintagmei?

6 comentarii:

Anonim spunea...

Adicatelea ce vrei matale sa insinuezi cu "Pantelimon " ? Ha ?!?!?! :)
PS
Si se zice Pantilimon.

Anonim spunea...

dar la mine toti candidatii sunt ciurli burli (21 sau 22, cu tanti aia neecologista de la pnl, care ne tot scrie pamflete pe hartie luciaosa in multe doua culori, o pdlista de care nici Basescu n-a auzit) - m-am uitat pe lista si ma intrebam cine or mai fi si ashtia si de ce ar trebui sa-i votez. acum stiu: sunt niste ciurli burli! Nu mai am dec at nedumerirea 2: de ce ar trebui sa-i votez?

Turambar spunea...

@ Mosh Califar: Iertare, prea bunule si intzeleptule. In nemernicia mea, ca un caine turbat si degraba doritoriu de limpezime ortografica, am gresit si am pacatuit si stricat-am scris-am numele pustiei Pantilimonului. Promit pe sfantul asfalt si pe prea dreapta planetara sa nu se mai intample.

... Si zici ca stai in Pantilimon? Ualeeeu. Muahaha. Ho ho ho. Nashpa si nasol de matale, nefericitule...

:rofl:

@ Anonim: Pai cine zice sa mergi la votare, daca ai doar ciurli burli? Inseamna ca partidul tau nu te'a respectat destul de mult si te'a parasit si ti'a dat o loaza acolo in colegiul tau. Si la mine e la fel.

Dar pe de alta parte, vezi ca votul tau se contabilizeaza la numaratoarea mare. Deci conteaza. Si daca tu nu votezi, altii, de la alte partide, mai batrani si mai pensionari si mai disciplinati si mai dedati la ale pungii si malaiului si fainii, vor vota. Si atunci ai fost facut(a). Si atunci se cheama ca ti'o meritzi.

Cum s'ar spune in termeni stiintifici si inclusivi si armoniosi si calzi: marsh la vot, puturosule! Ai o treaba de facut...

:) :p

fanel spunea...

e mai repede coborat din Ardeal decat din Statele Unite ale Pantelimonului :)))

Turambar spunea...

:) niste ciurli-burli, pantilimonezii astia :)

GEORGIANA PATZ... spunea...

...io îl știu pe Ilie de la sculărie...Gogu e prospătură???