miercuri, 24 septembrie 2008

Tigan sunt, rus ma numesc

Zice ca Madonna confunda romanii cu rusii.

Asta este in titlu, cel putin. Dar daca citesti articolul, iti dai seama de fapt ca problema e ca romanii sunt confundati cu tiganii. Din cauza de asemanare fonetica a denumirii celor doua grupuri etnice, cum argumenteaza spre sfarsitul articolului autorul.

Astfel, s-a descoperit ca greseala a provenit de la confuzia la traducerea in engleza a cuvantului "romani" sau "romanes".


Oare asa sa fie? Doar fonetica sa ii faca pe vestici sa ne ia drept tigani? Sau din cauza ca tiganii cei mai multi de pe fata pamantului occidental provin din Romania, courtesy of big numbers, si atunci, vizibili fiind, duc la aceasta asociere?

Ia, care din voi se simte tigan: mana sus, mancatzi-ash!

14 comentarii:

Anonim spunea...

Eu.

Turambar spunea...

Au suivant!

:)

Anonim spunea...

Cine ii cunoaste pe tigani nu numai din ultimul val de migratie, ii stie de obicei sub alte nume si nu face confuzii.
http://www.imdb.com/title/tt0071557/
:)

Turambar spunea...

Il am. Il stiu. Fictiune. Film. Cum zicea Allie McBeal: realitatea e in alta parte.

http://www.imdb.com/title/tt0097223/

:p

Realitatea lui Petria spunea...

Mă deranjează confuzia.

Turambar spunea...

Iti dai seama ca si pe mine, ca altmineri nu postam chestia asta :(

Anonim spunea...

Turambar - adica, tu nu te bazezi pe calitatile tale si charme-ul personal? crezi ca lumea te place, sau nu, fiindca esti roman? Mie mi se filfiie daca, in strainatate, romanii sint confundati cu romii. Nu e agreabil, dar nu schimba mult lucrurile pentru anumite categorii. Tu personal, sau copiii si sotia ta, nu veti avea niciodata necazuri din acest motiv. Eu, nici atit. Petria s-ar putea sa aiba.

Turambar spunea...

Sper, doamna, cu toate ca am avut si situatii in care lumea s-a uitat urat la noi. Ma rog, a fost doar la nivel de iritare pasagera. Insa de ce sa ne gandim doar la noi in situatia asta? Chiar ti'a convenit cand francezii ne'au facut tigani? Mie nu.

:(

Anonim spunea...

Pai vezi, aici e diferenta! pentru tine, tigan e un termen de ocara. Pentru mine, NU! Moreover, ce-mi pasa mie ce spun francezii? Francezii aia cu care am de a face sint civilizati. Ca sa nu mai spun ca si eu am stereotipurile mele despre ei: francezii sint ultra radins. Da' stii, ULTRA. Penibil. E o chestie destul de rudimentara sa pui la inima ce zic aia despre tine. Sau ailalti.
Nu e de tine, zau!

Turambar spunea...

Mda, ai dreptate: pentru mine tigan e un termen de ocara. Nu pot sa ma scutur din lantzurile stereotipizarii. Mai ales cand merg pe strada and I bump into them. Si cand...

Da' mai bine lasa, ca nu vreau sa intru in discutii. Chiar nu vreau. Una e sa fii antropolog in Patagonia, alta e sa fii aici, acum, in Romania.

Kosovo iti spune ceva?

:(

Anonim spunea...

Nu. Adica da, da' nu stiu in cazul prezent la ce ne gindim.

Turambar spunea...

Vorbim la cafea. Chiar, cand bem o cafea?

:)

Anonim spunea...

Ne-ntzelegem pe mail, ok?

Turambar spunea...

yup. :)