vineri, 24 octombrie 2008

Big Brother is watching you

Lumea e din ce in ce mai tensionata. Iar statele lumii libere fac compromisuri din ce in ce mai mari, incercand sa faca fata provocarilor asimetrice, cum zic astia in analizeze geostrategice. Miroase a razboi, a praf de pusca si a sange.

Iata o tema de discutie pe care in urmatorii ani o vom tot mesteca: tensiunea dintre libertatile individuale si securitatea supra-individuala / nationala, in contextul trosnelii dintre lumi cu valori diferite.

De citit articolul din The Economist:

Surveillance technology - If looks could kill


care a generat acest post.

A, apropos: pre-emptive strike, sa nu ziceti ca nu v'am zis. Aviz iubitorilor de soviete: acest post nu este un pretext de justificare a nemerniciilor pe care un sistem totalitar le face, plecand de la aratarea cu degetul catre tarile occidentale "Aha! Si aia fac la fel. Nu sunt cu nimic mai breji".

In tarile totalitare (Rusia, China) nu exista reviste civile, disponibile omului obisnuit, care sa discute de maniera critica acest lucru. In aceste tari oamenii de tipul asta fac puscarie si sunt impuscati in scara blocului.

Deci o rugaminte: a se abtine, Mitica. Cantati la alta masa. Aici se canta Pink Flo... (scratch that: Beatles si Bach si Brel si Bowie), nu glorie conducatorului suprem.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Ai tradat. Nu achiesasem ca amindoi sintem oameni de litera 'B'? Brel, Bach, Beatles, etc.? Ce cata acileasha Pink Floyd? (Nu ca ar fi rusinos, da prefer sa fim tari pe pozitiile agreate).
Altfel, dupa Viena, Cluj, Viena si Sinaia between mid october-mid November, traversez oceanul la timp pentru curcan (ce agitatiune enorma, pentru o pasare relativ plicticoasa!) si revin in mid January. Contez pe tine sa ma tzii in curent cu ce se intimpla pe piata politica si sondagistica (io am incredere in meseria asta si nu dau cu piatra pina nu stiu for a fact ca te-ai spurcat cu buna stiinta).

Turambar spunea...

Gata. Schimb. Pot sa pun surorile Baccara? Sau Boney M?

:) :p

Calatorie placuta, si curcan gustos. Te voi tine la curent cu evolutiile, nemerniciile si paradoxurile politichiei romanesti. In masura in care contractele imi dau voie asta, of course... :)

Cand te intorci in tara, neaparat trebuie sa bem o cafea.

T :)

heraasku spunea...

Respect.
" In tarile totalitare (Rusia, China) nu exista reviste civile, disponibile omului obisnuit, care sa discute de maniera critica acest lucru."
he, he, he baiet-baiet. In Rusia e totalitarism? Tu, daca-mi permiti, iti asumi ce spui? Sau vorbim sa ne'ndulcim?!

Turambar spunea...

Ai dreptate. Asa este. Am gresit. In Rusia se moare democratic in scara blocului, cu glontul in ceafa.

Pardon. Scuzatz. Nu mai fac. Ivaaaan, davai mai aftamat...

:/

Anonim spunea...

Domnule, da, poti,desi mai in ton ar fi Barbara si Brassens.

Anyway, am alt gind acuma: cine era domnul care te intreba, acum citeva saptamini, cine e Flo? Pe motiv ca dumnealui, sotzia dumisale ii zice tot Flo? Era cumva Cornul? Mi-e lene sa caut, da ma siciie.

Asa. Cafea. Poate da. La shosea.
(Sa-ti dau satisfactzia ca faci scoala, desi rima e debila. Nu ca a ta: voi, joi, roi ar fi mai de soi).

Turambar spunea...

Da. Domnul doctor chirurg Sebastian Ghinda, cum imi place mie sa'i spun (Sebastian Corn, nom de plume, comme j'suis sur que tu deja sait)

Cafea? Sosea. Perdea. Peltea.

Vorbim :)

Anonim spunea...

Non, non, non, je savais pas. Nom de plume? Acu tre sa fac teorii de ce si-o fi ales numele asta, in timp ce chestia cu de ce ii zice nevasta-sa Flo cade pe locul II. Draga, cam des imi bulversezi dta mie gindurile, ba cu una, ba cu alta si nu ma lasi sa meditez io in ritmu meu la issue-rile proprii. Trebe sa ma zmulg de supt aceasta influientza.

Dark, Plutarch, remarque, imbarc.

Turambar spunea...

Da, Sebastian Corn e son nom de plume. In realitate il cheama Florin C*****escu. Si tot in realitate, ne cam stim de 10 ani. Ba chiar mai mult. De prin '94, daca nu ma inshel.

Nu'i asha, dottore?

:) :friends: