vineri, 19 septembrie 2008

PC, Realitatea TV si prostia

Cu rosu, sublinierea mea:

"Otevizarea" celui mai important eveniment stiintific contemporan nu e un accident trecator. Ea trimite direct la pervertirea libertatii de exprimare. Sigur ca fiecare e liber sa creada, si chiar sa spuna, ce vrea: acasa, la crasma sau in Cismigiu. E liber in sensul ca nu poate fi urmarit, pedepsit, bagat in puscarie pentru opiniile sale. Dar asta nu inseamna ca orice delir trebuie sa capete dreptul de a fi propovaduit natiei de la catedra - sau de la televizor. Daca la scoala copiii Dumneavoastra ar afla ca, in opinia profului, 2 cu 2 fac 6, v-ati revolta; daca o afla de la televizor, vi se pare acceptabil sau chiar hazliu.

Tot asa cum este perfect onorabil sa cumperi sau sa vinzi obiecte sanitare - sa zicem bideuri - si este dezonorant sa le furi, este legitim sa discuti si despre experimente stiintifice, si intolerabil - sa lasi discutia pe seama unor perpetuu corigenti la fizica. Daca ne gandim mai bine, asemenea divertismente - fie ele cu pretext stiintific, politic sau, vai, cultural (ma gandesc de pilda la recenta competenta in cai roz a dlui Vacaroiu) - spala creierele in aceeasi masura ca si propaganda regimurilor totalitare. Cu mijloace mai voioase uneori, ajung la acelasi rezultat: amputarea spiritului critic. Servitutea ratingului nu difera esential de servitutea politicului, e doar ceva mai profitabila. Mecanismele mentale corupte de jumatate de veac de singuratate colectivizata totalitar sunt acum pervertite de amestecul insalubru de idei si de falsuri, de specialisti si de impostori, intr-o confuzie devastatoare care sufoca discernamantul si inlocuieste informarea cu dezinformarea.


A cata oara oare are dreptate? Doamnelor si domnilor: Zoe Petre.

A, era sa uit: doamnelor si domnilor: televiziunile din Romania :(

21 comentarii:

Dan Selaru spunea...

Subscriu. Am si spus-o. Mi-e lehamite.

Anonim spunea...

Cu sadism ii fac reclama tatuliciului pentru ce va-sa-vie duminica dupa amiaza la EolTV in clasica " X(xx) pentru Romania " Sectiunea "interpreti vocali " Printre invitati :Sorinel Copilu de aur si Dan Bursuc. "Valori de valori, super tare frateee, tineo (sic!) tot asa, cool, beton"

Bogdan spunea...

Nope, Zoe Petre nu are dreptate.
Asa cum ne dam cu toti cu parerea vis a vis de medici, fotbal, arat, politica samd, asa e firesc ca ORICINE sa discute despre experimentele din fizica. Reflexul "intelectualitatii" elitiste nu e tocmai util: cunoasterea stiintifica devine parte a cunoasterii comune prin discutarea ei in spatiul public, de catre profani. E jobul celui specializat in domeniul respectiv sa aduca mereu clarificari.

Crezi ca daca doar fizicienii ar fi vorbit despre electricitate, ar mai fi apucat Edison sa produca becuri? Crezi ca daca Newton ar fi vorbit doar cu 2-3 insi despre gravitatie, am mai avea azi habar cu totii despre cauzele pentru care cad merele in capul intelectualilor elitisti? Dar daca al de a inventat roata tinea discutia despre roti doar pentru el si ai lui, ce crezi ca iesea?

Asa se petrece progresul: prosti din astia multi, asemenea mie, ne dam cu parerea despre lucruri la care nu ne pricepem, apoi ai de se pricep vin si ne mai explica, noi spunem alte prostii, ei ne corecteaza, noi bagam alte tampenii si asa mai departe, pana ne desteptam :(

Iar daca nu avem capacitatea de a discerne ce e bun si ce e rau, atunci probabil nici nu avem nevoie de invatori precum stimabila Zoe care sa ne propavaduiasca propria lor religie.

Turambar spunea...

Ai dreptate doar daca raportul este echilibrat: vin niste prosti si spun prostii, pe urma vin niste destepti si-si spun si ei punctul lor de vedere. Dar cand, de dragul ratingului, lasi loc doar prostilor pe micul ecran, sau pui 5 prosti la un destept, si acorzi mai mult timp de comunicare factiunii vrajitoresti, atunci nu mai e bine.

Rolul televiziunii in societate. Responsabilitatea sociala. Are privilegiul sa calareasca frecventele statului, care de-aia e monopol de stat si de'aia te alearga statul cu badigarzii daca emiti fara voia lui. Ca de'aia e o institutie acolo, sa le reglementeze continutul, Si de'aia da amenzi cand arata copii abuzati si OTVisti spumizati.

E simplu: calitatea produsului. CeTeCe. Ca si aia, care fac branza: imi vinzi branza stricata, e o problema, ca ma stric la burta. Si atunci vine Piedone si, in fata televiziunilor, arunca cu motorina peste ea.

La fel si cu televiziunile: imi vinzi ideologie stricata, e o problema, ca ma stric la cap.

Si la burta mai e cum mai e, ca imi dau seama, ca ma fac frate cu codrul din veceu. Dar la cap... :(

Bogdan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Bogdan spunea...

Branza e stricata atunci cand o definesti ca e stricata. Cum stiinta este multiparadigmatica, simplul fapt ca majoritatea zice ca o teorie este
valida, nu ii confera 100% veridicitate.

Iar raportul prosti-destepti depinde si el de modul in care definesti prostii si desteptii. Din nou, majoritatea s-ar putea sa defineasca prosti altfel decat o faci tu. Iti amintesti cam pe ce loc sta Romania in ce priveste educatia medie a populatiei?



EDIT: am corectat cateva erori de tastare...

Dan Selaru spunea...

Stiinta nu se face cu majoritati si minoritati. Se face cu ipoteze valide sau nu. Destepti sunt cei care au invatat despre un lucru, prosti sunt cei care nu stiu ce vorbesc. Dreptul la exprimare e pentru toti. Dar in cazul asta prostii trebuie sa intrebe si desteptii sa raspunda. Iar orice televiziune trebuia sa aduca doi fizicieni unul pro si unul contra ca sa-si explice, pe intelesul prostilor, ipotezele. Ceea ce nu s-a intamplat.
Legea gravitatie a lui Newton e nevotabila si e falsa.

Anonim spunea...

Turambar, observi cata pasiune pt relativismul de tip postmodern afiseaza bogdan, da? Sunteti pe 2 pozitii oarecum...opuse. E hazliu de urmarit argumentatia, in special cea care incepe cu concluzia si se autocontrazice pe parcurs :-). Nu mai punem la socoteala inflacararea care face ca "Zoe Petre" sa ii devina ulterior atat familara incat sa-si permita si o ironie: "stimabila Zoe". Cei care stiu...isi permit :P

Bogdan spunea...

@Nina: la care contradicţii te referi?

Despre stil: E un reflex profesional. În lumea academică, în ştiinţele sociale, articolele încep cu concluzia şi apoi îţi expun argumentaţia.

oceania spunea...

odata cu experimentul au aparut si bancurile:
Experimentul din Elvetia a esuat deoarece un grup de romani a furat 1,3 kilometri de tunel in care se aflau cei 20 de protoni. Din pacate, viteza cu care au actionat romanii a fost net superioara vitezei protonilor. :))

Anonim spunea...

Turambare trebuie sa vezi dincolo de bideuri, tatulici si prigoana prigonind pictori de pasarele.Mania irealistilor de a se bate cu intactii pe acelasi segment de public e mult mai hazoasa in relatie cu pro-ul luptand pentru segmentul capturat de DDD.
Esti un sociolog simpatic si cu blog dar damna sefa de cabinet a lui milica e simpatica pana la a 3 franza unde incepe "basescu cel naspa"...

Anonim spunea...

domnu' bogdan, mai era o vreme cand isi dadea cu parerea clasa muncitoare... si asa a rasrit SSMD-ul. "prosti din astia multi, asemenea mie, ne dam cu parerea despre lucruri la care nu ne pricepem" in acest caz din pacate vocea poporului nu este "democratica" ci un amplificator al prostiei; pe de alta parte te inteleg -doar provii dintr-un mediu in care impostura si imbecilitatea stau in fruntea bucatelor (mareata facultate). In argumentatia dvs ar fi fost ok daca va opera un lucrator de la spatii verzi? banuiesc ca nu...
nu inteleg de unde aceasata atractie pentru stiintele tari, cum isi dau cu presupusul oameni care nu au avut o cat de mica aplecare spre real sa-si dea cu presupusul despre cuante, relativitate, forte tari, gauri negre etc. Ca in prea multe dati confundam stiinta cu textele de popularizare for "dummies". Lasati fizica celor care au macar habar de ea sau comme disait l'autre "despre ceea ce nu se stie mai bine pastram tacerea" - un chelcism ieftin dar aplicabil in acest caz...
un alt bogdan

Belle de Jour spunea...

OOOOOOOOOOOOOOOO cherie! Dar ce "tempete" s-a starnit pe aici....tztztztz...Cum le stiu sociologii pe toate ca niste oameni mari. Mai ales chestia cu inceputul unui articol academic de la cur incolo, pardon, de la concluzii spre ipoteze e de-a dreptul...revolutionara! Sure ca papasa Kuhn, Hempel, Lakatos, Feyerabend si restul de amarati osificati si sanctificati in lucrari academice sunt invidiosi (multi post mortem...)...Schimba fata lumii academice asa ceva! Baietii de la Cambridge au aflat!? Da' aia de la Oxford?! Cu asa ceva schimbi si clasamentul Shanghai, arunci cotatiile ISI in aer, pui Romania in prim planul vietii Nobelizate etc etc...WOW! WOW!WOW!
Scuze..nu ma abtin...Dar stu stii ca femeile e proaste, nu le au cu gramatica, ele au pur si simplu o ingustare a campului perceptiv si sunt mai...incapabile in a accede la unele nivele de cunoastere...of of of.
Hai spor!...;)

Bogdan spunea...

Stimabile anonim, nu prea îmi dau seama la ce vă referiţi???

Mulţumesc oricum pentru pentru a mă identifica drept imbecil si impostor. Anonimatul v-o permite din plin, ca si măreaţa cunoaştere pe care o invocaţi, citând probabil din maestrul domniei voastre.

Belle de Jour spunea...

Ahhh! Si ar mai fi ceva legat de relatia care nu da pace tot sociologilor: aia dintre societate si media si rolul media si rolul sociologilor si etc etc.
Dar...aici dat fiind ca voi fi repezita si trimisa la origini si decretata tampa, idioata...zic atat: "Breasla" sociologilor e plina de exemplare de astea academice de inalta tinuta, cu un CV ireprosabil, cu o etica pe care sa o respecte si dincolo de absolut?! Sau multi care "profeseaza" in domeniu (fie el de piata fie el academic) au un alt tip de back - ground, li se rupe de chestiile stiintifice, nu le au deloc cu asa ceva si ceea ce conteaza in ecuatie is numa BANII, LOVA, BISTARII, EUROII???? Aud!??
Asa ca daca mi se ofera un raspuns de tipul: "Sociologii sunt toti buni, frumosi, inteligenti, morali etc etc" atunci accept furia asta demolatoare a lor contra altor bresle- in speta de fata, contra jurnalistilor. Sau e si asta o modalitate de a atrage atentia asupra sociologicilor?! Sa ii bage si pe ei presa in seama, sa nu ii mai confunde cu simplii"furnizori" de turloaie si placinti explodate si sa ii crediteze ca analisti socio-politici!? hi hi hi....
Se prea poate....asa ca tac eu sunt femeie si sunt proasta de la natura
Spor..:)

Turambar spunea...

Waw! Promit ca nu mai fac. Am identificat o relatie clara de o cauzalitate inevitabila: de cate ori ma duc sa cumpar usi, se face asha, un melee la mine pe blog, pe teme stiintifice.

Promit therefore sa nu mai cumpar usi. Costa mult si mananca timp.

In rest, o dezbatere foarte interesanta. Despre ce este vorba? Am venit mai tarziu si, sociolog fiind, nu prea stiu despre ce se discuta in propozitie.

:) :p :rofl:

Da, Belle de Jour. Ai atins o coarda sensibila. Sa stii ca pentru asta o fac. Sa ne bage jurnalijdii in seama.

A, si inca ceva: ai dreptate. Toti jurnalistii e la fel. E unul din putzinele cazuri de pe lumea asta sub-atomica unde ma tem ca stereotipurile bat realitatea la fund cu o mana la spate.

:p

Belle de Jour spunea...

Gura pacatosului....tac, uite ca tac, nu mai zic nimic. Am limitare, ingustare cognitiva clar...cum le stiti voi chiar pe toate...
Hai..spor la montat usi...:)
Spor si la sondaje ..:)
Si la...redefinirea propriei identitati....:)

Anonim spunea...

ineSTIMABILULE domn bogdan, in primul rand obisnuiesc sa ma semnez la sfarsit; dar probabil nu ati reusit sa cititi pana la capat.
"Tous les anes ne s'appellent pas Martin" spune un proverb francez drept pentru care integrarea in randul imbecililor si impostorilor v-o asumati dvs. eu doar am spus "impostura si imbecilitatea stau in fruntea bucatelor" lucru facil de probat cu exemple tangibile, vii; acu' ca va simtiti cu musca pe caciula nu este problema mea :)))) "Tu l'as dit bouffi !!!"
Secundo- citatul exact este "Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen" Tractatus Logico-Philosophicus (1922) si era intr-o traducere (interpretare?) personala... deh memoria imi mai joaca feste...
trei- SSMD= Socitatea Socialista Multilateral Dezvoltata si cu asta sper ca am spus tot sau daca nu intelegeti in continuare imi pare rau...
patru- in societatea moderna s-a inventat un sistem destul de sigur (dar nu infailibil) de a afla daca branza e stricata; se cheama termenul de valabilitate...
cinci -confuzati intre stiinta si vulgarizarea stiintei - credeti orice om aplecat spre studiu care va va spune ca ele sunt diferite, desi un personaj cu EXPERTIZA intr-un domeniu poate avea un discurs de vulgarizare a stiintei, din pacate (sau din fericire) un neavenit nu poate face stiinta poate doar putina sarlatanie. exista o axioma verificata "poti insela putini oameni multa vreme sau multi oameni putin timp niciodata multi oameni mult timp"
sase -jenantul discurs PC in care domnul senator Marinescu? spunea ca astfel de experimente trebuiesc facute in laborator si nu asa pe 24km, (adica la un mic birou daca se poate pe o coala de hartie cu creionu'?) ne demonstreza ca gaurile negre de dimensiuni astrale incap in capete uimitor de mici
sapte -dupa umila mea cunoastere profana diplomele de savant universal -generic- au disparut de pe vremea lui Da Vinci

"prosti din astia multi, asemenea mie, ne dam cu parerea despre lucruri la care nu ne pricepem" si asta vine din partea unui "glorios ?" sociolog, cercetător principal II la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, trist sau mai degraba tragi-comic
inchei tot cu un citat (nu din maestrul domniei mele) tot din l'autre :)))) "Resting on your laurels is as dangerous as resting when you are walking in the snow. You doze off and die in your sleep."

P.S. exista un un cod al polemicii "REGULILE POLEMICII CIVILIZATE" stabilite de Universitatea din Oxford inca din 1890, pe care domnia voastra le-a incalcat drept pentru care ma simt liber sa ma exprim cum consider de cuviinta
al dvs. un alt bogdan
P.P.S.Daca Belle de Jour este cine banuiesc eu atunci Sakura spune multe..

Belle de Jour spunea...

@ Anonim [un alt bogdan]
:) Poate prea multe.
Uitasem de "Tractatus" si...chiar crezi ca avea sens trimiterea?! Stiu si tu cred ca iti dai seama ca asta e o mare rautate, dar...nu crezi ca "rautatile" sunt bune si ele la ceva?! Dupa cum nu stiu daca contra-argumentatia "punctuala" a fost inteleasa ca vad ca ...se tace.
:)
@Turambar. Pui usi?! Te gandesti? Mda. Chestia cu postul ulterior astuia eu cred ca ai si tu in cazul asta o atitudine normala, ceea ce ma mira si nu prea. Of of of...Spor...:)

Turambar spunea...

Deocamdata nu pun ushi. Deocamdata scot ushi vechi si cumpar ushi noi. O diferentza de abordare operatzionala remarcabila. Cu ranga, in primul caz, cu portofelu shi nevasta, in cel de'al doilea.

Shit happens and then we change them bloody old doors.

:p

Belle de Jour spunea...

Deocamdata faci sondaje...cam asa ceva...si esti..criptic si mai alambicat (la deruta, fum si ceata...aflam noi!)
Spor...:) A! La sondaje, normal!