luni, 15 septembrie 2008

Epurashul shi uninominalul

Mda. E clar. Trebuie sa va spun bancul. E porcos, e cu triple x, nu e de copii, nici de sociologi. Dar stiintza analogiei cere sacrificii. De fapt, arta alegoriei. Si o sa ne si distram in procesul creatiei. Va asigur.

:)

Zice ca intr-o zi frumoasa de vara, iepurasul se plimba vesel prin padure. Si cum se plimba el vesel prin padure, ajunge in dreptul vizuinii vulpii si ce vazu? Pe coana vulpe cum pleca cu cosuletul la suptbrat, catre supermarketul din colt, sa cumpere de'ale gurii la copilasi.

Si ce'i trecu prin cap pardalnicului de iepuras? "Mama, sa vezi ce'i fac..."

Astepta iepurasul sa plece vulpea si pe urma se duse lejer, voios si zambitor, exact cum mergea iepurasul acela sovietic in Nu Pagadi, inainte sa faca vreo pozna, spre usa vizuinii. Ciocani. Dupa ceva timp, usa se intredeschise un pic si de dupa lantzul yalei se vazu o figura speriata si serioasa de vulpisor.

- Ma, e ma'ta acasa? intreba rastit iepurasul (deh, era viteaz: stia ca vulpea nu e acasa)
- Nu, nene iepurasule. De ce?
- Ma, cand vine ma'ta acasa, sa'i spui ca daca o prind, asa mi tzi-o fut, de nu se vede...

Saracul vulpisor tranti repede usa, speriat si rusinat de asemenea vorbe urate. Iar iepurasul se indeparta, rostogolindu-se de ras si plin de satisfactia lucrului bine implinit.

Ei bine, azi asa, maine asa, tot la fel. Iepurasul astepta sa plece vulpea la cumparaturi si pe urma se ducea la usa vizuinii, batea, aia mici scoteau capul si iepurasul le transmitea tacticos sa-i spuna lu' mamitzica lor ca daca o prinde, o fute. Dupa cum va spuneam: iepurasul cel viteaz.

Ei bine, azi asa, maine la fel, pana cand, intr-o buna zi, unul din vulpisori, mai curajos, isi calca pe rusine si indrazni, printre lacrimi, sa-i povesteasca mamucii ce face si ce vine sa le spuna "neno'locitu de nenea epu'lashu."

Cand auzi una ca asta, vulpea dadu in dambla. "Stai sa vezi, ce'i fac eu lui, nenorocitului! Sa'si bata el joc de copilasii mei! Sa profite de nevinovatia lor si sa le strice copilaria! Ei, lasa, coane iepurasule, sa vezi ce'ti fac!"

Si a doua zi, vulpea, vicleana, se facu ca iese la cumparaturi, isi lua la revedere zgomotos de la vulpisori si porni pe poteca la vale, cu cosul subtzioara. Dar la primul sens giratoriu din crangul de aluni, tzusht, sari dupa o tufa si porni repede inapoi spre casa, spre intrarea din spate. Si se furisa vulpea noastra inapoi in vizuina in mare taina, fara zgomot, dupa cum se pricepea ea mai bine, dintr'o experienta indelungata de furat gaini.

Si numai bine ce se intoarse acasa, ca la usa cine suna? Nenea iepurasul, nerabdator sa mai sperie si sa mai spurce inca o data bietii copii, viitoarele fiare ale padurii (Vedeti, copii? Deja putem trage o prima concluzie a acestui basm: de aia sunt vulpile asa de rele, ca au fost molestate sexual in copilaria timpurie)

Iepurasul batu la usa, usa se deschise incet, dar in loc de figura nevinovata si trista a lu' ala micu, aparu fata plina de colti a vulpei fioroase.

"Ahaha, coane iepure! Pan'aici ti'a fost! Vino'ncoa, sa'ti mananc urechile!"

Si da'i sa'l inhate. Dar iepurasul, intr'o miscare disperata, facu o eschiva ca la rugby, ii puse vulpei un tampon sa nu'l placheze (Ho! Nu va ganditi la prostii! E un termen cat se poate de onest si non-sexual, care se refera la o metoda de evitare a placajului prin intinderea bratului in fatza. Mama voastra de opsedatzi care nu va uitatzi la rugby) si tzusht! Pe'aici ti'e calea!

Si da'i si fugi. Si vulpea da'i si fugi dupa el.

Si s'au alergat toata dimineata.

Si iepurasul alerga cat il tineau picioarele, si vulpea nu'l slabea deloc de pe urme. Si vulpea, cuprinsa de a righteous fury, incetul cu incetul se apropia si era cat pe'aci sa mi tzi'l prinda pe javra de pedofil de iepurash.

Cand acesta, in disperarea sa, sari cat il tinura puterile printre cracii unui copac care crescuse in doua tulpini de jos, de aproape de radacina. Si iepurasul, fiind mai sprinten si mai subtirel, sari cu usurinta printre cele doua tulpini. Insa vulpea, in mare iuresul sau, nu mai putu sa se opreasca si sa ocoleasca cei doi craci si zdup! se infipse cu capul intre ei. Si fiind grasa si dedata la dulciuri si la alte articole de fast-food, se intzepeni acolo cat era de mare si de roscata.

Si se zbatu si zgarie cu ungiile picioarelor din spate, dar degeaba. Se intzepenise zdravan.

Primele clipe, iepurasul continua sa fuga la fel de iute. Insa atunci cand nu mai auzi duduiala in urma sa, arunca o privire tematoare peste umar si ce vazu il facu sa se lumineze la fata. Vulpea se intepenise si nu mai avea cum sa mai iasa de acolo.

Drept pentru care se opri din alergat, se intoarse tacticos spre vulpe, cu labutele la spate, ca un boier ce subit redevenise, si ii spuse acesteia, aruncandu-i priviri focoase, tandre, libidinoase si pline de promisiuni:

- Auzi, tu, vecinico, eu de fapt glumeam, nu vorbeam serios. Ce, tu chiar m'ai crezut? Dar zau acum, daca am apucat sa le promit alora mici, nu se face sa nu ma tin de cuvant, nu?

S'am incalecat pe'o sa
Si'am plecat la CNA
Sa'mi platesc iute amenda.

* * *

De ce va spun eu bancul asta vechi si scabros, dar atat de fain in nemernicia sa (e acolo sus, in topul meu personal)? Pentru ca fix asa fac si partidele politice acum cu uninominalul si cu noi. In sinea lor, nu prea aveau tragere de inima sa ne futa uninominal, pentru ca stiau ce o sa le patze pielea. Dar acum, daca au apucat sa ne promita si sa faca atata tam-tam, cu referendumuri si cu alte spume de talk-show la gura, iata ca nu mai au ce face: trebuie sa se tina de cuvant.

Doar daca nu cumva PRM'ul se indura de suferinta tanarului iepuras sodomizator si convinge Curtea Constitutionala sa reinstituie vechea pozitie a misionarului. Aia pe liste.

Vedeti voi: de'aia n'are vulpea coada. Ca a fost violata uninominal...

:) :rofl:

0 comentarii: